HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nya rosén – en hyllning till havet och kärleken

Här är ett nytt italienskt rosévin som hyllar havet och kärleken. Aqua di Venus ska få oss att njuta extra mycket av sommaren, är det tänkt.
– Eftersmaken stannar kvar länge i munnen för att påminna om sommaren, säger Kajsa Malmborg, Brand Manager på Altia.

När värmen börjar komma till Sverige lanseras ett högkvalitativt rosévin från ett av världens främsta vinområden, Toscana. Bakom vinet – Aqua di Venus – står vinproducenten Ruffino som har över 130 års erfarenhet att tillverka viner. Redan 1924 exporterades Ruffinos viner till Sverige. På den tiden kostade en flaska Chianti Valle d´Oro 4 kronor och 25 öre. En som tidigt gillade vinerna var kung Gustav VI Adolf, som utnämnde Ruffino till kunglig hovleverantör 1960.

60 år senare fortsätter Ruffino att överraska oss svenskar: Aqua di Venus presenteras i en specialdesignad flaska som för tankarna till formen och räfflorna på en snäcka. Venus, den romerska kärleksgudinnan, ska nämligen enligt den romerska mytologin vara född ur havets skum stående på en stor snäcka. Venus var ursprungligen en vårgudinna som efter att romarnas kultur influerats av den grekiska skulle sammansmälta med Afrodite och hennes områden var främst skönhet och kärlek.

Enligt många produceras världens bästa roséviner i kustnära lägen där de svala vindarna från havet bidrar till en fruktighet och och ger eleganta mineraltoner. De handskördade druvorna till Aqua di Venus kommer från Ruffinos egna vingårdar nära kusten i Maremma, beläget i södra Toscana. Färgen är ljusrosa och doften beskrivs som intensiv med inslag av färska medelhavsörter, röda körsbär, citrustoner och väldoftande blommor. Smaken är fruktig och balanserad med en fläkt av färska örter och apelsin.

– Eftersmaken stannar kvar länge i munnen för att påminna om sommaren, säger Kajsa Malmborg, Brand Manager på Altia. Att dricka Aqua di Venus i ensamt majestät går alldeles utmärkt och det passar även att kombinera med sommarens maträtter. Hylla havet genom att avnjuta det till rätter som fisk- och skaldjurssoppa eller grillad havsabborre. Eller varför inte till matiga sallader eller lättare kötträtter såsom den italienska klassikern vitello tonnato.

Aqua di Venus lanseras i Systembolagets beställningssortiment i slutet av april och finns endast i begränsad upplaga.

Aqua di Venus Rosé
2022
Aqua di Venus Rosé
Doft: Intensiv med inslag av färska medelhavsörter, röda körsbär, citrustoner och väldoftande blommor.

Smak: fruktig och balanserad med en fläkt av färska örter och apelsin.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

#Mändrickerrosé

#Mändrickerrosé

Våren 2019 är inget undantag: när termometern stiger förvandlas vi vanliga medelålders män till altankillar: med urtvättade shorts och t-shirt med tryck. Praktiskt – ja. Stiligt – knappa..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Vinet som ändrade färg

Vinet som ändrade färg

Från ljust rosa till mörkt, närmast rött och så åter till ljust rosa. Säga vad man vill om det rosa vinet, men färgen ändras efter behag. Och nu är det alltså – åter – ljust rosa som gäller. För någ..

Läs mer
Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Tidigare ansett som något närmast obskyrt har det rosa bubblet nu fått sin revansch. Aldrig tidigare har det nämligen producerats och konsumerats så bra rosébubbel som i detta nu. Vinguiden förklara..

Läs mer
Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Efter flera år av rykten – äntligen kan Rosé-Prosecco bli verklighet! Prosecco DOC i Treviso har fattat beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet. Rosévin och Prosecco på en oc..

Läs mer
Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson är en av våra mest folkkära artister som under 30 år har underhållit oss med sin rockiga countrymusik. Sedan 2019 har hon även en vinkollektion med namnet Nashville Stories, en hyllning..

Läs mer