HEM

Aktuellt

Leif GW:s jättesuccé: sålde 600.000 liter vin

Svenskarna vill inte bara läsa hans böcker och höra hans åsikter i tv. Vi vill dricka hans viner också. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson gör succé på Systembolaget. I fjol såldes inte mindre än 604 000 liter av GW-vinerna.

Inhoppet i vinbranschen började 2018 med det portugisiska rödvinet GW:s Röda. Vinet blev snabbt en storsäljare och följdes sedan upp med boxvinet GW:s Vita som har burits hem till stugorna i lika stor omfattning. Men i fjol ville Leif GW Persson bejaka sin mjukare sida och lanserade därför även ett rosévin. Och det har långt ifrån handlat om att han bara lånat ut sitt namn och sitt ansikte till etiketterna. Bakom framtagandet ligger mycket arbete.

– Jag provade mig igenom en massa sorter tillsammans med en vinexpert. Och vi fastnade för ett vin som vi båda var säkra på var ett fint Rhône-vin, men vi tänkte att det kommer bli för dyrt. Men det visade sig vara ett portugisiskt rött vin som är oerhört prisvärt, har Leif GW berättat för Vinguiden.

Det noggranna arbetet har lönat sig och svenska folket gör tummen upp för GW:s alla tre viner. I fjol kommenterade Leif GW försäljningen:

– Det har varit ett fenomenalt mottagande. Vi säljer mellan 40.000 och 50.000 flaskor av det röda varje månad, och det vita säljer omkring 10.000 boxar i månaden, nästan lika mycket som det röda räknat i volym.

Leif GW erkänner utan omsvep att han tjänar en hel del pengar på sina viner.

– Jag får royalty per såld flaska och nu går det bra, det har blivit en liten kassako, även om de som gjort reklamen nog tjänat mer. Men någon GW Snaps blir det nog inte, det är för små marginaler på brännvin, helt enkelt.

GW :s Röda
2021
GW :s Röda
Doft: Mogna röda bär, solvarm frukt med viss aromatisk karaktär, liten örtig karaktär.

Smak: Balanserad, mogna frukter, mjuk i stilen med kryddig, örtig ton, skogsbär med viss eldig ton och medellång eftersmak.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
119 kr

GW :s Vita
2023
GW :s Vita
Doft: Fruktig, kryddig, bra balans, lite skumbanan, tropiska frukter i enkel rättfram stil.

Smak: Kryddig, fruktig, nektarin, en släng av tropiska toner, bra balans med fruktig, drickvänlig karaktär.

3000 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
259 kr

GW :s Rosa
2022
GW :s Rosa
Doft: Aromatiskt vin med toner av solmogna aprikoser, vita blommor och mineral.

Smak: Frisk lättsam och fruktig smak med toner av hallon och andra röda bär.

750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

FAKTA

Försäljningssiffrorna från Systembolaget för GWs viner:

Nästan en fördubblad försäljning av GW:s röda. Från 178.000 liter under 2018 till 317.000 liter i fjol.

GW:s vita sålde 4.000 liter under första året - och ökade till otroliga 244.000 liter under 2019.
GW:s rosé startade inför sommaren i fjol, men sålde ändå 43.000 liter. Totalt 604.000 liter.
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Sångerskan Jill Johnson lanserar egen Prosecco. Rödvinet Nashville stories följs upp med Nashville Stories Prosecco Brut. – Det här vinet är en dröm bredvid musiken, säger Jill. Countryartiste..

Läs mer
”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

De slåss om sina barn och om pengar. Men när det gamla Hollywoodparet Brad Pitt och Angelina Jolie ska ge ut en ny champagne kan de faktiskt samsas. – Vi har kombinerat kunskapen från Provence med c..

Läs mer
Brad Pitts exklusiva roséchampagne – nu i Sver..

Brad Pitts exklusiva roséchampagne – nu i Sver..

Brad Pitt och Angeline Jolie ger sig in i champagnebranschen. Deras exklusiva roséchampagne Fleur de Miraval finns nu på Systembolaget. Bara 20.000 flaskor har framställts – men smakar det så ..

Läs mer
Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Jodå, kändisviner kan faktiskt få recensenter att jubla. Leif Mannerströms nya Côtes-du-Rhône har fått toppbetyg de senaste veckorna. ”Man riktigt glad när man upptäcker ett kändisvin, som int..

Läs mer
Jill Johnsons vin blev snabbt populärt

Jill Johnsons vin blev snabbt populärt

Svenska folket gillar Jill Johnsons musik – och nu också även hennes vin. I fjol lanserade hon sitt röda vin ”Nashville Stories” och på bara några månader sålde det 29.000 liter på..

Läs mer
Tareq Taylor: ”Uppvaktad av fem vinbolag”

Tareq Taylor: ”Uppvaktad av fem vinbolag”

Tareq Taylor gör succé och vann en dubbelseger i tv-priset Kristallen: Årets tv-personlighet och Årets livsstilsprogram. Resan dit har varit lång och full av hårt arbete och motgångar. Nu är stjärnk..

Läs mer