HEM

Aktuellt

Allt populärare att odla vin i Sverige

Det varmare klimatet gör det allt populärare att odla vin i Sverige. Men fortfarande är det för kallt – men här är druvan som räddar vinodlingen.

Svensk vinodling växer som aldrig förr. I dag finns det ett 40-tal gårdar i södra Sverige som odlar vin och producerar svenska viner. En stor del av hemligheten bakom är en ny druvsort som heter Solaris. Branschföreningen Svenskt vin uppger att det nu finns oldingar i Skåne, Blekinge, Halland, Öland och på Gotland.

Solaris är en ny grön druva som är framtagen av tyska forskare och passar i vårt svenska klimat. Dessutom klarar den sig bra utan bekämpningsmedel. Solaris är en grön druva, så det är mestadels vitt vin som tillverkas i Sverige. Prislappen är vanligtvis relativt hög, och vinerna klassas än så länge i de lägre kvalitetsklasserna.

Med tilltagande klimateffekt kan dock Sverige gynnas som vinland, då det kan bli för varmt i södra Europa.

– Jag tror att Sverige har stora möjligheter att växa som vinland. Men jag hoppas att vi inte blir världsledande på att odla druvor som Cabernet Sauvignon som trivs bäst i varma klimat. För det betyder att vi misslyckats med att stoppa den globala uppvärmningen och då har vi betydligt större problem att hantera än vilket vin vi ska dricka, säger Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds Universitet och expert på vinodling och klimatförändringar till SVT.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

De skapar vin av bortglömda frukter

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi an..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden, som är en av Sveriges största kommersiella e-handelsplatser för dryck, öppnar en vingård på taket till Hötorgsskraporna i Stockholm. Målet är att producera både röda och vita viner, i min..

Läs mer
Nu faller det äpplen över hela Sverige

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bätt..

Läs mer
Så matchar du mat och dryck till midsommar

Så matchar du mat och dryck till midsommar

Vad passar till vad? Ibland är det svårt att veta. Inför årets midsommarmeny tipsar vi därför inte bara om vin, öl och snaps – utan ger dig även dryckernas match på tallriken. Gott öl till midsomma..

Läs mer
Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Den svenska dryckesbranschen slår rekord efter den heta sommaren. Och aldrig har det funnits så många svenska vinodlare. – Det kommer att släppas rekordmånga nya svenska viner, säger Hans Håkanson, ..

Läs mer