HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Efter mer än 50 år – nu är det slutsprutat med champagne från segerpodiet i Formel 1. I helgen körs årets första Grand Prix-lopp i Bahrein – och vinnaren får fira med Ferraris mousserande vin. Trots namnet – drycken har inget med bilen att göra.

Förberedelserna för årets Formel 1-säsong är i full gång och redan i helgen körs det första loppet i Bahrein. Enligt traditionen ska vinnaren av ett Formel 1-lopp öppna en flaska champagne på segerpodiet, skaka flaskan och spruta bort innehållet.

Allt började redan 1950 efter att Frankrikes Grand Prix i Reims då kusinerna Paul Chandon Moët och Frédéric Chandon de Brailles fick idén att segern skulle firas med champagne. Något som i högsta grad bidragit till att bygga imagen av champagne som en firardryck. Och på den tiden drack vinnarna faktiskt upp de ädla dropparna i stället för att spruta bort dem.

Sedvänjan, eller ska vi kalla det oskicket, med att spruta bort champagnen startade 1967 och den skyldige var en amerikansk racerförare vid namn Dan Gurney. Efter segern i Le Mans 24 timmars fick han idén att spruta ut champagne i stället för att dricka den, den och sedan blev inget sig likt och en ny tradition var född.
– Det jag gjorde med champagnen var helt spontant. Jag hade ingen aning om att det skulle starta en tradition. Det var ett infall i ögonblicket, har Gurney berättat.

Genom alla år i Formel 1 är det dyra champagnedroppar som har ödslats. Det har varit allt från Mumm till Moët & Chandon. De senaste åren har det varit Champagne Carbon, producerad av Maison Devavry.

Men nu är det slut. De närmaste åren är det italienska mousserande vinet Ferrari som ska sprutas från podiet. Trots namnet har den inget med den famösa bilen Ferrari att göra.

Den italienska familjeägda vingården ligger i Trentino, vid foten av de italienska Alperna. Och där har Ferrari tillverkat sina lyxiga Trentodoc-viner i över ett sekel. Av många ses Ferrari som Italiens bästa mousserande vin. Vissa vinkännare har till och med haft svårt att skilja dem från champagne vid blindprovningar. Ferraris vin kostar som en enklare champagne och framställs med samma metod, där slutjäsningen sker på flaska. Men smakar det så kostar det, en flaska Ferrari är lika dyr (eller billig) som en enklare champagne.

Ferrari Brut
Ferrari Brut
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, ljust bröd, nötter, persika och grapefrukt.
1500 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
339 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bubblet som säljer mest

Bubblet som säljer mest

Bubbelvin från olika delar av världen blir allt populärare. Men när vi handlar vårt bubbel är det ett land som dominerar stort, en druva, ett område. Snacka om monopol. Samtidigt börjar vi snegla mo..

Läs mer
Alkoholfri prosecco – finns snart i din butik

Alkoholfri prosecco – finns snart i din butik

Prosecco har blivit en världssuccé – och den är allra populärast bland 90-talister. Men många i generationen är nykterister. Nu utvecklar Bottega Prosecco en alkoholfri Prosecco. Vi vi tror at..

Läs mer
Mousserande vin – Vad är det egentligen?

Mousserande vin – Vad är det egentligen?

Bubbelvin är fest, glädje, gärna nyårsnatt. Men det är så mycket mer, nämligen ett fantastiskt vin till mat. Att kombinera mat och mousserande vin på ett optimalt sätt ger riktigt stora upplevelser...

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Den 21 oktober är det dags för internationella champagnedagen. Det är dagen då denna populära dryck helt och hållet får stå i fokus av champagneälskare världen över. Här har vi valt ut tre bubblande..

Läs mer
Sjung om studentens lyckliga dar!

Sjung om studentens lyckliga dar!

Nu dröjer det inte länge innan gatorna och torgen fylls av glädje, skratt och stolthet. Mitt i havet av sommarfina ungdomar med mössan på svaj trängs stolta föräldrar med varma glädjetårar längs kin..

Läs mer