HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Läskigt gott till Hallo-vin

Bus eller vin? Ladda upp för Halloween med läskigt goda drycker. Några riktigt spöklika sorter lyfter helgen till nya höjder.

Fler och fler firar Halloween i Sverige. Men viss förvirring tycks råda runt den amerikanska helgen. Dagen infaller alltid den 31 oktober. Ibland blandas den samman med vår svenska Allhelgonadagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Men de har inte mycket att göra med varandra.

Högtiden Halloween kommer från USA och firas sedan 1950-talet. Traditionellt sett firas den med urgröpta pumpor och utklädning med skräcktema. I USA samlar barnen godis från grannarna med frågan ”Trick or treat?” I Sverige säger vi ”Bus eller godis?”

Vi på Vinguiden vill gärna tipsa om några läskigt goda drycker som ger lite spökstämning för vuxna på Halloween. Xanté Pumpkin Spice & Pear är en ny likör med Halloween-tema. Den klassiska päronlikören har blandats med den populära kryddblandningen Pumpkin Spice.

I perfekt tid för halloweenfesten kommer den nya likören med smak av den trendiga amerikanska kryddblandningen. Ända sedan 1700-talet har kryddblandningen använts för att smaksätta pumpapaj. De senaste åren har Pumpkin Spice fått mer utrymme i allt från kaffe till bakverk och doftljus. Kryddblandningen består i huvudsak av fyra kryddor; kanel, ingefära, kryddnejlika och muskot.

Fruktig, kryddig, söt smak med inslag av gula päron, kanel, muskot, kryddnejlika och ingefära.
500 ml - 15% -
149 kr

En annan spöklikt läskande nyhet är cidern Herrljunga Cider Pumpkin Spice. Med inspiration från USA har den en frisk och kryddig smak som för tankarna till pumpapaj. Basen är äppelcider med inslag av kanel, ingefära, kryddnejlika och muskot. Den passar perfekt som sällskapsdryck på Halloween.

Kryddig smak med sötma, inslag av kanel, ingefära, kryddnejlika och äpplen.
330 ml - 4.5% -
17.90 kr

Den som hellre dricker öl kan testa portern Pumpkin Yeti. Den är bryggd med säsongsbetonade kryddor och ett unikt urval av kaffe. Passar perfekt med hayrides, pumpaskärning och skräcktema.

Bryggd med säsongsbetonade kryddor och ett unikt urval av kaffe.
568 ml - 9.5% -
115.90 kr

Men för oss som både vill bus och godis måste det väl vara Hallo-vin? Då rekommenderar vi Stokes Ghost Petite Sirah från 2015. Det är ett muskulöst och maffigt matvin, fullt med mörk frukt och kryddighet. Namnet kommer från en av Montereys mer kända figurer. Den brittiska sjömannen James Stokes som sägs spöka i trakten.

År 1833 gick han iland i Monterey med en stor mängd stulen medicin och började kalla sig Dr Stokes. Den falska läkaren hade ingen större talang för läkaryrket med en hög dödlighet bland patienterna som resultat. Med åren blev Dr Stokes en förmögen man och borgmästare i Monterey men enligt legenden konfronterade hans söner honom till slut och han tog gift och föll ner död. Hans hem sägs fortfarande hemsökas av hans spöke – Stokes’ Ghost.

Stor och koncentrerad doft av mörka bär, kryddor och lakrits. Rik, fyllig och koncentrerad smak av körsbär, björnbär och vitpeppar.
750 ml - 14.5% -
249 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa