https://www.vinguiden.com/wp-content/themes/vinguiden
X
 • 0

Klasscava från Katalonien

Tips


Visst finns det höga ambitioner i Cavaland, om nu någon trodde annat. Sladdar man dessutom in på Juvé y Camps närmast modernistiska vineri, blir man varse att här är cava allvar. Föga förvånande ger det också resultat.

Cava är som bekant en spansk angelägenhet. Det är ett mousserande vin där den övervägande delen vin produceras i landets nordöstra hörn, Katalonien. Men cava är också ett problem då det står inför en utav de svåraste utmaningarna under dess snart 200 år långa historia: klimatförändringen.

Stora delar av den områdesbetecknade vingårdsarealen stryker Medelhavskusten och påverkas därmed betydligt mer av de klimatologiska förändringarna, i synnerhet då Medelhavet är ett varmt hav. Eftersom det redan tidigare varit lite för varmt för att råvaran, alltså druvorna, ska uppbära den kvalitet man velat, blir problemet än större. Eller utmaningen, beroende på hur man tacklar frågan. Men redan nu ser man hur de som går i bräschen jobbar.

– Vinproducenter har sökt sig till svalare områden, allt närmare bergskedjan Montserrat med sin klippiga profil, där klimatet och jordmånen är märkbart annorlunda. Skördeuttaget blir visserligen lite lägre, men kvaliteten på druvorna desto bättre.

Problem eller naturlig utveckling

Det berättar Jose Jiménez García, vingårdsansvarig på Juvé y Camps, en av de mest kvalitetsorienterade cavafirmorna med säte i Sant Sadurní, cavans huvudstad. Och fortsätter:

– Så långt är det egentligen inga problem utan en naturlig utveckling som inte behöver ha med den globala uppvärmningen att göra. Eller så har den precis det.

José Jiménez García ger därmed inget tecken på oro när klimatfrågan hamnar högst upp på agendan, trots allt. Han ser snarare utmaningarna i den men är naturligtvis samtidigt ytterst på det klara med om vad förändringen betyder. Idag och imorgon. Samtidigt som han hela tiden funderar på hur Juvé y Camps ska tackla den.

– Som exempel kan jag berätta att vi haft ungefär samma mängd nederbörd de senaste åren. Men det är inte bara mängden som spelar in utan också snarare när den kommer. Visst är det märkbart att klimatet förändras, att det faktiskt blir varmare, säger han till Vinguiden.

Klonade druvor – ett försvar mot klimathotet

I Katalonien där absoluta lejonparten av cavan tillverkas är det främst tre inhemska, lokala druvsorter som används, Macabeo, Xarel.lo och Parellada, de så kallade klassiska druvorna. Alla tre har olika växtcykler och mycket olika, gärna komplementerande karaktärer. Föga överraskande används de till ungefär lika stora delar i varje vinegendoms standardcava. Men det är inte bara de olika karaktärerna druvorna ger, utan också hur de tacklar klimatet som gör dem intressanta, något Vinguiden blir högst varse vid besöket när vi placerar oss i en av vingårdarna, Can Rius på 220 meter över havet, som täcker endast någon hektar. Här experimenteras det nämligen med en annan druva, den mer kända Chardonnay, men då flera kloner för att se vilken av dem som ger bäst resultat. En åtgärd för att tackla klimatförändringen.

– Just nu är R 8-klonen den bästa, förklarar han. Den ger visserligen mindre alkohol men samtidigt mer syra. Det här har kommit att bli allt viktigare, vi måste ligga i takt med tiden och gamla kunskaper är inte så mycket värda alla gånger längre.

Anpassning ger kvalitet

Även på insidan av vinegendomen, alltså i vineriet, förekommer diskussionen om klimat, vilka druvor som är optimala i just detta nu och hur blanda som bäst.

Förutsättningarna som gäller är tre klassiska druvor: Macabeo (kallas Viura i Rioja), Parellada och Xarel.lo. Sedan finns ytterligare några druvor för rosé och för det mousserande. Man skulle kunna tro att fler producenter väljer Chardonnay med tanke på den berömmelse druvan och – i synnerhet – vilka fenomenala egenskaper den ger. Men fler och fler jobbar ofta hellre med de tre ursprungsdruvorna och har bestämt sig för att göra det kvalitativt.

Det är här Antonio Orte Vellé, vinmakare på Juvé & Camps, kliver in och pekar med hela handen.

– Det är viktigt att vissa av de druvor vi använder till vår cava odlas på högre höjd. Det är oftast först då man kan dra nytta av klimatet, fortsätter Antonio.

Klimatet är svårt att göra något åt, åtminstone kortsiktigt. Men att anpassa sig är en helt annan sak. Och att då ta plats på högre höjd är en i teorin enkel sak. Sedan måste gården finnas tillgänglig, ha rätt jordmån, ligga i korrekt solläge och så vidare. Det är knappast en enkel sak att hitta rätt miljö för odling av druvor. Men som det ser ut idag helt nödvändig.

Tillverkning utan kompromisser

Juvé & Camps är idag att betrakta som en av de absolut främsta kvalitetsivrarna för cava, för bubbel generellt i Spanien. Och när Antonio Orte Vellé berättar att vinfirman nu släpper en exceptionell vingårdscava under etiketten Cava de Paraje, en ny reglementering från DO Cavas vinmyndigheter, sluts cirkeln samtidigt som man visar att kvaliteten är inget man förhandlar bort. Utan ständigt jobbar vidare med, oavsett utmaning i form av konkurrens från norra Italien, klimatfrågor eller ens närvaron av Chardonnay.

En tydlig filosofi med kvalitet i första rummet vinner i längden. Alltid.
 class=

Reserva de la Familia Juvé y Camps

Reserva de la Familia Juvé y Camps 2013

Fin äppelton, bra syra med lite jordiga toner i doft, inslag av äppelskal, röda äpplen, fin ton av brödighet. I smak välbalanserad med tydlig äppelkaraktär, bra frisk ton med jordiga inslag, päron och en snudd av honungsmelon i elegant förpackning.
Art.nr: 77600 - Pris: 155 kr

Lägg till nyheten som favorit »

Publicerad: 2017-04-21
Skrivet av: Johan Franco Cereceda

MISSA INGET!

Skriv in din e-postadress och få gratis vintips och nyheter om viner på Systembolaget.

 • Namn
 • E-postadress
 • Mobilnummer (frivilligt)

Nyhetsarkiv

 • Klicka för att läsa mer

  Klasscava från Katalonien

  Visst finns det höga ambitioner i Cavaland, om nu någon trodde annat. Sladdar man dessutom in på Juvé y Camps närmast modernistiska vineri, blir man varse att här är cava allvar. Föga förvånande ge..
 • Klicka för att läsa mer

  Nyheter på Systembolaget 21 april

  Nu släpps Chateau Musar 1996 på halvflaska. Den som gillar moget vin, bör ställa sig i kö. Men det finns mycket annat i Systembolagets exklusiva släpp denna gång. Eller vad sägs om en vaxig Vermenti..
 • Klicka för att läsa mer

  Bordeaux äger 1855

  Sedan en tid har vinodlarna i Bordeaux ensamrätt om att använda begreppet 1855. Årtalet är främst känt för att vara det år den berömda vinklassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bor..
 • Klicka för att läsa mer

  Fem bästa rosévinerna just nu

  I dagarna släpper Systembolaget en rad spännande roséviner. Vinguiden var på plats och provade samtliga nyheter – och rekommenderar bästa köpen just nu. [product]36348|Fruktsöt, inslag av jordgubbar..
 • Klicka för att läsa mer

  Härliga viner till påsk

  Påsken står inför dörren och vi förbereder bufféer som aldrig förr. Lamm ska ugnstekas, lax ska gravas och påskägg ska fyllas. Men vad dricker vi egentligen denna högtid? Vinguiden ger dig tips på f..
 • Klicka för att läsa mer

  Bästa boxen

  Det är inte alla förunnat att bli utnämnd till världens bästa box. En av dessa är vinet Tommolo från Chiusa Grande, ekologiskt vin från en av de största vinregionerna i Italien. Montepulciano d’Abru..
 • Klicka för att läsa mer

  Kan ett vin dofta fläder?

  Ja – ett vin kan både smaka och dofta fläder. Den näpna, vita blomman förvandlas med enkelhet till en djup och intensiv komponent i ljusa viner. I filmen “Visste du …” berättar Johan Franco Cereceda..
 • Klicka för att läsa mer

  Läckert lyxiga viner på beställningssortimentet

  Nu släpper Systembolaget en rad spännande viner på beställningssortimentet. Vinguiden har provat närmare 100 nyheter och tipsar om det allra, allra bästa. Bästa mousserande viner [product]83862|Dju..
 • Klicka för att läsa mer

  Sprudlande tankar bakom vinserien Mia

  Mia heter en serie viner med cavagiganten Freixenet som avsändare. Men det är inte en torr, ursprungstypisk cava det handlar om denna gång. Snarare en lättare, sötare dryck som ska vara ett avtryck ..
 • Klicka för att läsa mer

  Sjuåring med brokig bakgrund

  Få sjuåringar har varit med om så mycket som Havana Club 7 años. Men så har romen också varit politiskt sprängstoff alltsedan familjen Arechabala grundande ett utav världens idag mest kända spritvar..
 • Klicka för att läsa mer

  Druvskola Tempranillo

  Tempranillo är den huvudsakliga druvan i det spanska vindistriktet Rioja. Fördjupa dina kunskaper om druvan Tempranillo i vår druvskola.
 • Klicka för att läsa mer

  Visste du …?

  Vill du lära dig mer om Rioja, som är Spaniens mest kända vinregion – då ska du lyssna på vår podcast med Johan Franco Cereceda och Michael Anderquim.
 • Klicka för att läsa mer

  Nyheter på Systembolaget v.14

  Fantastisk Soave, stram Rioja och champagne med storslagen doft. Se där några av de viner som släpps på Systembolagets exklusiva sortiment. Vinguiden har provat vinerna och tipsar om de bästa. Tre b..
 • Klicka för att läsa mer

  Visste du …?

  “Visste du …” ger svar på dina vinfunderingar. Här förklarar Johan Franco Cereceda sambandet mellan vanilj och viner från Rioja.
 • Klicka för att läsa mer

  Spanien kommer stort

  Visst är det klassikerna som gäller, mer och mer, ofta Frankrike och Italien. Men i synnerhet handlar det om viner från Spanien. Det menar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo, världens största vinmässa..
 • Klicka för att läsa mer

  Vinnare – tapetsera med Raimat

  Vi gratulerar en lycklig vinnare som snart får sätta sig i ett eget vinrum, inrett med tapeter från kollektionen The Senses of Raimat Vineyard. En tapetkollektion där man tagit fram mönster med insp..
 • Klicka för att läsa mer

  Quiz Tempranillo

  Man kompletterar ibland ett Tempranillovin med en annan druvsort – vet du vilken? Testa dina druvkunskaper i vår quiz!
 • Klicka för att läsa mer

  Andreas Kjörling

  Dagens gäst i Ett bord för två: Mannen med Gatsbykepsen och de figursydda kostymvästarna: Andreas Kjörling
 • Klicka för att läsa mer

  Premiär för magnumvin på PET

  Många tycker det är toppen med vin på PET-flaska. Lättare att bära och dessutom miljövänligt. Nu blir den glädjen dubbel, då Spring Village Merlot utökar sin serie av viner med 1,5-liters magnum PET..
 • Klicka för att läsa mer

  Vin till vego

  Den vegetariska trenden håller i sig och för varje år sätter allt fler svenskar sikte mot en grönare livsstil. Det har gjort att Altia nu utökar vinserien Patchwork, drycker med fokus på vego. Den..
 • Klicka för att läsa mer

  Sweden Rock 17 Single Malt Bourbon Cask

  Lystring alla whisky- och hårdrocksälskare – nu är årets version av sommarens hårdrockswhisky här! Sweden Rock gör för tredje året på raken sin egen unika whisky, i samarbete med svenska Mackmyra. V..
 • Klicka för att läsa mer

  Druvskola Chardonnay

  Chardonnay är den mest odlade gröna vindruvan i världen. Fördjupa dina kunskaper om druvan Chardonnay i vår druvskola.
 • Klicka för att läsa mer

  Rosévin och bönsnacks

  Vi ser med iver våren närma sig med stora steg och tänker oss ett svalt glas rosévin och lite salta, gröna snacks till det. För sköna stunder på altanen, balkongen eller uteserveringen. Vinerna som ..
 • Klicka för att läsa mer

  Höjdarviner i Sauvignon Blanc-paradis

  Sagan om Ringen, underskön miljö och Sauvignon Blanc. Treenigheten som låter Nya Zeeland ta plats på kartan. Men landet är betydligt mer än så. Inte minst när det kommer till vin, rött vin. Flygresa..
 • Klicka för att läsa mer

  Viner från Armenien – vinets vagga

  Systembolaget släpper nu tre viner från Armenien på beställningssortimentet. Det ska ju vara här, i trakterna kring berget Ararat, som vinodlingen tog sin början. Fråga Noak om det. Noak gick på gru..
 • Klicka för att läsa mer

  Visste du …?

  “Visste du …” ger svar på dina vinfunderingar. Här förklarar Johan Franco Cereceda sambandet mellan smör och viner gjorda på druvan Chardonnay.
 • Klicka för att läsa mer

  Årets Lakritscocktail med smak av äpple

  Det här att vin både kan smaka och dofta lakrits, det vet vi vid det här laget. Den omstridda Zinfandeldruvan skapar ett spektra med allt från den sötaste lakritsen till vår mest salta salmiak. Sven..
 • Klicka för att läsa mer

  Skotsk whisky på tillfälligt besök

  Efter sex år på fat har det nu blivit dags för Kilchoman Original Cask Strength att lanseras. 270 flaskor är på väg upp på de svenska hyllorna, och det är först till kvarn som gäller med denna exklu..
 • Klicka för att läsa mer

  Tävla och tapetsera med vin från Raimat

  Vin uppåt väggarna. Det skulle man faktiskt kunna säga i det här fallet, då det spanska vinhuset Raimat har inlett ett unikt designsamarbete med tapetföretaget Rebel Walls. Resultatet av detta samar..
 • Klicka för att läsa mer

  Quiz Chardonnay

  Det tillverkas ett bubbel på enbart Chardonnaydruvor. Vet du om det är Blanc de blancs, Chardonnay mousseux eller Petit blancs? Testa dina kunskaper i vår quiz!
 • Klicka för att läsa mer

  Nyheter på Systembolaget v. 11

  Den 17 mars lanserar Systembolaget en ny uppsättning småpartier. Den här gången har du möjlighet att fylla kundkorgen med rött, vitt, mousserande, öl, whisky, congac, sherry och cider. Vinguiden har..
 • Klicka för att läsa mer

  Kan ett vin smaka smör

  Ja – ett vin kan smaka, men framförallt dofta smör. Från att vara en doft- och smaklös druva får Chardonnay en karaktär av noisette, fudge eller nykärnat smör efter lagring på ekfat. I filmen “Visst..
 • Klicka för att läsa mer

  Toppviner från Kalifornien

  Trogen sitt arv från Gamla världen jobbar spanska Marimar Torres gärna med vingårdsviner i Kalifornien. Det är inte vilka viner som helst, utan eleganta, komplexa och personliga viner på druvorna Ch..
 • Klicka för att läsa mer

  Nyheter på Systembolaget v. 10

  Systembolaget lanserar på beställningssortimentet massor av spännande viner. Vinguiden provade sig igenom ett digert antal viner i dagarna och tipsar nu om några av de bästa. Fem bästa vita viner [p..
 • Klicka för att läsa mer

  Druvskola Zinfandel

  Zinfandel är en mångsidig druva som producerar rött, vitt, rosé, mousserande vin och portvin. Fördjupa dina kunskaper om druvan Zinfandel i vår druvskola.
 • Klicka för att läsa mer

  Kvinnorna som styr i vingården

  Vinet en mansdominerad värld? Jo, i alldeles för hög utsträckning. Men visst finns kvinnorna på plats, fler och fler dessutom. Vinguiden hyllar dagen till ära alla smarta vinkvinnor. Och de är många..
 • Klicka för att läsa mer

  Penfolds släpper ny årgång

  Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz, ett välkänt vin från en välkänd årgång. 2014 var ett lyckat år för södra Australiens vinindustri. De tidiga månaderna präglades av nederbörd och våren av hetta, vilke..
 • Klicka för att läsa mer

  Vinnarna White Guide Gala 2017

  Vinguiden har varit på gala. Platsen var Svenska Mässan i Göteborg och ändamålet för dagen var att kora årets bästa restauranger och hylla landets största restaurangupplevelser. Arrangören av galan ..
 • Klicka för att läsa mer

  Visste du …?

  Vill du lära mer om druvan Zinfandel och viner gjorda på dessa druvor – lyssna på vår podcast med Johan Franco Cereceda och Michael Anderquim.
 • Klicka för att läsa mer

  Skärgårdsinspirerad akvavit till sillen

  Nu lanseras Saltö, en ny, ekologisk akvavit för sommarens kalas. Under årets tidiga månader kan det kännas som en evighet innan vårens värme slår till. Längtan efter skärgården, skvalpande havsvatte..
 • Klicka för att läsa mer

  Court of Master Sommeliers till Sverige

  När Vinkällan Dryckesutbildningar samlar några av huvudstadens toppsommelierer, utbildare och journalister för att presentera en nyhet gör man det såklart med champagneprovning. Och vi får veta att ..
 • Klicka för att läsa mer

  Quiz; Zinfandel

  Zinfandeldruvan har sitt ursprung i Kroatien men odlas även i Italien. Vet du var i Italien? Apulien, Kampanien eller Sicilien? Testa dina druvkunskaper i vår quiz!
 • Klicka för att läsa mer

  Unik Highland Park whisky för vikingasjälar

  Vi svenskar tycks ha en förkärlek för Highland Park whisky. Och det verkar vara en ömsesidig kärlek, för nu släpper det skotska destilleriet den sista whiskyn, i en single cask-serie om tre, som tag..
 • Klicka för att läsa mer

  Clara Grabe

  Du möter henne varje fredag i tidningen Metro där hon på sitt inspirerande, snillrika och smakfulla sätt guidar oss läsare bland tips, nyheter och dryckestrender.
 • Klicka för att läsa mer

  Yasuragi lanserar egen sake

  Nu kan du som besöker Yasuragi i Stockholm njuta av så mycket mer än rogivande ångbastu, torrbastu och varma utomhuskällor samt god mat, inspirerad av det moderna japanska köket. Du kan dessutom dri..
 • Klicka för att läsa mer

  Nyheter på Systembolaget v. 9

  Den 3 mars släpper Systembolaget en rad spännande nyheter, vitt, bubbel och rött, allt från japanskt vitt vin till rödbäriga viner från Bourgogne. Vinguiden var på plats och tipsar om de bästa viner..
 • Klicka för att läsa mer

  Visste du …?

  “Visste du …” ger svar på dina vinfunderingar. Här förklarar Johan Franco Cereceda sambandet mellan lakrits och viner gjorda på druvan Zinfandel.
 • Klicka för att läsa mer

  Fem bästa viner från Argentina

  Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan f..
 • Klicka för att läsa mer

  Kan ett vin smaka lakrits?

  Ja – ett vin kan både kan smaka och dofta lakrits. Den omstridda Zinfandeldruvan skapar ett spektra med allt från den sötaste lakritsen till vår mest salta salmiak. I filmen “Visste du …” berättar J..
 • Klicka för att läsa mer

  Vi skålar in Fettisdagen

  Den 28 februari är uppenbarligen en stor dag för många svenskar. Förra året åt hela 55 procent av oss minst en semla på Fettisdagen och i år lär inte bli något undantag. Vinguiden vill ju inte vara ..
 • Klicka för att läsa mer

  Nyheter på Systembolaget v. 8

  Nu släpper Systembolaget en rad spännande viner på beställningssortimentet, närmare 100 viner, sött, rött, vitt och bubbel. Vinguiden var på plats och kryssade sig fram mellan druvor och länder och ..
 • Klicka för att läsa mer

  Visste du …?

  Vill du lära mer om druvan Sauvignon Blanc och viner gjorda på dessa druvor – lyssna på vår podcast med Johan Franco Cereceda och Michael Anderquim.
 • Klicka för att läsa mer

  Exklusiv grappa i begränsad upplaga

  Det är inte dåligt av en brännvinssort att jobba sig upp från omdömet “dåligt flygbränsle” till att bli något av en trenddryck. Framför allt i Italien. Vi pratar om grappa, och i det här specifika f..
 • Klicka för att läsa mer

  Druvskola

  Sauvignon Blanc är troligen den mest populära gröna druvan efter Chardonnay. Fördjupa dina kunskaper om druvan Sauvignon Blanc i vår druvskola.
 • Klicka för att läsa mer

  Nytt vin med gamla anor

  Mo, som i mousserande och xx, som i appaxximento. Lanseringen av Moxxé visar på att en ny tid är kommen, då gamla metoder kan kombineras till nyskapande viner. Tillvägagångssätten är långt ifrån nya..
 • Klicka för att läsa mer

  Visste du …?

  “Visste du …” ger svar på dina vinfunderingar. Här förklarar Johan Franco Cereceda sambandet mellan kattkiss och viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc.
 • Klicka för att läsa mer

  Odlarchampagne på svensk mark

  Det finns flera tusen vinodlare i Champagne, Frankrike, och de stora husen producerar miljoner med flaskor på inköpta druvor. Att jämföra med odlarchampagne, där vinmakarna enbart använder egna druv..
 • Klicka för att läsa mer

  En läsk med klös

  Efter en längre paus från hyllorna är 50-talsdrycken Kitty Kola tillbaka, mer hälsosam, läskande och smakrik än någonsin. Efter starka influenser från det inspirerande England lanserades den kolasma..
 • Klicka för att läsa mer

  NYHETER PÅ SYSTEMBOLAGET

  Den 17 februari är det dags för månadens andra släpp av småpartier, en lansering som onekligen för tankarna till att det börjar närma sig vår. Små, smidiga halvflaskor av Riesling, Gruner Veltliner..
 • Klicka för att läsa mer

  När Lyon kom till Stockholm

  Det har bara gått några veckor sedan Team Sweden, med Alexander Sjögren i spetsen, tävlade i Bocuse d´Or i Lyon och det har gett ringar på vattnet. Lyonrestaurangen Le Potager des Halles har tagit m..
 • Klicka för att läsa mer

  Fem bästa cavor just nu

  Det spanska mousserande vinet, cava, återhämtar sig efter prosecco-febern. Och det är inte konstigt då vinerna blir bättre och bättre. Vinguiden tipsar därför om de fem bästa cavorna just nu. Länge ..
 • Klicka för att läsa mer

  Visste du …?

  “Visste du …” ger svar på dina vinfunderingar. Här förklarar Johan Franco Cereceda sambandet mellan kattkiss och viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc.
 • Klicka för att läsa mer

  Cava hittar sin identitet

  Nej, cava är inte en budgetchampagne. Cava är ett mousserande vin från Spanien men där förutsättningarna är helt olika dem i Champagne. Det enda gemensamma är bubblorna. Och kanske ett festligt till..
 • Klicka för att läsa mer

  Quiz Sauvignon Blanc

  Man kan känna en framträdande doft av ett specifikt bär i ett vin gjort på druvan Sauvignon Blanc – vet du vilket? Testa dina druvkunskaper i vår quiz!
 • Klicka för att läsa mer

  Gulddraken 2017

  Tidningen Dagens Nyheter har i många år granskat Stockholms krogvärld och tävlingen Gulddraken instiftades 2001. Juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms resta..
 • Klicka för att läsa mer

  Alla Hjärtans (Vin-)Dag

  Nu är den här igen – den stora kärleksdagen! Att fira Valentine är inget nytt påfund. Redan i slutet av 400-talet firade man helgonet Valentinus i den katolska kyrkan, just den 14 februari. Själva v..
 • Klicka för att läsa mer

  KAN ETT VIN LUKTA KATTKISS?

  Ja – ett vin bör ej smaka, men får däremot gärna lukta kattkiss. Den oväntade doften är en välkänd gammal tradition inom Sauvignon Blancviner. I filmen “Visste du …” berättar Johan Franco Cereceda m..
 • Klicka för att läsa mer

  Kultdistrikt med gult vin

  Märkligt inklämt mellan Schweiz och Bourgogne hittar vi ett av Frankrikes mest säregna vinområden, Jura. Det är härifrån det kultförklarade gula vinet kommer ifrån. Gult vin? Jo, det har sin förklar..
 • Klicka för att läsa mer

  Destillat Sthlm

  Vill du upptäcka, smaka och lära mer om ädla drycker som rom, gin, grappa, whisky, vodka, calvados, tequila och diverse likörer? Då ska du bege dig till Destillat Sthlm – Stockholms nya mässa som fo..
 • Klicka för att läsa mer

  Druvskola

  Den blå Pinot Noirdruvan är den viktigaste druvan i röda bourgogneviner. Fördjupa dina kunskaper om druvan Pinot Noir i vår druvskola.
 • Klicka för att läsa mer

  Belgisk rosécider på svensk mark

  En exklusiv och uppfriskande mousserande cider har sett dagens ljus på Systembolaget! Cidrerie Stassen Cuvée Rosé är tillverkad av de sällsynta, handplockade rödköttsäpplena som växer i den belgiska..
 • Klicka för att läsa mer

  Visste du …?

  Michael Anderquim pratar vin och sensorik med vinjournalisten och föreläsaren Johan Franco Cereceda. En liten fördjupning av lärdomarna i vår webb-tv-serie “Visste du …”. Den här gången pratar man j..
 • Klicka för att läsa mer

  Whiskyn går i hamn

  Sjömän har i alla tider unnat sig en stärkande whisky. För att hylla denna starka relation lanseras nu Anchor, en högkvalitativ maltdryck med smak av frukt och rök. Det är Edrington Sweden som intro..
 • Klicka för att läsa mer

  Mello, snacks och vin

  Nu är den igång igen – årets största sångtävling och soffsnackis! Melodifestivalen är ett av Sveriges mest sedda program och miljoner med svenskar bänkar sig framför teveapparaterna inför alla deltä..
 • Klicka för att läsa mer

  NYHETER PÅ SYSTEMBOLAGET

  Den tredje februari släpps lite nyheter inom Systembolagets småpartier. Utbudet består den här gången av rött, vitt, mousserande, öl och sprit. I listan nedan finner du många fina vintips och kanske..
 • Klicka för att läsa mer

  Quiz Pinot Noir

  I vilket land skulle du gissa – eller veta – att druvan Pinot Noir är vanligast? Spanien, Nya Zeeland eller Sydafrika? Testa dina druvkunskaper i vår quiz!
 • Klicka för att läsa mer

  Fredagskocken Mattias Larsson

  Företagare, entreprenör, inspiratör, föreläsare, moderator, kokboksförfattare och matstylist: kärt barn har många namn. Lägger vi dessutom till att han är oerhört vinkunnig så fångar vi in honom som..
 • Klicka för att läsa mer

  Vintermingel på The Winery Hotel

  Vinguiden.com har än en gång bjudit in till mingel på The Winery Hotel i Solna! Tio minuter efter att inbjudan nått våra 250 000 kunder hade 1 000 personer anmält sitt intresse. Hundra lyckliga fick..
 • Klicka för att läsa mer

  Visste du ..?

  “Visste du …” ger svar på dina vinfunderingar. Här förklarar Johan Franco Cereceda sambandet mellan jordgubbar och viner gjorda på druvan Pinot Noir.
 • Klicka för att läsa mer

  Tre bästa mousserande vinerna, januari

  Vad vore en student, ett nyår eller en bröllopsdag utan bubbel? Det eleganta vinet segrar i vanlig ordning när det gäller dryck till mingel och fest. Men hur vet man egentligen vad som är gott i den..
 • Klicka för att läsa mer

  Kan ett vin smaka jordgubbar

  Ja, bland röda viner är en doft och smak av jordgubbar inte helt ovanlig, det är något som ger en fräschör och fruktighet som uppskattas hos såväl vintillverkare som konsumenter. Men vill man ha ett..
 • Klicka för att läsa mer

  De fem bästa vita vinerna

  Vardagslyx eller firande till helgen? En välsmakande, brynt fisk kan alltid lyftas ytterligare med ett passande vitt vin. Men hur vet man egentligen vad som är gott i denna djungel av smaker? Johan ..
 • Klicka för att läsa mer

  Bocuse d´Or 2017

  Vinguiden.com har haft äran att få följa kocken Alexander Sjögrens väg från bronsmedaljen i Bocuse d´Or Europe i Budapest till VM i Bocuse d´Or i Lyon, Frankrike. Ett hårt och slitsamt arbete, där t..
 • Klicka för att läsa mer

  Druvskola

  Pinot Gris är en vindruva vars färger skiftar från gråblått till brunrosa. Fördjupa dina kunskaper om druvan Pinot Gris i vår druvskola.
 • Klicka för att läsa mer

  De fem bästa röda vinerna

  Det röda vinet är självklart på vart och vartannat middagsbord och något som aldrig går ur modet. Den klassiska drycken kan varieras i det oändliga och väljer du rätt kan du få den att passa till de..
 • Klicka för att läsa mer

  Podcast

  Vill du lära mer om druvan Pinot Gris och viner gjorda på dessa druvor – lyssna på vår podcast med Johan Franco Cereceda och Michael Anderquim.
 • Klicka för att läsa mer

  Åreskutan bjuder in till gourmetvecka

  För fjärde året i rad genomförs nu Åre Gastronomy Week. Det populära eventet kombinerar skidåkning, klassiska gourmetmiddagar och exklusiv dryck – allt i jämtländsk anda. Som en hyllning till det ku..
 • Klicka för att läsa mer

  Vinets Dag 2017

  Den 22 januari firar vi Vinets Dag. Det tycker vi är värt att uppmärksammas alla dagar på året, men låt oss göra det lite extra just det datumet! Några av Vinguidens medarbetare tipsar om egna vinfa..
 • Klicka för att läsa mer

  NYHETER PÅ SYSTEMBOLAGET

  Den 20 januari släpps lite nyheter inom Systembolagets småpartier. Utbudet består den här gången av rött, vitt, mousserande, öl och whisky. I listan nedan finner du många fina vintips och kanske en ..
 • Klicka för att läsa mer

  Cidern att ställa på champagnehyllan

  Cidrerie Stassen Cidre är drycken som inte bara vunnit priser, utan även har serverats på såväl den belgiske prinsen Phillipes bröllop som på tillverkarens eget 100-årsjubileum. Nu tar det alternati..
 • Klicka för att läsa mer

  Kan ett vin smaka skumbanan?

  Ja, ett vin kan både smaka och dofta skumbanan. Det kan kanske låta märkligt, men faktum är att den oväntade smakupplevelsen från druvan Pinot Gris är både spännande och angenäm
 • Klicka för att läsa mer

  Dom Pérignon Challenge

  Vinguiden.com vet att det här med livet, maten och vinet hänger samman och att champagne sätter guldkant på tillvaron vet vi ju alla. En grupp som tagit fasta på detta och adderat träning till konce..
 • Klicka för att läsa mer

  Elegans från spansk vinperiferi

  Spanien är definitivt mycket mer än Rioja och Ribera del Duero. Efter intensivt provande på Winestories sortimentsdag på Södermalm i Stockholm står det klart att Spanien levererar, både när det gäll..
 • Klicka för att läsa mer

  Quiz Pinot Gris

  Tror du Pinot Gris ger viner med aromatisk karaktär, hög syra eller vaniljdoft? Testa dina druvkunskaper i vår quiz, du kanske vet mer än du tror!
 • Klicka för att läsa mer

  Visste du

  “Visste du …” ger svar på dina vinfunderingar. Här förklarar Johan Franco Cereceda sambandet mellan skumbananer och viner gjorda på druvan Pinot Gris.
 • Klicka för att läsa mer

  Att samla, spara eller lagra vin

  Är det någon skillnad på att spara, lagra eller samla vin? Jag menar, var går gränsen? Att spara innebär oftast ”i väntan på det perfekta tillfället”… med risken att det tillfället aldrig kommer. At..
 • Klicka för att läsa mer

  Entrecôte och dubbellagrad Shiraz

  Klassisk entrecôte med läckra tillbehör som klyftpotatis och ljuvliga, ugnsstekta tomater. En hemlagad bearnaisesås till köttet är väl värd mödan. Och ett glas Jacob´s Creek Double Barrel Shiraz til..
 • Klicka för att läsa mer

  Kan ett vin smaka svarta vinbär?

  Ja, det kan det. Det gäller främst viner gjorda på en speciell druva, Cabernet Sauvignon, som vi hittar i Bordeaux – men även i Chile. Har ni någon gång varit nära en svarta vinbärsbuske kan ni säke..
 • Klicka för att läsa mer

  Med passion för vinet och måltiden

  Han har blivit belönad med Hans Majestät Konungens medalj och skålat i champagne med Greta Garbo. Men framför allt har han en av våra största kunskapsbanker inom gastronomi, gästgiveri och måltidsku..
 • Klicka för att läsa mer

  Potatispizza med rosmarin

  Årets största pizzadag – nyårsdagen – är passerad, men pizza funkar alla dagar i veckan! Här är en god och mättande variant med potatis, mozzarella och rosmarin. Ackompanjerat av ett glas rött vin. ..
 • Klicka för att läsa mer

  GASTRONAUTENS KLAGAN

  Tänk att det ska vara så svårt att hitta en drickfärdig Hermitage! Alltså ett vin från norra Rhône och då specifikt från prestigeområdet Hermitage. Inte att blanda ihop med Crozes-Hermitage, som är ..
 • Klicka för att läsa mer

  Klostervin med anor

  Vi bilar längs Vättern och stannar till för en natt kantad av historiens vingslag, kultur, natur – och prisad mat och dryck. Platsen är Vadstena och stadens Klosterhotel, som bland annat utnämnts ti..
 • Klicka för att läsa mer

  Mest beställda mousserande vin 2016

  Vinguidens 220.000 kunder har avgjort vilka som varit årets mest populära mousserande viner att beställa. Att champagne och mousserande vin är populärt visste vi alla sedan tidigare; till nyår, till..
 • Klicka för att läsa mer

  220.136 beställda röda viner genom Vinguiden

  Vinguiden listar de mest beställda röda vinerna under 2016. Rött vin är det mest köpta i Sverige liksom i övriga världen. Tidigare var det franska rödviner, sedan viner från Spanien och nu är det of..
 • Klicka för att läsa mer

  Ett år med vin

  Det är den 31 december 2015, kl. är 23:58. En fantastisk middag med underbara viner är precis avslutad och det är dags att öppna ytterligare en flaska champagne som ska skåla in det nya året. Champa..
 • Klicka för att läsa mer

  Fredagsmys med lyxkänsla

  Snart nyårsafton och ännu snarare – årets sista fredagsmys! Då bjuds på det lite godare, lite lyxigare snacks och gärna något gott i glaset till det. Här är tre läckra recept som passar utmärkt till..
 • Klicka för att läsa mer

  Världens bästa suröl

  När Oud Beersel Oude Geuze nyligen vann guld i World Beer Awards, som världens bästa suröl, kunde Vinguiden skrytsamt konstatera att vi för inte länge sedan gick runt på det lilla belgiska bryggerie..
 • Klicka för att läsa mer

  Ska man alltid äta det lokala köket?

  På resor runt i världen har det funnits anledningar att prova det ”lokala köket”. Indiskt i Indien, Thai i Thailand, stora köttstekar i Argentina. Den som ger sig iväg utanför de snitslade charterst..
 • Klicka för att läsa mer

  Festfixare i mästarklass

  Det är skillnad på lyx och överpriser. Men en sak kan vi vara överens om, champagne är lyx och varje gång vi får det bubblande vinet i vårt glas borgar det för fest. Snacka om att muta in revir. Jag..
 • Klicka för att läsa mer

  Myllymäkis julpannkakor

  Julen är kanske inte den högtid man främst förknippar med pannkakor. Men om du gör som mästerkocken Tommy Myllymäki och blandar saffran och honung i smeten lovar vi att du kommer vilja både servera ..
 • Klicka för att läsa mer

  Rocky flyttar till Spritmuseum

  Får man ta med hunden på museum? På Spritmuseum i Stockholm går man så långt att man låter hunden flytta in! Den 11 februari 2017 slår seriehunden Rocky upp dörrarna till sitt nya hem, inne på Sprit..
 • Klicka för att läsa mer

  Champagnens drottning slår ett slag för moussera..

  Hon såg sin första vingård vid sex månaders ålder och plockade sin första druva ett år senare. SM-medaljören och tv-sommelieren Maya Samuelsson föddes in bland druvor och ekfat. Med sina blotta 29 å..
 • Klicka för att läsa mer

  Att njuta av livet – och vinet

  Han är den mentala coachen som spelat pingis på elitnivå, skrivit flera böcker och som i många år varit den mest bokade talaren i näringslivet – med inte mindre än sex olika talarutmärkelser i bagag..
 • Klicka för att läsa mer

  Cava till nyår – en prestigesak

  Det närmar sig höjdpunkten för mousserande drycker, eller ”bubbel” som det lite slarvigt kallas i folkmun: Nyårsfestligheterna! De flesta förknippar nyårsfesten med champagne, även om glasen påfalla..
 • Klicka för att läsa mer

  Swedish Chefs Rising Star korad

  Swedish Chefs Rising Stars vs Rhône Wines är en unik kocktävling på flera sätt. Tävlingsdeltagarna har utgått från vinet när de har lagat sina rätter, istället för tvärtom, och publiken på plats får..
 • Klicka för att läsa mer

  Bubbel klockan tolv

  Man brukar säga “spara inte det bästa bubblet till sist när det vankas nyårsnatt”. Det är ett ganska bra tips. Visst kan det kännas lite lyxigt att öppna en magnum Cuvée Sir Winston Churchill 1990 n..
 • Klicka för att läsa mer

  Maison Mumm rekryterar Bolt

  Usain ”Lightning” Bolt är friidrottaren som efter sommar-OS 2016 kammat hem inte mindre än nio OS-guld och tio VM-guld – och utöver det innehar världsrekorden på 100 meter (9,58) och 200..
 • Klicka för att läsa mer

  Vin till thaimat

  Vi är fullt medvetna om att julen står för dörren. Just därför vill vi tro att många gärna anammar det här med hämtmat, för att spara lite tid mellan baket, korvstoppningen, pyntet och klapphandeln...
 • Klicka för att läsa mer

  Högra eller vänstra stranden?

  Inför den initierade vinkonsumenten bör man inte bli förvånad om ett påstående likt ”jag gillar bordeauxvin” följs av frågan – ”vilken strand?”.
 • Klicka för att läsa mer

  Glöggens Dag

  En svensk glöggtillverkare har utropat decembers första dag till Glöggens Dag – och vi tycker det är en utmärkt dag att hylla lite extra! Vi bjuder dagen till ära på hemrullade chokladtryfflar, som ..
 • Klicka för att läsa mer

  Vita vinets revansch

  När vi pratar om stora viner pratar vi alltid om rött. För så har det blivit, helt enkelt beroende på att vi har satt upp vissa kriterier för hur ett stort vin ska vara. Det ska vara strävt, komplex..
 • Klicka för att läsa mer

  Decembernjutningar

  Du vet en sådan där middag när allt bara är så bra som det kan vara – när mat och dryck, tillsammans med rätt sällskap, skapar kvällar du minns. Det är under dessa kvällar som cigarren plockas fram ..
 • Klicka för att läsa mer

  Vinterdröm med whisky och rom

  Drömmer du om vintern? Och gillar whisky och rom? Då ska du komma ihåg den 2 december – när Mackmyra Vinterdröm släpps i begränsad upplaga på Systembolaget. Ett utsökt samarbete mellan svensk whisky..
 • Klicka för att läsa mer

  Första advent

  Nu är den här igen – den allra första adventshelgen på året! Vi som upplever den dagen i Stockholm har lite ynklig pudersnö på marken och julkänslorna är svala. Men det råder både glögg och julmarkn..
 • Klicka för att läsa mer

  Jag kunde bara tre viner; rött, vitt och Chateau..

  Han är musikern, entreprenören och formgivaren som flyttade till Italien och blev vinmakare. “Jag har funnit min passion”, säger vinfantasten Johan Zälle till Michael Anderquim i Vinguidens podcast ..
 • Klicka för att läsa mer

  Veronas viner visar vägen

  Charm är bara förnamnet när man befinner sig i den norditalienska staden Verona. Men för varje vinintresserad är detta stopp ett måste. Här hittar vi nämligen svenskarnas favoritvin: amarone. Lyckli..
 • Klicka för att läsa mer

  Skillnaden mellan Bordeaux och Bourgogne

  De franska vinregionerna Bordeaux och Bourgogne är både stora och kända, inte minst tack vare deras traditioner att göra exempellöst bra rödviner.
 • Klicka för att läsa mer

  Skummande drycker till jul

  Nu börjar det bli dags att tänka på årets julbord – och vilka drycker som passar till lutfisken, revbensspjällen, korvarna, sillen och skinkan. Öl och must brukar vara populära inslag på de svenska ..
 • Klicka för att läsa mer

  Grattis i förskott Finland

  Under 2017 firar Finland landets 100 år som självständig nation. Ett minne som bland annat firas med två jubileumsviner – ett rött och ett vitt. Vi säger skål och grattis i förskott Finland! Hundraå..
 • Klicka för att läsa mer

  Jägarvin med älgtacos

  Innan julens alla frestelser, och så länge hösten ännu pågår, vill många gärna äta vilt till vinet. Här är ett rött vin som är speciellt framtaget för viltkött – i perfekt harmoni med älgtaco och po..
 • Klicka för att läsa mer

  Vad får en flaska vin kosta?

  Hade någon frågat mig för några år sedan hade jag tyckt att flaskor en tjuga över 100 kronor vore att kosta på sig ”det lilla extra”. Sedan gick jag sommelierutbildning och blev vips med vinkylare a..
 • Klicka för att läsa mer

  Det enkla vinets upprättelse

  Det är mäkta imponerande hur de lyckats, fransmännen i Beaujolais, med sin lansering av ett av världens enklaste viner, ungt och årets skörd. För det är faktiskt inte mycket mer än så, ungt, och åre..
 • Klicka för att läsa mer

  Sköna blå druvor

  Det finns hundratals druvsorter att göra vin på. Ändå är endast ett tjugotal dominerande. Varför det har blivit så kan man bara spekulera i. Men det är klart, det gemensamma är att de ger ifrån sig ..
 • Klicka för att läsa mer

  Druvplockning i södra Frankrike

  Languedoc-Roussillon är Frankrikes största vindistrikt. Länge gjordes här framför allt billiga vardagsviner till de franska hushållen. Men de senaste 30 åren har produktionen förändrats och nu finns..
 • Klicka för att läsa mer

  Sagaforms pastatävling avgjord

  Vi säger GRATTIS till de vinnare som tävlat om tre stycken Pastaslevar med parmesanrivare från Sagaform (värde 129 kronor styck)! Bland ett stort antal tävlande har vi valt att gratulera följande pe..
 • Klicka för att läsa mer

  Sthlm Food & Wine

  Nordens största konsumentmässa inom mat och dryck – Sthlm Food & Wine – har ägt rum i dagarna fyra i Älvsjö, Stockholm. I runda tal 250 utställare och drygt 35 000 besökare har druckit goda vine..
 • Klicka för att läsa mer

  Livsnjutande vinälskare

  Han är känd för att utbilda de bästa sommeliererna, hålla de mest uppskattade föreläsningarna och kan med sitt VIP-kort traska in på Bourgognes finaste vinhus för ett glas efter middagen. Veckans av..
 • Klicka för att läsa mer

  Vin och Trend

  Att trender påverkar våra val i livet är inget nytt, det finns till och med människor som låter sig styras helt och hållet utifrån vilka råd, rön och trender som råder. I modevärlden, bil- och elekt..
 • Klicka för att läsa mer

  Frantzén´s Kitchen i Hong Kong

  Vi hinner klämma in en träff med Björn Frantzén, flerfaldigt belönad, prisad och hyllad stjärnkock, som om några dagar åker till Hong Kong och öppnar Frantzén´s Kitchen. Det blev ett snack om mat, ö..
 • Klicka för att läsa mer

  Vin för trendkänsliga

  Plötsligt händer det, för nu dricks det spanskt starkvin runt om i världen. Sherry? Nej, det säger ingen längre, det heter fino eller oloroso. Det gemensamma? En närmast fantastisk kvalitet. Vingude..
 • Klicka för att läsa mer

  Karibisk choklad och rom

  Säg Tobago och de flesta tänker på den vackra karibiska paradisön med tropisk regnskog, långa härliga sandstränder och en året-runt-temperatur på cirka 30 grader. Gott så, men det finns ännu ett par..
 • Klicka för att läsa mer

  Är dyrt vin alltid bättre än billigt?

  Jag minns en middag där en vän påstridigt menade att hen minsann varit på en vinprovning och tyckt att det billigaste vinet som kostade en bit under 100 kronor var bättre än det dyrare för över 200...
 • Klicka för att läsa mer

  Vitvinsfavoriter

  Måhända är det inte bästa vitvinssäsongen i just detta nu. Men om vi stannar inomhus och smörsteker den där fisken, ja då är det härligt friskt vitt som gäller. Men vilket? Vinguiden.com guidar till..
 • Klicka för att läsa mer

  Nordens bästa restauranger

  Den tredje upplagan av The White Guide Nordic har just lanserats i Stockholm. Utvärderingen av restaurangscenen i Norden har resulterat i en Topp-30-lista, där Esperanto och Fäviken i Sverige hamnar..
 • Klicka för att läsa mer

  Bubbeldags med 5 i topp

  Det närmar sig bubbelvinets högtid. Kanske är det därför dags att redan nu börja prova sig fram till favoritbubblet. Vinguiden.com tipsar om de fem bästa bubblorna på beställningssortimentet. Mousse..
 • Klicka för att läsa mer

  Med kraft att påverka

  Vinguiden.com jobbar hårt och målmedvetet för att hjälpa så många som möjligt att hitta bra vin. Kundkraftiga skulle vi själva vilja kalla oss. Utan några direkta och konkreta jämförelser med elbola..
 • Klicka för att läsa mer

  Mat- och vinkombinationer

  Vad ska man dricka för vin till maten? Känns frågan bekant? Det här med att kombinera mat och vin kan ibland kännas ganska komplicerat. Ju enklare och renare maten är ju lättare är det att hitta ett..
 • Klicka för att läsa mer

  ”Mitt vin är inget kändisvin”

  Han är en av Sveriges största skådisar, med en imponerande internationell karriär. Nu har Michael Nyqvist tagit steget in på en ny scen. I podcasten ”Ett bord för två” berättar han om si..
 • Klicka för att läsa mer

  One for the road

  Är du älskare av skotsk whisky och tycker att ön Jura bjuder på extra goda drycker? Då ska du hålla utkik efter deras senaste, begränsade utgåva som gästspelar på de svenska Systembolagen i höst – O..
 • Klicka för att läsa mer

  Världspastadagen, carbonara och vin

  Världspastadagen firas från och med 1995 den 25 oktober varje år. Vi är många som gärna hyllar pastan flera gånger i veckan och en rätt som ofta hamnar överst på önskelistan är den älskade carbonara..
 • Klicka för att läsa mer

  Kultdruvan som hittade hem

  Må alla frankofiler gå i taket, men Cabernet Franc, den franska kultdruvan från Loire, trivs förbannat bra i Villány i södra Ungern. Som bäst? Nja, det är väl en smaksak, men herregud vilka viner so..
 • Klicka för att läsa mer

  Markus Aujalay förgyller tillvaron

  Markus Aujalay är en av våra mest kända och välrenommerade kockar. Han har arbetat på stjärnkrogar i såväl Sverige som utomlands. Han driver Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre, öppnar snar..
 • Klicka för att läsa mer

  Höstmingel på The Winery Hotel

  På Vinguiden.com deppar vi inte för att hösten tågat in med stormsteg. Tvärtom. Vi hyllar den med mingel och goda viner! Hundra inbjudna VIP-gäster mötte oss en lördag i oktober i den härliga miljön..
 • Klicka för att läsa mer

  Restauranggalans alla vinnare

  Restauranggalan har arrangerats för nionde gången. Platsen var Cirkus i Stockholm och där tävlade femton olika kategorier om att erövra respektive Årets Bästa-titel. Vi har hela vinnarlistan. Resta..
 • Klicka för att läsa mer

  Äggets Dag

  World Egg Day firas i drygt 80 länder världen över. Bakom den internationella dagen står organisationen International Egg Commission som vill hylla ägget – detta fantastiska livsmedel som har bra nä..
 • Klicka för att läsa mer

  Sangiovese och pizza

  Moncaro Sangiovese Organic är ett medelfylligt vin som frestar med ett smakprov på det italienska vinarvet. Denna röda, ekologiska italienare rekommenderas varmt till hemlagad pizza, så självklart b..
 • Klicka för att läsa mer

  Vin som present

  Jag får allt som oftast frågan ”Jag tänkte ge bort ett fint vin i present, vad ska jag tänka på?”. Det finns förstås inga exakta svar och rekommendationer att ge, förutom att se till att mottagaren ..
 • Klicka för att läsa mer

  Riesling – den gröna druvkungen

  Riesling tävlar ofta med chardonnay om titeln som kungen av de gröna druvorna. Den liknas ibland med pinot noir för att den är så känslig för terroir. Det är en druva av vilken man kan skapa kanske ..
 • Klicka för att läsa mer

  Vinguiden goes On Air

  Vi är stolta att presentera vår nya Podcast-satsning ”Ett bord för två”. En gäst, ett möte, ett samtal … om vin, mat, musik, kärlek och även annat som hör livet till. I denna programserie bjuder vår..
 • Klicka för att läsa mer

  Viner i världsklass från Piemonte

  Barolo, barbaresco, tryffel och risotto. Jag erkänner direkt, jag är oerhört svag för Piemonte. Det är något där som gör att jag vill tillbaka dit så fort jag åkt därifrån. Foten vid berget, det bet..
 • Klicka för att läsa mer

  Opretentiöst, vällagat och mycket vin

  Vinguiden.com rör sig gärna utanför storstadsköken och huvudstadskrogarna. Inte minst ställen vi själva hör talas om eller som någon tipsar oss om. Många goda ord och omdömen resulterade i en djupdy..
 • Klicka för att läsa mer

  Rödvin på skotska whiskyfat

  Man kan göra som man brukar. Eller så kan man vända på steken och göra som Jacob´s Creek. De har lagrat vin på gamla skotska whiskyfat, att jämföra med whiskytillverkarna som vanligtvis lagrar sina ..
 • Klicka för att läsa mer

  Kanelbullens Dag

  Kärt bakverk har många namn. Kanelbulle, kanelsnurra, kanelbröd eller kanelsnäcka är några av dessa och vi svenskar älskar denna bakskapelse! Så mycket att Hembakningsrådet 1999 instiftade en egen d..
 • Klicka för att läsa mer

  Skördefest på vinhotellet

  Oktobers första dag bjöd på sol, värme och en skördefest med vinet i fokus. Platsen för festligheterna var The Winery Hotel i Solna, som tagit emot över tio ton vindruvor från Toscana. Druvor som re..
 • Klicka för att läsa mer

  Musik och upplevelsen av vin

  Att syn, lukt- och smaksinnena tillsammans påverkar upplevelsen av ett vin är nog för de flesta okontroversiellt. Men hur står det egentligen till med hörseln? Kan ljudintryck och i synnerhet musik,..
 • Klicka för att läsa mer

  Vit succé i rödvinsland

  Rött, rött, rött i Rioja. Eller? Nej, så enkelt har det aldrig varit. Idag har det vita vinet blivit kanske mer populärt än någonsin. Och som grädde på moset uppenbarar sig en fullpoängare efter att..
 • Klicka för att läsa mer

  Korkat eller skruvat

  Föreställ dig att du sitter vid ett förstklassigt bord för två i en av stadens finaste restauranger. Sommelieren vänder sig mot dig med flaskan som du har valt att imponera på din dejt med, presente..
 • Klicka för att läsa mer

  Äpplen, cider och calvados

  Vi svenskar älskar våra äpplen. Så till den grad att vi nu valt att hylla denna goda frukt med en egen dag – Äpplets Dag. Vi har kikat på några drycker med äpplen som bas och bjuder dessutom på en n..
 • Klicka för att läsa mer

  Höst i Vinvärlden

  Även om sensommaren varit mer än lovligt generös mot oss när det kommer till värme och soltimmar visar almanackan obönhörligen snart på höst. Om några veckor är det dessutom dags att ställa om till ..
 • Klicka för att läsa mer

  Bästa vinet till tacos

  Det finns ingenting som slår tacos – framför allt inte på fredagskvällen! Du kan fylla din taco med i princip vad som helst och de ändlösa smakkombinationerna gör dessa tortillaförpackade delikatess..
 • Klicka för att läsa mer

  Hantverkscider får egen mässa

  Det drar ihop sig till Äpplets Dag, och dagen till ära är det mässpremiär för Sveriges främsta producenter av hantverksmässigt tillverkad cider! Platsen är Spritmuseum i Stockholm. Befinner ni er i ..
 • Klicka för att läsa mer

  Glastävlingen är avgjord

  Vi säger GRATTIS till de vinnare som tävlat om tre stycken uppsättningar av Sagaforms fina 2-pack tumblerglas, 21 cl (värde 149 kr/set). Bland ett stort antal tävlande har vi valt att gratulera följ..
 • Klicka för att läsa mer

  RÖDA VINER FRÅN NORRA RHÔNE

  Det går inte att komma ifrån att Rhône-viner är lite säsongsviner. Även fast jag själv inte gillar begreppet säsongsviner. Varför jag inte gillar begreppet vet jag faktiskt inte. Jag älskar ju ordet..
 • Klicka för att läsa mer

  Lily Bollinger Award 2016

  Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2016 är korad och vinnaren är Emma Ziemann, som när hon inte tävlar jobbar på Upper House i Göteborg. Vi säger grattis till Emma, som hade gott sällskap på prispal..
 • Klicka för att läsa mer

  Primo är prima till pasta

  Vi har tidigare pratat om viner från den italienska familjen och gården Luigi Righetti. Här är Primo – en ny appassimento, där Righetti än en gång bevisar sin skicklighet när det gäller vinframställ..
 • Klicka för att läsa mer

  Familjeviner från Valpolicella

  I hjärtat av Valpolicella Classico-området, i den italienska byn Valgarata, ligger egendomen Luigi Righetti – en liten familjeägd vinproducent som tillverkat vin sedan tidigt 1900-tal. Nuvarande äga..
 • Klicka för att se klippet

  Amarone vs Ripasso

  Amarone och Ripasso är två typer av vin från Veneto i norra Italien. Amarone har vi pratat om tidigare, men vad är egentligen Ripasso? Häng med till Veckans Klonk och lär dig mer! ..
 • Klicka för att läsa mer

  Terroir – vinnördskoketteri eller något ve..

  Vi vinnördar svänger oss ofta med begrepp som kan te sig märkliga för den oinsatte. Begreppet ”terroir” är i högsta grad ett sådant, så jag ska försöka reda ut vad det handlar om! ..
 • Klicka för att läsa mer

  Ta vinseden dit du kommer …

  Det finns många regler som vinproducenter måste följa för att få sina viner från druvor till flaska, men det finns minst lika många mer eller mindre svårbegripliga regler funna i både antika och exi..
 • Klicka för att läsa mer

  Nordic Ruinart Challenge 2016

  Sommeliertävlingen är avgjord och champagnehuset Ruinart har presenterat vinnaren av Nordic Ruinart Challenge 2016, där 24 toppsommelierer från Finland, Danmark, Sverige och Norge tävlade. Maya Samu..
 • Klicka för att läsa mer

  Vinguiden fyller 17 år

  Det var en gång … Så skulle man kunna inleda historien om Vinguiden.com, som började med en idé, en känsla för vin, en cykel och en energisk entreprenör. Idag har det hunnit gå 17 år sedan starten o..
 • Klicka för att läsa mer

  Mer ur vinfrågelådan

  Jag fortsätter att rensa ”Frågelådan” eftersom jag tycker det är både intressant och lärorikt att besvara de frågor som ni läsare skickar in till mig. Är vin glutenfritt och varför sniffas det så my..
 • Klicka för att läsa mer

  Story of Kasai

  Stockholms första japanska dinner club slår upp portarna i före detta No18 och Hotellets lokaler på Linnégatan 18 – Kasai. Vi var där och provsmakade både mat och dryck på smygpremiären, i skuggan a..
 • Klicka för att läsa mer

  Vinn nyheter från Formex

  Vinguiden.com har besökt Formex på Stockholmsmässan, i gott sällskap av cirka 23 000 övriga besökare. Under fyra dagar har man kunnat mötas på mässgolvet och se allehanda branschnyheter samt inspire..
 • Klicka för att läsa mer

  Ekomiddag i växthuset

  Alla som har tillbringat tid på Gotland och färdats mellan Visby och Toftas badstrand har medvetet eller omedvetet varit nära Lilla Bjers, gårdsbutiken och krogen som hyllas mångfalt för sina ekolog..
 • Klicka för att läsa mer

  Visste du att… Och tips på vin under hundralappe..

  De flesta av oss är tillbaka i vardagstillvaron igen och för egen del innebär det att det är dags att öppna upp ”Våga fråga-korgen” igen. En första blick på frågorna och jag anar ett kul tema, ni är..
 • Klicka för att läsa mer

  Rom i glas och på fat

  Rom är, kanske otippat för många, världens vanligaste sprittyp och dessutom den populäraste spritdrycken på den svenska marknaden. Vi lyfter på hatten och tackar Christopher Columbus för denna rom, ..
 • Klicka för att läsa mer

  Köttbullens Dag

  Be en svensk nämna en riktigt traditionell, svensk maträtt och vi kan nästan lova att de flesta säger köttbullar. Med mos, med kokt potatis, med pasta – och med den rullade köttfärsbollen i självkla..
 • Klicka för att läsa mer

  Bollinger R.D. 2002

  Gillar ni champagne? Och håller Bollinger som favorit? Då ska ni ta fram den lite tjockare plånboken och ladda för inköp! Nu kommer nämligen den sista degorgeringen från Bollinger R.D. 2002, drygt t..
 • Klicka för att läsa mer

  Kräftor + Vin

  Precis som då det kommer till dryckesval vid sillbordet är det för många lika självklart vilket val man gör när det vankas kräftskiva. Öl och allehanda smaksatta snapsar är populära inslag i glasen..
 • Klicka för att läsa mer

  Tysk prins på box

  Prinz von Hessen-dynastin är en av de äldsta aristokratiska familjerna i Tyskland med cirka 800 år på nacken och med kopplingar till mertalet av Europas kungliga familjer. Familjens vision är att bi..
 • Klicka för att läsa mer

  Wine cooler med persika

  Vitt vin. Så vansinnigt gott till maten. Och minglet. Eller som här – i en wine cooler, där vinet bildar basen tillsammans med persika och fruktsoda. Så nu önskar vi oss en varm och härlig brittsomm..
 • Klicka för att läsa mer

  Brist på älskade bubblor

  Ledsen att behöva komma med tråkiga nyheter, men säsongens skörd av vindruvor har varit så dålig att det nu råder brist på champagne! Ett hårt slag för många – inte bara vinodlarna. Det är den brit..
 • Klicka för att läsa mer

  En vindrickares aja-baja!

  Jag fick en fråga från en läsare under sommaren som kort och gott löd: ”Finns det några riktiga No No´s jag som vindrickare bör tänka på”?
 • Klicka för att läsa mer

  Skärgårdsvåfflor med havsutsikt

  Har ni ännu inte besökt vad som sannolikt är Oxelösunds populäraste sommarturistmål så har ni chansen en liten stund till. Vi skyndade oss till beryktade Skärgårdsvåfflan och fick vårt livs godaste ..
 • Klicka för att läsa mer

  Månkysst prosecco och osteria med utsikt

  Prosecco har ökat lavinartat i popularitet den senaste tiden. Vad är det för dryck egentligen – och varför är den så populär? Vinguiden.com har varit på besök i Treviso i proseccons hemland Italien,..
 • Klicka för att se klippet

  Chile vs Argentina

  Chile och Argentina är två populära vinländer med en intressant historia som är sammanvävd med historiska tillfälligheter och den industriella revolutionen. Nationaldruvor i de två länderna är carmé..
 • Klicka för att läsa mer

  Rosé Prestige – året runt

  Att rosévinerna tagit ett fast grepp om oss svenskar är numera en sanning. 2015 såldes närmare 17 000 000 liter rosévin vilket också visar att det är den vinkategori som växer snabbast i Sverige. ..
 • Klicka för att läsa mer

  Champagne Sangria

  Sangria är en klassisk spansk vinbål som växer alltmer i popularitet även på våra breddgrader. Drycken blandas ganska fritt efter eget tycke och smak med framför allt rött vin, säsongens frukter och..
 • Klicka för att se klippet

  Kroatien vs Serbien

  Kroatien och Serbien är länder med mycket långa traditioner av att producera vin. Regionen omtalades under romartiden för bra viner men det har också varit en region av krig och oroligheter. Morerna..
 • Klicka för att läsa mer

  Fira Elvis Week 2016

  Det finns många kungar i världen, men pratar vi musik existerar det bara en kung enligt många – Elvis ”The King” Presley! På Graceland i Memphis, Tennessee, där Elvis bodde, firar fansen..
 • Klicka för att läsa mer

  Klubbviken Havsbad och bubbel

  Sommar är skärgård och en skärgård som kan stoltsera med drygt 1 300 öar är Luleå – en del av Bottenvikens skärgård, som sträcker sig från Skellefteå i söder till Haparanda i norr. Vi tog båten ut t..
 • Klicka för att läsa mer

  Det söta i vinet … vad är det egentligen?

  Svensken är hälsomedveten, trendkänslig och … okunnig. Eller kanske är det mer rättvist att säga frågvis när det gäller att komma åt sanningen. Idag är jakten på socker i våra livsmedelsprodukter me..
 • Klicka för att se klippet

  Muscadet vs Pouilly Fumé

  Loirefloden är Frankrikes längsta flod. Den startar i Centralmassivet och slingrar sig över 100 mil ned till sitt utlopp i Atlanten väster om Nantes. Längs floden produceras en rad olika typer av vi..
 • Klicka för att läsa mer

  Vin och Sommarfest

  Sommaren har oss i sitt absoluta grepp just nu och förutom lediga lata dagar ställer vi gärna till med olika typer av festligheter. Semester och sena sommarkvällar innebär gärna till att vi bjuder i..
 • Klicka för att läsa mer

  Piteå välkomnar Restaurang Tage

  Från en av världens bästa restauranger, Noma i Köpenhamn, och den tvåstjärniga Oaxen i Stockholm – till Tage i Piteå. Det klivet har stjärnkocken Johan Eriksson tagit då han från och med denna somma..
 • Klicka för att läsa mer

  Palt och champagne

  Palt är en maträtt som tillhör den traditionella svenska husmanskosten, mest förekommande i Norrland. Så säger Wikipedia om denna självklara delikatess som serveras både till fest och vardag, med va..
 • Klicka för att se klippet

  Napa vs Bordeaux

  I år är det 40 år sedan The Judgement of Paris, eller The Paris Wine Tasting of 1976 som den också kallas. Tävlingen organiserades av Steven Spurrier – en brittisk vinhandlare och inbegrep bli..
 • Klicka för att läsa mer

  Viner och Sommargrill

  Sommar och semester innebär att vi umgås över mat och dryck. Det innebär också att grillen intagit sin självklara troféplats. Alla former, storlekar och designer är tillåtna – det finns inte e..
 • Klicka för att läsa mer

  Nytt vin från gamla stockar

  Xavier Vignon är vinproducenten som verkar i Rhônedalen sedan 1995. Innan dess framställde han vin i flera andra franska regioner samt Australien, och är väl insatt i den senaste tekniken inom vinti..
 • Klicka för att läsa mer

  Vit appassimento och gul sol

  Här är den – den vita appassimenton från Apulien i Italien, för första gången lanserad i Sverige! Utmärkt som aperitif eller som gott sällskap till allehanda kött-, fisk-, skaldjurs- och fågelrätter..
 • Klicka för att läsa mer

  Världen dricker olika

  Vinguiden har – liksom många andra – varit i Almedalen, Visby, i veckan. Där fick vi bland annat lyssna på folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström och Systembolagets vd Magdalena..
 • Klicka för att se klippet

  Pinot Gris vs Gewurtztraminer

  Alsace är Frankrikes näst nordligaste vindistrikt och ligger längst upp i det nordöstra hörnet, gränsande till Tyskland. Området är präglat av en orolig historik och har omväxlande tillhört Tyskland..
 • Klicka för att läsa mer

  Vatten, dekantering och vinkorkar

  Det verkar som om midsommarhelg och ledigheter är en bra tidpunkt att reflektera över vin och annat som hör därtill. Frågelådan har klingat till allt som oftast och eftersom sommar och semester är t..
 • Klicka för att läsa mer

  Unik champagne återlanseras

  Vill du lägga vantarna på Champagnes mest unika vin – tillika Bollingers mest unika vin – så bör du agera snabbt. Vieilles Vignes Françaises 2005 återlanseras just nu i Sverige, med 24 exklusiva fla..
 • Klicka för att läsa mer

  Vingård med norrsken

  I Luleå hittar vi något så udda som “Sveriges nordligaste vingård”. Det väckte såklart vår nyfikenhet och därför bokade vi upp ett möte med eldsjälarna bakom Vineyard Event & Konferens, Linda oc..
 • Klicka för att se klippet

  Taurasi vs Bandol

  Taurasi i Italien och Bandol i Frankrike är två områden som står lite i skymundan från de stora kända distrikten i respektive land som exempelvis Bordeaux och Bourgogne och Piemonte och Toscana. Ick..
 • Klicka för att läsa mer

  VINTANKAR I EM-TIDER

  Kan man säga att vin och fotboll hör ihop? Krävs det samma precision i ett vinmakeri som i att genomföra en vältajmad frisparksvariant? Försvar och anfallsstrategier, fungerar det på samma sätt när ..
 • Klicka för att läsa mer

  En åsna till grillat lamm

  Huruvida lamm och åsna matchar varandra in real life vet vi inte. Men vi är däremot ganska säkra på att åsnevinet Mas Janeil Le Petit Pas, med inslag av fat, björnbär, jordgubbar, choklad, viol och ..
 • Klicka för att läsa mer

  Blanda drinkar som en bartender

  Har du vänner på besök och önskar att du kunde bjuda på något annat än en kyld burköl eller ett glas vin – men inte riktigt vet vad eller hur ..? Bartenders i världsklass har låtit dela med sig av s..
 • Klicka för att se klippet

  Champagne

  Champagne är världens mest mytomspunna vin och har utvecklats i distriktet Champagne under ett par hundra år. När den bubblande drycken först framställdes är svårt att veta, men redan på 1600-talet ..
 • Klicka för att läsa mer

  Sommarens bästa grillviner

  Att grillat hör sommaren till råder det väl ingen tvekan om. Törs nästan påstå att alla älskar att grilla – eller åtminstone äta det som kommer från grillen. Vi har låtit sommelieren Niklas Nordland..
 • Klicka för att läsa mer

  Vin & Picknick

  Sommartid. Smakar på ordet och känner genast hur det landar bra i såväl kropp som själ.  Sommartid innebär också att vi flyttar ut mycket av vårt umgänge och sällskapsliv till gräsplättar, stränder,..
 • Klicka för att läsa mer

  Mattraditioner och Västerbottensost

  Vi svenskar älskar våra traditioner – och maten som tillhör dessa. Studio Watz i Värtahamnen i Stockholm dukade upp till midsommar- och julfest, med den populära Västerbottensosten i basen. Kocken b..
 • Klicka för att läsa mer

  Sill och vin – bu eller bä

  Det råder sommartider i allmänhet – och midsommar i synnerhet – vilket innebär att de flesta av oss på ett eller annat sätt sätter oss till bords med vänner och familj. Ute och/eller inne på klassis..
 • Klicka för att se klippet

  Österrike – Grüner Veltliner vs Riesling

  Österrike är ett land med långa vintraditioner, men landet skakades av en stor skandal 1985 som lämnade efterdyningar i nära två decennier. Mindre nogräknade producenter använde små mängder dietylen..
 • Klicka för att läsa mer

  Rosé de luxe

  Att rosévinerna tagit ett fast grepp om oss svenskar är numera en sanning, bara förra året såldes närmare 17 000 000 liter rosévin vilket också visar att det är den vinkategori som växer snabbast i ..
 • Klicka för att läsa mer

  Kallt och varmt i utsökt mix

  Tunga desserter hör inte riktigt sommaren till. Varför inte bjuda på en iskall kaffedrink efter maten – eller bara när sötsuget infinner sig. Baileys Affogato är både drink och dessert och kombinera..
 • Klicka för att läsa mer

  Alkoholfri rabarber och glass

  Denna sommar kommer besökarna i Almedalen, Visby, att få en egen glass baserad på öl – alkoholfri sådan. SorBeer får sällskap av den alkoholfria drinken RabarBeer, framtagen i samarbete med den loka..
 • Klicka för att läsa mer

  Guidad tur med passion

  När Vinguiden.com hade sommarmingel på The Winery Hotel ingick en guidad tur i hotellets eget vineri. Guiden på turen var David Ejnar, passionerad öl- och vinpersonlighet, som har experimenterat med..
 • Klicka för att se klippet

  Beaujolais

  Beaujolais täcker södra delarna av departementet Saône-et-Loire (Bourgogne) och norra delarna av Auvergne-Rhône-Alpes. Vinadministrativt är det dock det sydligaste underdistriktet i Bourgogne. Områd..
 • Klicka för att läsa mer

  Fotbolls EM = Fest & Yra

  En av sommarens absoluta höjdpunkter sätter igång denna vecka – fotbolls EM i Frankrike. Ett mästerskap som varar en hel månad och ger oss skäl att flytta fokus från arbetsbördor, familjemåste..
 • Klicka för att läsa mer

  Smaka på Stockholm

  I början av juni har vi svenskar vant oss vid att smaka på Stockholm. I år gör vi det dessutom för 25e året i rad, med allt du kan tänka dig på tallriken matchat med goda drycker och massor av event..
 • Klicka för att se klippet

  Stellenbosch vs McLaren Vale

  Vad är Cool Climate? Är alla viner från varmare länder syltiga och med mycket frukt – eller finns det kallare delar i varma länder, som påverkar vinet positivt? Cool Climate är ett begrepp i v..
 • Klicka för att läsa mer

  Veuve Clicquot Vintage 2008

  Tillhör Veuve Clicquot dina favoritbubblor? Då ska du kika lite extra på deras 66:e vintageutgåva – Veuve Clicquot Vintage 2008 – som lanseras nu. Det är husets källarmästare Dominique Demarville so..
 • Klicka för att läsa mer

  Lyft blicken mot Kroatien

  Jag har den senaste tiden fått frågor om tips på viner från länder som Kroatien, Ungern och Grekland, eftersom vi nu närmar oss semestertider tänkte jag sätta fokus på Kroatien i denna VGSOMM-krönik..
 • Klicka för att läsa mer

  Finalisterna i Lily Bollinger Award

  Nu är finaluttagningen för Lily Bollinger Award avgjord. De tre kvinnliga sommelierer som fick högst samlad poäng och står klara för höstens final är Ellen Franzén från Esperanto, Emma Ziemann från ..
 • Klicka för att läsa mer

  Hantverksvin i lyxförpackning

  Visste ni att vi svenskar älskar prosecco? Inte mindre än 3,3 miljoner liter lyckas vi få i oss – per år! Bästsäljare brukar vara budgetviner som produceras i stora mängder. En trend som det italien..
 • Klicka för att läsa mer

  Nordic Kiwi Brewers

  Det blir inte alltid som man har tänkt sig. När Kerryn Beattie växte upp på Nya Zeeland hade han troligen inte en tanke på Sverige. Eller att han 2016 skulle ha ett eget mikrobryggeri ihop med lands..
 • Klicka för att läsa mer

  Med smak av USA

  Sommartid är grilltid. Få länder är så starkt förknippade med en äkta grillad hamburgare som USA och vad passar väl bättre än ett amerikanskt vin till den populära köttbiten. Vi bjuder på hemgrillad..
 • Klicka för att läsa mer

  Årets Sill 2016

  När skådespelaren Peter Harryson samlar ihop en jury bestående av kocken och krögaren Christian Hellberg, kocken och mångsysslaren Alexandra Zazzi, matbloggerskan Karin Högberg samt Sjöräddningssäll..
 • Klicka för att se klippet

  Rosévin – Världens dyraste rovsévin och NZ..

  Rosévin är populärare än någonsin och efterfrågan på torra, eleganta kvalitetsroséviner har inneburit att vi nu ser alltfler roséviner i högre prissegment än tidigare.
 • Klicka för att läsa mer

  Rosé & Romantik

  Försommaren har tagit oss i ett stadigt grepp nu och äntligen börjar värmen ”göra gott med oss människor”. Det här är också tiden då kärleken slår ut i blom på samma sätt som det knoppas bland buska..
 • Klicka för att läsa mer

  Norrbottens Bästa Drink

  När fem bartenders från krogarna i Norrbottens län gjorde upp om priset “Årets Drink” tog Signe Lindahl, bartender på Tapas de Papá i Luleå, hem segern. Hennes Sangri-La-drink föll juryn i smaken oc..
 • Klicka för att läsa mer

  Röda Bergens druvsaft

  “Sittandes vid mitt skrivbord, med utsikt över Paarl Valley och reflekterande över det förflutna, märkte jag en otrolig solnedgång som avtecknades på bergen. Och från ett ögonblick av tidlös skönhet..
 • Klicka för att läsa mer

  Sommarmingel på The Winery Hotel

  Mitten av maj tyckte Vinguiden.com kändes som en väl vald stund att fira in sommaren! Det gjordes i sällskap av 100 inbjudna VIP-gäster som bildade kö till The Winery Hotel på lördagseftermiddagen. ..
 • Klicka för att se klippet

  Coteaux du Layon vs Tokaj

  Det finns några metoder för att skapa söta viner. De vanligaste är att använda sent skördade druvor, att göra vin från druvor angripna av ädelröta samt eiswein. När druvorna mognar ökar koncentratio..
 • Klicka för att läsa mer

  Sommardrink med whiskybas

  Whisky är en favoritdryck för många, även vinälskare. De flesta föredrar sin on the rocks eller spädd med några droppar vatten. Det finns dock mängder med goda drinkar som har whisky i basen. Här är..
 • Klicka för att läsa mer

  Myt eller Fakta?

  Jag rotar i mailkorgen samtidigt som jag slänger ett getöga på den utmärkta filmen ”A year in Champagne” (finns på Netflix) och finner i frågefloran från er läsare ett återkommande tema som kort kan..
 • Klicka för att läsa mer

  Champagne på allas läppar

  Champagnedagen har nyligen ägt rum på Grand Hôtel i Stockholm. En spegelsal fylld av ädla drycker från jordens alla hörn, nästan, och intresset för dagen är imponerande stort. Många var vi som ville..
 • Klicka för att se klippet

  Albariño vs Godello

  Längst upp i det nordvästra hörnet av Spanien ligger den autonoma regionen Galicien. Regionen kallas ibland för ”the spanish green corner” och klimatet är uttalat maritimt och under stor påver..
 • Klicka för att läsa mer

  Glass i croissantstrut

  Semmelwrapen skapade rubriker och ringlande köer när Tössebageriet 2015 gjorde något nytt av något gammalt. Nu har Bageri Brillo i Stockholm lanserat croissantglassen. En glasstrut gjord av croissan..
 • Klicka för att läsa mer

  VIN & EUROVISION

  Eurovisioncirkusen har strött sina paljetter över Europa denna vecka, inte minst i Stockholm där staden pyntats upp i glitter, glamour, platå och det bjuds in till festligheter lite varstans. Det är..
 • Klicka för att läsa mer

  Schlager i glaset

  Ingen i detta land – eller i övriga Europa – har väl kunnat undgå den schlagerfeber som råder denna vecka. Hotellkedjan Scandic tar musik och underhållning på största allvar och har därför skapat en..
 • Klicka för att läsa mer

  Weekend på Häringe Slott

  År efter år har Askungen frågat sig själv “vad är väl en bal på slottet”. Vinguiden.com var mer nyfiken på ett dygn på slottet och sökte därför upp ett sådant i närområdet, närmare bestämt i Västerh..
 • Klicka för att se klippet

  Sicilien vs Piemonte

  Norditalien mot Syditalien. Barolo mot Etna. De flesta känner till det legendariska distriktet Barolo i Piemonte, där man producerar Italiens kanske finaste viner på druvan nebbiolo. Många känner do..
 • Klicka för att läsa mer

  Vin och Grill

  Våren visar sig just nu från sin bästa sida, temperaturen blir behagligare och kvällarna låter ljuset stanna kvar än fler timmar innan det är dags för refrängen. Ett bra kvitto på att vi officiellt ..
 • Klicka för att läsa mer

  Tap Room i 60-talstappning

  Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen i Stockholm har genomgått en total makeover. Nytt, fräscht och modernt men med originalkänslan kvar från sent sextiotal, när hotellet öppnade. Vinguiden.com va..
 • Klicka för att läsa mer

  GastroNord och Vinordic

  På GastroNord och Vinordic samlas och möts mat- och dryckesbranschen till Nordens största evenemang, på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mässan arrangeras vartannat år och under fyra dagar har kockar, som..
 • Klicka för att se klippet

  Chablis – Petit Chablis vs Chablis Grand Cru

  Chablis är en by i norra Bourgogne där man producerar vita viner på druvan chardonnay. I Chablis produceras fyra nivåer av viner: petit chablis, chablis village, chablis premier cru och chablis gran..
 • Klicka för att läsa mer

  Bygga egen vinkällare?

  Tillbaka från trevliga dagar i solen på Mallorca innebär att vinförrådet fått nya ”inneboende”, det blir lätt så när besöken på bodegor och vinbutiker lockar med finfina dryckessouvenirer att ta med..
 • Klicka för att läsa mer

  En sydafrikan med anor

  Historien om Zonnebloem har alla inslag av en saga och en tragedi. Det är berättelsen om den växande familjen Furter som ägde gården Zonnebloem under en period av 113 år, med tre manliga vinmakare o..
 • Klicka för att läsa mer

  Premiär på Pontus in the Air

  Vinguiden.com har varit på Arlanda Terminal 5. Inte för att resa någonstans, utan för att hänga på låset till flygplatsens nya restaurang – Pontus in the Air. Det är krögaren Pontus Frithiof som sat..
 • Klicka för att läsa mer

  Vinordic Wine Challenge

  På tisdagsförmiddagen, öppningsdagen på GastroNord och Vinordic, avslöjades vinnarna i Vinordic Wine Challenge på Stockholmsmässan. De båda mässorna är norra Europas viktigaste fackmässor för hotell..
 • Klicka för att läsa mer

  27 and single

  Svenskarna kan skatta sig lyckliga när det gäller maltwhisky. Old Pulteney Distillery släpper väldigt få single casks per år och nu släpper destilleriet en 27-åring från 1988 till högprioriterade Sv..
 • Klicka för att se klippet

  Pinot Noir USA vs Nya Zeeland

  Pinot noir är en av världens mest omtyckta druvor och den röda bourgognedruvan nummer ett! Den odlas även framgångsrikt i nya världen, inte minst i USA och på Nya Zeeland. I veckans klonk pratar vi ..
 • Klicka för att läsa mer

  Mallorca och Vin

  Sol, bad och god mat. Tre självklara ingredienser när ett semesterbesök på Mallorca står i kalendern. Hur är det då med vinet? Jodå – det produceras idag utmärkta viner på den baleariska pärla..
 • Klicka för att läsa mer

  En gubbe att älska

  Fresita är det spanska ordet för jordgubbe. En älskad gubbe som vi svenskar främst förknippar med sommar, semester, lov och tårtor. Den går också alldeles utmärkt att dricka, och vi kan tipsa om ett..
 • Klicka för att läsa mer

  Världens bästa sommelier

  Sverige har ännu en gång slagit världen med häpnad i gastronomiska sammanhang. Den segertippade Europamästaren från 2013 tog hem segern ikväll i en tuff fight med Julie Dupoy, från Irland och David ..
 • Klicka för att läsa mer

  Med känsla för rom

  Rombarer börjar bli en allt vanligare syn i den svenska krogfloran. Av den naturliga anledningen att rom ökar i popularitet och att användningsområdena på drycken är så variationsrika. Vi sökte upp ..
 • Klicka för att läsa mer

  Åka karusell och äta mat

  Vinguiden har varit på matpremiär på Gröna Lund. Sveriges äldsta tivoli storsatsar på nya matupplevelser och har till sin hjälp tagit den prisade och välmeriterade kocken Jonas Dahlbom. Han är deras..
 • Klicka för att läsa mer

  Ett glas vin

  Tänker man vin tänker man god mat – och glas. Spelar det egentligen någon roll vad för sorts glas man använder till det röda, vita, bubbliga eller rosafärgade vinet? Rent estetiskt gör det förstås i..
 • Klicka för att se klippet

  Chardonnay

  Chardonnay är en druva som har sitt ursprung i Bourgogne i Frankrike och är en blandning av pinot noir och gouias blanc. Chardonnay har länge varit en populära druva och den tävlar med riesling om a..
 • Klicka för att läsa mer

  Biologisk mångfald i vingården

  Boira´ är ett för många svenskar ett välkänt och omtyckt rött vin. Vinproducenten Cantine Volpi har fokuserat på att tillverka vin som är rent och utan tillsatser, odlat under så naturliga förutsätt..
 • Klicka för att läsa mer

  Viner att lagra?

  ”Kan alla viner lagras”? ”Finns det bra Bourgogne-viner att lagra som kostar under 500 kronor, eller måste de kosta över 1000 kronor flaskan”? ”Har du några bra tips på franska viner som hålle..
 • Klicka för att läsa mer

  Bubbla i champagnebad

  Har du alltid drömt om att få bada i champagne? Då kan du få den drömmen uppfylld nu, på Ulfsunda Slott i Bromma. Där erbjuder man bubbel både i badet och i glasen. Ulfsunda Slott låter champagnen ..
 • Klicka för att läsa mer

  Internationella GT-dagen

  Gin är en destillerad spritdryck, skapad i Nederländerna på 1600-talet, som är smaksatt med kryddor och det karakteristiska enbäret. Den användes från början i ett medicinskt syfte, men idag kopplar..
 • Klicka för att se klippet

  Syrah vs Shiraz

  Lär mer om syrah och shiraz i Veckans Klonk. Att syrah är det strama vinet med bra syra och strävhet och att shiraz är mer fruktdrivet och mindre strävt.
 • Klicka för att läsa mer

  Sommarlängtan…

  Äntligen står det april i våra kalendrar, och med dess intåg öppnar även semesterbanken upp sina dammluckor på vid gavel för att kittla alla sinnliga behov och njutningstriggar. Vi vinälskare reser ..
 • Klicka för att läsa mer

  Nyheter på Systembolaget

  8 april är det dags för nytt släpp i småpartisortimentet hos Systembolaget. Det finns all anledning att planera sina inköp då det erbjuds en hel del spännande viner sett till årgångar, stilar och pr..
 • Klicka för att läsa mer

  Rött på box och karaff

  Primitivo är druvan som ökat i popularitet och som har satt Apulien och den italienska klacken på kartan. Dess namn är hämtat från latinets “primitivus”, med betydelsen tidig mognad. En mognad som ä..
 • Klicka för att läsa mer

  Cocktails på tap

  Öl på kran är en självklarhet på puben och i baren. Nu hakar Sverige på en trend som växer raskt i de amerikanska barerna – cocktails på tap! Det är stjärnkocken Marcus Samuelsson som tagit hit feno..
 • Klicka för att se klippet

  Cava vs Crémant

  Mousserande vin är inte bara Champagne. Cava och crémant är två andra exempel som produceras på den traditionella metoden. Det är dock bara i distriktet Champagne som metoden får heta champagnemetod..
 • Klicka för att läsa mer

  VÅGA FRÅGA

  Om man inte vågar fråga får man heller inga svar, brukar det heta… Vilket vin passar bäst till sommarbuffé? Vilket vin ska jag välja som husvin? Har du ett bra tips på ett allroundvin, det vill säga..
 • Klicka för att läsa mer

  Sydafrikanskt i ny kostym

  Sydafrikanska Mandala, från producenten Stellar Winery, är ekologiskt, certifierat IMO Fair for Life och veganvänligt, det vill säga inga animaliska produkter har använts vid framställningen av vine..
 • Klicka för att läsa mer

  Öl- och lakritsprovning

  Nu är det snart dags för en av årets svartaste helger – Lakritsfestivalen! Världens största lakritsfest äger rum i Stockholm för åttonde året och några av de stora dragplåstren är alla provningar på..
 • Klicka för att läsa mer

  Våffeldag och Långfredag

  Våffeldagen infaller den 25 mars varje år. Just i år på samma dag som Långfredagen, vilket ju är en dubbel anledning att fira! Här är ett matigare recept på våfflor med grahamsmjöl och spenat. Gott ..
 • Klicka för att se klippet

  Rioja vs Ribero del Duero

  Tempranillo är Spaniens viktigaste druva och den odlas i de båda klassiska distrikten Rioja och Ribera del Duero. Men vad skiljer dem åt och vad är skillnaden mellan traditionell stil och modern sti..
 • Klicka för att läsa mer

  Italienskt till hamburgaren

  Gillar du italienska viner men favoriserar den amerikanska Zinfandel-druvan? Då är den röda italienaren Vivati Zinfandel ditt optimala dryckesval! Att Primitivo och Zinfandel är samma druva är sedan..
 • Klicka för att läsa mer

  Château Bonnet Blanc

  Från distriktet Entre-deux-Mers i Bordeaux, Frankrike, kommer Château Bonnet Blanc som är en utmärkt följeslagare till lite finare rätter av fisk och skaldjur. Eller bara i ett trevligt sällskap. C..
 • Klicka för att läsa mer

  Réserve de Bonnet Rosé

  Från slottet Château Bonnet i vinmeckat Bordeaux kommer det friska rosévinet Réserve de Bonnet Rosé. Mr Bordeaux, eller André Lurton som han heter, är skaparen av vinet – som är ett av Systembolaget..
 • Klicka för att läsa mer

  Sill + Vin = Kärlek eller Skräck?

  Det råder påsktider, vilket innebär att de flesta av oss på ett eller annat sätt sätter oss till bords med vänner och familj. Vi tycker om att fira när det kommer till storhelger och självklart så e..
 • Klicka för att läsa mer

  Snapsen då, nu och till sillen

  Vi svenskar är ett folk av traditioner. Högtider är förknippade med många mat- och dryckesmåsten och påsken vill inte vara sämre. En för många viktig ingrediens på middagsbordet under påskhelgen är ..
 • Klicka för att läsa mer

  Bröd på längden och tvären

  Familjeföretaget Polarbröd, som drivs av femte generationen bagarbarn, har funnits i mer än 135 år. Vinguiden var nyligen med på deras invigning av världens största tunnbrödsbageri i Bredbyn i Väste..
 • Klicka för att se klippet

  Zinfandel vs Primitivo

  Zinfandel är kanske den mest kända ”amerikanska” druvan, men visste ni att det är samma druva som den italienska Primitivo? Och att den egentligen är varken amerikansk eller italiensk ut..
 • Klicka för att läsa mer

  Nyheter på Systembolaget

  Exklusivt i små partier Den 18 mars släpps i kategorin ”små partier” några väl utvalda viner som det kan löna sig att investera i. En del för omgående avnjutning, andra för att lägga undan till sena..
 • Klicka för att läsa mer

  The perfect match

  Kan man säga att vin och fotboll hör ihop? Krävs det samma precision i ett vinmakeri som i att genomföra en vältajmad frisparksvariant? Försvar och anfallsstrategier, fungerar det på samma sätt när ..
 • Klicka för att läsa mer

  Saint Patrick´s Day

  Den 17 mars firar Irland sin nationaldag – St Patrick´s Day. En familjehögtid som firas av drygt 60 miljoner människor världen över. I flera länder färgas både människor och floder gröna men vi nöje..
 • Klicka för att läsa mer

  Mycket bubblor för pengarna

  När väderprognoserna visar på värmerekord och våren står för dörren sneglar många på sällskapsdrycker med lite mer bubbel än de “vanliga vintermiddagsvinerna”. En crémant de bourgogne är framställd ..
 • Klicka för att se klippet

  Sauvignon Blanc

  Sauvignon Blanc är en älskad druva med ursprung i områden som Sancerre och Pouilly Fumé i Loiredalen i Frankrike. De senaste decennierna har den dock nått stor ryktbarhet med väldigt aromatiska och ..
 • Klicka för att läsa mer

  Ekologisk italienare på box

  Ekologiska viner ökar i popularitet. För att ett vin ska få kallas ekologiskt ställs det krav på tillverkning och odling av vindruvorna, bland annat gällande användningen av kemiska bekämpningsmedel..
 • Klicka för att läsa mer

  Vin & Vernissage

  Vin är konst, konst är vin. Jag besökte Fotografiska i Stockholm nu i helgen för att titta på Erik Johanssons fantastiska fotokonst i utställningen ”Imagine: Created Reality”. Fotografiska har rusta..
 • Klicka för att läsa mer

  Sveriges Bästa Restauranger

  Vinguiden besökte årets White Guide Gala, där Sveriges Bästa Restauranger koras varje år. De två tyngsta priserna, Årets Gastronomi och Årets Restaurang, gick till Esperanto respektive Fäviken Magas..
 • Klicka för att läsa mer

  Citronmarinerade räkor och Brut

  När den senaste upplagan av Fine Wine Producer of the Year, den årliga blindprovningen av fine wines, nyligen gick av stapeln blev Årets vinnare för Champagnemetoden Pongrácz Brut. Pongrácz Brut är..
 • Klicka för att läsa mer

  Idre bjuder på fjällgott

  Sportlovet pågår ännu i delar av landet och många skidanläggningar laddar för nästa högsäsong – påsken. Vi har haffat kökschefen på Pernilla Wiberg Hotel i Idre Fjäll, Tobias Jacobsen, och fått smak..
 • Klicka för att läsa mer

  Ett äpple som förhöjer smaken

  Dessertvinet med det kanadensiska ursprunget produceras i Västerbotten och nu har Brännland Iscider samarbetat med den svenska formgivaren och krukmakaren Ingegerd Råman. Det har resulterat i glaset..
 • Klicka för att se klippet

  Châteauneuf du Pape vs Gigondas

  Châteauneuf-du-Pape och Gigondas är två områden i södra Rhônedalen där man gör GSM-baserade viner. Och vad är GSM? Se veckans avsnitt av Veckans Klonk!
 • Klicka för att läsa mer

  Vin + Film = Sant

  I dessa dagar då vi fortfarande är berusade av Alicia Vikanders Oscarsvinst så är det fullt naturligt att veckans VGSOMM handlar om vin & film. I takt med dokumentärfilmens stigande popularitet..
 • Klicka för att läsa mer

  Nyheter på Systembolaget

  4 mars släpps lite nyheter i småpartier på Systembolaget. I utbudet hittar vi rött, vitt, mousserande, öl och whisky denna gång. Här nedan några fina vintips och kanske en anledning att lägga några..
 • Klicka för att läsa mer

  Nytt och vitt från Torres

  Torres Sweden lanserar en nyhet i sitt sortiment. Det är en vit bourgogne, Rully Premier Cru Les Grésigny 2014 – ett vitt, ungt vin med mild, frisk och citrusstänkt doft. Rully Premier Cru Les Grési..
 • Klicka för att läsa mer

  Franskt, friskt och fruktigt i box

  Stora delar av Mellansverige har sportlov och solen flödar. Då kommer känslan av vår allt närmare och Systembolagets hyllrader fylls med roséviner. En nyhet på hyllan är boxversionen av Les Fumées B..
 • Klicka för att se klippet

  Amarone vs Governo

  Amarone – Governo. Vin på torkade druvor har man gjort på en rad olika ställen. Vi tar oss en titt på två populära sorter: amarone och governo.
 • Klicka för att läsa mer

  Nyheter på Systembolaget

  Den 1 mars är det dags för fler spännande nyheter i det ordinarie sortimentet hos Systembolaget. Dessa finns tillgängliga i minst 6 månader. Blandad kompott av röda och vita viner, öl, whiskey och a..
 • Klicka för att läsa mer

  Farina – en överlägsen vinvinnare

  Farina stod för en utklassningsseger när 2012 års Amarone-årgångar presenterades på Anteprima Amarone! Man skulle kunna kalla eventet för Amarone-förhandsvisning, där Valpolicella-producenter presen..
 • Klicka för att läsa mer

  Socker vs Sötma

  Svensken är hälsomedveten, trendkänslig och … okunnig. Eller kanske är det mer rättvist att säga frågvis när det gäller att komma åt sanningen. Idag är jakten på socker i våra livsmedelsprodukter me..
 • Klicka för att läsa mer

  Fira Oscarsgalan med champagne

  Champagnehuset Piper-Heidsieck, champagnepartner till den Internationella filmfestivalen i Cannes och Oscarsgalan, uppdaterar nu sin design genom en begränsad upplaga kopplad till filmens värld; Gra..
 • Klicka för att läsa mer

  100% Fürst von Metternich

  Fürst von Metternich Riesling Trocken är något så ovanligt som ett mousserande vin av 100 procent Riesling. Verklighetens von Metternich var under närmare 40 år en tung makthavare inom stormakten Ös..
 • Klicka för att läsa mer

  Pontus in the Air

  Krögaren Pontus Frithiof öppnar ny restaurang på Arlanda – Pontus in the Air. Från och med april kommer flygresenärerna på terminal 5 att erbjudas förstklassig mat, dryck och hög service, signerad P..
 • Klicka för att se klippet

  Alsace vs Rheingau

  Alsace och Rheingau. Frankrike och Tyskland. Två närliggande områden med en gemensam och våldsam historia, men också två områden som anses vara ursprungliga för rieslingdruvan. Häng med till Veckans..
 • Klicka för att läsa mer

  Nyheter på Systembolaget

  Dags igen för släpp av tillfälliga nyheter på Systembolaget, 19 februari är datumet vi skriver in i kalendern och den här gången finns det en hel del fynd att göra – både när det kommer till k..
 • Klicka för att läsa mer

  Spara? Lagra? Samla?

  Är det någon skillnad på att spara, lagra eller samla vin? Jag menar, var går gränsen? Att spara innebär oftast ”i väntan på det perfekta tillfället”… med risken att det tillfället aldrig kommer. At..
 • Klicka för att läsa mer

  Ltd Edition från Argentina

  Matias Riccitelli är en av Argentinas nya, heta vinmakare. Nu kommer hans vin till Sverige. Den 19 februari lanseras Republica del Malbec i det exklusiva sortimentet på Systembolaget. 240 flaskor ko..
 • Klicka för att se klippet

  Vinets Värld – Ekologiska viner, avsnitt 4

  I den fjärde och sista episoden av Vinets Värld träffar vi Maya Samuelsson, som år 2014 vann ”Årets Lilly” och kom med i det svenska sommelierlandslaget. Annars känner nog många igen Maya som p..
 • Klicka för att läsa mer

  För alla ostälskare

  Ostintresset i Sverige bara ökar, inte minst vad gäller den svensktillverkade osten från små tillverkare. För tredje året i rad har Ostfestivalen arrangerats på Nordiska museet i Stockholm, och vi ..
 • Klicka för att läsa mer

  Nytt och vitt från Österrike

  Vingården Weingut Leth ligger i Fels am Wagram i Österrike och har etablerat sig väl i Sverige, med tre vita viner i det fasta sortimentet på Systembolaget. Leth Duett, Leth Grüner Veltliner och Let..
 • Klicka för att se klippet

  Premiär för Veckans Klonk!

  Om vi säger dikotomier så kanske ni säger vaddå? Vi har fokuserat på innebörden av ordet, samma men olika, och tänkte förklara och belysa likheter likväl som olikheter med de franska storheterna Bor..
 • Klicka för att läsa mer

  Årets Kock 2016

  Jimmi Eriksson från den hyllade Stockholmskrogen Lilla Ego stod som slutsegrare när finalen i Årets Kock ägde rum för 33:e gången. Hans framgångsrecept bestod av hälleflundra, kungskrabba och sotat ..
 • Klicka för att läsa mer

  Fira Alla Hjärtans Dag

  Vinguiden presenterar en kärleksfull meny som vi hoppas ska tilltala den nyförälskade, det gifta paret, de goda vännerna eller den älskade familjemedlemmen. Till varje rätt får ni spännande vintips ..
 • Klicka för att läsa mer

  Låt oss tala om mod

  Mod för mig är att utmana det jag kanske innerst inne inte vågar. Mod kan också vara att gå mot strömmen eller plötsligt välja ett helt annat spår än det jag tidigare skapat som vana och rutin. Mod ..
 • Klicka för att se klippet

  Vinets Värld – Mousserande viner, avsnitt 3

  I episoden om de mousserande vinerna gästas Jamie Sallmén av Daniella Lundh Egenäs, en relativt nybliven sommelier med skyhöga krav på sig själv. Förutom att blogga på Allt om Vin, hålla fö..
 • Klicka för att läsa mer

  Flytande viner och bubbel

  Att Viking Line är en av Nordens största återförsäljare av vin kanske inte alla känner till. 2015 såldes mer än tre miljoner liter vin på båtarna, med rödvin som den främsta storsäljaren. Nu present..
 • Klicka för att läsa mer

  Gamla plommon i begränsad upplaga

  Joseph Cartron är ett familjeföretag i Bourgogne som har utvecklat fruktkonjak och fruktlikör sedan 1882. Fruktkonjak eller Eaux de vie – som betyder livets vatten – är gjort på de finaste frukterna..
 • Klicka för att läsa mer

  Nyheter på Systembolaget

  Fredag 5 feb är det dags för Systembolaget att släppa viner under kategorin ”tillfälliga små partier”, och det är onekligen en hel del guldkorn som gömmer sig bland de mousserande, vita och röda vi..
 • Klicka för att läsa mer

  Premiär! VinguidenSommelieren

  Välkommen till Vinguidens nya forum VGSOMM där jag Michael Anderquim varje onsdag kommer ge dig olika tips på viner utifrån vad jag tycker är gott, prisvärt, spännande, intressant och kanske annorlu..
 • Klicka för att läsa mer

  Kärlek, vin och Valentin

  Kär dag har många namn. Vi svenskar kallar den oftast Alla hjärtans dag men andra populära benämningar är Valentine, Valentindagen eller Sankt Valentins dag. Alla har de två saker gemensamt – kärlek..
 • Klicka för att läsa mer

  Bubblor på hög höjd

  En högtflygande nyhet är SAS nya samarbete med Charles Heidsieck Brut NV. Det innebär att du som reser i business class numera kan njuta av en elegant champagne som är både generös och omfångsrik. O..
 • Klicka för att läsa mer

  Fem goda skäl att dricka rosé på vintern

  Vitt, rött och mousserande är givna drycker året runt. Det allt populärare rosévinet har länge fått vara sommarens favorit, men är idag ett lika självklart dryckesval alla övriga årstider. Ett av de..
 • Klicka för att läsa mer

  Vin i flera former från Formex

  Vill man ha koll på nuvarande och framför allt kommande trender är Formex-mässan i Stockholm rätt mötesplats – dessutom den största för nordisk inredningsdesign. Vi hittade många spännande nyheter o..
 • Klicka för att läsa mer

  Vinets Dag

  Det firas “National Wine Day” vid flera olika tillfällen världen över. Svenska Vinakademien har en önskan om att lyfta Sveriges vinkultur och uppmuntra till att dricka bättre viner, inte mer. Sedan ..
 • Klicka för att läsa mer

  En hyllning till den moderna gentlemannen

  I en undersökning som genomförts på uppdrag av Lindeman’s, visar det sig att svenska kvinnor anser att ridderligheten hos dagens män är obefintlig. Av dessa kvinnor önskar hela 80 procent att deras ..
 • Klicka för att läsa mer

  Nygammal champagnejubilar

  Det var en gång en soldat som under första världskriget varit förlagd på slottet Château de la Marquetterie vid Épernay, som då var franskt högkvarter. Soldaten hette Pierre Taittinger och många år ..
 • Klicka för att läsa mer

  The Winery Hotel

  Nedräkningen har börjat. Sverige välkomnar sitt första urbana hotell med egen vintillverkning i samma byggnad, The Winery Hotel. Tanken bakom skapelsen är ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas ..
 • Klicka för att läsa mer

  Motörhead Shiraz

  ”My advise is — approach it with caution. I mean, wine is deceptive, anything can happen.” Lemmy Kilmister, basist och sångare i Motörhead. Heavy metal-bandet Motörhead har förlorat sin..
 • Klicka för att läsa mer

  Schibsted köper Vinguiden

  Schibsted Sverige investerar i Vinguiden.com, som de ser som en ledande guidetjänst för vinintresserade konsumenter. Entreprenören och grundaren Magnus Bergqvist äger lika stor del av Vin & Co..
 • Klicka för att läsa mer

  CAROLINA GYNNING LANSERAR VIN MED DESIGN

  Carolina Gynning har många strängar på sin lyra. Nu har hon precis lanserat två sorters vin med sin egen karakteristiska design, Viva! och Besos, och Vinguiden passade på att ställa några frågor. D..
 • Klicka för att läsa mer

  Skåla in nyåret med Veuve Clicquot Vintage

  Du som planerar nyårssupén och inte har bestämt drycken än – ta en titt på Veuve Clicquot Vintage Rosé 2008. Passar utmärkt till fisk- och skaldjursanrättningar. Veuve Clicquot Vintage Rosé 2..
 • Klicka för att läsa mer

  Masi Amarone toppar Wine Spectator’s lista över ..

  Vaio Armaron Serego Alighieri 2008 från Masi hamnar på en 8:e plats i årets upplaga av Wine Spectator’s ärofyllda lista  ”Top 10 Best Wines in the World”.  För första gången någonsin hamnar et..
 • Klicka för att läsa mer

  Mystik på låda

  Så länge de värmande höstgrytorna ännu puttrar finns nu chansen att njuta ett rödvin som fokuserar på upplevelsen. Sydafrikanska Inception består av mogna druvor av Shiraz, Petit Verdot och Mourvedr..
 • Klicka för att läsa mer

  Bollinger 007 Limited Edition

  Har du cirka 50 000 kronor över och gillar James Bond? Då har du chansen att via Stockholms Auktionsverk komma över ett exklusivt exemplar av Bollinger Spectre Crystal Set. I slutet av oktober släpp..
 • Klicka för att läsa mer

  Åtta nyanser av sherry

  Tillhör du också skaran som tror att sherry är sött och lämpar sig bäst till kaffet och desserten? Fel, fel, fel, som Brasse i ”Fem myror är fler än fyra elefanter” skulle ha sagt. Vi ha..
 • Klicka för att se klippet

  Patchwork Fairtrade-projekt

  Detta Fairtrade-märkta Patchwork-vin kommer från Fairhills, ett av världens mest lyckade Fairtrade-projekt inom vin. Fairtrade innebär förbättrade ekonomiska villkor för arbetarna och deras familjer..
 • Klicka för att läsa mer

  Mitt Kök – Vinistella Appassimento plockade hem ..

    Guld till Vinistella Appassimento och Silver till Cigarra Gran Passo i Folkets Val 2015 på Mitt Kök-mässan. Av alla 100-tals viner som presenterades på Mitt Kök som gick i helgen på Stockhol..
 • Klicka för att läsa mer

  Bollinger 007 Limited Edition släpps 30 Oktober

  Nu är det svenska releasedatumet äntligen här. Den 30 oktober, i samband med att premiären av senaste Bond-filmen ”Spectre”, lanserar champagnehuset Bollinger en Bollinger 007 Limited Edition i Syst..
 • Klicka för att läsa mer

  Penfolds öppnar pop-up bar

  Den 15 oktober ägde världslanseringen av The Penfolds Collection 2015 rum. Kollektionen består av det australiensiska vinhusets främsta årgångsviner och tillgången är mycket begränsad. I samband med..
 • Klicka för att läsa mer

  Sverige kammar hem brons i VM i blindprovning

  I lördags, den 17 Oktober, hölls den tredje upplagan av den internationella tävlingen Championnat du Monde de Dégustation. VM i blindprovning alltså. Tjugo lag deltog i tävlingen, som i år hölls i ..
 • Klicka för att läsa mer

  Vi testar 4 röda viner med ekostämpel

  Eftersom KRAV kör Miljövänliga Veckan denna vecka har vi valt att testa ekologiska viner. Vi har slumpmässigt valt ut 4 röda viner från olika delar av världen, alla med en prislapp på under 150kr. O..
 • Klicka för att läsa mer

  Miljövänliga veckan – vi testar vita ekoviner

  I samband med Miljövänliga Veckan har vi valt att prova ekologiska viner för att välja ut en favorit. Vi har slumpmässigt valt ut 4 vita viner från olika delar av världen, alla med en prislapp på un..
 • Klicka för att se klippet

  Vinguiden besöker Schloss Johannisberg

  Vinguiden har besökt underbara Rheingau och världens äldsta rieslingproducent, Schloss Johannisberg
 • Klicka för att läsa mer

  Prestigefull nominering till Marilisa Allegrini

  Den amerikanska tidskriften Wine Enthusiast har offentliggjort sina nomineringar för kommande upplaga av sina eftertraktade Wine Star Awards (årligen utdelas de för att fira internationell excellens..
 • Klicka för att läsa mer

  Grattis Sofia! – Sveriges bästa kvinnliga sommel..

  Sofia Castensson vann den 13:e upplagan av Lily Bollinger Award, instiftat av champagnehuset med samma namn och den svenska importören Arvid Nordquist. Själva syftet med tävlingen är att hedra en av..
 • Klicka för att se klippet

  Årets Blossa smakar Earl Grey

  Med årets smak av Earl Grey bjuder Blossa15 bjuder in till Afternoon Glögg. I detta klipp får vi följa hur Blossa’s Chief Blender, Åsa Ornsvärn, går tillväga när det är dags att ta fram en ny ..
 • Klicka för att läsa mer

  Vin för katter? Inga konstigheter i Japan

  I dagarna börjar den första ”årgången” av ett vin speciellt framtaget för katter att säljas i Japan. Jodå, detta är helt sant. Djurmatstillverkaren B&H Lifes lanserar “Nyan Nyan Nove..
 • Klicka för att läsa mer

  Sakebryggning i Kyoto

  Matsumoto Sake Brewing Co, Ltd grundades i Yasaka, Kyoto 1791 och har sedan dess specialiserat sig på att brygga japansk sake. I denna minst sagt snygga film försöker de skildra den kreativitet och ..

Så funkar Vinguiden.com

 • Så funkar Vinguiden.com steg 1

  Finn

  Det finns över 17.000 produkter att beställa. Titta runt och finn vad som passar dig.
 • Så funkar Vinguiden.com steg 2

  Beställ

  Klicka på beställ-knappen så hamnar produkten i varukorgen. Klicka på varukorgen när du shoppat klart. Följ instruktionerna och avsluta din beställning på Systembolagets hemsida
 • Så funkar Vinguiden.com steg 3

  Hämta

  Du får ett SMS från Systembolaget när dina beställda varor finns att hämta i den butik du valt. Betala som vanligt i kassan på Systembolaget. Inga extra kostnader tillkommer!