HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Mars är här – och vinnyheterna knoppar upp sig som vårblommor. Inte mindre än 65 spännande nya viner finns att botanisera bland. De exotiska vinländerna sticker ut lite extra – från ett svenskt rödvin från Öland – till två nya rumänska viner i det fasta sortimentet.

Att svenska röda viner släpps på Systembolaget hör inte till vanligheterna. Blott sex röda viner med svenskt ursprung finns i sortimentet. Nu gör Wannborga Legend från Öland sin debut.

Wannborga är en riktig vingård på Öland som har både egen vinodling och vinkällare för tillverkning av vin samt även ett gårdsbränneri.

Vinodlingen startades under 2000-talets första år med en halv hektar vinstockar. Odlingen har under årens lopp utökats till 2 ha och består idag av ca 3.800 vinstockar av ett tiotal olika druvsorter, samtliga anpassade för kallare klimat. För att ta hand om vinskörden har en gammal mjölkladugård byggts om till komplett vineri. Wannborga satsar på småskalig och hantverksmässig produktion.

Det nya vinet Wannborga Legend är gjort på 55% Léon Millot, 15% Regent, 13% Rondo, 12% Frühburgunder och 5% cabernet Cortis. Det är ett fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, choklad, plommon, kryddor, hallon och vanilj. Det passar extra bra till lamm och nötkött.

Rumänien är ett snudd på lika exotiskt vinland som Sverige. Ändå hämtas inte mindre än två nysläpp i det ordinarie sortimentet från Rumänien.

Vernissage är ett intressant mousserande alternativ från Transsylvanien som fått sin slutjäsning på tank. Bubblet görs på 34% Pinot Noir, 33% Chardonnay och 33% Feteasca Regala. Smaken beskrivs som fruktig och mycket frisk med inslag av päron, gröna äpplen, örter, kex, persika och citrus. I doften finns både kex och vita blommor.

Även det vita vinet Crama Trantu från Svarta Havets västra sida beskrivs som fruktigt. Crama Trantu görs på druvan Feteasca Regala som är är en korsning mellan Feteasca Alba och Grasa, och odlas framför allt i Ungern och Rumänien. Crama Trantu har en mycket frisk smak med inslag av gula krusbär, örter, honungsmelon och citron och sägs passa både som aperitif och till fisk och skaldjur.

Fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, choklad, plommon, kryddor, hallon och vanilj.
750 ml - 13% -
297 kr

Fruktig och mycket frisk med inslag av päron, gröna äpplen, örter, kex, persika och citrus.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
89 kr

Crama Trantu har en mycket frisk smak med inslag av gula krusbär, örter, honungsmelon och citron
750 ml - 12.5% -
69 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa