HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Kebabtallrik, kebabrulle eller kebabsallad är några varianter av mångas favoriträtt.  Om du tycker att kebab är värd att fira kan du redan nu se fram emot den 11 september för då är det Kebabens dag. Till maträtten har vi valt ut tre viner från  Georgien där kebaben görs av både fläsk- och lammkött.

Kebab finns i flera olika varianter som till exempel shish kebab och döner kebab. Den sistnämnda blev populär i Europa på 1970-talet när turkiska migranter introducerade rätten i Tyskland. På 80-talet nådde kebaben Sverige och blev snabbt en favorit.

Bakom initiativet Kebabens dag är Amir Kheirmand som är vinnare av Sveriges Mästerkock och grundare av Schysst käk.

Georgien – 8 000 år av vin

Georgien har en lång vinhistoria och är faktiskt ett av tre länder i världen där man hittat de äldsta spåren av vintillverkning. Man har hittat 8 000 år gamla qvevri (lerkrus) som bevis på att man tillverkat vin i Georgien redan på stenåldern.

Vinet har fortsatt att vara en stor del av Georgien och står idag för 70% av ekonomin. Den största tillverkningen sker i regionen Kakheti.

3 georgiska viner att testa på Kebabens dag

Kakhuri, 2021

Detta kryddiga och smått sträva orangevin har inslag av bivax, röda äpplen och torkade aprikoser. Passar utmärkt till en kebabtallrik.
750 ml - 13% -
99 kr

Schuchmann, 2020

Ett friskt vitt vin gjord på den lokala Mtsvane-druvan med inslag av aprikos, honungsmelon och päron. Ett nyanserat och fruktigt vin som passar bra till en kebabsallad.
750 ml - 13.5% -
99 kr

Saperavi Qvevri, 2019

Nyanserat och kryddigt rött vin med inslag av plommon, mörka körsbär och nötter. Serveras till fläsk-, lamm-, eller nötkött.
750 ml - 13% -
158 kr

 

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa