HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter.

Waldschütz Kamptal Grüner Veltliner
2020
Waldschütz Kamptal Grüner Veltliner
Ett tillskott i det ordinarie sortimentet är vinet Waldschütz från Österrikiska regionen Kamptal. Namnet betyder “skogsskydd” och är även namnet på vinmakarna som driver denna vingård sedan fyra generationer tillbaka. Vinet är gjort på druvan Grüner Veltliner, som även är Österrikes mest odlade druva. Det har en fruktig, nyanserad samt mycket frisk smak med inslag av päron, nätmelon, vitpeppar, mineral, färska örter, kiwi och citron.

Vinet lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment den 1:a juni och kostar 120 kr.

750 ml - 12.5% -
120 kr

Petite Belle Blanc de Blanc Visio Vintners
2021
Petite Belle Blanc de Blanc Visio Vintners
Från Sydafrika kommer detta mousserande burkvin. Vinet bjuder ungdomlig, fruktig smak med liten sötma, med inslag av päron, aprikos, örter, melon och citrus. Drycken passar perfekt som sällskapsdryck, till rätter av fisk eller till vegetariska rätter.

Vinet lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment den 1:a juni och kostar 36 kr.

200 ml - 12% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
36 kr

Bergskär Ett torrt vin av lingon
2020
Bergskär Ett torrt vin av lingon
Ett annat vin som inom kort tar plats i det tillfälliga sortimentet är svenska Bergskär, som är gjort på lingon. Tillverkaren IDUNN Norsjö Wine producerar klimatsmarta viner av svenska bär och frukter. Just detta spännande vin består av 85% lingon och 15% äppelmust, som fått jäsa till ett torrt fruktvin. Det har en bärig, syrlig smak med inslag av mandel, kryddor, blodapelsin, honung och örter.

Vinet lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 10:e juni och kostar 177 kr.

750 ml - 12% - Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
177 kr

Philipponnat Clos des Goisses Juste Rosé Extra Brut
2009
Philipponnat Clos des Goisses Juste Rosé Extra Brut
I webbsortimentet lanseras denna lyxiga roséchampagne från tillverkaren Philipponnat. Vinet, som är gjort på en blandning av druvorna Chardonnay och Pinot Noir, har en djup, komplex och balanserad smak. Det har tydliga mineraltoner, frisk syra och en ungdomlig karaktär. Vinet bedöms ha allt som krävs för att utvecklas fantastiskt under de kommande 20 åren. Så för den som söker en spännande roséchampagne att lagra är detta ett utmärkt val.

Vinet finns att beställa i Systembolagets webbsortiment mellan den 9-12 juni och kostar 3199 kr.

750 ml - 13% -
3199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
75 läckra nyheter på Systembolaget

75 läckra nyheter på Systembolaget

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är be..

Läs mer
Viner som lyser upp mörka november

Viner som lyser upp mörka november

Mörkt, grått och en pandemi som håller oss i skräck. November 2020 är sannerligen tuff att ta sig igenom. Så låt oss visa några ljuspunkter denna mörka årstid – med att rekommendera några goda..

Läs mer
Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

I dag den 22 januari firas vinets dag runt om i Sverige. Tanken är att uppmuntra svensk vinkultur och att vi ska fira vinet genom att våga prova nya underbara sorter. Dagen till ära hålls en stor vi..

Läs mer