HEM

Aktuellt

Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Mars är här – och vinnyheterna knoppar upp sig som vårblommor. Inte mindre än 65 spännande nya viner finns att botanisera bland. De exotiska vinländerna sticker ut lite extra – från ett svenskt rödvin från Öland – till två nya rumänska viner i det fasta sortimentet.

Att svenska röda viner släpps på Systembolaget hör inte till vanligheterna. Blott sex röda viner med svenskt ursprung finns i sortimentet. Nu gör Wannborga Legend från Öland sin debut.

Wannborga är en riktig vingård på Öland som har både egen vinodling och vinkällare för tillverkning av vin samt även ett gårdsbränneri.

Vinodlingen startades under 2000-talets första år med en halv hektar vinstockar. Odlingen har under årens lopp utökats till 2 ha och består idag av ca 3.800 vinstockar av ett tiotal olika druvsorter, samtliga anpassade för kallare klimat. För att ta hand om vinskörden har en gammal mjölkladugård byggts om till komplett vineri. Wannborga satsar på småskalig och hantverksmässig produktion.

Det nya vinet Wannborga Legend är gjort på 55% Léon Millot, 15% Regent, 13% Rondo, 12% Frühburgunder och 5% cabernet Cortis. Det är ett fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, choklad, plommon, kryddor, hallon och vanilj. Det passar extra bra till lamm och nötkött.

Rumänien är ett snudd på lika exotiskt vinland som Sverige. Ändå hämtas inte mindre än två nysläpp i det ordinarie sortimentet från Rumänien.

Vernissage är ett intressant mousserande alternativ från Transsylvanien som fått sin slutjäsning på tank. Bubblet görs på 34% Pinot Noir, 33% Chardonnay och 33% Feteasca Regala. Smaken beskrivs som fruktig och mycket frisk med inslag av päron, gröna äpplen, örter, kex, persika och citrus. I doften finns både kex och vita blommor.

Även det vita vinet Crama Trantu från Svarta Havets västra sida beskrivs som fruktigt. Crama Trantu görs på druvan Feteasca Regala som är är en korsning mellan Feteasca Alba och Grasa, och odlas framför allt i Ungern och Rumänien. Crama Trantu har en mycket frisk smak med inslag av gula krusbär, örter, honungsmelon och citron och sägs passa både som aperitif och till fisk och skaldjur.

Wannborga Legend Legend
Wannborga Legend Legend
Fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, choklad, plommon, kryddor, hallon och vanilj.
750 ml - 13% -
297 kr

Vernissage
Vernissage
Fruktig och mycket frisk med inslag av päron, gröna äpplen, örter, kex, persika och citrus.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
91 kr

Crama Trantu Noblesse Feteasca Regala
2019
Crama Trantu Noblesse Feteasca Regala
Crama Trantu har en mycket frisk smak med inslag av gula krusbär, örter, honungsmelon och citron
750 ml - 12.5% -
69 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin. Ostar h..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
5 fakta om naturkorkar

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkork..

Läs mer
Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna. Ny statistik från S..

Läs mer
Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Vinnarna i Vinordic Wine Challenge 2020 är korade. En jury har utsett årets mest prisvärda viner i Systembolagets sortiment, indelade i en rad kategorier. Vinguiden.com ger dig de bästa vinerna i pr..

Läs mer
Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California k..

Läs mer