HEM

Aktuellt

Vinet som ändrade färg

Från ljust rosa till mörkt, närmast rött och så åter till ljust rosa. Säga vad man vill om det rosa vinet, men färgen ändras efter behag. Och nu är det alltså – åter – ljust rosa som gäller.

För någon månad sedan skulle jag prova samtliga rosényheter på Systembolaget. Stod det inte redan klart blev det mer än uppenbart i detta nu: alla roséviner hade en ljust rosa färg, laxrosa som vi också säger. Ett enda vin skilde sig från mängden och hade rosa färg, nästan saftljusrött. Vadan detta?

Jo, det enkla svaret är att Provence, världens mest kända rosévindistrikt, sätter trenden och att samtligt vin som kommer därifrån i dag är ljust rosa, laxrosa, mycket blekt, närmast vitrosa, om det nu hade funnits en sådan färg. Ser vi dessutom till konsumtionen av roséviner i dag, när rekord efter rekord slås, inte bara på den nordiska marknaden, utan även internationellt, vet vi även hur viktigt det är att vara kundanpassad.

Alltså: ljust rosa ska det vara. Det signalerar samtidigt lättsamhet, en dag på stranden i Saint Tropez, frivolitet, lättsinne, solhatten på, strandskorna i sanden och utsikt över det azurblå Medelhavet.

Minuty-effekten

Samtidigt kan man undra vad som hände med mångfalden… Om alla roséviner är ljust rosa, har nästan identisk färg, behöver det visserligen inte betyda att alla smakar samma sak, men även där har verkligheten hunnit ifatt oss.

Det finns en likriktning, mycket påtaglig sådan. Vi kan kalla det Minuty-effekten om vi så vill, alltså att de flesta är inspirerade av egendomen Minuty i Provence som varit enormt framgångsrik med sitt ingångsvin och som tillsammans med sina grannegendomar satt trenden. Det är väl ok om just vinerierna i Provence tar avstamp i detta, men när producenter i andra rosévinsområden, oavsett Nya eller Gamla världen, lanserar ljust rosa viner, vilket de aldrig tidigare gjort, har ju all sans förlorats på vägen.

Visst är det gott med de flesta av dessa viner, det är inte det saken handlar om, det är konformismen, det vi minst av allt behöver i vinvärlden.

Vi strider hellre för mångfald där ljust rosa viner, mörkt rosa viner, blekt rosa viner och ljust röda viner står sida vid sida, där vi gör urvalet utifrån vad vi ska ha vinet till, kanske en bouillabaisse eller en Salade niçoise, en skaldjurspaella eller en grillad hälleflundra, och inte vilken färg som säljer bäst.

Tips på fem riktigt bra roséviner!

LaCheteau Rosé d'Anjou
2015
LaCheteau Rosé d'Anjou
Smultron, röda bär, litet inslag av mineralitet. Fruktsöt, inslag av mogna jordgubbar, smultron i fruktintensiv stil.
750 ml - 10.50% -
89.00 kr
Château de Brau Cabardès Rosé
2013
Château de Brau Cabardès Rosé
Äppeltoner i doft, blommig karaktär, lätt jästig med inslag av aprikos, liten fruktsötma. Smakrik, intensiv, tydliga mognadstoner med lätt fatton, aningen parfymerad med frukt och sötaktiga toner i avslut.
750 ml - 13% -
249 kr
Reichsrat von Buhl Spätburgunder Rosé
2016
Reichsrat von Buhl Spätburgunder Rosé
Knuten i doft, jordgubbar, balanserad, inslag av citrus och röda äpplen. Minerala toner, liten beska, röda äpplen, liten sträv ton och försiktig vitpepparton i avslut.
750 ml - 12% -
149 kr
Freixenet Cordon Rosado
Freixenet Cordon Rosado
Dominerande doft av röda bär, hallon, vinbär men även drag åt citrus i frisk, enkel stil. Smaken är fint balanserad med toner av röda bär, jordgubbar, röda vinbär, åter drag åt citrus med medellång eftersmak i balanserad stil.
750 ml - 12.00% -
94.00 kr
Eric Rodez Ambonnay Rosé Grand Cru Brut
Eric Rodez Ambonnay Rosé Grand Cru Brut
Utvecklad, inslag av röda bär, blyerts, mineral ton, äpple, fruktig, visa aromatisk karaktär. Smakrik med inslag av mognadstoner, jord, stall, utvecklad stil, röda äpplen, bärig i kryddig stil och viss eftersmak.
750 ml - 12% -
579 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Spännande rosé-nyheterna – från tre världsdela..

Spännande rosé-nyheterna – från tre världsdela..

Allt mer älskat, allt fler att välja på. Nya roséviner kommer i en strid ström till Systembolaget inför sommaren. Vinguiden tipsar om fyra spännande nyheter, från tre olika världsdelar. Picknickkorg..

Läs mer
3 vintips i trälåda

3 vintips i trälåda

Det infinner sig en extra lite lyxig känsla när vi tar fram ett vin som ligger i en trälåda – både om det är sex flaskor i lådan, eller endast en. Som present är det en given succé. Men även a..

Läs mer
Stor guide – vårens bästa roséviner

Stor guide – vårens bästa roséviner

Klassisk rosé från Provence, Måns rosé och roséprosecco. Våren närmar sig med stormsteg och det betyder att rosévinerna börjar ta plats på Systembolagets hyllor. Vi har valt ut hela 15 av årets bäst..

Läs mer
Vinguiden provar Systembolagets dyraste roséviner

Vinguiden provar Systembolagets dyraste roséviner

Då vi pratar om kvalitetsviner pratar vi nästan alltid om röda eller vita viner, men sällan de rosa. Roséviner har en liten utmaning i att få oss konsumenter att inse att även dessa kan vara komplex..

Läs mer
Pitt och Jolie slåss om vingården Miraval

Pitt och Jolie slåss om vingården Miraval

Deras Miraval-viner hyllas och får höga betyg i hela världen. Och de har kunnat enas om delad vårdnad för barnen efter skilsmässan. Men vingården Chäteau Miraval, värd över en miljard miljoner, bråk..

Läs mer
David Beckhams nya passion: rosévin

David Beckhams nya passion: rosévin

Rosétrenden växer sig allt starkare i USA – efter att ha setts som skräpvin. En rad amerikanska vinhus lanserar sina egna roséer. Och fotbollsstjärnan David Beckham har outat sig som älskare ..

Läs mer