HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

En gastronomisk resa till Åbo och Nådendal

Två år av pandemi, pass-strul och nu oändliga köer på Arlanda har fått många att utforska alternativa vägar för att få njuta av lugn, vackra vyer, gott vin och god mat.

Viking Lines nya stolthet Glory erbjuder allt detta ombord på ett av världens mest klimatsmarta skepp, som verkligen gör det bästa för att erbjuda passagerarna en vacker resa. De enorma glaspartierna ger en fantastiskt vacker utsikt över både den svenska och finska skärgården, likt en tavla som ständigt byter motiv.

Båten avgår från hamnen i Stockholm varje kväll kl 20.00, med ankomst till Åbo arla morgon dagen därpå. Vill du återvänder du till Sverige redan samma dag, eller stannar några extra dagar för att utforska Finland ytterligare. Varför inte ta en tur upp längs Österbotten och upptäcka svenskbygden?

Viking Glory är ett stort skepp: hela 222 m långt, rymmer 2 800 passagerare och en besättning på 200 personer. Båten erbjuder nöjen och upplevelser för både vuxna och barn såsom shopping, shower, lekland och allt annat man kan tänkas ”behöva” under sin vistelse ombord. Självklart kan du även dricka och äta gott i en hel mängd restauranger ombord.

Under Vinguidens resa med Viking Glory avnjöts middagen i Fyren, skeppets roterande chambre separée — en smått magisk afton i solnedgången med en femrätters middag och utsökta viner. Speciellt utmärkte sig bl.a. deras Crémant d’Alsace René Muré, Albariño La Trucha samt den ljuvliga La Selvatica Asti till desserten.

Några timmars sömn innan den storslagna frukostbuffén kallade — och så avstigning i Åbo för att upptäcka vad vårt grannland har att erbjuda i dryckesväg. På Kakolabacken i Åbo, precis utanför centrum, ligger det prisbelönta ölbryggeriet Kakola, vars IPA fått utmärkelsen “Finlands bästa IPA”. På bryggeriet brygger man ett tiotal olika ölsorter: allt från suröl till IPA, porter och lager. Bryggeriet och hela området Kakola är beläget på en kulle, till vars topp man både kan promenera eller åka linbana.

Vi passade även på att besöka Nådendal, ca en och en halv timmes bilfärd från Åbo. Här blev det middag på en av stadens (om inte hela Finlands) bästa sommarkrogar, Uusi Kilta, som serverade ljuvlig färsk grön sparris med en hollandaisesås så god att man kunnat slicka tallriken ren. Både sparrisen och huvudrätten, frasig stekt gös och potatisstomp, ackompanjerades av DOM Bischöfliche Weingüter Trier Riesling Trocken 2020, en galet fin kombination till båda rätterna.

Efterrätten med det anspråkslösa namnet “Rabarberpaj” var ett konstverk både för ögon och gom — så god att den vore värd en resa hit igen enkom för att få smaka på den ytterligare en gång.

Tillbaka i Åbo blev det en tur till saluhallen och Alko, Finlands motsvarighet till Systembolaget. En mysig liten butik som hade det mesta, något dyrare än Systembolaget men med mycket mer känsla av vinbutik och dessutom förmånen att få sälja kylda drycker.

Hemresan skedde med Viking Lines andra nya båt, Grace. Här intogs middagen i à la carte-restaurangen Oscar där förrättsvalet föll på en klassisk Toast Skagen och ett glas Le Domaine d’Henri Chablis 1er Cru Fourchaume Chablis. Därefter följde entrecôte, bea och pommes i gott sällskap av Romain Duvernay Châteauneuf-du-Pape.

Sammanfattningsvis har Viking Lines och Finlands rika utbud av mat och dryck verkligen imponerat. Så vill du slippa köerna och stressen på Arlanda, ta då en avkopplande båttur till vårt grannland och upplev magisk skärgård, undangömda pärlor, god mat och fantastiska viner.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

De skapar vin av bortglömda frukter

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi an..

Läs mer
Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de ..

Läs mer
Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Den svenska dryckesbranschen slår rekord efter den heta sommaren. Och aldrig har det funnits så många svenska vinodlare. – Det kommer att släppas rekordmånga nya svenska viner, säger Hans Håkanson, ..

Läs mer
Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Svenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter vara stark. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då drygt 56 miljoner liter italienskt vin inhandlades på Systembola..

Läs mer
Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden, som är en av Sveriges största kommersiella e-handelsplatser för dryck, öppnar en vingård på taket till Hötorgsskraporna i Stockholm. Målet är att producera både röda och vita viner, i min..

Läs mer
Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Den 6 juni är det ännu en gång dags att hissa den svenska flaggan och beundra våra blågula färger. Vad kan då vara mer passande och spännande än att fira med ett svenskt vin! För över tjugo år seda..

Läs mer