HEM

Aktuellt

Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”

Sverige genomgår en otrolig utveckling som vinland. På några få år har vi gått från fyra medaljer i vintävlingar till 25 medaljer.
– Resten av världen börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i Sverige, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

Intresset och efterfrågan för svenskt vin växer så det knakar. Aldrig tidigare har det planterats så mycket druvor som just nu i Sverige. En positiv effekt av pandemin är att intresset för svenska viner och för att besöka vinmakare har exploderat. Svenska vinodlare bubblar av optimism och det investeras 100-tals miljoner kronor i fina vinanläggningar.

Det har även skett en markant kvalitetsökning, vilket avspeglar sig i ett medaljregn över våra svenska viner. Ifjol tog svenska viner hem 25 medaljer i internationella tävlingar, en fördubbling mot året innan, enligt branschorganisationen Svenskt Vin. En stor skillnad mot för några år sedan då svenska vinodlare fick nöja sig med fyra medaljer.

– Det är en otrolig utveckling vi ser just nu, befintliga vingårdar växer och fler etableras. Förra sommarens hemester-trend har också gjort att fler konsumenter fått upp ögonen för svenskt vin. Och nu har även resten av världen börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i Sverige, vilket bådar gott för framtiden, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

Även om vinodlingen växer snabbt så är det ung bransch i Sverige. Det finns omkring 50 professionella vinodlare och den totala arealen är 150 hektar. Branschen är oerhört viktig för den inhemska turismen, och nu börjar vi se svenska vinresor, på samma sätt som nere på kontinenten.

– Än så länge är vi små i internationella mått, men vi har goda förutsättningar att bli ett framstående vinland. Dessutom blir branschen en allt viktigare del inom turistnäringen för varje år. I många andra länder är agroturism och vingårdsturism av stor ekonomisk betydelse, det kan den bli även här i Sverige om vi får tillstånd att sälja vin på gårdarna, säger Sveneric Svensson

En av gårdarna som har vunnit priser är Vingården i Klagshamn med odlaren Murat ”Murre” Sofrakis. Han är en sann innovatör och driver Sveriges sydligaste vinodling. De första vinstockarna planterades efter att EU godkänt Sverige som vinland 1999. Bland annat har Vingården i Klagshamn vunnit flera guldmedaljer vid IWC i tjeckiska Ostrava.

– Vår filosofi har sedan starten varit att tillföra vinvärlden något nytt och alltså inte att göra ”ännu en chardonnay” eller att ”lösa Pinot Noirs gåta”. Vårt ständiga mål är att göra det absolut bästa vinet av de sorter vi anser lämpliga för jordmån och klimat här, säger Murat ”Murre” Sofrakis, på Vingården.

Vingården i Klagshamn Ran 2.0
2018
Vingården i Klagshamn Ran 2.0
Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, aprikos, nötter, krusbär, äpplen, citrus, kardemumma och mineral.
750 ml - 16% -
339 kr

Textur Barrique Vingården i Klagshamn
Textur Barrique Vingården i Klagshamn
Nyanserad, något utvecklad smak med fatkaraktär och liten strävhet, inslag av röda äpplen, hasselnötter, pomerans, torkade nypon, aprikos och ananas.

Säljstart 1/7 2021 kl 10:00

750 ml - 15% -
296 kr

Klagshamns Rosé
2019
Klagshamns Rosé
Bärig, mycket frisk smak med inslag av jordgubbar, hallon, örter och blodgrapefrukt.
500 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
150 kr

FAKTA

Från 4 till 25 medaljer


Branschorganisationen Svenskt Vin har gjort en sammanställning över de internationella medaljer som delats ut till svenska viner de senaste fyra åren. Den visar att gått från fyra utmärkelser till 25 på bara fyra år.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Upptäck kalla vinregioner och 3 spännande viner

Upptäck kalla vinregioner och 3 spännande viner

På senare år har vinentusiaster och entreprenörer i världens kallare delar fått upp ögonen för vinodling. Såväl i Sverige som i Kanada och de kyligare delarna av USA odlas det nu druvor som tagits f..

Läs mer
Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

De blir allt fler och skapar allt populärare cider. Småskaliga svenska producenter visar att svenska äpplen passar alldeles utmärkt till att tillverka cider. Här har du tre tips på en härlig svensk ..

Läs mer
Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de ..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Tio trender i vinvärlden

Tio trender i vinvärlden

Vad gäller i vinets värld 2018? Kommer det blå vinet ta över fullständigt? Kommer vi dricka mer prosecco? Eller hamnar vi åter i Bordeauxträsket? Vinguiden trendspanar och ser tio tydliga vintrender..

Läs mer
Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden, som är en av Sveriges största kommersiella e-handelsplatser för dryck, öppnar en vingård på taket till Hötorgsskraporna i Stockholm. Målet är att producera både röda och vita viner, i min..

Läs mer