HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Allt populärare att odla vin i Sverige

Det varmare klimatet gör det allt populärare att odla vin i Sverige. Men fortfarande är det för kallt – men här är druvan som räddar vinodlingen.

Svensk vinodling växer som aldrig förr. I dag finns det ett 40-tal gårdar i södra Sverige som odlar vin och producerar svenska viner. En stor del av hemligheten bakom är en ny druvsort som heter Solaris. Branschföreningen Svenskt vin uppger att det nu finns oldingar i Skåne, Blekinge, Halland, Öland och på Gotland.

Solaris är en ny grön druva som är framtagen av tyska forskare och passar i vårt svenska klimat. Dessutom klarar den sig bra utan bekämpningsmedel. Solaris är en grön druva, så det är mestadels vitt vin som tillverkas i Sverige. Prislappen är vanligtvis relativt hög, och vinerna klassas än så länge i de lägre kvalitetsklasserna.

Med tilltagande klimateffekt kan dock Sverige gynnas som vinland, då det kan bli för varmt i södra Europa.

– Jag tror att Sverige har stora möjligheter att växa som vinland. Men jag hoppas att vi inte blir världsledande på att odla druvor som Cabernet Sauvignon som trivs bäst i varma klimat. För det betyder att vi misslyckats med att stoppa den globala uppvärmningen och då har vi betydligt större problem att hantera än vilket vin vi ska dricka, säger Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds Universitet och expert på vinodling och klimatförändringar till SVT.


Du kanske även vill läsa dessa