HEM

Aktuellt

Läskigt gott till Hallo-vin

Bus eller vin? Ladda upp för Halloween med läskigt goda drycker. Några riktigt spöklika sorter lyfter helgen till nya höjder.

Fler och fler firar Halloween i Sverige. Men viss förvirring tycks råda runt den amerikanska helgen. Dagen infaller alltid den 31 oktober. Ibland blandas den samman med vår svenska Allhelgonadagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Men de har inte mycket att göra med varandra.

Högtiden Halloween kommer från USA och firas sedan 1950-talet. Traditionellt sett firas den med urgröpta pumpor och utklädning med skräcktema. I USA samlar barnen godis från grannarna med frågan ”Trick or treat?” I Sverige säger vi ”Bus eller godis?”

Vi på Vinguiden vill gärna tipsa om några läskigt goda drycker som ger lite spökstämning för vuxna på Halloween. Xanté Pumpkin Spice & Pear är en ny likör med Halloween-tema. Den klassiska päronlikören har blandats med den populära kryddblandningen Pumpkin Spice.

I perfekt tid för halloweenfesten kommer den nya likören med smak av den trendiga amerikanska kryddblandningen. Ända sedan 1700-talet har kryddblandningen använts för att smaksätta pumpapaj. De senaste åren har Pumpkin Spice fått mer utrymme i allt från kaffe till bakverk och doftljus. Kryddblandningen består i huvudsak av fyra kryddor; kanel, ingefära, kryddnejlika och muskot.

Xanté Pumpkin Spice & Pear
Xanté Pumpkin Spice & Pear
Fruktig, kryddig, söt smak med inslag av gula päron, kanel, muskot, kryddnejlika och ingefära.
500 ml - 15% -
149 kr

En annan spöklikt läskande nyhet är cidern Herrljunga Cider Pumpkin Spice. Med inspiration från USA har den en frisk och kryddig smak som för tankarna till pumpapaj. Basen är äppelcider med inslag av kanel, ingefära, kryddnejlika och muskot. Den passar perfekt som sällskapsdryck på Halloween.

Herrljunga Cider Pumpa
Herrljunga Cider Pumpa
Kryddig smak med sötma, inslag av kanel, ingefära, kryddnejlika och äpplen.
330 ml - 4.5% -
17.90 kr

Den som hellre dricker öl kan testa portern Pumpkin Yeti. Den är bryggd med säsongsbetonade kryddor och ett unikt urval av kaffe. Passar perfekt med hayrides, pumpaskärning och skräcktema.

Pumpkin Yeti
Pumpkin Yeti
Bryggd med säsongsbetonade kryddor och ett unikt urval av kaffe.
568 ml - 9.5% -
115.90 kr

Men för oss som både vill bus och godis måste det väl vara Hallo-vin? Då rekommenderar vi Stokes Ghost Petite Sirah från 2015. Det är ett muskulöst och maffigt matvin, fullt med mörk frukt och kryddighet. Namnet kommer från en av Montereys mer kända figurer. Den brittiska sjömannen James Stokes som sägs spöka i trakten.

År 1833 gick han iland i Monterey med en stor mängd stulen medicin och började kalla sig Dr Stokes. Den falska läkaren hade ingen större talang för läkaryrket med en hög dödlighet bland patienterna som resultat. Med åren blev Dr Stokes en förmögen man och borgmästare i Monterey men enligt legenden konfronterade hans söner honom till slut och han tog gift och föll ner död. Hans hem sägs fortfarande hemsökas av hans spöke – Stokes’ Ghost.

Stokes Ghost Petite Sirah
2015
Stokes Ghost Petite Sirah
Stor och koncentrerad doft av mörka bär, kryddor och lakrits. Rik, fyllig och koncentrerad smak av körsbär, björnbär och vitpeppar.
750 ml - 14.5% -
249 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tre hårda paket att njuta av i jul

Tre hårda paket att njuta av i jul

Visst är hårda paket roligare än mjuka? Och visst är det ännu bättre om man hör ett kluckande ljud innanför presentpapperet? Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om tre perfekta julklappar till vinäls..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer
Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Vissa är överkänsliga mot viner utan att förstå vad det beror på. Det kan vara histamintolerans som gör att du kan få reaktioner på vanligt vin. Men det finns speciella viner som sägs ge mindre symp..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer