HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”

Hämtmat från krogen – tillsammans med en god flaska vin. Nu vill Moderaterna göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från restauranger.
– De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det kommer att bli enklare att beställa hem, och faktiskt få hela upplevelsen med sig, även en flaska vin, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, till Sveriges Radio.

Enligt alkohollagen får restauranger inte sälja alkohol som tas med och konsumeras på annat håll. Under coronapandemin har vissa kommuner sett genom fingrarna och låtit kunder få med sig vin hem tillsammans med hämtmat.

Moderaternas partistyrelse vill nu ändra alkohollagen, så att krogar kan sälja öl och vin tillsammans med hämtmat. Dessutom ska restauranger få servera alkohol utan några krav på matservering och exempelvis bröllopsfrisörer föreslås få sälja bubbel under bröllopsuppsättningen. Förslagen kommer upp på Moderaternas partistämma som börjar på torsdag.

I dag måste krogar som ska sälja alkohol ha ett kök i anslutning till sin lokal och dessutom erbjuda ett varierat utbud av maträtter. Moderaterna anser att detta är gammaldags och vill införa take away-alkohol tillsammans med mat. Dessutom ska krogar utan matservering kunna godkännas.

– Här är det företagare som på olika sätt begränsas i sina möjligheter att komma på nya affärsidéer, av den överreglering som finns, och partistyrelsen föreslår en avreglering som jag verkligen välkomnar, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, till Sveriges Radio.

Hotell- och restaurangbranschens organisation Visita är positiv till Moderaternas förslag. Socialminister Lena Hallengren (S) vill dock stoppa det nya förslaget.

– Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet, skriver hon i ett mejl till Sveriges Radio Ekot.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Guide: Så lagrar du vin bäst

Guide: Så lagrar du vin bäst

Att samla på vin kan vara både en lönsam, god och stimulerande hobby. Viner har ökat 127 procent i värde de senaste 10 åren. Här är tipsen om hur du kommer i gång med vinsamlingen. Har du också trö..

Läs mer
5 tips för du bäst lagrar vin

5 tips för du bäst lagrar vin

För att få fram de bästa smakerna ur ett vin är det viktigt att det förvaras på rätt sätt. Här är fem saker att tänka på när du ska lagra ditt vin. 1. Är vinet redan färdiglagrat? Många gånger säljs..

Läs mer
Glad påsk – här är bästa vinet till maten och ..

Glad påsk – här är bästa vinet till maten och ..

Dags att duka upp för en härlig påskbuffé med klassiker som ägg, sill, lax, gubbröra och påsklamm. Vinguiden har tipsen som gör din påsk till en kulinarisk fröjd med vinet i centrum. Påsken är vår ..

Läs mer
Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer