HEM

Aktuellt

Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Efter mer än 50 år – nu är det slutsprutat med champagne från segerpodiet i Formel 1. I helgen körs årets första Grand Prix-lopp i Bahrein – och vinnaren får fira med Ferraris mousserande vin. Trots namnet – drycken har inget med bilen att göra.

Förberedelserna för årets Formel 1-säsong är i full gång och redan i helgen körs det första loppet i Bahrein. Enligt traditionen ska vinnaren av ett Formel 1-lopp öppna en flaska champagne på segerpodiet, skaka flaskan och spruta bort innehållet.

Allt började redan 1950 efter att Frankrikes Grand Prix i Reims då kusinerna Paul Chandon Moët och Frédéric Chandon de Brailles fick idén att segern skulle firas med champagne. Något som i högsta grad bidragit till att bygga imagen av champagne som en firardryck. Och på den tiden drack vinnarna faktiskt upp de ädla dropparna i stället för att spruta bort dem.

Sedvänjan, eller ska vi kalla det oskicket, med att spruta bort champagnen startade 1967 och den skyldige var en amerikansk racerförare vid namn Dan Gurney. Efter segern i Le Mans 24 timmars fick han idén att spruta ut champagne i stället för att dricka den, den och sedan blev inget sig likt och en ny tradition var född.
– Det jag gjorde med champagnen var helt spontant. Jag hade ingen aning om att det skulle starta en tradition. Det var ett infall i ögonblicket, har Gurney berättat.

Genom alla år i Formel 1 är det dyra champagnedroppar som har ödslats. Det har varit allt från Mumm till Moët & Chandon. De senaste åren har det varit Champagne Carbon, producerad av Maison Devavry.

Men nu är det slut. De närmaste åren är det italienska mousserande vinet Ferrari som ska sprutas från podiet. Trots namnet har den inget med den famösa bilen Ferrari att göra.

Den italienska familjeägda vingården ligger i Trentino, vid foten av de italienska Alperna. Och där har Ferrari tillverkat sina lyxiga Trentodoc-viner i över ett sekel. Av många ses Ferrari som Italiens bästa mousserande vin. Vissa vinkännare har till och med haft svårt att skilja dem från champagne vid blindprovningar. Ferraris vin kostar som en enklare champagne och framställs med samma metod, där slutjäsningen sker på flaska. Men smakar det så kostar det, en flaska Ferrari är lika dyr (eller billig) som en enklare champagne.

Ferrari Brut
Ferrari Brut
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, ljust bröd, nötter, persika och grapefrukt.
1500 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
439 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Kan man verkligen dricka champagne till knäckebröd? Ja, det menar i alla fall Knäckebrödsakademin. – Vår förhoppning är att kombinationen mellan knäckebröd och champagne kommer att anammas och bli e..

Läs mer
Tävla med Sparkling Stockholm – vinn biljetter

Tävla med Sparkling Stockholm – vinn biljetter

Den 11-12 mars är det dags för eventet Sparkling Stockholm som i år äger rum på Waterfront Stockholm. Här samlas de allra kunnigaste inom champagne, cava, crémant och andra mousserande viner under t..

Läs mer
Bubblande intresse för mousserande vin

Bubblande intresse för mousserande vin

Intresset för mousserande vin är rekordstort i Sverige. Bubbelmässan i Göteborg sålde slut redan i förväg – och alla fick inte plats. Nu byggs mässan ut till två dagar. I helgen var det äntlig..

Läs mer
Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och? Spumante Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av it..

Läs mer
Julkalendern med  Prosecco-luckor

Julkalendern med Prosecco-luckor

Julkalendern som har gjort dundersuccé är tillbaka. Men den har varken chokladfigurer eller små teckningar bakom luckorna. I stället är det 24 små flaskor med prosecco och champagne som väntar i dec..

Läs mer
Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco. Prosecco har u..

Läs mer