HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

De blir allt fler och skapar allt populärare cider. Småskaliga svenska producenter visar att svenska äpplen passar alldeles utmärkt till att tillverka cider. Här har du tre tips på en härlig svensk sommardryck.

Cider har gått från blaskig och sockerstinn dryck – som dracks på flaska i en bar eller klubb – till ett riktigt hantverk. Även om vi svenskar kanske har svårt att konkurrera med de mest rutinerade producenterna från Frankrike och England, så finns idag svenska cidermakare som vinner mark och etablerar sig allt mer runt om i landet.

Under det senaste året har det skett en klar ökning av antalet ciderproducenter i Sverige. Men tro inte att det här är en ny trend. Tvärtom, svensk cider har faktiskt anor tillbaka till 1300-talet. Cider nämns som dryck på ett kungligt kalas i 1300-talets Erikskrönika under namnet ”must”. Under 1500- och 1600-talen omtalas must i flera skriftliga källor, där det poängteras att must är en alkoholhaltig dryck (det vi idag kallar cider). Det finns även beskrivningar av själva tillverkningen sparat.

Och flera av den nya generationens cidermakare sätter råvaran, hantverkskunnandet och den lokala förankringen i absolut centrum och genom detta nått internationella framgångar. De menar att “riktig cider” bör tillverkas på traditionellt sätt, alltså att man genom jäsning av 100 procent must från äpplen- och/eller päron utvinner sin cider.

Vid tillverkning av cider används frukt med sötma och syrlighet efter önskad smak. Tillverkaren krossar sedan frukten och pressar ur all saft. Denna must ska sedan jäsa i cirka två veckor. Detta kan ske naturligt, eller med tillsats av vinjäst. Det som sker i jäsningsprocessen är att fruktens naturliga socker omvandlas till alkohol. För att cidern ska gå från grumlig till klar tillsätts ofta gelatin, kiselsol och svavel för att grumligheten ska sjunka till botten av tanken. Cidern filtreras sedan innan lagring, för att den ska bli helt klar. Kolsyra tillsätts för att förhöja smaken.

Här är tre intressanta svenska ciderproducenter:

En så kallad ”craft cider” från lilla Köpings Musteri. Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, honung, halm, pomerans och kryddor.
330 ml - 6.7% - Sockerhalt <3 g/l
33 kr

En Sour Raspberry Lemon Cider skapat av Cocky Crane Cidery från västkusten under devisen ”vi gör cider med ett stycke attityd”. Här en 4,5-procentig cider med fruktig doft och inslag av hallon, röda äpplen och blodapelsin.
330 ml - 4.5% - Sockerhalt 3.6 g per 100 ml
25.90 kr

Kryddig, fruktig doft med tydlig karaktär av ingefära, inslag av citron. Ahlafors Bryggerier, strax utanför Göteborg, har tillverkat den här cidern i snart fem år utöver en rad olika ölsorter.
330 ml - 4.5% - Sockerhalt 8.3 g per 100 ml
23.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa