HEM

Aktuellt

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”

Hämtmat från krogen – tillsammans med en god flaska vin. Nu vill Moderaterna göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från restauranger.
– De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det kommer att bli enklare att beställa hem, och faktiskt få hela upplevelsen med sig, även en flaska vin, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, till Sveriges Radio.

Enligt alkohollagen får restauranger inte sälja alkohol som tas med och konsumeras på annat håll. Under coronapandemin har vissa kommuner sett genom fingrarna och låtit kunder få med sig vin hem tillsammans med hämtmat.

Moderaternas partistyrelse vill nu ändra alkohollagen, så att krogar kan sälja öl och vin tillsammans med hämtmat. Dessutom ska restauranger få servera alkohol utan några krav på matservering och exempelvis bröllopsfrisörer föreslås få sälja bubbel under bröllopsuppsättningen. Förslagen kommer upp på Moderaternas partistämma som börjar på torsdag.

I dag måste krogar som ska sälja alkohol ha ett kök i anslutning till sin lokal och dessutom erbjuda ett varierat utbud av maträtter. Moderaterna anser att detta är gammaldags och vill införa take away-alkohol tillsammans med mat. Dessutom ska krogar utan matservering kunna godkännas.

– Här är det företagare som på olika sätt begränsas i sina möjligheter att komma på nya affärsidéer, av den överreglering som finns, och partistyrelsen föreslår en avreglering som jag verkligen välkomnar, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, till Sveriges Radio.

Hotell- och restaurangbranschens organisation Visita är positiv till Moderaternas förslag. Socialminister Lena Hallengren (S) vill dock stoppa det nya förslaget.

– Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet, skriver hon i ett mejl till Sveriges Radio Ekot.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer
Hunden som levererar vin till hemmen

Hunden som levererar vin till hemmen

I coronakris och krav på social distansering avstår många äldre att gå ut och handla. En vinbutik i Maryland, USA, ville lösa problemet med annorlunda hemleverans av vin. – Våra kunder älskar ..

Läs mer
Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin. Ostar h..

Läs mer
Ny studie avslöjar: vinet som passar bäst med din pe..

Ny studie avslöjar: vinet som passar bäst med din pe..

Visst vore det härligt med en personlig vinkompass som visar vilka viner du föredrar? Enligt den här studien är din personlighet nyckeln till att du väljer rätt varje gång. Experimentet I en studie..

Läs mer
6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

Det finns många hälsomyter om vin och alkohol.  Vi försöker reda ut 6 av de vanligaste med hjälp av forskningen – myt eller sanning? Visste du att ett enda glas apelsinjuice är sötare än 20 gl..

Läs mer