HEM

Aktuellt

Karl Fredrik om sin nya prosecco: ”Fluffiga bubblor”

Tv-kända succéfloristen Karl Fredrik på Eklaholm kommer med en egen prosecco. I ett helt år har han jobbat för att hitta de rätta fluffiga bubblorna och den perfekta blommiga smaken.

– Det ska bubbla rikligt, små delikata bubblor är fantastiska. Min prosecco är frisk och krispig med ett djup, berättar Karl Fredrik för Vinguiden.

Floristen Karl Fredrik Gustafsson har snabbt blivit en tittarfavorit med sitt program ”Karl Fredrik på Österlen”. Där inspirerar Karl Fredrik tittarna till nya nivåer av trädgårdsodling, blomsterarrangemang – och vacker livsnjutning.

Vad passar då bättre än att släppa en egen prosecco? Nu finns Karl Fredrik Prosecco DOC Organic tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment.
– Det är fantastiskt roligt och det har varit ett enormt intresse sedan vi öppnade för beställningar. Vi har tidigare rest runt mycket i Italien och vi älskar prosecco. Champagne går förstås alltid hem, men en prosecco är lite mer överkomlig, berättar Karl Fredrik.

Bakom framtagandet av Karl Fredrik Prosecco DOC Organic ligger ett gediget arbete. Under ett helt år har Karl Fredrik och sambon Petter provsmakat mängder av olika viner. Pandemin har omöjliggjort besök i Italien, men de har haft god hjälp av Henkell Freixenet, och till slut föll valet på ett ekologiskt vin från Montagner Vini e Spumanti som Karl Fredrik är mycket stolt över.

– Jag är i första hand en livsnjutare mer än vinexpert. Men en prosecco får inte bli för söt. Därför valde jag just den här som är torr men inte platt. Den har både fruktighet och bra syra, den är inte bara frisk och krispig utan har ett djup. Det ska bubbla rikligt med små delikata bubblor.

Som en sann florist refererar Karl Fredrik naturligtvis till blommor när han beskriver proseccons smak.

– Det finns en lätt blommighet med akaciablommor, ljuvliga citrustoner, solmogna persikor. Den är inte för söt, men en liten solmogen sötma med bibehållen fräschör.

Karl Fredrik Prosecco DOC Organic kan både drickas som sällskapsdryck och till måltider.

– Den passar jättebra till fisk, skaldjur och sallad. Lika bra till laxen en vardag som till pilgrimsmusslor, säger Karl Fredrik.

Den som sett Karl Fredriks tv-program vet hur intresserad floristen är av färg och form. Stor omsorg har lagts ner på detaljerna när det gäller flaskan och etiketterna.

– Jag ville att etiketten skulle vara klassisk och elegant, men inte prålig. Flaskan har en speciell form med en insvängd hals. Vill man återanvända den och spara den går det bra att sätta doftande kärleksgräs i den som torkar vackert, säger Karl Fredrik och passar på att ge några odlingstips inför påsk. Jag tycker det ska vara massor med påskliljor, både i kruka och rabatt. Det går jättebra att köpa lökar som är lite uppdrivna och sätta ute nu. Allra vackrast är narcissen ”Thalia”.

Karl Fredrik Prosecco Organic Brut
Karl Fredrik Prosecco Organic Brut
Karl Fredrik Prosecco DOC Organic är ett ekologiskt mousserande vin med låg sockerhalt och passar utmärkt som sällskapsdryck eller aperitif. Karl Fredrik Prosecco DOC Organic har en frisk och fyllig smak av persika, gröna äpplen och gyllene nashipäron samt lätta toner av akaciablommor och inslag av citrus – en utmärkt balans mellan syra, sötma och fruktighet.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
120 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

En prosecco-klassiker som funnits på Systembolaget i 20 år och som fortfarande är en av de populäraste bland svenskarna. Hur firar man det? Svaret: Man gör en etikett i svenska färgerna! – I en värl..

Läs mer
Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna är rejält i hetluften i sommar. Bara dagarna innan inspelningen av ”Så mycket bättre” drar i gång släpper gruppen sin egen öl. – Vi har länge velat ha en egen öl så det känns riktigt bra...

Läs mer
5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

Värme, sol och klassiska italienska drinkar. Varsågod, här får du inspiration inför helgen med recept på några fantastiska drinkar, som skapats i proseccons hemland. För visst kräver några drinkar i..

Läs mer
Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu får du ännu en anledning att dricka italienskt bubbel. De första efterlängtade flaskorna av rosé prosecco har äntligen landat i Systembolaget. Säg välkommen till Casteloro Prosecco Rosé för och C..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer
”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

Mitt under sitt jubileumsår släpper Jill Johnson det vita vinet Nashville Stories Organic White från Frankrike. Tillsammans med ett team av sommelierer har hon tagit fram ett ekologiskt vin som pass..

Läs mer