HEM

Aktuellt

Jill Johnson blir sommelier: ”Passion för vin”

Artisten och programledaren Jill Johnson har valt att satsa på sin passion för vin under pandemin. Nu kan hon titulera sig sommelier efter att ha klarat slutproven efter en utbildning i ett år.
– För mig är vin både en passion och ett intresse och det är otroligt kul att kunna jobba mer med vin, säger Jill Johnson.

I stort sett över en natt försvann jobben för många artister när pandemin slog till förra våren. Även programledaren och countrysångerskan Jill Johnson drabbades och har inte kunnat uppträda på över ett år. Hon valde då att använda tiden till något konstruktivt och började på en utbildning till sommelier.

– Jag har sedan tidigare lanserat egna viner, och inte bara kändisviner som jag satt mitt namn på. Det finns ett genuint arbete bakom för att ta fram bra viner. För mig är vin verkligen ett stort intresse och en passion. Jag valde att bredda mig med en sommelierutbildning för att kunna jobba mer med vin, säger Jill Johnson till Vinguiden.

Artisten satsade på att utbilda sig till sommelier i två steg hos Vinkällan dryckesutbildningar. Det innebär att hon bland annat fått lära sig mer om betydelsefulla vindistrikt, druvsorter och hur man ska bedöma och beskriva vin. Inte minst har hon fått en kompetens inom samspelet mellan vin och mat och fått lära sig att komponera en vinlista. Men utbildningen har varit en ganska tuff resa och allt avslutades med blindprovning och ett prov innan hon fick sin guldnål och sitt diplom.

– Jag har inte suttit på skolbänken sedan jag gick i gymnasiet, så jag har verkligen fått lära mig det här med studieteknik igen för att lyckas. Jag får tacka min familj som stått ut med mig. Det blev hårt jobb för att klara detta, särskilt steg 2 som var lite svårare.

Jill Johnson hade redan innan sommelierutbildningen ett större vinintresse än de flesta, men delvis har en ny värld av viner öppnats upp.

– Tidigare har jag tänkt att en druva är en druva, som visserligen kan ändra smak beroende på lagring och annat, men det är enormt stor skillnad beroende på var vinet har växt. Chardonnay kan smaka totalt annorlunda beroende på olika jordmåner och klimat. Jag har också blivit mycket bättre på att kombinera vin och mat och hittar nu kombinationer jag inte kunde tänka mig tidigare.

Jill har redan hållit en digital vinprovning. Sommelierutbildningen är inriktad på att hon ska kunna jobba på restaurang. Men att överge artistkarriären och sadla om helt och satsa på restaurangvärlden är nog inte helt aktuellt.

– Riktig sommelier blir du inte förrän du jobbat på golvet på restaurang, och det kommer jag nog inte att kunna göra. Men min förhoppning är att kunna bredda mig framöver och få arbeta mer med vin som för mig är ett stort intresse och så otroligt spännande och roligt.

Hon har redan släppt tre viner i Systembolagets sortiment sedan tidigare. Jills rödvin Nashville Stories Red Blend ingår numera i det ordinarie sortimentet. För ett par år sedan kom en prosecco och i våras det vita Piemonte-vinet Nashville Stories Bianco.

– Jag har ett väldigt bra samarbete med Spring Wines, och hoppas att jag ska kunna göra mer saker inom vinets värld framöver. För mig handlar det om väldigt mycket mer än att bara kunna sätta mitt namn på en flaska, det ligger gediget arbete bakom för att ta fram bra produkter.

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Piemonte Bianco
2020
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Piemonte Bianco
Fruktig smak med inslag av gula päron, persika, honungsmelon, vita blommor och citrusskal.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents U.S Red Blend
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents U.S Red Blend
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, kardemumma, plommon, vanilj och mörk choklad.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
114 kr

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic Prosecco Brut
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic Prosecco Brut
Fruktig, ungdomlig doft med inslag av päron, honungsmelon och citrusskal.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
121 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Sångerskan Jill Johnson lanserar egen Prosecco. Rödvinet Nashville stories följs upp med Nashville Stories Prosecco Brut. – Det här vinet är en dröm bredvid musiken, säger Jill. Countryartiste..

Läs mer
Tareq Taylor: ”Uppvaktad av fem vinbolag”

Tareq Taylor: ”Uppvaktad av fem vinbolag”

Tareq Taylor gör succé och vann en dubbelseger i tv-priset Kristallen: Årets tv-personlighet och Årets livsstilsprogram. Resan dit har varit lång och full av hårt arbete och motgångar. Nu är stjärnk..

Läs mer
Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Entreprenörerna, poddprofilerna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman lanserar nu sitt nya vin, Golden Year Chardonnay. Det är ett torrt och friskt vitt vin från sydvästra Frankrike gjort ..

Läs mer
Från Måns till Brad Pitt – 10 kändisviner att prova ..

Från Måns till Brad Pitt – 10 kändisviner att prova ..

Idag finns det gott om kändisviner på Systembolaget, och inte bara från svenska kändisar. Vi har samlat en lista med 10 svenska och utländska kändisviner – flera som vi tror att du nog aldrig har pr..

Läs mer
“Rosé är den nya tidens champagne”

“Rosé är den nya tidens champagne”

Rosévin har på senare år tagit stor plats på den internationella vinmarknaden. Detta är mycket tack vare arbetet som den erkände vinmakaren Matthieu Perrin gjort tillsammans med sin affärspartner Br..

Läs mer
Karl Fredrik Cava Organic – ett smakrikt vin t..

Karl Fredrik Cava Organic – ett smakrikt vin t..

Snart är våren här och vad passar inte bättre under varma och blomsterrika vårkvällar än ett glas välkyld cava? Den folkkäre trädgårdsprofilen och floristen Karl Fredrik Gustafsson lanserar nu sitt ..

Läs mer