HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 härliga viner att fira internationella Chardonnay-dagen med

Den 26 maj infaller Internationella Chardonnay-dagen och det är givetvis värt att uppmärksamma! Som många andra högtider och temadagar startades traditionen 2010 i USA, men det gör inte dagen mindre relevant i Sverige. Många av oss har ett stort intresse för fina viner och inte minst de på Chardonnaydruvan.

Chardonnay har genom åren blivit riktigt populär bland vinodlare, eftersom druvan enkelt anpassar sig till olika klimat och går att odla i de flesta vinregioner. Druvan är lättskött samtidigt som den ger stora skördar och är därför en väldigt tacksam druvsort. Däremot är det Kalifornien på USA:s västkust, Stellenbosch i Sydafrika samt Bourgogne och Champagne i Frankrike som är de mest kända Chardonnay-distrikten.

Chardonnaydruvan är vanligt förekommande i torra, vita viner på grund av att den är enkel att blanda med andra druvor. Den är också perfekt för att lagra på ekfat vilket resulterar i mer fylliga viner.

Vi har valt ut tre goda Chardonnay-viner att dricka dagen till ära!

Dimension Chardonnay

Dimension Chardonnay 2021

Detta hållbara vin från Sydafrika passar utmärkt till fiskrätter eller vegetarisk mat. Vinet är fruktigt med inslag av fat, citrus, nektarin, päron och vanilj.
Art.nr: 5006 - Pris: 79 kr

Stoneleigh Chardonnay

Stoneleigh Chardonnay 2020

Ett fruktigt vin med tydlig fatkaraktär från Marlborough-regionen i Nya Zeeland. Vinet har inslag av makadamianötter, kardemumma, nätmelon, gula äpplen, apelsin och vanilj.
Art.nr: 6427 - Pris: 119 kr

Moulin Blanc Sauvignon Blanc Chardonnay

Moulin Blanc Sauvignon Blanc Chardonnay 2020

Ett hållbart och ekologiskt vin från Frankrike som är perfekt som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter. Detta friska och fruktiga vin har inslag av krusbär, lime, gula äpplen och päron.
Art.nr: 78951 - Pris: 89 kr

FAKTA

3 snabba fakta om Chardonnay

● Chardonnay är en de vanligaste druvorna som används till mousserande vin tillsammans med Pinot Meunier och Pinot Noir.
● Historiskt sett benämns användningen av Chardonnaydruvan på 1600-talet, men man tror att den har odlats för vin redan på sena 1500-talet.
● Chardonnay kommer ursprungligen från Mâconnais-regionen i Bourgogne, södra Frankrike. Den härstammar från Pinot Noir-druvan och den nästan utrotade Gouais Blanc-druvan.
Läs mer

Du kanske även vill läsa dessa