HEM

Aktuellt

Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin och mat

Jill Johnson är en av våra mest folkkära artister som under 30 år har underhållit oss med sin rockiga countrymusik. Sedan 2019 har hon även en vinkollektion med namnet Nashville Stories, en hyllning till countrymusikens hemstad. I en exklusiv intervju för Vinguiden berättar Jill om sina viner, vad som händer under hennes jubileumsår nu i år och om sin stora passion för vin och mat i kombination.

Sommaren och rosésäsongen är här. Berätta lite om ditt eget rosévin.

– Jag har aldrig varit en stor rosédrickare, så jag ville verkligen att det skulle vara ett vin som hade de element jag själv gillar. Det fick inte vara för sött, utan jag ville ha ett moget vin med citrustoner. Jag ville få fram alla de härliga smakerna av smultron, vinbär och hallon, gärna med en hint av vit persika som jag själv är väldigt svag för.

– Det skulle också vara ett vin som kan stå för sig själv men samtidigt passar till mat. Bärigheten i vinet får inte försvinna när man stoppar mat i munnen. Jag älskar själv plockmat och tapas. Det här vinet tycker jag passar bra både före och till maten. Personligen tycker jag även att det fungerar efter maten om man vill fortsätta kvällen med lite prat och vin.

Ditt första vin var från USA men alla fem efterföljande vinerna är från Italien, hur kommer det sig?

– Det beror på ett par olika saker. Mitt vinintresse kommer till stor del från mina resor till USA, så det kändes naturligt att det första vinet jag gjorde var amerikanskt. Därefter ville vi ta fram en prosecco, och då föll valet naturligt på Italien. I samband med det fick vi en bra relation till vinmakaren. Därefter kom pandemin, och det blev svårt att arbeta med USA på grund av långa ledtider. Då fortsatte vi istället samarbetet med Italien.

Du gick nyligen en sommelierutbildning, hur har det påverkat din relation till vin?

– Det har verkligen gett mig en introduktion till vinets oändliga värld. Här finns massor att lära sig, så min nyfikenhet har verkligen väckts. Från att tidigare ha druckit primärt rött och mousserande är jag nu sugen på att testa allt.

– Hemma lagar jag mycket mat, gärna thailändsk wok. Innan har jag alltid druckit öl till, men i samband med utbildningen testade jag en halvtorr riesling istället. Vinets sötma mötte den thailändska hettan, och det blev en riktig aha-upplevelse. Det är en kombination som jag varmt kan rekommendera!

Hur har utbildningen utvecklat ditt samarbete med Spring Wine & Spirits kring att ta fram vinerna?

– Innan jag gick utbildningen kände jag att jag hade deras förtroende och att de lyssnade på mig. Men det känns roligare nu när jag har terminologin och känner att jag blir lyssnad till på ett nytt sätt. Samtidigt kan det bero på att jag fått lättare att kommunicera när jag har rätt ord. Jag är också genuint nyfiken och tycker det är spännande att få sitta med de som jobbar med detta till vardags för att ta del av deras expertis.

Hur vill du som artist kommunicera kring dina viner till din publik?

– Jag känner mig nära min publik och är därför inte rädd för att dela saker som jag gillar – mat eller vin. Samtidigt vill jag inspirera min publik till att vara nyfikna och prova olika viner. Hela vinupplevelsen är menad att vara ihop med mat. Man ska inte bara dricka, utan smaka!

I år fyller du 50 år och firar samtidigt 30 år som artist, vad är planen för året?

– Det kommer hända en hel del. Jag har redan fått förmånen att ta fram ett jubileumsvin tillsammans med Spring Wine & Spirits. Det är ett rosébubbel med en jättesnygg etikett. Det är även den första produkten där vi ganska tydligt skrivit ut mitt namn.

– Jag håller också på med min jubileumsshow ”Simply The Best” som fått ett fantastiskt mottagande. Nu åker jag till USA ett par veckor för att skriva ny musik innan det är dags att fira min födelsedag med vänner och bekanta. Det låter konstigt kanske, men jag har aldrig haft en stor fest förut. Det känns lite pirrigt, men det ska bli väldigt speciellt.

– Malmö stad har uppmärksammat mig som 50-åring, skåning och att det är 25 år sedan jag vann Melodifestivalen där. I slutet av maj ska jag därför ge tre konserter på Malmö Live tillsammans med dirigenten och arrangören Anders Berglund och hela Malmö SymfoniOrkester (MSO), dessutom förstärkt med Malmö-eliten av big band-musiker. Det är verkligen wow och känns som en present, det är nästan overkligt faktiskt. Därefter blir det nypremiär av jubileumsshowen i höst igen, så det är fullt upp.

Nu har du gjort alla sex olika sorters vin, vad blir nästa steg?

– Vi har pratat om flera olika idéer, däribland bourbon som ju knyter an bra till Nashville. Men först gör vi kanske ett omtag på vitt vin och boxvin eftersom det var svårt att göra vin under pandemin.

– Även om vi gjort en del italienska viner har jag fortfarande en önskan om att återvända till USA för att skapa flera viner. Sedan har jag försiktigt önskat mig att få göra ett mer sofistikerat, franskt sauvignon blanc.

Avslutningsvis: Förutom dina egna viner, vilket är ditt favoritvin?

– Det är verkligen svårt att välja nu när jag börjat lära mig mer, för det finns så mycket som är spännande. Men om jag måste välja ett vin blir det MacMurray Pinot Noir från Russian River Valley i Kalifornien. Det finns tyvärr inte på Systembolaget ännu men är ett fantastiskt vin som verkligen tar för sig.

Här kan du beställa Jills viner:

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic Rosé
2022
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic Rosé
Friskt ungdomligt vin med diskret ton av röda bär, stenfrukt och blodgrape. Torrt vin med matvänlig syra.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Anniversary Prosecco Rosé
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Anniversary Prosecco Rosé
Rosé-prosecco gjord på 90 % Glera och 10 % Pinot nero. Frisk och fruktig smak med inslag av smultron, röda vinbär, citrus och vit persika. Aromerna lyfts av en fin syra.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
129 kr

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents U.S Red Blend
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents U.S Red Blend
Fruktigt vin av druvorna Petite sirah, Tannat, Teroldego och Zinfandel. Tydliga inslag av björnbär, plommon, vanilj, peppar och mörk choklad.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
119 kr

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic Prosecco Brut
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic Prosecco Brut
Fruktigt, ungdomligt mousserande vin med inslag av päron, honungsmelon och citrus.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
129 kr

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Piemonte Bianco
2020
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Piemonte Bianco
Fruktigt vitt vin med inslag av päron, persika, melon och citrus. Passar väl till vegetariska rätter, eller till rätter av fisk och kyckling.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

Vi tackar Jill Johnson för hennes tid och önskar henne både stort grattis och stort lycka till!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kända poddsystrarna lanserar eget rosévin

Kända poddsystrarna lanserar eget rosévin

Rosévin blir allt populärare och många förknippar det med vår och sommar. Nu kommer ett nytillskottet Golden Year Rosé från kända poddsystrarna Hannah Widell och Amanda Schulman. – Vi har prov..

Läs mer
Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
Nya rosén – en hyllning till havet och kärleke..

Nya rosén – en hyllning till havet och kärleke..

Här är ett nytt italienskt rosévin som hyllar havet och kärleken. Aqua di Venus ska få oss att njuta extra mycket av sommaren, är det tänkt. – Eftersmaken stannar kvar länge i munnen för att påminna..

Läs mer
Karl Fredrik om sin nya prosecco: ”Fluffiga bubblor”..

Karl Fredrik om sin nya prosecco: ”Fluffiga bubblor”..

Tv-kända succéfloristen Karl Fredrik på Eklaholm kommer med en egen prosecco. I ett helt år har han jobbat för att hitta de rätta fluffiga bubblorna och den perfekta blommiga smaken. – Det ska bubbl..

Läs mer
Vårens vintrender – ripasso och smörig chardonnay är..

Vårens vintrender – ripasso och smörig chardonnay är..

Håll koll på vårens vintrender. Våren 2024 har CD-skivan fått en rejäl revival och närmar sig den redan återupptäckta vinylskivan i försäljning. Kanske är det samma nostalgiska återblick vi ser i vi..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer