HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Biodynamiska vinet som hyllas

Här är det prisvinnande vinet som skapats med hänsyn till kosmiska rytmer och efter solens och månens faser. Det är inte så flummigt som det verkar. Emilio och hans dotter Maddalena i Valpolicella, Italien, vill bara hålla en balans mellan jord, växter, djur och människa. Här förklarar vi vad biodynamisk odling innebär.

Alla biodynamiska viner är ekologiska, men alla ekologiska viner är inte biodynamiska. Enkelt förklarat är biodynamiskt vin en striktare variant av ekologiskt vin. Det biodynamiska odlingssättet är äldst och grundas på en filosofi från 1920-talet där allt kretsar kring att upprätthålla en balans mellan jord, växter, djur och människa. Man utgår från vingårdens naturliga förutsättningar och som extra krydda tar man hänsyn till kosmiska rytmer och planerar arbetet i vingården efter solens och månens faser. Inga kemiska bekämpningsmedel eller tillsatser tillåtna, endast ett fåtal organiska och naturliga preparat får användas.

Emilio och Maddalena Pasqua di Bisceglie började odla biodynamiskt redan 2008 på sin vingård Musella i Valpolicella i Italien. Då pratade ytterst få om hållbarhet och Greta Thunberg var ännu en okänd 5-åring. Många i vinvärlden fnös rent utav åt tanken att odla naturligt och ekologiskt.

Omställningen är krävande och görs stegvis över tid men redan de första åren syntes resultat. Den tidigare kompakta röda lerjorden hade förvandlats och blivit mjuk och porös. Marken syresattes och skapade en välkomnande miljö för goda bakterier, maskar, insekter och blommor. För varje år blev druvorna bättre och bättre.

Det hårda arbetet gav resultat. Från och med skörden 2014 blev Musella certifierade för både ekologisk odling enligt Ecocert och biodynamisk odling enligt Demeter. Som ytterligare bevis på att man valt rätt väg 2008, fick Musella ett av Sveriges absolut finaste priser för vin förra året då man erhöll det prestigefyllda Gyllene Glaset, i folkmun även kallat SM i vin.

Biodynamisk vinodling är mer intressant nu än någonsin, även om skeptiker ropar efter mer bevis. För visst är det är svårt att inte gilla en rörelse som vill skapa ett hållbart sätt att göra vin med minsta möjliga påverkan på miljön. Oavsett om det görs i månsken eller ej. För dig som konsument innebär det att du kan köpa vin som du vet vad det innehåller. Inga tillsatser eller kemikalier, varken i vinet eller i jorden där den odlats.

Är du nyfiken på att prova ett biodynamiskt odlat vin från Musella tipsar vi om:

Bärig smak med inslag av fat, körsbär, färska örter, jordgubbar och kanel.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
128 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa