HEM

Aktuellt

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”

Hämtmat från krogen – tillsammans med en god flaska vin. Nu vill Moderaterna göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från restauranger.
– De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det kommer att bli enklare att beställa hem, och faktiskt få hela upplevelsen med sig, även en flaska vin, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, till Sveriges Radio.

Enligt alkohollagen får restauranger inte sälja alkohol som tas med och konsumeras på annat håll. Under coronapandemin har vissa kommuner sett genom fingrarna och låtit kunder få med sig vin hem tillsammans med hämtmat.

Moderaternas partistyrelse vill nu ändra alkohollagen, så att krogar kan sälja öl och vin tillsammans med hämtmat. Dessutom ska restauranger få servera alkohol utan några krav på matservering och exempelvis bröllopsfrisörer föreslås få sälja bubbel under bröllopsuppsättningen. Förslagen kommer upp på Moderaternas partistämma som börjar på torsdag.

I dag måste krogar som ska sälja alkohol ha ett kök i anslutning till sin lokal och dessutom erbjuda ett varierat utbud av maträtter. Moderaterna anser att detta är gammaldags och vill införa take away-alkohol tillsammans med mat. Dessutom ska krogar utan matservering kunna godkännas.

– Här är det företagare som på olika sätt begränsas i sina möjligheter att komma på nya affärsidéer, av den överreglering som finns, och partistyrelsen föreslår en avreglering som jag verkligen välkomnar, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, till Sveriges Radio.

Hotell- och restaurangbranschens organisation Visita är positiv till Moderaternas förslag. Socialminister Lena Hallengren (S) vill dock stoppa det nya förslaget.

– Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet, skriver hon i ett mejl till Sveriges Radio Ekot.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ny studie avslöjar: vinet som passar bäst med din pe..

Ny studie avslöjar: vinet som passar bäst med din pe..

Visst vore det härligt med en personlig vinkompass som visar vilka viner du föredrar? Enligt den här studien är din personlighet nyckeln till att du väljer rätt varje gång. Experimentet I en studie..

Läs mer
Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna. Ny statistik från S..

Läs mer
Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Den 27 maj firas Ostens dag och om det är något vi svenskar gillar, så är det ost. Precis som med vin finns det en mängd olika ostar med minst lika många smaker. Lyckas man då para rätt vin med rätt..

Läs mer
Ny forskning: Vin gör dig mättare

Ny forskning: Vin gör dig mättare

En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas rött vin till maten kan göra det lättare att hålla vikten. Vinet kan göra dig både mättare och minska sötsuget. – Jag tycker det här bidrar till kuns..

Läs mer
Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Gör någon du tycker om extra glad på Alla hjärtans dag. Här är sex ädla drycker som gör Valentindagen till en oförglömlig kärlekshögtid. För vem vill inte både få och dricka ”Love You Bunches” den 1..

Läs mer
Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Det finns en uppsjö av böcker om vin, men som svensk med ett vinintresse finns det två böcker som absolut borde finnas i din bokhylla. ”Svenskt vin: bland druvor och vingårdar”, Mattias ..

Läs mer