HEM

Aktuellt

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmaplan för flertalet berömda vindistrikt som producerar ikoniska viner.

Toscana med sin vackra huvudstad Florens ligger i mellersta Italien och är relativt stor till sin yta. Regionen som gränsar mot Tyrrenska havet i väst och mot Umbrien i öst är kanske Italiens vackraste landskap. Det råder heller inget tvivel om att Toscana med sina fyra miljoner invånare är namnet de flesta tänker på när det kommer till Italien och vin.

Kanske har du hört talats om Chianti Classico eller Bolgheri? Namnen på två mycket populära vindistrikt i Italiens mest kända och största vinregion.

Ett vin från Chianti Classico, som är beläget i hjärtat av Toscana, kan utan problem mäta sig med de allra bästa vinerna i världen. Den inhemska blå druvan Sangiovese står för minst åttio procent av innehållet i de generellt torra och friska vinerna. Vissa är kraftfullt strama medan andra är mer lättsamma och fruktiga.

Ett vin från Chianti Classico lämpar sig väl till hårda ostar, charkuterier, italiensk pasta eller nygräddad pizza.

Viner från Bolgheri är kända för sin tydliga fruktighet, höga syra och strävhet. Vinhuset Sassicaia satte de allra första vinstockarna 1944 och sedan 1994 kan Bolgheri stolt kalla sig för ett DOC-distrikt. I Bolgheri görs viner på bland annat på Cabernet Sauvignon, Merlot och den gröna druvan Sauvignon Blanc.

Supertoscanare

När en vinproducent väljer att gå utanför de klassiska italienska vinlagarna kan olika druvsorter blandas på ett mer liberalt sätt. När ursprungsfördelningen mellan Sangiovese och övriga druvor suddas ut kan en supertoscanare komma till liv. Det komiska är att supertoscanaren, som på många sätt är något alldeles extra, inte får klassas som något annat än ett bordsvin.

En supertoscanare av idag är ett modernt framställt högklassigt vin som ofta lagrats på ekfat och antingen består av:

● En 100 procent blandning av icke-inhemska druvor som exempelvis Merlot och Syrah
● En mix av icke-inhemska druvor och Sangiovese
● Hela 100 procent Sangiovese

En mycket prisvärd supertoscanare från Bolgheri

Il Seggio Poggio al Tesoro
2021
Il Seggio Poggio al Tesoro
För under 200 kronor får du detta fylliga vin från Bolgheri som bjuder på smaker från bland annat svarta vinbär, kaffe, plommon och kakao.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Älskad druva att hata

Älskad druva att hata

Antingen eller, aldrig både och. Det är vad som gäller när Nebbiolo kommer på tal, en druva som kan ge världens strävaste viner. Många älskar den, andra älskar att hata den. Det krävs mod att stå em..

Läs mer
Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Passionen för vin fick familjen Thomaeus att skaffa en egen vingård i Toscana. På MonteRosola har de byggt upp en magnifik egendom. – Vi tittade på 30 olika gårdar, sedan föll vi pladask för MonteRo..

Läs mer
Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Svenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter vara stark. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då drygt 56 miljoner liter italienskt vin inhandlades på Systembola..

Läs mer
Matstaden Bologna överraskar… med sitt vin

Matstaden Bologna överraskar… med sitt vin

Längtan till Italien är av tradition mycket stark i Sverige. Många reser dit, ofta till Toscana med sina böljande kullar eller till natursköna Amalfikusten. På Vinguiden slår vi gärna ett extra slag..

Läs mer
Ernst Billgren & Maya Samuelsson släpper En räv..

Ernst Billgren & Maya Samuelsson släpper En räv..

Nu lanseras En räv i Toscana. När två experter inom sitt respektive fält bestämmer sig för att skapa något tillsammans blir resultatet ofta enastående. Det är definitivt fallet med En Räv i Toscana...

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer