HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 härliga viner att fira internationella Chardonnay-dagen med

Den 26 maj infaller Internationella Chardonnay-dagen och det är givetvis värt att uppmärksamma! Som många andra högtider och temadagar startades traditionen 2010 i USA, men det gör inte dagen mindre relevant i Sverige. Många av oss har ett stort intresse för fina viner och inte minst de på Chardonnaydruvan.

Chardonnay har genom åren blivit riktigt populär bland vinodlare, eftersom druvan enkelt anpassar sig till olika klimat och går att odla i de flesta vinregioner. Druvan är lättskött samtidigt som den ger stora skördar och är därför en väldigt tacksam druvsort. Däremot är det Kalifornien på USA:s västkust, Stellenbosch i Sydafrika samt Bourgogne och Champagne i Frankrike som är de mest kända Chardonnay-distrikten.

Chardonnaydruvan är vanligt förekommande i torra, vita viner på grund av att den är enkel att blanda med andra druvor. Den är också perfekt för att lagra på ekfat vilket resulterar i mer fylliga viner.

Vi har valt ut tre goda Chardonnay-viner att dricka dagen till ära!

Dimension Chardonnay
2021
Dimension Chardonnay
Detta hållbara vin från Sydafrika passar utmärkt till fiskrätter eller vegetarisk mat. Vinet är fruktigt med inslag av fat, citrus, nektarin, päron och vanilj.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
79 kr

Stoneleigh Chardonnay
2020
Stoneleigh Chardonnay
Ett fruktigt vin med tydlig fatkaraktär från Marlborough-regionen i Nya Zeeland. Vinet har inslag av makadamianötter, kardemumma, nätmelon, gula äpplen, apelsin och vanilj.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Moulin Blanc Sauvignon Blanc Chardonnay
2020
Moulin Blanc Sauvignon Blanc Chardonnay
Ett hållbart och ekologiskt vin från Frankrike som är perfekt som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter. Detta friska och fruktiga vin har inslag av krusbär, lime, gula äpplen och päron.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

FAKTA

3 snabba fakta om Chardonnay

● Chardonnay är en de vanligaste druvorna som används till mousserande vin tillsammans med Pinot Meunier och Pinot Noir.
● Historiskt sett benämns användningen av Chardonnaydruvan på 1600-talet, men man tror att den har odlats för vin redan på sena 1500-talet.
● Chardonnay kommer ursprungligen från Mâconnais-regionen i Bourgogne, södra Frankrike. Den härstammar från Pinot Noir-druvan och den nästan utrotade Gouais Blanc-druvan.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa 10 viner på Chardonnay

Bästa 10 viner på Chardonnay

Det finns nästan 800 viner på Chardonnay på Systembolaget. Hur navigera och hitta den rätta? För en fantastisk druva är den, även en av de mest odlade. Och då inte bara för att den är relativt lätto..

Läs mer
Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Entreprenörerna, poddprofilerna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman lanserar nu sitt nya vin, Golden Year Chardonnay. Det är ett torrt och friskt vitt vin från sydvästra Frankrike gjort ..

Läs mer
Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer
Världens bästa vitvinsdruva

Världens bästa vitvinsdruva

Den lever på sin storhet, denna världens mest kända vitvinsdruva. Storhet så till vida att flera vinproducenter runt om i världen anstränger sig extra med den. Och gör stora viner. Men allt stort be..

Läs mer
Fem saker du måste veta om Chardonnay

Fem saker du måste veta om Chardonnay

En av världens mest uppskattade druvor från konsumenthåll är också – föga överraskande – vinproducenternas favorit. Likheterna mellan vinerna är slående, det finns också mycket som skiljer dem åt. ..

Läs mer