HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hyllade italienaren Casanova vill förföra dig i sommar

Vinet beskrivs som charmören från Toscana. Och visst, om man bär namnet Casanova så är det stor chans att du förälskar dig i sommar. Här är Il Rosé di Casanova av den italienska topproducenten La Spinetta.

Litterära experter och historiker har berättat många historier om Giacomo Casanovas anmärkningsvärda liv. Italienarens namn är synonymt med förförelse och kärlek. Äventyraren reste runt i Europa på 1700-talet, skaffade sig tillträde till de stora hoven och fick in pengar från kvinnor, från spelande, spioneri och ett lotteri som han arrangerade.

Namnet Casanova lever och förknippas fortfarande med förförelse. Men år 2020 är tanken att vi ska bli förförda av ett rosévin från Toscana. Idén till vinet föddes när vinmakaren Giorgio Rivetti provade premium roséviner från Frankrike. Då slog det honom att det finns minst lika bra förutsättningar – om inte bättre – att göra kvalitétsrosé från Toscana. Sagt och gjort: 2012 var första årgången av detta vin som vi troligen kommer få följa i många årgångar framöver. Idag rankas nämligen Giorgio Rivetti som en av Italiens absolut främsta och han har blivit en förebild för yrket världen över.

Producenten La Spinetta är en av topproducenterna i Piemonte, men producerar även fantastiska viner i Toscana. Det största vineriet ligger i Castagnole Lanze i Barbaresco där det första vinet gjordes 1978. Sen har vingårdarna blivit fler och mångfalden på viner ökat. Vineriet Casanova – som stod klart 2007 – fokuserar på druvan Sangiovese.

– Årgång 2019 är den åttonde årgången som Il Rosé di Casanova produceras. Den nya årgången visar på en mycket generös och samtidigt stram stil. En riktigt bra rosé helt enkelt, säger Johan Eklöf ansvarig produktchef på Enjoy Wine & Spirits.

10.000 flaskor har levererats till Systembolaget och bör räcka en stund för att klara efterfrågan.

– En seriös och bärig rosé med somriga smultron, örter och mineral. Frukten är uppbackad av en ren och frisk syra och citrusfruktigt avslut. Perfekt till midsommar, sommarens utflykter eller varför inte en skål på balkongen, säger Johan Eklöf.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Pitt och Jolie slåss om vingården Miraval

Pitt och Jolie slåss om vingården Miraval

Deras Miraval-viner hyllas och får höga betyg i hela världen. Och de har kunnat enas om delad vårdnad för barnen efter skilsmässan. Men vingården Chäteau Miraval, värd över en miljard miljoner, bråk..

Läs mer
Snart kan du äta roséglass i stora lass

Snart kan du äta roséglass i stora lass

Nu börjar glasstillverkarna förstå storheten med rosévin. Den amerikanska lyxglassen Häagen-Dazs har skapat en vinglass med en rosafärgad virvel, för att attrahera vuxna rosé-älskare. Namnet: Rosé &..

Läs mer
Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer
3 presentviner till Mors dag

3 presentviner till Mors dag

Klart att mamma ska ha vin i present på sin egen dag. I år infaller Mors Dag den 31 maj. Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om de perfekta presentvinerna som kommer att göra mamma bubblande glad. ..

Läs mer
Välkomna sommaren med National Rosé Day

Välkomna sommaren med National Rosé Day

Andra lördagen i juni infaller årligen National Rosé Day. Firandet spåras tillbaka till 2014 då Bodvár House of Rosés – världens första vinhus specialiserat på just rosévin, etablerade dagen. Det ä..

Läs mer
Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence ..

Läs mer