HEM

Aktuellt

Vintips Spanien – stor bredd bakom ikonisk vinegendom

Närmare 1 500 tillgängliga viner på Systembolaget visar att Spanien är ett av de viktigaste vinländerna för den svenska konsumenten. Vinguiden fortsätter sitt Spanientema och har nu provat viner från hela landet. Vi börjar med Ribera del Dueros fantastiska viner.

Ribera del Duero fick visserligen ursprungstatus så sent som 1982, men vindistriktet har varit känt betydligt längre än så. Tack Vega Sicilia för det, den ikoniska bodegan som är det vinhus som betytt mest för spanskt vin och vinindustrin i landet.

Den skapades 1864 och började producera rött vin med inspiration från Bordeaux, alltså blandviner som fått ligga på fatt och där faktisk vissa franska druvor användes, och gör det fortfarande. Basen i detta mycket spanska vin är alltid Tinto Fino, synonym till Tempranillo, men som sedan kompletteras med lite Cabernet Sauvignon. Redan i början på 1900-talet började egendomen dessutom buteljera sitt vin, mycket ovanligt för spanskt vin vid denna tid, vilket gjort att fler kom i kontakt med det. Och ju fler som provar och har synpunkter, desto bättre kommer vinet att bli, om vinproducenten är lyhörd. Det är man på Vega Sicilia.

Höghöjdsklimat ger friska viner

Men Ribera del Duero är mer än så. Det finns idag en rad spännande producenter inom området som mäter drygt 20 000 hektar, där Tinto Fino dominerar och där det knappast göra vitt vin alls. Vi befinner oss på hög höjd, omkring 800 meter, klimatet är kontinentalt med överraskande svala sommarnätter och varma dagar, lagom nederbörd och jordmånen mager. Alltså, optimalt för vinproduktion.

I Sverige hamnar detta distrikt på andra plats bland spanska viner, alltid efter Rioja, även så i Spanien. Men det är samtidigt dessa två distrikt som dominerar spanskt vin och i synnerhet spanska fine wine- scenen de senaste decennierna. Nu, emellertid, får de välbehövlig konkurrens. Fortfarande står sig vinerna väl med sin markerade fruktighet, sträva ton i ungdom och med en friskt fruktsyrlig karaktär.

Vinguiden har provat med en stor portion nyfikenhet och tipsar om några av de bästa vinerna från Ribera del Duero i just detta nu.

Carramimbre Crianza
2016
Carramimbre Crianza
Fruktig, inslag av mynta i doft, bär, aromatisk i välbalanserad, ursprungstypisk stil, varmfruktig med friska toner, aningen nötig, drar åt mandel.

Frisk, fruktig smak, fin balans i mer ungdomligt präglad ton, aningen matbitter med strävhet, inslag av kaffe, mynta, eukalyptus, något parfymerad ton, mineralitet.

Ytterst prisvärd Ribera del Duero som skvallrar om potentialen i området.

750 ml - 14% -
169 kr

Corimbo
2014
Corimbo
Fruktig, inslag av sälta, blåbär, viol, fin balans, lite kryddig i doft med aningen fatton.

Mycket välbalanserad, mjuk, närmast silkig, fruktig smak, inslag av blåbär, skogsbär, kryddiga tanniner, frisk med liten mineral ton i avslut i balans med strävheten som ligger kvar.

Snyggt paketerad Tinto Fino med just den där elegansen som kännetecknar ett riktigt bra vin från området.

750 ml - 14.50% -
269.00 kr

Lleiroso Crianza
2012
Lleiroso Crianza
Frisk bärig ton, skogsbär, blåbär, vaniljsötma i doft, bra balans i konsumentvänlig stil.

Omisskännlig ursprungskaraktär, frukt, bär, viss strävhet, lite kaffe, vanilj, elegant smak med viss komplex ton, ihållande tanniner, bra längd i sammansatt stil där garvsyran dominerar med frukt och en frisk ton.

Överraskande intressant och hög prisvärdhet med massor av ursprung.

750 ml - 14.5% -
159 kr

Malleolus Emilio Moro
2014
Malleolus Emilio Moro
Komplex doft med inslag av tobak, mogna blåbär, körsbär, mogna plommon och mocka i aromatisk stil.

Smak av kaffe, choklad, svarta vinbär, mogna blåbär, plommon, torkade frukter med fattoner, liten vaniljsötma i komplex, elegant stil med lång eftersmak i ytterst välbalanserad stil.

Klockren Ribera i elegant, komplex stil som sätter agendan för distriktets framtid.

750 ml - 14.00% -
299.00 kr

Pruno
2019
Pruno
Mörk choklad i doft, mogna, mörka bär, mocka, aromatisk i ursprungspräglad stil, liten fruktsötma med inslag av blåbär.

Välbalanserad smak, fruktig med inslag av blåbär, skogsbär, liten vaniljsötma, pepprig stil som kommer i eftersmaken och en kvardröjande, lätt kryddig tanninstruktur.

Mycket välbalanserat vin med markerade fruktighet och kryddig längd.

750 ml - 14% -
175 kr

Altamimbre
2014
Altamimbre
Kryddig, inslag av mynta, aningen örtig doft, vanilj med toner av choklad i aromatisk stil och med en liten ton av eukalyptus.

Fin bärig ton, balanserad, kryddig, rejäl strävhet, bra syrlig karaktär i smak med inslag av mint, kaffe, slånbär, skogsblåbär, anis, liten beska med lång eftersmak.

Intressanta inslag av mynta och eukalyptus i ett friskt vin med matvänlig lite bitter ton.

750 ml - 14.00% -
299.00 kr

Pago de Los Capellanes Tinto Crianza
Pago de Los Capellanes Tinto Crianza
Fruktig doft, unga bär, intensiv arom, fat, blåbär, skogsbär, ung, en smula knuten, mint, hustypisk ton.

Balanserad, kryddig smak, vitpepprig, bäriga toner, fat, vaniljsötma, markerad ungfruktig ton med inslag av skogsbär, viol, liten sälta, koncentrerad.

Stort, ursprungspräglat vin i finessrik stil och med lagringspotential.

750 ml - 14.5% -
319 kr

Majuelos de Callejo Tempranillo
2019
Majuelos de Callejo Tempranillo
Mörka bär, tydliga ursprungstoner med markerad fruktighet, koncentrerad, djup i doften, choklad, mint, aromatisk.

Balanserad i ungdomlig stil, sträv smak med markerad fruktsyra, pepprig, örtig, komplex med tydlig fatton, lång eftersmak med vanilj, frukt och en balanserande sträv karaktär.

Komplext, fruktorienterat vin med tydlig tanninstruktur i smakintensiv stil.

750 ml - 14.5% -
399 kr

Finca la Mata
2021
Finca la Mata
Fruktig doft, ren, blåbär, liten fatton i balanserad stil, blodapelsin.

Fruktsöt smak, klassiskt ursprung med massor av blåbärstoner i frisk stil, ren med sammanhållen strävhet, bra längd i ännu aningen ungdomlig ton.

Klassisk Ribera med blåbärsfrukt och bra balans mellan frukt, syra och en sträv ton.

750 ml - 14% -
234 kr

Venta Las Vacas
2019
Venta Las Vacas

(obs! magnum)

Varmfruktig, vaniljsöt, viol, lite mocka, choklad, mogna skogsbär, ek, liten örtig ton i doft.

Balanserad med fin fruktsyrlig ton, inslag av mogna lingon, blåbär, fint integrerad fatton, kryddigt inslag, lite svartpeppar, svarta oliver med bra balans.

Uttrycksfull Tinto Fino med fin balans och en härlig frisk ton.

1500 ml - 14.5% -
599 kr

Pago de Los Capellanes Joven Roble
2017
Pago de Los Capellanes Joven Roble
Rödbärig, kvistig, frisk med ren ton i doft, lite medelhavskryddig ton i bra balans.

Välbalanserad med inslag av choklad i smak, vanilj, pigg frukt med liten kryddig strävhet, lite lakrits med medelhög strävhet i ursprungstypisk, frisk stil.

Generisk Ribera del Duero med både mocka, kakao och bra balans.

750 ml - 13.5% -
199 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Kocken & Vinet: Vitt från Rioja

Kocken & Vinet: Vitt från Rioja

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson i vår webb-TV.

Läs mer
Njut av vinet från den ovanliga druvan Godello

Njut av vinet från den ovanliga druvan Godello

Terras do Cigarrón Godello är inte något vanligt vin. Vinet består till 100 procent av druvan godello. För bara ett par decennier sedan var det mycket nära att druvan utrotades helt – krossad ..

Läs mer
Vindistriktet Rioja – hemmet för Spaniens berö..

Vindistriktet Rioja – hemmet för Spaniens berö..

När man nämner spanska viner kommer de flesta att tänka på vindistriktet Rioja och dess klassiska, lagringsbara röda viner. Samtidigt finns sedan flera år tillbaka även de moderna Riojavinerna, med ..

Läs mer
Cava hittar eget kvalitetsuttryck

Cava hittar eget kvalitetsuttryck

Konkurrensen är stenhård, mousserande viner kommer nu från hela världen. Och gott är det. Så vad göra för att positionera sig? Jo, i cavaland satsar man på kvalitet. Hög kvalitet. Något var tvunget ..

Läs mer
Mytomspunnet vin ger Jerez kultstatus

Mytomspunnet vin ger Jerez kultstatus

Det finns mycket märkliga viner världen över… och så finns det Palo Cortado. Ett starkvin, alltså en sherry, sprunget ur staden Jerez och något så ovanligt som ett vin som tillverkar sig självt. Näs..

Läs mer
Into Tinto the Grape Collective – en hyllning ..

Into Tinto the Grape Collective – en hyllning ..

Lagom till sommarens alla grillfester lanseras nu det ekologiska Into Tinto The Grape Collective i Systembolagets beställningssortiment. Into Tinto är gjort på ekologiskt odlad garnacha, cabernet sa..

Läs mer