HEM

Aktuellt

Leif GW:s jättesuccé: sålde 600.000 liter vin

Svenskarna vill inte bara läsa hans böcker och höra hans åsikter i tv. Vi vill dricka hans viner också. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson gör succé på Systembolaget. I fjol såldes inte mindre än 604 000 liter av GW-vinerna.

Inhoppet i vinbranschen började 2018 med det portugisiska rödvinet GW:s Röda. Vinet blev snabbt en storsäljare och följdes sedan upp med boxvinet GW:s Vita som har burits hem till stugorna i lika stor omfattning. Men i fjol ville Leif GW Persson bejaka sin mjukare sida och lanserade därför även ett rosévin. Och det har långt ifrån handlat om att han bara lånat ut sitt namn och sitt ansikte till etiketterna. Bakom framtagandet ligger mycket arbete.

– Jag provade mig igenom en massa sorter tillsammans med en vinexpert. Och vi fastnade för ett vin som vi båda var säkra på var ett fint Rhône-vin, men vi tänkte att det kommer bli för dyrt. Men det visade sig vara ett portugisiskt rött vin som är oerhört prisvärt, har Leif GW berättat för Vinguiden.

Det noggranna arbetet har lönat sig och svenska folket gör tummen upp för GW:s alla tre viner. I fjol kommenterade Leif GW försäljningen:

– Det har varit ett fenomenalt mottagande. Vi säljer mellan 40.000 och 50.000 flaskor av det röda varje månad, och det vita säljer omkring 10.000 boxar i månaden, nästan lika mycket som det röda räknat i volym.

Leif GW erkänner utan omsvep att han tjänar en hel del pengar på sina viner.

– Jag får royalty per såld flaska och nu går det bra, det har blivit en liten kassako, även om de som gjort reklamen nog tjänat mer. Men någon GW Snaps blir det nog inte, det är för små marginaler på brännvin, helt enkelt.

GW :s Röda
2021
GW :s Röda
Doft: Mogna röda bär, solvarm frukt med viss aromatisk karaktär, liten örtig karaktär.

Smak: Balanserad, mogna frukter, mjuk i stilen med kryddig, örtig ton, skogsbär med viss eldig ton och medellång eftersmak.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
115 kr

GW :s Vita
2022
GW :s Vita
Doft: Fruktig, kryddig, bra balans, lite skumbanan, tropiska frukter i enkel rättfram stil.

Smak: Kryddig, fruktig, nektarin, en släng av tropiska toner, bra balans med fruktig, drickvänlig karaktär.

3000 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
259 kr

GW :s Rosa
2022
GW :s Rosa
Doft: Aromatiskt vin med toner av solmogna aprikoser, vita blommor och mineral.

Smak: Frisk lättsam och fruktig smak med toner av hallon och andra röda bär.

750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

FAKTA

Försäljningssiffrorna från Systembolaget för GWs viner:

Nästan en fördubblad försäljning av GW:s röda. Från 178.000 liter under 2018 till 317.000 liter i fjol.

GW:s vita sålde 4.000 liter under första året - och ökade till otroliga 244.000 liter under 2019.
GW:s rosé startade inför sommaren i fjol, men sålde ändå 43.000 liter. Totalt 604.000 liter.
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Leif GW: Jag har gärna  kvar Systembolaget

Leif GW: Jag har gärna kvar Systembolaget

Enligt en utredning som presenterades i våras ska Systembolaget läggas ner – och vin säljas överallt till högre pris. Trots att Systemet har högre förtroende än polisen hos svenska folket. – F..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer
Leif Mannerströms nya: ”Ett suveränt matvin..

Leif Mannerströms nya: ”Ett suveränt matvin..

Kockarnas kock Leif Mannerström har fått smak för egna viner. Nu lanserar han en ny flaska, naturligtvis från favoritlandet Frankrike. – Det här är ett riktigt bra klassiskt franskt vin. Så här ska ..

Läs mer
Sarah Jessica Parker: Älskar vitt vin

Sarah Jessica Parker: Älskar vitt vin

Fenomenet med kändisviner har varit större i Sverige än någon annanstans. Men nu börjar Hollywood-stjärnorna vakna. Sarah Jessica Parker gillade drinken Cosmopolitan när hon spelade i Sex and the C..

Läs mer
Jill Johnson blir sommelier: ”Passion för vin”

Jill Johnson blir sommelier: ”Passion för vin”

Artisten och programledaren Jill Johnson har valt att satsa på sin passion för vin under pandemin. Nu kan hon titulera sig sommelier efter att ha klarat slutproven efter en utbildning i ett år. – Fö..

Läs mer
Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Nu berättar Leif GW Persson i en exklusiv intervju för Vinguiden.com om sin vinsuccé och arbetet med att ta fram det senaste vinet: GW:s Rosa. Kriminologen valde ut sitt rosévin först efter noggrann..

Läs mer