HEM

Aktuellt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smaken.

Prosecco är världens hetaste mousserande vin just nu och drycken får ständigt nya anhängare. Många föredrar ett glas Prosecco framför den dyrare champagnen när något ska firas: student, bröllop, jubileum, eller kanske en romantisk kväll med din käresta.

Men enligt experter i Storbritannien, som är världens mest Proseccotokiga land, är det många som häller upp den ädla drycken på helt fel sätt.

Enligt experterna finns det bara ett sätt att hälla upp drycken på rätt sätt i de tulpanformade glasen där den smakar bäst. Glaset ska till att börja med inte stå upprätt. Håll glaset i handen och tilta det i 45 graders vinkel för att få ner bubblorna i glaset och inte upp i luften.

– Det kommer att få dig att se ut som ett proffs, och det kommer dessutom försäkra dig om att glaset inte blir överfullt med bubblande dryck för fort, säger brittiske vinexperten Ed Betts.

Därefter ska du lugnt och försiktigt hälla upp en liten skvätt Prosecco som får sätta sig i glaset. Sedan håller du upp resten av drycken, men kom ihåg: Aldrig mer än ett 3/4-dels fullt glas.

Genom att följa de här tipsen behåller du bubblorna i Proseccon och får en rikare smak.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Strålande nyhet – buteljerat solsken från Ital..

Strålande nyhet – buteljerat solsken från Ital..

En strålande italiensk nyhet dyker upp lagom till vårens ankomst. Del Presidente Selvarossa har kallats buteljerat solsken från Apulien. Ett smakrikt men ändå sammetslent vin som passar perfekt till..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Älskad druva att hata

Älskad druva att hata

Antingen eller, aldrig både och. Det är vad som gäller när Nebbiolo kommer på tal, en druva som kan ge världens strävaste viner. Många älskar den, andra älskar att hata den. Det krävs mod att stå em..

Läs mer
Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Ställ några av Spaniens bästa bubbelviner mot varandra i en provning, prata om den nya klassificeringen i Cava och succén är ett faktum. Vinguiden höll i lördags en mycket uppskattad Master Class me..

Läs mer
Upplev Italien på vinbaren Corvina

Upplev Italien på vinbaren Corvina

Många stockholmare känner säkert till vinbaren Corvina Enoteca som ligger centralt i Gamla stan. Men få känner nog till att de nyligen fått nya ägare som verkligen vill få gästerna att uppleva Itali..

Läs mer
Småpartier – bubbelfavoriter

Småpartier – bubbelfavoriter

Lagom till stora bubbelhelgen släpper Systembolaget en rad riktigt bra mousserande viner. Men det är inga stora volymer, så det gäller att skynda på. Vinguiden tipsar om inte bara de bästa, utan ock..

Läs mer