HEM

Aktuellt

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter.

Waldschütz Kamptal Grüner Veltliner
2021
Waldschütz Kamptal Grüner Veltliner
Ett tillskott i det ordinarie sortimentet är vinet Waldschütz från Österrikiska regionen Kamptal. Namnet betyder “skogsskydd” och är även namnet på vinmakarna som driver denna vingård sedan fyra generationer tillbaka. Vinet är gjort på druvan Grüner Veltliner, som även är Österrikes mest odlade druva. Det har en fruktig, nyanserad samt mycket frisk smak med inslag av päron, nätmelon, vitpeppar, mineral, färska örter, kiwi och citron.

Vinet lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment den 1:a juni och kostar 120 kr.

750 ml - 12.5% -
139 kr

Petite Belle Blanc de Blanc Visio Vintners
2021
Petite Belle Blanc de Blanc Visio Vintners
Från Sydafrika kommer detta mousserande burkvin. Vinet bjuder ungdomlig, fruktig smak med liten sötma, med inslag av päron, aprikos, örter, melon och citrus. Drycken passar perfekt som sällskapsdryck, till rätter av fisk eller till vegetariska rätter.

Vinet lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment den 1:a juni och kostar 36 kr.

200 ml - 12% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
36 kr

Bergskär Lingon
2022
Bergskär Lingon
Ett annat vin som inom kort tar plats i det tillfälliga sortimentet är svenska Bergskär, som är gjort på lingon. Tillverkaren IDUNN Norsjö Wine producerar klimatsmarta viner av svenska bär och frukter. Just detta spännande vin består av 85% lingon och 15% äppelmust, som fått jäsa till ett torrt fruktvin. Det har en bärig, syrlig smak med inslag av mandel, kryddor, blodapelsin, honung och örter.

Vinet lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 10:e juni och kostar 177 kr.

750 ml - 12% - Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
192 kr

Philipponnat Clos des Goisses Juste Rosé Extra Brut
2009
Philipponnat Clos des Goisses Juste Rosé Extra Brut
I webbsortimentet lanseras denna lyxiga roséchampagne från tillverkaren Philipponnat. Vinet, som är gjort på en blandning av druvorna Chardonnay och Pinot Noir, har en djup, komplex och balanserad smak. Det har tydliga mineraltoner, frisk syra och en ungdomlig karaktär. Vinet bedöms ha allt som krävs för att utvecklas fantastiskt under de kommande 20 åren. Så för den som söker en spännande roséchampagne att lagra är detta ett utmärkt val.

Vinet finns att beställa i Systembolagets webbsortiment mellan den 9-12 juni och kostar 3199 kr.

750 ml - 13% -
3199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Nu blir det lättare att hålla koll på sockerhalten i vin. I stället för att visa sockret i gram per liter kommer Systembolaget framöver att visa gram per 100 ml. De flesta viner innehåller en fyrtio..

Läs mer
Nu är det dags att damma av vinflaskan

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Precis som många andra vinälskare har du säkert en flaska sparad till det där speciella tillfället. Problemet är att ju längre vi sparar vinet, desto svårare blir det att korka upp den. Men nu till ..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Nu är vinnarna i den stora svenska vintävlingen Vinordic Wine Challenge 2021 korade. Årets tävling slog rekord med 1078 deltagande viner. De mest prisvärda vinerna i 12 kategorier korades – totalt d..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Allt fler i Sverige vill tillverka alkoholdrycker. Bara det senaste året har antalet producenter ökat med 114 stycken. – Det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dr..

Läs mer