HEM

Aktuellt

Karl Fredrik om sin nya prosecco: ”Fluffiga bubblor”

Tv-kända succéfloristen Karl Fredrik på Eklaholm kommer med en egen prosecco. I ett helt år har han jobbat för att hitta de rätta fluffiga bubblorna och den perfekta blommiga smaken.
– Det ska bubbla rikligt, små delikata bubblor är fantastiska. Min prosecco är frisk och krispig med ett djup, berättar Karl Fredrik för Vinguiden.

Floristen Karl Fredrik Gustafsson har snabbt blivit en tittarfavorit med sitt program ”Karl Fredrik på Österlen”. Där inspirerar Karl Fredrik tittarna till nya nivåer av trädgårdsodling och blomsterarrangemang – och vacker livsnjutning.

Vad passar då bättre än att släppa en egen prosecco? Nu finns Karl Fredrik Prosecco doc organic tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment.
– Det är fantastiskt roligt och det har varit ett enormt intresse sedan vi öppnade för beställningar. Vi har tidigare rest runt mycket i Italien och vi älskar prosecco. Champagne går förstås alltid hem, men en prosecco är lite mer överkomlig, berättar Karl Fredrik.

Bakom framtagandet av Karl Fredrik Prosecco doc organic ligger ett gediget arbete. Under ett helt år har Karl Fredrik och sambon Petter provsmakat mängder av olika viner. Pandemin har omöjliggjort besök i Italien, men de har haft god hjälp av Henkell Freixenet, och till slut föll valet på ett ekologiskt vin från Montagner Vini e Spumanti som Karl Fredrik är mycket stolt över.

– Jag är i första hand en livsnjutare mer än vinexpert. Men en prosecco får inte bli för söt. Därför valde jag just den här som är torr men inte platt. Den har både fruktighet och bra syra, den är inte bara frisk och krispig utan har ett djup. Det ska bubbla rikligt med små delikata bubblor.

Som en sann florist refererar Karl Fredrik naturligtvis till blommor när han beskriver proseccons smak.
– Det finns en lätt blommighet med akaciablommor, ljuvliga citrustoner, solmogna persikor. Den är inte för söt, men en liten solmogen sötma med bibehållen fräschör.

Karl Fredrik Prosecco doc organic kan både drickas som sällskapsdryck och till måltider.
– Den passar jättebra till fisk, skaldjur och sallad. Lika bra till laxen en vardag som till pilgrimsmusslor, säger Karl Fredrik.

Den som sett Karl Fredriks tv-program vet hur intresserad floristen är av färg och form. Stor omsorg har lagts ner på detaljerna när det gäller flaskan och etiketterna.
– Jag ville att etiketten skulle vara klassisk och elegant, men inte prålig. Flaskan har en speciell form med en insvängd hals. Vill man återanvända den och spara den går det bra att sätta doftande kärleksgräs i den som torkar vackert, säger Karl Fredrik och passar på att ge några odlingstips inför påsk. Jag tycker det ska vara massor med påskliljor, både i kruka och rabatt. Det går jättebra att köpa lökar som är lite uppdrivna och sätta ute nu. Allra vackrast är narcissen ”Thalia”.

Karl Fredrik Prosecco Organic Brut
Karl Fredrik Prosecco Organic Brut
Karl Fredrik Prosecco DOC Organic är ett ekologisk mousserande vine med låg sockerhalt och passar utmärkt som sällskapsdryck eller aperitif. Karl Fredrik Prosecco DOC organic har en frisk och fyllig smak av persika, gröna äpplen och gyllene nashipäron samt lätta toner av akaciablommor och inslag av citrus – en utmärkt balans mellan syra, sötma och fruktighet.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
122 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
David Beckhams nya passion: rosévin

David Beckhams nya passion: rosévin

Rosétrenden växer sig allt starkare i USA – efter att ha setts som skräpvin. En rad amerikanska vinhus lanserar sina egna roséer. Och fotbollsstjärnan David Beckham har outat sig som älskare ..

Läs mer
Måns: ”Mitt nya vin blev ännu bättre än väntat”..

Måns: ”Mitt nya vin blev ännu bättre än väntat”..

Hans cava har blivit en riktig hit – nu släpper Måns Zelmerlöw sitt eget rödvin. MZ Raval är en förförisk spanjor med intensiva toner av frukt och kryddighet. – Jag är väldigt stolt över den här lan..

Läs mer
Cava, Champagne eller Prosecco?

Cava, Champagne eller Prosecco?

Alla gillar vi bubbel men inte alla vet skillnaden mellan säg cava, champagne eller den så oerhört populära proseccon. Om vi börjar med länderna så blir det lite som att dela upp bubblet mellan de t..

Läs mer
Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Utbudet ökar och köparna blir allt fler. Alkoholfria viner har blivit riktigt trendigt, framför allt bland de yngre. Vi ger dig en snabbguide till några spännande flaskor – och förklarar hur v..

Läs mer
Forskare: 8 hälsofördelar  med Prosecco

Forskare: 8 hälsofördelar med Prosecco

Prosecco är kanske inte så onyttigt som du tror. Även om vinet innehåller en del socker finns det flera hälsofördelar. Både sexlivet och minnet kan förbättras av de ädla italienska dropparna. Om d..

Läs mer