HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinet som ändrade färg

Från ljust rosa till mörkt, närmast rött och så åter till ljust rosa. Säga vad man vill om det rosa vinet, men färgen ändras efter behag. Och nu är det alltså – åter – ljust rosa som gäller.

För någon månad sedan skulle jag prova samtliga rosényheter på Systembolaget. Stod det inte redan klart blev det mer än uppenbart i detta nu: alla roséviner hade en ljust rosa färg, laxrosa som vi också säger. Ett enda vin skilde sig från mängden och hade rosa färg, nästan saftljusrött. Vadan detta?

Jo, det enkla svaret är att Provence, världens mest kända rosévindistrikt, sätter trenden och att samtligt vin som kommer därifrån i dag är ljust rosa, laxrosa, mycket blekt, närmast vitrosa, om det nu hade funnits en sådan färg. Ser vi dessutom till konsumtionen av roséviner i dag, när rekord efter rekord slås, inte bara på den nordiska marknaden, utan även internationellt, vet vi även hur viktigt det är att vara kundanpassad.

Alltså: ljust rosa ska det vara. Det signalerar samtidigt lättsamhet, en dag på stranden i Saint Tropez, frivolitet, lättsinne, solhatten på, strandskorna i sanden och utsikt över det azurblå Medelhavet.

Minuty-effekten

Samtidigt kan man undra vad som hände med mångfalden… Om alla roséviner är ljust rosa, har nästan identisk färg, behöver det visserligen inte betyda att alla smakar samma sak, men även där har verkligheten hunnit ifatt oss.

Det finns en likriktning, mycket påtaglig sådan. Vi kan kalla det Minuty-effekten om vi så vill, alltså att de flesta är inspirerade av egendomen Minuty i Provence som varit enormt framgångsrik med sitt ingångsvin och som tillsammans med sina grannegendomar satt trenden. Det är väl ok om just vinerierna i Provence tar avstamp i detta, men när producenter i andra rosévinsområden, oavsett Nya eller Gamla världen, lanserar ljust rosa viner, vilket de aldrig tidigare gjort, har ju all sans förlorats på vägen.

Visst är det gott med de flesta av dessa viner, det är inte det saken handlar om, det är konformismen, det vi minst av allt behöver i vinvärlden.

Vi strider hellre för mångfald där ljust rosa viner, mörkt rosa viner, blekt rosa viner och ljust röda viner står sida vid sida, där vi gör urvalet utifrån vad vi ska ha vinet till, kanske en bouillabaisse eller en Salade niçoise, en skaldjurspaella eller en grillad hälleflundra, och inte vilken färg som säljer bäst.

Tips på fem riktigt bra roséviner!

LaCheteau Rosé d'Anjou
2015
LaCheteau Rosé d'Anjou
Smultron, röda bär, litet inslag av mineralitet. Fruktsöt, inslag av mogna jordgubbar, smultron i fruktintensiv stil.
750 ml - 10.50% -
89.00 kr
Château de Brau Cabardès Rosé
2013
Château de Brau Cabardès Rosé
Äppeltoner i doft, blommig karaktär, lätt jästig med inslag av aprikos, liten fruktsötma. Smakrik, intensiv, tydliga mognadstoner med lätt fatton, aningen parfymerad med frukt och sötaktiga toner i avslut.
750 ml - 13% -
249 kr
Reichsrat von Buhl Spätburgunder Rosé
2016
Reichsrat von Buhl Spätburgunder Rosé
Knuten i doft, jordgubbar, balanserad, inslag av citrus och röda äpplen. Minerala toner, liten beska, röda äpplen, liten sträv ton och försiktig vitpepparton i avslut.
750 ml - 12% -
149 kr
Freixenet Cordon Rosado
Freixenet Cordon Rosado
Dominerande doft av röda bär, hallon, vinbär men även drag åt citrus i frisk, enkel stil. Smaken är fint balanserad med toner av röda bär, jordgubbar, röda vinbär, åter drag åt citrus med medellång eftersmak i balanserad stil.
750 ml - 12.00% -
94.00 kr
Eric Rodez Ambonnay Rosé Grand Cru Brut
Eric Rodez Ambonnay Rosé Grand Cru Brut
Utvecklad, inslag av röda bär, blyerts, mineral ton, äpple, fruktig, visa aromatisk karaktär. Smakrik med inslag av mognadstoner, jord, stall, utvecklad stil, röda äpplen, bärig i kryddig stil och viss eftersmak.
750 ml - 12% -
579 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Roséviner älskar vegetarisk mat

Roséviner älskar vegetarisk mat

Det rosa utbudet har aldrig varit så stort som det är nu. Men det kan samtidigt vara svårt att veta vad som ska avsmakas till det vegetariska matbordet. Vinguiden har provat roséviner under hela vår..

Läs mer
Brad Pitts exklusiva roséchampagne – nu i Sver..

Brad Pitts exklusiva roséchampagne – nu i Sver..

Brad Pitt och Angeline Jolie ger sig in i champagnebranschen. Deras exklusiva roséchampagne Fleur de Miraval finns nu på Systembolaget. Bara 20.000 flaskor har framställts – men smakar det så ..

Läs mer
Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence ..

Läs mer
Världens dyraste rosévin

Världens dyraste rosévin

Är världens dyraste rosévin även världens bästa? Meningarna går isär, naturligtvis, själva utnämnandet är bara det kontroversiellt. Vinguiden har provat vinet och är… stum av förundran. Nu har vi dr..

Läs mer
Musikinspirerat rosévin med stjärnglans

Musikinspirerat rosévin med stjärnglans

Filmstjärnan Brad Pitts nya vin “Studio” hyllar vinhuset Miravals legendariska musikstudio, där flera världsstjärnor spelat in låtar. Under åren har Brad och den välkända vinfamiljen Perrin produce..

Läs mer
5 vanliga myter om rosé

5 vanliga myter om rosé

Håll ut – snart är sommarvädret tillbaka! Men det går utmärkt att dricka rosévin även om det är mulet och kallt. Här är 5 vanliga myter om rosévin. Rosévin har blivit en storsäljare och ökar s..

Läs mer