HEM

Aktuellt

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”

Mitt under sitt jubileumsår släpper Jill Johnson det vita vinet Nashville Stories Organic White från Frankrike. Tillsammans med ett team av sommelierer har hon tagit fram ett ekologiskt vin som passar hennes smakpalett – krispigt och fruktigt med tropiska toner.

Inte självklart med sauvignon blanc

När Jill tog fram sitt första vin, ett rött vin från USA, kände hon sig ganska smaksäker när hon valde bland olika viner. Då återkom hon hela tiden till ganska syltiga, kryddiga och mustiga viner. Resultatet blev populära Nashville Stories U.S Red Blend. Men när det var dags för ett vitt vin tyckte hon att det var svårare.

När hon första gången fick smaka på Nashville Stories Organic White var det bara sauvignon blanc i det. Det var ett otroligt fräscht vin, men Jill tyckte ändå att det saknades något. Genom att blanda i druvorna chardonnay och viognier lockades mer tropiska toner fram, och resultatet blev ett krispigt vin med mycket frukt.

– Just att man fick med lite tropisk frukt tycker jag är spännande, för jag tycker om när det händer saker på vägen. När man inte bara får en smak och sedan är det över, säger Jill.

Perfekt till både sommarmat och prat

Jill berättar att vinet fungerar utmärkt till sommarens mat men att det även är ett gott mingelvin. Den friska smaken passar till fisk och skaldjur men även kyckling och sallader.

– Det här vinet känns som att smaka på en solig dag, säger Jill.

Att vinet även innehåller druvan viognier tycker Jill är extra roligt. För henne är viognier nämligen en druva som hon skulle kunna tycka är alldeles för mycket – då den är oerhört aromatisk.

– En gång fick jag smaka ett viognier som ett endruvsvin och föll så jäkla pladask. Så det var så gulligt att de blandade i det när vi ville ha en tropisk finish. Jag blev så himla glad eftersom jag rankar den som topp tre-druvan bland vita viner, berättar Jill.

En vinresa till Frankrike står på Jills bucket list

Att det blev just Frankrike denna gång är Jill väldigt entusiastisk över, och hon skulle gärna vilja producera ett rött franskt vin någon gång. Framför allt skulle hon vilja resa dit och få spendera ett par månader i den franska vinvärlden.

– Jag brukar alltid fråga andra i mitt tv-program vad de har på sin bucket list, men jag har sällan så mycket på min egen. Men just att få resa till Frankrike och få lära mig mer om vin är verkligen något jag skulle vilja göra, säger Jill.

Nashville Stories Organic White lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 27 juli och kommer att kosta 99 kronor.

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic White
2022
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic White
Detta torra vita vin har en fruktig smak av päron, äpple, lime och en hint av färsk ananas. Avslutningen är krispig med en fin citruston. Passar till aperitif såväl som skaldjur, vit fisk, kyckling, sallader och chèvre chaud.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
69 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Kroatien har gjort en succéartad resa i kulinariska sammanhang. Inte bara för att den lilla svarta knölen, tryffeln alltså, tillsammans med ostron, nu placerat landet på den gastronomiska kartan. Ut..

Läs mer
Här gör Leif GW första reklamfilmen – för sitt..

Här gör Leif GW första reklamfilmen – för sitt..

Kan man göra ett kriminaldrama av ett rödvin? Ja, det tyckte regissören Felix Herngren och lät Leif GW Persson vara sig själv i filmen. – Jag har aldrig filmat med en professor i huvudrollen förut, ..

Läs mer
Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Den är platt och gjord av återvunnen plast. Nu kommer den unika flaskan till Systembolaget – och vi konsumenter kan göra en insats för miljön. – Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra..

Läs mer
Jill Johnson blir sommelier: ”Passion för vin”

Jill Johnson blir sommelier: ”Passion för vin”

Artisten och programledaren Jill Johnson har valt att satsa på sin passion för vin under pandemin. Nu kan hon titulera sig sommelier efter att ha klarat slutproven efter en utbildning i ett år. – Fö..

Läs mer
Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Den folkkära stjärnkocken Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker med sina specialiteter. Matprofilen har även lanserat en egen gin, som smaksatts med myskmadra. Nu lanserar han även ett vitt vin p..

Läs mer
Magisk chardonnay från andra sidan jordklotet

Magisk chardonnay från andra sidan jordklotet

En entusiastisk guru och en perfekt plats för vinodling – och vips, här är resultatet från Nya Zeeland. – River Delta Chardonnay är ett riktigt litet charmtroll förpackat i en modern design. V..

Läs mer