HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmaplan för flertalet berömda vindistrikt som producerar ikoniska viner.

Toscana med sin vackra huvudstad Florens ligger i mellersta Italien och är relativt stor till sin yta. Regionen som gränsar mot Tyrrenska havet i väst och mot Umbrien i öst är kanske Italiens vackraste landskap. Det råder heller inget tvivel om att Toscana med sina fyra miljoner invånare är namnet de flesta tänker på när det kommer till Italien och vin.

Kanske har du hört talats om Chianti Classico eller Bolgheri? Namnen på två mycket populära vindistrikt i Italiens mest kända och största vinregion.

Ett vin från Chianti Classico, som är beläget i hjärtat av Toscana, kan utan problem mäta sig med de allra bästa vinerna i världen. Den inhemska blå druvan Sangiovese står för minst åttio procent av innehållet i de generellt torra och friska vinerna. Vissa är kraftfullt strama medan andra är mer lättsamma och fruktiga.

Ett vin från Chianti Classico lämpar sig väl till hårda ostar, charkuterier, italiensk pasta eller nygräddad pizza.

Viner från Bolgheri är kända för sin tydliga fruktighet, höga syra och strävhet. Vinhuset Sassicaia satte de allra första vinstockarna 1944 och sedan 1994 kan Bolgheri stolt kalla sig för ett DOC-distrikt. I Bolgheri görs viner på bland annat på Cabernet Sauvignon, Merlot och den gröna druvan Sauvignon Blanc.

Supertoscanare

När en vinproducent väljer att gå utanför de klassiska italienska vinlagarna kan olika druvsorter blandas på ett mer liberalt sätt. När ursprungsfördelningen mellan Sangiovese och övriga druvor suddas ut kan en supertoscanare komma till liv. Det komiska är att supertoscanaren, som på många sätt är något alldeles extra, inte får klassas som något annat än ett bordsvin.

En supertoscanare av idag är ett modernt framställt högklassigt vin som ofta lagrats på ekfat och antingen består av:

● En 100 procent blandning av icke-inhemska druvor som exempelvis Merlot och Syrah
● En mix av icke-inhemska druvor och Sangiovese
● Hela 100 procent Sangiovese

En mycket prisvärd supertoscanare från Bolgheri

För under 200 kronor får du detta fylliga vin från Bolgheri som bjuder på smaker från bland annat svarta vinbär, kaffe, plommon och kakao.
750 ml - 14.5% -
199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa