HEM

Aktuellt

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmaplan för flertalet berömda vindistrikt som producerar ikoniska viner.

Toscana med sin vackra huvudstad Florens ligger i mellersta Italien och är relativt stor till sin yta. Regionen som gränsar mot Tyrrenska havet i väst och mot Umbrien i öst är kanske Italiens vackraste landskap. Det råder heller inget tvivel om att Toscana med sina fyra miljoner invånare är namnet de flesta tänker på när det kommer till Italien och vin.

Kanske har du hört talats om Chianti Classico eller Bolgheri? Namnen på två mycket populära vindistrikt i Italiens mest kända och största vinregion.

Ett vin från Chianti Classico, som är beläget i hjärtat av Toscana, kan utan problem mäta sig med de allra bästa vinerna i världen. Den inhemska blå druvan Sangiovese står för minst åttio procent av innehållet i de generellt torra och friska vinerna. Vissa är kraftfullt strama medan andra är mer lättsamma och fruktiga.

Ett vin från Chianti Classico lämpar sig väl till hårda ostar, charkuterier, italiensk pasta eller nygräddad pizza.

Viner från Bolgheri är kända för sin tydliga fruktighet, höga syra och strävhet. Vinhuset Sassicaia satte de allra första vinstockarna 1944 och sedan 1994 kan Bolgheri stolt kalla sig för ett DOC-distrikt. I Bolgheri görs viner på bland annat på Cabernet Sauvignon, Merlot och den gröna druvan Sauvignon Blanc.

Supertoscanare

När en vinproducent väljer att gå utanför de klassiska italienska vinlagarna kan olika druvsorter blandas på ett mer liberalt sätt. När ursprungsfördelningen mellan Sangiovese och övriga druvor suddas ut kan en supertoscanare komma till liv. Det komiska är att supertoscanaren, som på många sätt är något alldeles extra, inte får klassas som något annat än ett bordsvin.

En supertoscanare av idag är ett modernt framställt högklassigt vin som ofta lagrats på ekfat och antingen består av:

● En 100 procent blandning av icke-inhemska druvor som exempelvis Merlot och Syrah
● En mix av icke-inhemska druvor och Sangiovese
● Hela 100 procent Sangiovese

En mycket prisvärd supertoscanare från Bolgheri

Il Seggio Poggio al Tesoro
2021
Il Seggio Poggio al Tesoro
För under 200 kronor får du detta fylliga vin från Bolgheri som bjuder på smaker från bland annat svarta vinbär, kaffe, plommon och kakao.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
239 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Veronas viner visar vägen

Veronas viner visar vägen

Charm är bara förnamnet när man befinner sig i den norditalienska staden Verona. Men för varje vinintresserad är detta stopp ett måste. Här hittar vi nämligen svenskarnas favoritvin: amarone. Lyckli..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer
Älskad druva att hata

Älskad druva att hata

Antingen eller, aldrig både och. Det är vad som gäller när Nebbiolo kommer på tal, en druva som kan ge världens strävaste viner. Många älskar den, andra älskar att hata den. Det krävs mod att stå em..

Läs mer
Bästa vinerna till vilt

Bästa vinerna till vilt

Säsongen för vilt är äntligen här. En kraftfull och extra fin råvara förtjänar ett vin vald med extra omsorg. Att välja ett gott vin till viltkött behöver inte vara en hel vetenskap men det är vikti..

Läs mer
Upplev Italien på vinbaren Corvina

Upplev Italien på vinbaren Corvina

Många stockholmare känner säkert till vinbaren Corvina Enoteca som ligger centralt i Gamla stan. Men få känner nog till att de nyligen fått nya ägare som verkligen vill få gästerna att uppleva Itali..

Läs mer
Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Vilken druva är Zinfandel, egentligen? Har den släktskap med italienska Primitivo? Fanns den tidigare någon annanstans? Dessa och en rad andra frågor ställde sig professor Carol Meredith och fann et..

Läs mer