HEM

Vinet som ändrade färg

Från ljust rosa till mörkt, närmast rött och så åter till ljust rosa. Säga vad man vill om det rosa vinet, men färgen ändras efter behag. Och nu är det alltså – åter – ljust rosa som gäller.

För någon månad sedan skulle jag prova samtliga rosényheter på Systembolaget. Stod det inte redan klart blev det mer än uppenbart i detta nu: alla roséviner hade en ljust rosa färg, laxrosa som vi också säger. Ett enda vin skilde sig från mängden och hade rosa färg, nästan saftljusrött. Vadan detta?

Jo, det enkla svaret är att Provence, världens mest kända rosévindistrikt, sätter trenden och att samtligt vin som kommer därifrån i dag är ljust rosa, laxrosa, mycket blekt, närmast vitrosa, om det nu hade funnits en sådan färg. Ser vi dessutom till konsumtionen av roséviner i dag, när rekord efter rekord slås, inte bara på den nordiska marknaden, utan även internationellt, vet vi även hur viktigt det är att vara kundanpassad.

Alltså: ljust rosa ska det vara. Det signalerar samtidigt lättsamhet, en dag på stranden i Saint Tropez, frivolitet, lättsinne, solhatten på, strandskorna i sanden och utsikt över det azurblå Medelhavet.

Minuty-effekten

Samtidigt kan man undra vad som hände med mångfalden… Om alla roséviner är ljust rosa, har nästan identisk färg, behöver det visserligen inte betyda att alla smakar samma sak, men även där har verkligheten hunnit ifatt oss.

Det finns en likriktning, mycket påtaglig sådan. Vi kan kalla det Minuty-effekten om vi så vill, alltså att de flesta är inspirerade av egendomen Minuty i Provence som varit enormt framgångsrik med sitt ingångsvin och som tillsammans med sina grannegendomar satt trenden. Det är väl ok om just vinerierna i Provence tar avstamp i detta, men när producenter i andra rosévinsområden, oavsett Nya eller Gamla världen, lanserar ljust rosa viner, vilket de aldrig tidigare gjort, har ju all sans förlorats på vägen.

Visst är det gott med de flesta av dessa viner, det är inte det saken handlar om, det är konformismen, det vi minst av allt behöver i vinvärlden.

Vi strider hellre för mångfald där ljust rosa viner, mörkt rosa viner, blekt rosa viner och ljust röda viner står sida vid sida, där vi gör urvalet utifrån vad vi ska ha vinet till, kanske en bouillabaisse eller en Salade niçoise, en skaldjurspaella eller en grillad hälleflundra, och inte vilken färg som säljer bäst.

Tips på fem riktigt bra roséviner!

LaCheteau Rosé d'Anjou

LaCheteau Rosé d'Anjou 2015

Smultron, röda bär, litet inslag av mineralitet. Fruktsöt, inslag av mogna jordgubbar, smultron i fruktintensiv stil.
Art.nr: 74908 - Pris: 89.00 kr
Château de Brau Cabardès Rosé

Château de Brau Cabardès Rosé 2013

Äppeltoner i doft, blommig karaktär, lätt jästig med inslag av aprikos, liten fruktsötma. Smakrik, intensiv, tydliga mognadstoner med lätt fatton, aningen parfymerad med frukt och sötaktiga toner i avslut.
Art.nr: 76103 - Pris: 249 kr
Reichsrat von Buhl Spätburgunder Rosé

Reichsrat von Buhl Spätburgunder Rosé 2016

Knuten i doft, jordgubbar, balanserad, inslag av citrus och röda äpplen. Minerala toner, liten beska, röda äpplen, liten sträv ton och försiktig vitpepparton i avslut.
Art.nr: 73298 - Pris: 149 kr
Freixenet Cordon Rosado

Freixenet Cordon Rosado

Dominerande doft av röda bär, hallon, vinbär men även drag åt citrus i frisk, enkel stil. Smaken är fint balanserad med toner av röda bär, jordgubbar, röda vinbär, åter drag åt citrus med medellång eftersmak i balanserad stil.
Art.nr: 77976 - Pris: 94.00 kr
Eric Rodez Ambonnay Rosé Grand Cru Brut

Eric Rodez Ambonnay Rosé Grand Cru Brut 0

Utvecklad, inslag av röda bär, blyerts, mineral ton, äpple, fruktig, visa aromatisk karaktär. Smakrik med inslag av mognadstoner, jord, stall, utvecklad stil, röda äpplen, bärig i kryddig stil och viss eftersmak.
Art.nr: 77465 - Pris: 579 kr


Du kanske även vill läsa dessa