HEM

Aktuellt

Vinguiden provar: Chavin

Vinguiden blev inbjudna att fira in sommaren på Celeste tillsammans med Spring Wine & Spirits och deras senaste tillskott i portföljen, den franska vinproducenten Chavin. Grundaren, Matilde Boulachin, var på plats och berättade om historien bakom varumärket och om vinerna. 

Maten vi bjöds på bestod av en otroligt välkomponerad trerättersmeny tillagad av årets kock Desirée Jaks. Temat var Sverige möter Sydfrankrike och tillsammans med rätterna serverades utvalda viner ur Chavins vinportfölj. 

Mathilde Boulachin

Grundaren Mathilde Boulachin är född i Champagne, har en master i vin och mångårig erfarenhet från vinbranschen i både Frankrike och Sverige. År 2010 köpte hon mark i Languedoc för att kunna producera ursprungstypiska viner med tydligt hållbarhetsfokus.

Namnet Pierre Chavin hittade hon faktiskt på själv. Pierre är ett vanligt franskt namn och betyder ”sten”, vilket syftar på jorden och ursprunget. Namnet Chavin lånade hon från den franska modevärlden.

Ursprung

Domaine Pierre Chavin håller till i Béziers i Languedoc i södra Frankrike. De flesta vinerna är ekologiskt certifierade och det finns även flera alkoholfria alternativ i portföljen. De har även belönats med utmärkelsen Frankrikes bästa producent av alkoholfria viner.

Hållbarhet

Allt arbete präglas av ett tydligt hållbarhetsfokus och en respekt för till natur, miljö och människa. De transporterar även sina viner med tåg, planterar träd för att kompensera utsläpp, använder lättviktsflaskor och har installerat solceller. 

Ett urval av vinerna vi fick prova

Chavin Côtes de Provence Rosé
2023
Chavin Côtes de Provence Rosé
Ett friskt rosévin med toner av syrliga hallon, gröna örter, grapefrukt och smultron. Vinet är gjort på en blandning av Grenache, Syrah och Cinsault. Servera välkylt till lättare rätter såsom sallad, fisk eller kyckling. Passar även bra till buffé, småplock eller på egen hand.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne
2023
Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne
Mycket frisk, grön smak med tydliga inslag av kryddor, vitpeppar, citrus, lime, krusbär med relativt lång, druvtypisk eftersmak. Druvsammansättningen består av 50 % Sauvignon Blanc, 40 % Colombard och 10% Gros Manseng.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
89 kr

Chavin Languedoc Blanc
2022
Chavin Languedoc Blanc
Ett fruktigt och friskt vitt vin gjort på 60 % Marsanne, 30% Viognier och 10% Roussanne. Tydliga toner av citrus, honung och gula mogna äpplen. Mycket bra matchat till fisk och skaldjur.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Ett stort tack säger vi till Spring Wines & Spirits och Food & Friends för en mycket fin tillställning! 


Johanna Zetterström

Du kanske även vill läsa dessa

Vilken rosétyp är du? – stora roséguiden 2024

Vilken rosétyp är du? – stora roséguiden 2024

Red ut ditt rosédrickande med Vinguidens högst ovetenskapliga test, skapat av rosémästaren själv Anders Melldén, som 2016 gav ut boken Rosévin – historien, vinerna och maten därtill. På köpet får du..

Läs mer
Nya rosén – en hyllning till havet och kärleke..

Nya rosén – en hyllning till havet och kärleke..

Här är ett nytt italienskt rosévin som hyllar havet och kärleken. Aqua di Venus ska få oss att njuta extra mycket av sommaren, är det tänkt. – Eftersmaken stannar kvar länge i munnen för att påminna..

Läs mer
3 vintips – rosébubbel sommaren 2020

3 vintips – rosébubbel sommaren 2020

Våren har intagit Europa – men inget gör sommaren 2020 till en ”normal” sommar. Antingen sitter vi instängda i karantän på grund av corona-epidemin, eller vi har strama restriktioner om att in..

Läs mer
Rosé och romantik

Rosé och romantik

Sommar är lika med semester och ledighet för de flesta av oss, en tid då vi äntligen hänger av oss arbetskläderna, går barfota i gräset eller borrar ner tårna i sanden. Sommarperioden är också den t..

Läs mer
5 fakta om mousserande vin

5 fakta om mousserande vin

Mousserande vin är en uppskattad dryck som produceras över hela världen. Något de alla har gemensamt är naturligtvis bubblorna. Att kategorisera mousserande vin som en enda typ av dryck är långt ifr..

Läs mer
Spännande rosé-nyheterna – från tre världsdela..

Spännande rosé-nyheterna – från tre världsdela..

Allt mer älskat, allt fler att välja på. Nya roséviner kommer i en strid ström till Systembolaget inför sommaren. Vinguiden tipsar om fyra spännande nyheter, från tre olika världsdelar. Picknickkorg..

Läs mer