HEM

Aktuellt

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndviner som inte gräver djupa hål i din plånbok.

Depression i januari är faktiskt vetenskapligt bevisat av brittiske psykologen, Cliff Arnall. Enligt honom är 24 januari den värsta dagen, och för att räkna ut detta använde han en matematisk formel där han vägde in faktorer som väder, privatekonomi och sannolikheten att man brutit sina nyårslöften.

Vinguidens grundare Magnus Bergqvist anser att det finns ett bra knep för att klara av januari månad – ja, till och med må riktigt bra: att dricka ett glas vin av ett riktigt prisvärt märke.

Här är hans tre fynd i Systembolagets hyllor:

Läs mer om druvan Sangiovese här!

Bollo Sangiovese
2021
Bollo Sangiovese
Rak och enkel italienare för 79 kronor. Bra druva, Sangiovese, som annars är dominerande i Chianti. Nesoplino kommer från Emilia-Romagna, strax norr om Chianti. Vänta er inga under – men för 79 kronor är det ett kryddigt och fruktigt rött vin som jag menar många svenskar skulle tycka om.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
119 kr

Läs mer om druvan Tempranillo här!

Marques de Valencia Gran Reserva
2011
Marques de Valencia Gran Reserva
Mogen och bra spanjor, med väl utvecklad smak – för det modesta priset om 69 kronor. 100 procent på den inhemska druvan Tempranillo. Eftersom vinet kommer från Valencia, i södra Spanien, skulle man kunna rekommendera en paella med kött. Paella kommer från Valencia – och serveras oftast med skaldjur. Men till Marques de Valencia menar jag att det passar bättre med en köttvariant.
750 ml - 14% - Sockerhalt 2 g/l
69 kr

Läs mer om druvan Riesling här!

Schmetterling Riesling Trocken
2018
Schmetterling Riesling Trocken
Friskt och fint vin från Tyskland – på enbart Riesling som är regionens starka druva. Honungsmelon, päron, citrus – ja du ser ju själv. Det här är ett friskt och gott vin för ett pris som ger mersmak.
750 ml - 10% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
82 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

5 fakta du inte visste om baksmälla

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på rikt..

Läs mer
Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Nu blir det lättare att hålla koll på sockerhalten i vin. I stället för att visa sockret i gram per liter kommer Systembolaget framöver att visa gram per 100 ml. De flesta viner innehåller en fyrtio..

Läs mer
Bästa vita viner från Spanien just nu

Bästa vita viner från Spanien just nu

Vitt vin från Spanien, kan det vara något? Jodå, om man vågar satsa lite, gå upp någon tia i pris och kryssa sig fram bland vindistrikten och druvorna. För här finns nu – äntligen – att hämta. Per d..

Läs mer
5 fakta om temperaturens påverkan på vin

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
Därför behöver du inte lufta ditt vin

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Att lufta sitt vin har väldigt liten effekt på smakupplevelsen. Det menar nu flera experter, som därmed går emot många års vetenskap. – De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, säger ..

Läs mer