HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Att lufta sitt vin har väldigt liten effekt på smakupplevelsen. Det menar nu flera experter, som därmed går emot många års vetenskap.
– De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, säger den brittiske vinprovaren Martin Isark.

Vi har ofta fått höra att vin ska lufta en stund innan det kan avnjutas. När det tillförs luft till ett vin påbörjas en oxidering som gör att oönskade dofter, som exempelvis svavel, dunstar bort. Men
framför allt öppnas vinet upp så aromer kan frigöras. Vissa viner brukar man beskriva som ”knutna”, vilket betyder att de ännu inte utvecklat sin doft och arom till sin fulla potential. Det sägs att luftning kan bidra till att öppna upp vinet och få fram dess fruktighet och fräschör. Kort sagt: ett vin utvecklas och får en mjukare och fylligare arom av att luftas.

Men nu går några tunga experter på vin emot den långlivade uppfattningen om luftning.
– De allra flesta viner som köps är relativt unga och luftning har ingen större effekt för unga viner, varken röda eller vita, säger den professionelle vinprovaren Martin Isark till tidningen Daily Mail. Att lufta vin bygger på en tradition som visar sig vara fel idag. Och de flesta öppnar bara korken och tror att det har någon betydelse, men väldigt lite luft kommer då ner i flaskan och påverkar knappt vinet.

De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, menar Martin Isark och får stöd av författaren och vinprovaren Giles MacDonogh:
– Modern vinproduktion har gjort att det knappt finns några restprodukter eller lukter som behöver lämna flaskan.

Hur är det då med riktigt gamla årgångsviner?
– Jo, äldre röda viner kan behöva luftas i vinkaraff. Men om vinerna å andra sidan är väldigt mogna bör de inte luftas alls innan servering. Risken finns att de oxiderar alldeles för snabbt och att aromerna går förlorade inom bara några timmar. I så fall är det bättre att helt enkelt lufta i glaset, säger Giles MacDonogh.

FAKTA

Fakta luftning:

• Luftning av vin kan ta från 15 minuter till tre timmar och snittet ligger någonstans runt 40 minuter.

• Det räcker inte att öppna korken och låta flaskan stå öppen, eftersom syret då bara påverkar en väldigt liten yta i flaskhalsen.

• Häll istället vinet i en vinkaraff så att den träffar glasets sidor. Genom att göra så exponeras vinet mot syre. Det hjälper också att virvla vinet inuti karaffen.

• Genom att häftigt hälla över vinet från flaskan till en karaff kan det mogna snabbare.
• Äldre årgångsviner kan riskera att oxidera för snabbt och att aromerna går förlorade. I dessa fall är det bättre att helt enkelt lufta i glaset.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
5 tips för du bäst lagrar vin

5 tips för du bäst lagrar vin

För att få fram de bästa smakerna ur ett vin är det viktigt att det förvaras på rätt sätt. Här är fem saker att tänka på när du ska lagra ditt vin. 1. Är vinet redan färdiglagrat? Många gånger säljs..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer
Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol. – Vi kan ta bort en ..

Läs mer