HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin stora kärlek? Vi har i iallafall valt ut sju viner som passar utmärkt till årets midsommarfirande!

Loimer Extra Brut Reserve
Loimer Extra Brut Reserve
Givetvis börjar festligheterna med ett trevligt bubbel. Denna extra torra sekt från Österrike passar mycket bra som aperitif. Med en frisk och fruktig smak, inslag av gröna äpplen, kex, persika, päron, nougat och lime får du en perfekt start på firandet.

Vinet finns i Systembolagets tillfälliga sortiment och kostar 189 kr.
750 ml - 12% -
199 kr

Ziereisen Schmätterling Rosé
2021
Ziereisen Schmätterling Rosé
Efter ett friskt bubbel är det gott att avnjuta ett glas rosé i sommarsolen, för visst blir det väl sol på midsommar. Denna rosé från sydvästra Tyskland har en fruktig smak med inslag av mogna jordgubbar, kryddor, vattenmelon, körsbär och blodgrapefrukt.

Vinet finns i Systembolagets tillfälliga sortiment och kostar 129 kr.
750 ml - 11% -
129 kr

Buttery Barrel Chardonnay
2021
Buttery Barrel Chardonnay
Till en smakrik förrätt av exempelvis rökt lax kan denna amerikanska, ekfatslagrade Chardonnay passa utmärkt. Den rostade fatkaraktären med inslag av bland annat brynt smör och macadamianötter kompletterar de komplexa smakerna i rökt eller grillad fisk och fågel.

Vinet finns i Systembolagets fasta sortiment och kostar 119 kr.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
129 kr

Saint Auriol Grand Blanc
2022
Saint Auriol Grand Blanc
Räknar du med en lättare förrätt som en sallad kan detta vin från franska Pays d’Oc lämpa sig mycket väl. Vinet bjuder på en frisk, blommig smak med inslag av galiamelon, gula päron, lime och fläder.

Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 79 kr.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
79 kr

Casa Américo Jaen
2020
Casa Américo Jaen
Om du tänker servera grillat kött till huvudrätten är detta portugisiska Dãovin ett bra val. Med en fruktig smak och toner av björnbär, lagerblad, lavendel, jordgubbar, pepparmynta samt timjan kompletterar den kötträtter av nöt och lamm på ett oslagbart sätt.
Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 149 kr.
750 ml - 13.5% -
149 kr

Hugo Rondo Flädie Vingård och Vinproduktion
2021
Hugo Rondo Flädie Vingård och Vinproduktion
För en lättare huvudrätt med exempelvis fisk, kallskuret eller plockmat så är detta rödvin från svenska Flädie vingård ett bra alternativ. Det har en bärig och nyanserad smak med inslag av bland annat skogshallon och blåbär som verkligen fångar in känslan under en svensk högtid som denna.

Vinet finns i Systembolagets sortiment Lokalt & Småskaligt och kostar 243 kr.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
247 kr

Samos Vin Doux
2021
Samos Vin Doux
Det här grekiska dessertvinet med sin gyllengula färg avrundar midsommarfirandet på bästa sätt. Vinet är fruktigt och har en söt smak med inslag av bland annat aprikos, honung och vanilj.

Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 79 kr.
375 ml - 15% - Sockerhalt 17.8 g per 100 ml
89 kr

BONUSTIPS:

Koskenkorva Vodka 7 Botanicals
Koskenkorva Vodka 7 Botanicals
Vi kunde inte låta bli att ta med denna vodka som är som gjord för midsommar! Smaksatt med sju sorters örter och växter borde den utan problem uppfylla allt det där som hör midsommaren till. För det måste ju vara bättre att förtära sju sorters blommor än att bara ha dem under huvudkudden.

Vodka 7 Botanicals finns i Systembolagets beställningssortiment där den kostar 199 kr.
500 ml - 37.5% - Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hunden som levererar vin till hemmen

Hunden som levererar vin till hemmen

I coronakris och krav på social distansering avstår många äldre att gå ut och handla. En vinbutik i Maryland, USA, ville lösa problemet med annorlunda hemleverans av vin. – Våra kunder älskar ..

Läs mer
5 bubblare till sommaren

5 bubblare till sommaren

Aldrig är det väl godare med friska bubblor än på en varm sommardag! Här kommer alla Vinguidens favoriter för stunden. Hur många av dessa har du hunnit testa? Vi svenskar har lärt oss älska bubbland..

Läs mer
Läskigt gott till Hallo-vin

Läskigt gott till Hallo-vin

Bus eller vin? Ladda upp för Halloween med läskigt goda drycker. Några riktigt spöklika sorter lyfter helgen till nya höjder. Fler och fler firar Halloween i Sverige. Men viss förvirring tycks råda ..

Läs mer
Tipsen & prylarna som håller dig sval i värmen

Tipsen & prylarna som håller dig sval i värmen

Är du redo för sommaren och värmeböljan? Här är tipsen och prylarna som håller både dryck och huvud kallt. Få saker är lika härligt i värmen som en kall öl, drink eller ett glas kallt vin. Men det ..

Läs mer
Bubblande intresse för mousserande vin

Bubblande intresse för mousserande vin

Intresset för mousserande vin är rekordstort i Sverige. Bubbelmässan i Göteborg sålde slut redan i förväg – och alla fick inte plats. Nu byggs mässan ut till två dagar. I helgen var det äntlig..

Läs mer
Godis-bubblet som gjort succé i Sverige

Godis-bubblet som gjort succé i Sverige

Ice Pear Skumpa och Crushed Pineapple Skumpa gjorde succé förra sommaren. Nu är ”godis-bubblet” tillbaka i Systembolagets fasta sortiment. – Mousserande viner med smak är något som växer..

Läs mer