HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Karl Fredrik om sin nya prosecco: ”Fluffiga bubblor”

Tv-kända succéfloristen Karl Fredrik på Eklaholm kommer med en egen prosecco. I ett helt år har han jobbat för att hitta de rätta fluffiga bubblorna och den perfekta blommiga smaken.
– Det ska bubbla rikligt, små delikata bubblor är fantastiska. Min prosecco är frisk och krispig med ett djup, berättar Karl Fredrik för Vinguiden.

Floristen Karl Fredrik Gustafsson har snabbt blivit en tittarfavorit med sitt program ”Karl Fredrik på Österlen”. Där inspirerar Karl Fredrik tittarna till nya nivåer av trädgårdsodling och blomsterarrangemang – och vacker livsnjutning.

Vad passar då bättre än att släppa en egen prosecco? Nu finns Karl Fredrik Prosecco doc organic tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment.
– Det är fantastiskt roligt och det har varit ett enormt intresse sedan vi öppnade för beställningar. Vi har tidigare rest runt mycket i Italien och vi älskar prosecco. Champagne går förstås alltid hem, men en prosecco är lite mer överkomlig, berättar Karl Fredrik.

Bakom framtagandet av Karl Fredrik Prosecco doc organic ligger ett gediget arbete. Under ett helt år har Karl Fredrik och sambon Petter provsmakat mängder av olika viner. Pandemin har omöjliggjort besök i Italien, men de har haft god hjälp av Henkell Freixenet, och till slut föll valet på ett ekologiskt vin från Montagner Vini e Spumanti som Karl Fredrik är mycket stolt över.

– Jag är i första hand en livsnjutare mer än vinexpert. Men en prosecco får inte bli för söt. Därför valde jag just den här som är torr men inte platt. Den har både fruktighet och bra syra, den är inte bara frisk och krispig utan har ett djup. Det ska bubbla rikligt med små delikata bubblor.

Som en sann florist refererar Karl Fredrik naturligtvis till blommor när han beskriver proseccons smak.
– Det finns en lätt blommighet med akaciablommor, ljuvliga citrustoner, solmogna persikor. Den är inte för söt, men en liten solmogen sötma med bibehållen fräschör.

Karl Fredrik Prosecco doc organic kan både drickas som sällskapsdryck och till måltider.
– Den passar jättebra till fisk, skaldjur och sallad. Lika bra till laxen en vardag som till pilgrimsmusslor, säger Karl Fredrik.

Den som sett Karl Fredriks tv-program vet hur intresserad floristen är av färg och form. Stor omsorg har lagts ner på detaljerna när det gäller flaskan och etiketterna.
– Jag ville att etiketten skulle vara klassisk och elegant, men inte prålig. Flaskan har en speciell form med en insvängd hals. Vill man återanvända den och spara den går det bra att sätta doftande kärleksgräs i den som torkar vackert, säger Karl Fredrik och passar på att ge några odlingstips inför påsk. Jag tycker det ska vara massor med påskliljor, både i kruka och rabatt. Det går jättebra att köpa lökar som är lite uppdrivna och sätta ute nu. Allra vackrast är narcissen ”Thalia”.

Karl Fredrik Prosecco DOC Organic är ett ekologisk mousserande vine med låg sockerhalt och passar utmärkt som sällskapsdryck eller aperitif. Karl Fredrik Prosecco DOC organic har en frisk och fyllig smak av persika, gröna äpplen och gyllene nashipäron samt lätta toner av akaciablommor och inslag av citrus – en utmärkt balans mellan syra, sötma och fruktighet.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
109 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa