HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Efter mer än 50 år – nu är det slutsprutat med champagne från segerpodiet i Formel 1. I helgen körs årets första Grand Prix-lopp i Bahrein – och vinnaren får fira med Ferraris mousserande vin. Trots namnet – drycken har inget med bilen att göra.

Förberedelserna för årets Formel 1-säsong är i full gång och redan i helgen körs det första loppet i Bahrein. Enligt traditionen ska vinnaren av ett Formel 1-lopp öppna en flaska champagne på segerpodiet, skaka flaskan och spruta bort innehållet.

Allt började redan 1950 efter att Frankrikes Grand Prix i Reims då kusinerna Paul Chandon Moët och Frédéric Chandon de Brailles fick idén att segern skulle firas med champagne. Något som i högsta grad bidragit till att bygga imagen av champagne som en firardryck. Och på den tiden drack vinnarna faktiskt upp de ädla dropparna i stället för att spruta bort dem.

Sedvänjan, eller ska vi kalla det oskicket, med att spruta bort champagnen startade 1967 och den skyldige var en amerikansk racerförare vid namn Dan Gurney. Efter segern i Le Mans 24 timmars fick han idén att spruta ut champagne i stället för att dricka den, den och sedan blev inget sig likt och en ny tradition var född.
– Det jag gjorde med champagnen var helt spontant. Jag hade ingen aning om att det skulle starta en tradition. Det var ett infall i ögonblicket, har Gurney berättat.

Genom alla år i Formel 1 är det dyra champagnedroppar som har ödslats. Det har varit allt från Mumm till Moët & Chandon. De senaste åren har det varit Champagne Carbon, producerad av Maison Devavry.

Men nu är det slut. De närmaste åren är det italienska mousserande vinet Ferrari som ska sprutas från podiet. Trots namnet har den inget med den famösa bilen Ferrari att göra.

Den italienska familjeägda vingården ligger i Trentino, vid foten av de italienska Alperna. Och där har Ferrari tillverkat sina lyxiga Trentodoc-viner i över ett sekel. Av många ses Ferrari som Italiens bästa mousserande vin. Vissa vinkännare har till och med haft svårt att skilja dem från champagne vid blindprovningar. Ferraris vin kostar som en enklare champagne och framställs med samma metod, där slutjäsningen sker på flaska. Men smakar det så kostar det, en flaska Ferrari är lika dyr (eller billig) som en enklare champagne.

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, ljust bröd, nötter, persika och grapefrukt.
1500 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
339 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa