HEM

Aktuellt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smaken.

Prosecco är världens hetaste mousserande vin just nu och drycken får ständigt nya anhängare. Många föredrar ett glas Prosecco framför den dyrare champagnen när något ska firas: student, bröllop, jubileum, eller kanske en romantisk kväll med din käresta.

Men enligt experter i Storbritannien, som är världens mest Proseccotokiga land, är det många som häller upp den ädla drycken på helt fel sätt.

Enligt experterna finns det bara ett sätt att hälla upp drycken på rätt sätt i de tulpanformade glasen där den smakar bäst. Glaset ska till att börja med inte stå upprätt. Håll glaset i handen och tilta det i 45 graders vinkel för att få ner bubblorna i glaset och inte upp i luften.

– Det kommer att få dig att se ut som ett proffs, och det kommer dessutom försäkra dig om att glaset inte blir överfullt med bubblande dryck för fort, säger brittiske vinexperten Ed Betts.

Därefter ska du lugnt och försiktigt hälla upp en liten skvätt Prosecco som får sätta sig i glaset. Sedan håller du upp resten av drycken, men kom ihåg: Aldrig mer än ett 3/4-dels fullt glas.

Genom att följa de här tipsen behåller du bubblorna i Proseccon och får en rikare smak.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Vanliga missen som förstör din champagne

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur. Det gamla begreppet rumstempererat l..

Läs mer
Besök en vingård i sommar

Besök en vingård i sommar

Nu sitter vi och planerar vår semester för fullt. Kanske blir det Italien i år, igen, kanske Toscana, även denna gång. Varför då inte passa på att besöka en vingård? Vinguiden tipsar om några favori..

Läs mer
Konsten att dricka en champagne

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgång..

Läs mer
Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Regnbågsflaskan blev en succé när den kom i somras. Nu kommer True Colors Cava i en vinter-edition. Och även den här gången är Camilla Thulin designer: – Det är alltid trevligt att förena nytta med ..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer