HEM

Aktuellt

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”

Mitt under sitt jubileumsår släpper Jill Johnson det vita vinet Nashville Stories Organic White från Frankrike. Tillsammans med ett team av sommelierer har hon tagit fram ett ekologiskt vin som passar hennes smakpalett – krispigt och fruktigt med tropiska toner.

Inte självklart med sauvignon blanc

När Jill tog fram sitt första vin, ett rött vin från USA, kände hon sig ganska smaksäker när hon valde bland olika viner. Då återkom hon hela tiden till ganska syltiga, kryddiga och mustiga viner. Resultatet blev populära Nashville Stories U.S Red Blend. Men när det var dags för ett vitt vin tyckte hon att det var svårare.

När hon första gången fick smaka på Nashville Stories Organic White var det bara sauvignon blanc i det. Det var ett otroligt fräscht vin, men Jill tyckte ändå att det saknades något. Genom att blanda i druvorna chardonnay och viognier lockades mer tropiska toner fram, och resultatet blev ett krispigt vin med mycket frukt.

– Just att man fick med lite tropisk frukt tycker jag är spännande, för jag tycker om när det händer saker på vägen. När man inte bara får en smak och sedan är det över, säger Jill.

Perfekt till både sommarmat och prat

Jill berättar att vinet fungerar utmärkt till sommarens mat men att det även är ett gott mingelvin. Den friska smaken passar till fisk och skaldjur men även kyckling och sallader.

– Det här vinet känns som att smaka på en solig dag, säger Jill.

Att vinet även innehåller druvan viognier tycker Jill är extra roligt. För henne är viognier nämligen en druva som hon skulle kunna tycka är alldeles för mycket – då den är oerhört aromatisk.

– En gång fick jag smaka ett viognier som ett endruvsvin och föll så jäkla pladask. Så det var så gulligt att de blandade i det när vi ville ha en tropisk finish. Jag blev så himla glad eftersom jag rankar den som topp tre-druvan bland vita viner, berättar Jill.

En vinresa till Frankrike står på Jills bucket list

Att det blev just Frankrike denna gång är Jill väldigt entusiastisk över, och hon skulle gärna vilja producera ett rött franskt vin någon gång. Framför allt skulle hon vilja resa dit och få spendera ett par månader i den franska vinvärlden.

– Jag brukar alltid fråga andra i mitt tv-program vad de har på sin bucket list, men jag har sällan så mycket på min egen. Men just att få resa till Frankrike och få lära mig mer om vin är verkligen något jag skulle vilja göra, säger Jill.

Nashville Stories Organic White lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 27 juli och kommer att kosta 99 kronor.

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic White
2022
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic White
Detta torra vita vin har en fruktig smak av päron, äpple, lime och en hint av färsk ananas. Avslutningen är krispig med en fin citruston. Passar till aperitif såväl som skaldjur, vit fisk, kyckling, sallader och chèvre chaud.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
69 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Entreprenörerna, poddprofilerna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman lanserar nu sitt nya vin, Golden Year Chardonnay. Det är ett torrt och friskt vitt vin från sydvästra Frankrike gjort ..

Läs mer
Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer
Den mångsidiga druvan Chardonnay

Den mångsidiga druvan Chardonnay

Chardonnay är en av världens mest populära druva. Inte nog med att vi tycker om att dricka den, den är även relativt lättodlad. Chardonnaydruvan trivs i svalt klimat men kan även trivas i lite varma..

Läs mer
Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Världens mest kända och kanske bästa vitvinsdruva har ingen smak. Ändå odlas den överallt där kvalitetsvin produceras. Och tokhyllas av en enig kritikerkår, i synnerhet vinerna från Bourgogne. Hur ä..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
3 vintips i trälåda

3 vintips i trälåda

Det infinner sig en extra lite lyxig känsla när vi tar fram ett vin som ligger i en trälåda – både om det är sex flaskor i lådan, eller endast en. Som present är det en given succé. Men även a..

Läs mer