HEM

Aktuellt

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Att lufta sitt vin har väldigt liten effekt på smakupplevelsen. Det menar nu flera experter, som därmed går emot många års vetenskap.
– De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, säger den brittiske vinprovaren Martin Isark.

Vi har ofta fått höra att vin ska lufta en stund innan det kan avnjutas. När det tillförs luft till ett vin påbörjas en oxidering som gör att oönskade dofter, som exempelvis svavel, dunstar bort. Men
framför allt öppnas vinet upp så aromer kan frigöras. Vissa viner brukar man beskriva som ”knutna”, vilket betyder att de ännu inte utvecklat sin doft och arom till sin fulla potential. Det sägs att luftning kan bidra till att öppna upp vinet och få fram dess fruktighet och fräschör. Kort sagt: ett vin utvecklas och får en mjukare och fylligare arom av att luftas.

Men nu går några tunga experter på vin emot den långlivade uppfattningen om luftning.
– De allra flesta viner som köps är relativt unga och luftning har ingen större effekt för unga viner, varken röda eller vita, säger den professionelle vinprovaren Martin Isark till tidningen Daily Mail. Att lufta vin bygger på en tradition som visar sig vara fel idag. Och de flesta öppnar bara korken och tror att det har någon betydelse, men väldigt lite luft kommer då ner i flaskan och påverkar knappt vinet.

De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, menar Martin Isark och får stöd av författaren och vinprovaren Giles MacDonogh:
– Modern vinproduktion har gjort att det knappt finns några restprodukter eller lukter som behöver lämna flaskan.

Hur är det då med riktigt gamla årgångsviner?
– Jo, äldre röda viner kan behöva luftas i vinkaraff. Men om vinerna å andra sidan är väldigt mogna bör de inte luftas alls innan servering. Risken finns att de oxiderar alldeles för snabbt och att aromerna går förlorade inom bara några timmar. I så fall är det bättre att helt enkelt lufta i glaset, säger Giles MacDonogh.

FAKTA

Fakta luftning:

• Luftning av vin kan ta från 15 minuter till tre timmar och snittet ligger någonstans runt 40 minuter.

• Det räcker inte att öppna korken och låta flaskan stå öppen, eftersom syret då bara påverkar en väldigt liten yta i flaskhalsen.

• Häll istället vinet i en vinkaraff så att den träffar glasets sidor. Genom att göra så exponeras vinet mot syre. Det hjälper också att virvla vinet inuti karaffen.

• Genom att häftigt hälla över vinet från flaskan till en karaff kan det mogna snabbare.
• Äldre årgångsviner kan riskera att oxidera för snabbt och att aromerna går förlorade. I dessa fall är det bättre att helt enkelt lufta i glaset.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Vad brukar du dricka för alla hjärtans dag-vin? Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg, och det ska så klart firas. Vi har valt ut sju goda och snygga flaskor som du kan överraska personen i dit..

Läs mer
Tre viner som lyser upp mörka november

Tre viner som lyser upp mörka november

Mörkt, dystert och grått. November är månaden som är svår att älska. Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måst..

Läs mer
Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Det finns en uppsjö av böcker om vin, men som svensk med ett vinintresse finns det två böcker som absolut borde finnas i din bokhylla. ”Svenskt vin: bland druvor och vingårdar”, Mattias ..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Nu blir det lättare att hålla koll på sockerhalten i vin. I stället för att visa sockret i gram per liter kommer Systembolaget framöver att visa gram per 100 ml. De flesta viner innehåller en fyrtio..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer