HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Måns: ”Min favoritdruva i en smäcker vintunna”

Måns Zelmerlöw kommer med ytterligare en vinnyhet på Systembolaget: en egen liten vintunna fylld med eldigt och intensivt rött garnachavin – MZ BARRIK by Måns Zelmerlöw.
– Något helt nytt och väldigt premium. Ett vin på min favoritdruva, förpackat i en smäcker vintunna, säger Måns Zelmerlöw.

Efter de två tidigare succélanseringarna av viner slår artisten Måns Zelmerlöw till igen. Han släpper en guldbeklädd vintunna fylld med rött vin på trenddruvan Garnacha från Katalonien.

– En lansering som definitivt fyller ett gap i Systembolagets likriktade butikshyllor, säger Måns Zelmerlöw själv.

I våras lanserades MZ Cava, som snabbt blev en succé och tog plats i Systembolagets hyllor. För en dryg månad sedan presenterades MZ Raval – ett elegant, spanskt rött vin från DO Terra Alta, som även det snabbt blivit en lovordad försäljningssuccé.

MZ BARRIK by Måns Zelmerlöw blir artistens tredje vin, en röd spanjor odlad och skördad i Katalonien i norra Spanien. Arkitekten bakom vinet i MZ BARRIK är Joan Soler, en mycket känd och prisbelönt vinmakare i regionen. Vinet är uteslutande gjort på druvan garnacha, som är en av de mest odlade druvorna i världen.

Spanska garnachaviner har en något eldig, mycket intensiv och komplex karaktär, tydliga tanniner och en eftersmak som dröjer sig kvar länge. Vinet har en ovanligt låg sockerhalt på endast 0,82 gram restsocker per liter.

MZ BARRIK kommer i en för Sverige helt ny typ av förpackning – en liten guldklädd vintunna. Inspirationen till namn och design har hämtats från barrique, det franska ordet för en typ av ekfat som används för lagring av kvalitetsviner. Tunnan är gjord av återvunnen metall. När vinet är slut kan den stilrena tunnan användas som vinkylare eller kruka till exempel. Vill man inte spara den går den givetvis att källsortera.

– Jag är så oerhört glad och stolt över MZ BARRIK! Det har varit en enormt spännande resa få att delta i det gedigna arbetet det innebär att lansera ett nytt vin. Alltifrån valet av område, druvor och lagringsmetod till att sedan ta fram den garnacha-blend som känns helt rätt. Sist men inte minst att vara med och ta fram designen till denna helt unika typ av förpackning på den svenska marknaden känns enormt privilegierat, säger Måns Zelmerlöw.

Måns bodde under några år i Barcelona. Här förälskade han sig i såväl smakupplevelserna i maten och drycken, som i det spanska sättet att umgås kring måltiden. Därför är det knappast en slump att Måns viner, MZ Cava, MZ Raval och nu MZ BARRIK, har sitt ursprung i Katalonien.

– Liksom mina tidigare viner har jag även den här gången valt att producera mitt nya vin ihop med Barcelona Brands S.L. De är inte bara välrenommerade, utan har även ett stort fokus på ursprung, hantverk och hållbarhet. Och det är oerhört viktiga parametrar för mig, säger Måns Zelmerlöw.

Välbalanserat fylligt vin med en generös frukt och kryddighet. Smak av blåbär, björnbär, vildhallon och svarta vinbär.

Passar utmärkt till kraftiga och smakrika kötträtter på framförallt nöt och lamm. Passar även fint ihop med lagrade hårdostar och charkuterier.

3000 ml - 14% -
299 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa