HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nya rosén – en hyllning till havet och kärleken

Här är ett nytt italienskt rosévin som hyllar havet och kärleken. Aqua di Venus ska få oss att njuta extra mycket av sommaren, är det tänkt.
– Eftersmaken stannar kvar länge i munnen för att påminna om sommaren, säger Kajsa Malmborg, Brand Manager på Altia.

När värmen börjar komma till Sverige lanseras ett högkvalitativt rosévin från ett av världens främsta vinområden, Toscana. Bakom vinet – Aqua di Venus – står vinproducenten Ruffino som har över 130 års erfarenhet att tillverka viner. Redan 1924 exporterades Ruffinos viner till Sverige. På den tiden kostade en flaska Chianti Valle d´Oro 4 kronor och 25 öre. En som tidigt gillade vinerna var kung Gustav VI Adolf, som utnämnde Ruffino till kunglig hovleverantör 1960.

60 år senare fortsätter Ruffino att överraska oss svenskar: Aqua di Venus presenteras i en specialdesignad flaska som för tankarna till formen och räfflorna på en snäcka. Venus, den romerska kärleksgudinnan, ska nämligen enligt den romerska mytologin vara född ur havets skum stående på en stor snäcka. Venus var ursprungligen en vårgudinna som efter att romarnas kultur influerats av den grekiska skulle sammansmälta med Afrodite och hennes områden var främst skönhet och kärlek.

Enligt många produceras världens bästa roséviner i kustnära lägen där de svala vindarna från havet bidrar till en fruktighet och och ger eleganta mineraltoner. De handskördade druvorna till Aqua di Venus kommer från Ruffinos egna vingårdar nära kusten i Maremma, beläget i södra Toscana. Färgen är ljusrosa och doften beskrivs som intensiv med inslag av färska medelhavsörter, röda körsbär, citrustoner och väldoftande blommor. Smaken är fruktig och balanserad med en fläkt av färska örter och apelsin.

– Eftersmaken stannar kvar länge i munnen för att påminna om sommaren, säger Kajsa Malmborg, Brand Manager på Altia. Att dricka Aqua di Venus i ensamt majestät går alldeles utmärkt och det passar även att kombinera med sommarens maträtter. Hylla havet genom att avnjuta det till rätter som fisk- och skaldjurssoppa eller grillad havsabborre. Eller varför inte till matiga sallader eller lättare kötträtter såsom den italienska klassikern vitello tonnato.

Aqua di Venus lanseras i Systembolagets beställningssortiment i slutet av april och finns endast i begränsad upplaga.

Aqua di Venus Rosé
2020
Aqua di Venus Rosé
Doft: Intensiv med inslag av färska medelhavsörter, röda körsbär, citrustoner och väldoftande blommor.

Smak: fruktig och balanserad med en fläkt av färska örter och apelsin.

750 ml - 13% -
179 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Brad Pitts exklusiva roséchampagne – nu i Sver..

Brad Pitts exklusiva roséchampagne – nu i Sver..

Brad Pitt och Angeline Jolie ger sig in i champagnebranschen. Deras exklusiva roséchampagne Fleur de Miraval finns nu på Systembolaget. Bara 20.000 flaskor har framställts – men smakar det så ..

Läs mer
Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Nu berättar Leif GW Persson i en exklusiv intervju för Vinguiden.com om sin vinsuccé och arbetet med att ta fram det senaste vinet: GW:s Rosa. Kriminologen valde ut sitt rosévin först efter noggrann..

Läs mer
3 vintips – rosébubbel sommaren 2020

3 vintips – rosébubbel sommaren 2020

Våren har intagit Europa – men inget gör sommaren 2020 till en ”normal” sommar. Antingen sitter vi instängda i karantän på grund av corona-epidemin, eller vi har strama restriktioner om att in..

Läs mer
5 myter om rosévin – sant och falskt

5 myter om rosévin – sant och falskt

Rosé är en riktig sommarfavorit hos många svenskar, passande eftersom rosévin ska serveras väl kylt. Den rekommenderade dricktemperaturen är 8–10 grader, då kommer smakerna fram bäst och fruktsyran ..

Läs mer
3 presentviner till Mors dag

3 presentviner till Mors dag

Klart att mamma ska ha vin i present på sin egen dag. I år infaller Mors Dag den 31 maj. Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om de perfekta presentvinerna som kommer att göra mamma bubblande glad. ..

Läs mer
Fem riktigt bra roséviner att starta våren med

Fem riktigt bra roséviner att starta våren med

Våren ja, den mycket efterlängtade. Kanske är den på väg, vi hoppas det. Men till dess den slår ut i full blom, kan vi påskynda ankomsten med ett glas eller två att vårens bästa rosé, just nu. Vingu..

Läs mer