HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter.

Waldschütz Kamptal Grüner Veltliner
2021
Waldschütz Kamptal Grüner Veltliner
Ett tillskott i det ordinarie sortimentet är vinet Waldschütz från Österrikiska regionen Kamptal. Namnet betyder “skogsskydd” och är även namnet på vinmakarna som driver denna vingård sedan fyra generationer tillbaka. Vinet är gjort på druvan Grüner Veltliner, som även är Österrikes mest odlade druva. Det har en fruktig, nyanserad samt mycket frisk smak med inslag av päron, nätmelon, vitpeppar, mineral, färska örter, kiwi och citron.

Vinet lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment den 1:a juni och kostar 120 kr.

750 ml - 12.5% -
129 kr

Petite Belle Blanc de Blanc Visio Vintners
2021
Petite Belle Blanc de Blanc Visio Vintners
Från Sydafrika kommer detta mousserande burkvin. Vinet bjuder ungdomlig, fruktig smak med liten sötma, med inslag av päron, aprikos, örter, melon och citrus. Drycken passar perfekt som sällskapsdryck, till rätter av fisk eller till vegetariska rätter.

Vinet lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment den 1:a juni och kostar 36 kr.

200 ml - 12% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
36 kr

Bergskär Ett torrt vin av lingon
2020
Bergskär Ett torrt vin av lingon
Ett annat vin som inom kort tar plats i det tillfälliga sortimentet är svenska Bergskär, som är gjort på lingon. Tillverkaren IDUNN Norsjö Wine producerar klimatsmarta viner av svenska bär och frukter. Just detta spännande vin består av 85% lingon och 15% äppelmust, som fått jäsa till ett torrt fruktvin. Det har en bärig, syrlig smak med inslag av mandel, kryddor, blodapelsin, honung och örter.

Vinet lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 10:e juni och kostar 177 kr.

750 ml - 12% - Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
176 kr

Philipponnat Clos des Goisses Juste Rosé Extra Brut
2009
Philipponnat Clos des Goisses Juste Rosé Extra Brut
I webbsortimentet lanseras denna lyxiga roséchampagne från tillverkaren Philipponnat. Vinet, som är gjort på en blandning av druvorna Chardonnay och Pinot Noir, har en djup, komplex och balanserad smak. Det har tydliga mineraltoner, frisk syra och en ungdomlig karaktär. Vinet bedöms ha allt som krävs för att utvecklas fantastiskt under de kommande 20 åren. Så för den som söker en spännande roséchampagne att lagra är detta ett utmärkt val.

Vinet finns att beställa i Systembolagets webbsortiment mellan den 9-12 juni och kostar 3199 kr.

750 ml - 13% -
3199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

Det finns många hälsomyter om vin och alkohol.  Vi försöker reda ut 6 av de vanligaste med hjälp av forskningen – myt eller sanning? Visste du att ett enda glas apelsinjuice är sötare än 20 gl..

Läs mer
Nya vinlanseringar i februari 2022

Nya vinlanseringar i februari 2022

Under februari lanseras inte mindre än 98 nya viner. Av dessa finner vi 65 stycken i det tillfälliga sortimentet, 29 på internet och 4 i sortimentet “lokalt och småskaligt”. Av dessa har vi valt ut ..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Skatten på alkohol kommer att höjas – för att betala ett förstärkt svenskt försvar. Regeringen ska presentera förslag på höjningar som börjar gälla från 2023. Det är första gången sedan 2017 skatter..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer
10 udda fakta du inte visste om vin

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor?  1. Vindruvor är den mest odlade frukte..

Läs mer