HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Jill Johnson blir sommelier: ”Passion för vin”

Artisten och programledaren Jill Johnson har valt att satsa på sin passion för vin under pandemin. Nu kan hon titulera sig sommelier efter att ha klarat slutproven efter en utbildning i ett år.
– För mig är vin både en passion och ett intresse och det är otroligt kul att kunna jobba mer med vin, säger Jill Johnson.

I stort sett över en natt försvann jobben för många artister när pandemin slog till förra våren. Även programledaren och countrysångerskan Jill Johnson drabbades och har inte kunnat uppträda på över ett år. Hon valde då att använda tiden till något konstruktivt och började på en utbildning till sommelier.

– Jag har sedan tidigare lanserat egna viner, och inte bara kändisviner som jag satt mitt namn på. Det finns ett genuint arbete bakom för att ta fram bra viner. För mig är vin verkligen ett stort intresse och en passion. Jag valde att bredda mig med en sommelierutbildning för att kunna jobba mer med vin, säger Jill Johnson till Vinguiden.

Artisten satsade på att utbilda sig till sommelier i två steg hos Vinkällan dryckesutbildningar. Det innebär att hon bland annat fått lära sig mer om betydelsefulla vindistrikt, druvsorter och hur man ska bedöma och beskriva vin. Inte minst har hon fått en kompetens inom samspelet mellan vin och mat och fått lära sig att komponera en vinlista. Men utbildningen har varit en ganska tuff resa och allt avslutades med blindprovning och ett prov innan hon fick sin guldnål och sitt diplom.

– Jag har inte suttit på skolbänken sedan jag gick i gymnasiet, så jag har verkligen fått lära mig det här med studieteknik igen för att lyckas. Jag får tacka min familj som stått ut med mig. Det blev hårt jobb för att klara detta, särskilt steg 2 som var lite svårare.

Jill Johnson hade redan innan sommelierutbildningen ett större vinintresse än de flesta, men delvis har en ny värld av viner öppnats upp.

– Tidigare har jag tänkt att en druva är en druva, som visserligen kan ändra smak beroende på lagring och annat, men det är enormt stor skillnad beroende på var vinet har växt. Chardonnay kan smaka totalt annorlunda beroende på olika jordmåner och klimat. Jag har också blivit mycket bättre på att kombinera vin och mat och hittar nu kombinationer jag inte kunde tänka mig tidigare.

Jill har redan hållit en digital vinprovning. Sommelierutbildningen är inriktad på att hon ska kunna jobba på restaurang. Men att överge artistkarriären och sadla om helt och satsa på restaurangvärlden är nog inte helt aktuellt.

– Riktig sommelier blir du inte förrän du jobbat på golvet på restaurang, och det kommer jag nog inte att kunna göra. Men min förhoppning är att kunna bredda mig framöver och få arbeta mer med vin som för mig är ett stort intresse och så otroligt spännande och roligt.

Hon har redan släppt tre viner i Systembolagets sortiment sedan tidigare. Jills rödvin Nashville Stories Red Blend ingår numera i det ordinarie sortimentet. För ett par år sedan kom en prosecco och i våras det vita Piemonte-vinet Nashville Stories Bianco.

– Jag har ett väldigt bra samarbete med Spring Wines, och hoppas att jag ska kunna göra mer saker inom vinets värld framöver. För mig handlar det om väldigt mycket mer än att bara kunna sätta mitt namn på en flaska, det ligger gediget arbete bakom för att ta fram bra produkter.

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Piemonte Bianco
2020
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Piemonte Bianco
Fruktig smak med inslag av gula päron, persika, honungsmelon, vita blommor och citrusskal.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents U.S Red Blend
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents U.S Red Blend
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, kardemumma, plommon, vanilj och mörk choklad.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
112 kr

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic Prosecco Brut
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic Prosecco Brut
Fruktig, ungdomlig doft med inslag av päron, honungsmelon och citrusskal.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
119 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

De slåss om sina barn och om pengar. Men när det gamla Hollywoodparet Brad Pitt och Angelina Jolie ska ge ut en ny champagne kan de faktiskt samsas. – Vi har kombinerat kunskapen från Provence med c..

Läs mer
Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Den folkkära stjärnkocken Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker med sina specialiteter. Matprofilen har även lanserat en egen gin, som smaksatts med myskmadra. Nu lanserar han även ett vitt vin p..

Läs mer
Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Entreprenörerna, poddprofilerna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman lanserar nu sitt nya vin, Golden Year Chardonnay. Det är ett torrt och friskt vitt vin från sydvästra Frankrike gjort ..

Läs mer
Fotbollsprofilens nya satsning – alkoholfria v..

Fotbollsprofilens nya satsning – alkoholfria v..

Han var länge en firad målvakt i landslaget, men sen kom åren när knark och alkohol tog över vardagen. I dag har Magnus Hedman varit drogfri i över tre år och blivit vd på ett vinföretag som säljer ..

Läs mer
Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Jodå, kändisviner kan faktiskt få recensenter att jubla. Leif Mannerströms nya Côtes-du-Rhône har fått toppbetyg de senaste veckorna. ”Man riktigt glad när man upptäcker ett kändisvin, som int..

Läs mer