HEM

Aktuellt

3 härliga viner att fira internationella Chardonnay-dagen med

Den 26 maj infaller Internationella Chardonnay-dagen och det är givetvis värt att uppmärksamma! Som många andra högtider och temadagar startades traditionen 2010 i USA, men det gör inte dagen mindre relevant i Sverige. Många av oss har ett stort intresse för fina viner och inte minst de på Chardonnaydruvan.

Chardonnay har genom åren blivit riktigt populär bland vinodlare, eftersom druvan enkelt anpassar sig till olika klimat och går att odla i de flesta vinregioner. Druvan är lättskött samtidigt som den ger stora skördar och är därför en väldigt tacksam druvsort. Däremot är det Kalifornien på USA:s västkust, Stellenbosch i Sydafrika samt Bourgogne och Champagne i Frankrike som är de mest kända Chardonnay-distrikten.

Chardonnaydruvan är vanligt förekommande i torra, vita viner på grund av att den är enkel att blanda med andra druvor. Den är också perfekt för att lagra på ekfat vilket resulterar i mer fylliga viner.

Vi har valt ut tre goda Chardonnay-viner att dricka dagen till ära!

Dimension Chardonnay
2023
Dimension Chardonnay
Detta hållbara vin från Sydafrika passar utmärkt till fiskrätter eller vegetarisk mat. Vinet är fruktigt med inslag av fat, citrus, nektarin, päron och vanilj.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
85 kr

Stoneleigh Chardonnay
2022
Stoneleigh Chardonnay
Ett fruktigt vin med tydlig fatkaraktär från Marlborough-regionen i Nya Zeeland. Vinet har inslag av makadamianötter, kardemumma, nätmelon, gula äpplen, apelsin och vanilj.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
122 kr

Maison Blanche Sauvignon Blanc Chardonnay
2022
Maison Blanche Sauvignon Blanc Chardonnay
Ett hållbart och ekologiskt vin från Frankrike som är perfekt som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter. Detta friska och fruktiga vin har inslag av krusbär, lime, gula äpplen och päron.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

FAKTA

3 snabba fakta om Chardonnay

● Chardonnay är en de vanligaste druvorna som används till mousserande vin tillsammans med Pinot Meunier och Pinot Noir.
● Historiskt sett benämns användningen av Chardonnaydruvan på 1600-talet, men man tror att den har odlats för vin redan på sena 1500-talet.
● Chardonnay kommer ursprungligen från Mâconnais-regionen i Bourgogne, södra Frankrike. Den härstammar från Pinot Noir-druvan och den nästan utrotade Gouais Blanc-druvan.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Chardonnay – en druva med många skepnader

Chardonnay – en druva med många skepnader

Chardonnaydruvan med sitt gröna skal är oerhört populär och bär på en mångsidighet utöver det vanliga. Komplexiteten och den magnifika smakbredden är svårslagen och gör att den har något för alla. D..

Läs mer
Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer
Grodvinet hoppar in  i sortimentet igen

Grodvinet hoppar in i sortimentet igen

Grodvinet Frog’s Leap Chardonnay gjorde succé och sålde slut i våras. Nu kommer vinet tillbaka. – Napas viner kostar generellt skjortan, så här gör du ett klipp”, skrev SvD i somras. Årgång 2..

Läs mer
Den mångsidiga druvan Chardonnay

Den mångsidiga druvan Chardonnay

Chardonnay är en av världens mest populära druva. Inte nog med att vi tycker om att dricka den, den är även relativt lättodlad. Chardonnaydruvan trivs i svalt klimat men kan även trivas i lite varma..

Läs mer
Världens bästa vitvinsdruva

Världens bästa vitvinsdruva

Den lever på sin storhet, denna världens mest kända vitvinsdruva. Storhet så till vida att flera vinproducenter runt om i världen anstränger sig extra med den. Och gör stora viner. Men allt stort be..

Läs mer
5 vintrender att ha koll på 2024

5 vintrender att ha koll på 2024

Vintrender kommer och vintrender går, men kvalitetsviner består. Det kanske inte är ett gammalt ordspråk, men ändå ett talesätt som vi tycker är bra. Här är fem vintrender inför 2024 som det är bra ..

Läs mer