HEM

Aktuellt

En gastronomisk resa till Åbo och Nådendal

Två år av pandemi, pass-strul och nu oändliga köer på Arlanda har fått många att utforska alternativa vägar för att få njuta av lugn, vackra vyer, gott vin och god mat.

Viking Lines nya stolthet Glory erbjuder allt detta ombord på ett av världens mest klimatsmarta skepp, som verkligen gör det bästa för att erbjuda passagerarna en vacker resa. De enorma glaspartierna ger en fantastiskt vacker utsikt över både den svenska och finska skärgården, likt en tavla som ständigt byter motiv.

Båten avgår från hamnen i Stockholm varje kväll kl 20.00, med ankomst till Åbo arla morgon dagen därpå. Vill du återvänder du till Sverige redan samma dag, eller stannar några extra dagar för att utforska Finland ytterligare. Varför inte ta en tur upp längs Österbotten och upptäcka svenskbygden?

Viking Glory är ett stort skepp: hela 222 m långt, rymmer 2 800 passagerare och en besättning på 200 personer. Båten erbjuder nöjen och upplevelser för både vuxna och barn såsom shopping, shower, lekland och allt annat man kan tänkas ”behöva” under sin vistelse ombord. Självklart kan du även dricka och äta gott i en hel mängd restauranger ombord.

Under Vinguidens resa med Viking Glory avnjöts middagen i Fyren, skeppets roterande chambre separée — en smått magisk afton i solnedgången med en femrätters middag och utsökta viner. Speciellt utmärkte sig bl.a. deras Crémant d’Alsace René Muré, Albariño La Trucha samt den ljuvliga La Selvatica Asti till desserten.

Några timmars sömn innan den storslagna frukostbuffén kallade — och så avstigning i Åbo för att upptäcka vad vårt grannland har att erbjuda i dryckesväg. På Kakolabacken i Åbo, precis utanför centrum, ligger det prisbelönta ölbryggeriet Kakola, vars IPA fått utmärkelsen “Finlands bästa IPA”. På bryggeriet brygger man ett tiotal olika ölsorter: allt från suröl till IPA, porter och lager. Bryggeriet och hela området Kakola är beläget på en kulle, till vars topp man både kan promenera eller åka linbana.

Vi passade även på att besöka Nådendal, ca en och en halv timmes bilfärd från Åbo. Här blev det middag på en av stadens (om inte hela Finlands) bästa sommarkrogar, Uusi Kilta, som serverade ljuvlig färsk grön sparris med en hollandaisesås så god att man kunnat slicka tallriken ren. Både sparrisen och huvudrätten, frasig stekt gös och potatisstomp, ackompanjerades av DOM Bischöfliche Weingüter Trier Riesling Trocken 2020, en galet fin kombination till båda rätterna.

Efterrätten med det anspråkslösa namnet “Rabarberpaj” var ett konstverk både för ögon och gom — så god att den vore värd en resa hit igen enkom för att få smaka på den ytterligare en gång.

Tillbaka i Åbo blev det en tur till saluhallen och Alko, Finlands motsvarighet till Systembolaget. En mysig liten butik som hade det mesta, något dyrare än Systembolaget men med mycket mer känsla av vinbutik och dessutom förmånen att få sälja kylda drycker.

Hemresan skedde med Viking Lines andra nya båt, Grace. Här intogs middagen i à la carte-restaurangen Oscar där förrättsvalet föll på en klassisk Toast Skagen och ett glas Le Domaine d’Henri Chablis 1er Cru Fourchaume Chablis. Därefter följde entrecôte, bea och pommes i gott sällskap av Romain Duvernay Châteauneuf-du-Pape.

Sammanfattningsvis har Viking Lines och Finlands rika utbud av mat och dryck verkligen imponerat. Så vill du slippa köerna och stressen på Arlanda, ta då en avkopplande båttur till vårt grannland och upplev magisk skärgård, undangömda pärlor, god mat och fantastiska viner.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Skönaste minisemestern för läsare av Vinguiden!

Skönaste minisemestern för läsare av Vinguiden!

Vill du ha tips på hur du upplever Helsingfors på bästa sätt? Här har vi samlat några guldkorn från dryckesscenen och cafékulturen i Helsingfors. Passa på att dra iväg på en riktigt skön kryssning t..

Läs mer
5 populära naturvinsbarer att besöka i sommar

5 populära naturvinsbarer att besöka i sommar

Naturviner är här för att stanna. Och till allas glädje finns det många naturvinsbarer att upptäcka runt om i landet. För att göra det lite enklare för dig i naturvinsdjungeln listar vi här fem popu..

Läs mer
Besök svenska vingårdar i sommar

Besök svenska vingårdar i sommar

Visste du att det finns flera spännande vingårdar här hemma i Sverige? Du behöver med andra ord inte åka till Frankrike, Spanien eller Portugal för att prova på spännande viner. Bland ett 50-tal sv..

Läs mer
Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm. – Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ..

Läs mer
Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Sverige genomgår en otrolig utveckling som vinland. På några få år har vi gått från fyra medaljer i vintävlingar till 25 medaljer. – Resten av världen börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i ..

Läs mer
Allt populärare att odla vin i Sverige

Allt populärare att odla vin i Sverige

Det varmare klimatet gör det allt populärare att odla vin i Sverige. Men fortfarande är det för kallt – men här är druvan som räddar vinodlingen. Svensk vinodling växer som aldrig förr. I dag ..

Läs mer