HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”

Hämtmat från krogen – tillsammans med en god flaska vin. Nu vill Moderaterna göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från restauranger.
– De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det kommer att bli enklare att beställa hem, och faktiskt få hela upplevelsen med sig, även en flaska vin, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, till Sveriges Radio.

Enligt alkohollagen får restauranger inte sälja alkohol som tas med och konsumeras på annat håll. Under coronapandemin har vissa kommuner sett genom fingrarna och låtit kunder få med sig vin hem tillsammans med hämtmat.

Moderaternas partistyrelse vill nu ändra alkohollagen, så att krogar kan sälja öl och vin tillsammans med hämtmat. Dessutom ska restauranger få servera alkohol utan några krav på matservering och exempelvis bröllopsfrisörer föreslås få sälja bubbel under bröllopsuppsättningen. Förslagen kommer upp på Moderaternas partistämma som börjar på torsdag.

I dag måste krogar som ska sälja alkohol ha ett kök i anslutning till sin lokal och dessutom erbjuda ett varierat utbud av maträtter. Moderaterna anser att detta är gammaldags och vill införa take away-alkohol tillsammans med mat. Dessutom ska krogar utan matservering kunna godkännas.

– Här är det företagare som på olika sätt begränsas i sina möjligheter att komma på nya affärsidéer, av den överreglering som finns, och partistyrelsen föreslår en avreglering som jag verkligen välkomnar, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, till Sveriges Radio.

Hotell- och restaurangbranschens organisation Visita är positiv till Moderaternas förslag. Socialminister Lena Hallengren (S) vill dock stoppa det nya förslaget.

– Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet, skriver hon i ett mejl till Sveriges Radio Ekot.


Du kanske även vill läsa dessa