HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Vissa är överkänsliga mot viner utan att förstå vad det beror på. Det kan vara histamintolerans som gör att du kan få reaktioner på vanligt vin. Men det finns speciella viner som sägs ge mindre symptom.
– De som drabbas kan få rodnad, huvudvärk och klåda i näsan och ögonen, säger docent Ulf Bengtsson till Vinguiden.

En del av oss kan känna en överkänslighet mot vissa livsmedel och drycker. När det kommer till viner är det ofta biogena aminer vi reagerar mot. Biogena aminer är kemiska föreningar som finns naturligt i kroppen i små mängder. De kan också finnas i olika livsmedel, till exempel rött vin. Då kan du få liknande symtom som vid en allergisk reaktion.

Histamin är den vanligaste biogena aminen som vissa reagerar mot. I höga halter kan det även orsaka matförgiftning. När det gäller vin kan det tillsammans med alkoholen göra oss extra känsliga. Det finns också maträtter som innehåller mer histamin än annan mat.

– Det är allergiliknande symptom det handlar om: rodnad i ansiktet, huvudvärk, näs- och ögonklåda, problem med magen och tarmarna som kan ge diarréer. Har man astma kan det förvärras, säger docent Ulf Bengtsson som varit överläkare och chef vid Sahlgrenskas allergologmottagning.

Rött vin tillsammans med fermenterad mat kan göra att du blir extra känslig, och att personer som inte trodde sig vara känsliga får en reaktion. Om du njuter av en flaska gott rött vin med italiensk plockmat så är det en klassisk histamintrigger. Vid en riktigt kraftig reaktion kan du få blodtrycksfall och hjärtklappning.

– Det en mängdfråga både när det gäller vin och mat. Men dricker du en del rött vin med hög histaminhalt och äter det tillsammans med lagrade köttprodukter, och lagrade mejeriprodukter kan det utlösa en mildare reaktion. Det kan till exempel handla om lufttorkad skinka och lagrad ost, säger docent Ulf Bengtsson.

Exakt hur vanligt det är med histaminintolerans är svårt att ge ett exakt svar på. Forskningen har inte kommit så långt.

– Det är inte lätt att svara på. Det finns inga bra studier, så ingen vet säkert. Det finns tyska studier som talar om att några procent har en upplevd överkänslighet. Det enda sättet att veta om man själv är drabbad är att gå igenom sina reaktioner och så ger vi råd om att undvika livsmedel som innehåller histamin. Det går också bra att ta en allergitablett någon timme före en middag.

När det gäller vin så innehåller rött vin betydligt mer histamin än vitt vin. Fatlagrade viner innehåller ofta mer histamin än andra. Halten kan variera från flaska till flaska av samma vinsort. Alla viner ligger under gränsvärdena för histamin, men det är en klen tröst för den som är känslig och gillar rött vin. Men det finns viner med garanterat låg histaminhalt som är säkrare kort än andra.

Ett sådant vin är Falling Feather och Ruby Zin, som är ett mjukt men smakrikt rött vin från Kalifornien. Det har en garanterat låg halt av histamin. Även tanninhalten i vinet är lägre. Tanniner är det som gör vinet strävt och även detta ämne kan hos vissa personer ge upphov till huvudvärk.

Enligt producenten Arcus WineBrands innehåller Falling Feather och Ruby Zin högst 1 mg histamin per liter. Många vanliga rödviner innehåller normalt 4-8 mg per liter. Det gör att vinet tolereras bättre av många som upplever intolerans.

Doft: Frukt och bär med inslag av färska örter.

Smak: Skogshallon, svarta vinbär och färska örter.
3000 ml - 12% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
249 kr

Doft: Aningen bitter, enbär, fruktig i ren, mycket lätt stil, liten örtig karaktär.

Smak: Sötaktig, julkryddor, syltig, hallon, jordgubbar i lättsam stil.
3000 ml - 13% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
259 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa