HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fotbollsprofilens nya satsning – alkoholfria viner

Han var länge en firad målvakt i landslaget, men sen kom åren när knark och alkohol tog över vardagen. I dag har Magnus Hedman varit drogfri i över tre år och blivit vd på ett vinföretag som säljer enbart alkoholfria viner.
– Det här är något jag kan stå bakom eftersom jag känner att jag gör nåt bra för andra människor, säger han.

För exakt ett år sedan blev Magnus Hedman vd för nystartade Béret Scandinavia, som i samarbete med dryckesföretaget Umida lanserade franska alkoholfria viner på den svenska marknaden. För Magnus Hedman var den nya karriären ett högst medvetet steg.

– Ja, det här är något jag kan stå bakom eftersom jag känner att jag gör nåt bra för andra människor utan att det blir hallelujastämning. Det handlar mer om att kunna bidra till en sund livsstil, att folk kan ta ett glas även om man inte vill ha alkohol. Jag skulle aldrig satsa på en produkt som har alkohol i sig, inte ens 0,2 procent. Men här har jag hittat något som jag kan stå för, säger han.

Varumärket Le Petit Béret grundades 2012 i Languedoc Roussillon i Frankrike och har beskrivits som en revolution inom vinvärlden. Le Petit Bérets viner har 0,0 procents alkoholhalt – skapade från början med avsikten att vara helt alkoholfria. Många har tidigare dömt ut alkoholfria viners möjlighet att kunna konkurrera med traditionella viner, eftersom alkoholen anses vara en central smakbärare.

Men Le Petit Bérets mousserande Muscat-vin placerade sig som första alkoholfria vin någonsin på Topp 100 i den stora blindprovningen av ”vanliga” viner på den prestigefyllda vinmässan ProWein 2019. Och även svenskarna har nappat på Le Petit Béret, till Magnus Hedmans glädje.

– Det känns jättebra, vi är glada att marknaden tagit emot våra produkter. Det är nästan ett ”nypa sig i armen-läge” över responsen, säger han. Vi fortsätter att utveckla vinerna. Idag har vi två röda viner, två vita, en stilla rosé, en mousserande rosé, en muscat och en blanc de blancs mousserande. Och senare i höst kommer vi ut med en glutenfri, ekologisk och veganvänlig öl.

– Sedan 2013 har marknaden för alkoholfria produkter ökat dramatiskt och det lär nog fortsätta. Och för oss på Le Petit Béret är det viktigt att göra kvalitetsprodukter. Kunderna betalar gärna 30-40 kronor mer om de får en bra produkt.

Dricker du själv de alkoholfria vinerna?
– Nej, jag försöker vara lite försiktig, med tanke på min historik. Det kan bli för mycket minnen av tidigare åren.

Hur ser planen ut kommande åren?
– Vi vill bli marknadsledare i Skandinavien. Men jag har ingen treårsplan eller liknande. Jag lever en dag i taget. Det viktigaste för oss att relationer med kunder och att vi har en bra service. Oavsett hur stora vi kommer att bli har vi den policyn, avslutar Magnus Hedman.

Fruktig, ungdomlig smak med inslag av gröna äpplen, päron och citrus.
750 ml - 0% - Sockerhalt 4.6 g per 100 ml
79 kr

Bärig, ungdomlig smak med inslag av rabarber, örter, röda vinbär och citrus.
750 ml - 0% - Sockerhalt 3.2 g per 100 ml
69 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa