HEM

Aktuellt

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Kebabtallrik, kebabrulle eller kebabsallad är några varianter av mångas favoriträtt.  Om du tycker att kebab är värd att fira kan du redan nu se fram emot den 11 september för då är det Kebabens dag. Till maträtten har vi valt ut tre viner från  Georgien där kebaben görs av både fläsk- och lammkött.

Kebab finns i flera olika varianter som till exempel shish kebab och döner kebab. Den sistnämnda blev populär i Europa på 1970-talet när turkiska migranter introducerade rätten i Tyskland. På 80-talet nådde kebaben Sverige och blev snabbt en favorit.

Bakom initiativet Kebabens dag är Amir Kheirmand som är vinnare av Sveriges Mästerkock och grundare av Schysst käk.

Georgien – 8 000 år av vin

Georgien har en lång vinhistoria och är faktiskt ett av tre länder i världen där man hittat de äldsta spåren av vintillverkning. Man har hittat 8 000 år gamla qvevri (lerkrus) som bevis på att man tillverkat vin i Georgien redan på stenåldern.

Vinet har fortsatt att vara en stor del av Georgien och står idag för 70% av ekonomin. Den största tillverkningen sker i regionen Kakheti.

3 georgiska viner att testa på Kebabens dag

Kakhuri, 2021

Kakhuri Orange Dry Wine
2022
Kakhuri Orange Dry Wine
Detta kryddiga och smått sträva orangevin har inslag av bivax, röda äpplen och torkade aprikoser. Passar utmärkt till en kebabtallrik.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
111 kr

Schuchmann, 2020

Schuchmann Mtsvane
2020
Schuchmann Mtsvane
Ett friskt vitt vin gjord på den lokala Mtsvane-druvan med inslag av aprikos, honungsmelon och päron. Ett nyanserat och fruktigt vin som passar bra till en kebabsallad.
750 ml - 13.5% -
119 kr

Saperavi Qvevri, 2019

Saperavi Qvevri Qvevri
2020
Saperavi Qvevri Qvevri
Nyanserat och kryddigt rött vin med inslag av plommon, mörka körsbär och nötter. Serveras till fläsk-, lamm-, eller nötkött.
750 ml - 13% -
181 kr

 

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer
Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Lagom till Internationella kvinnodagen kan vi på Vinguiden berätta att smaken för vin är bland det mest jämställda som finns. Forskning krossar myten om att kvinnor gillar sött vitt vin eller rosé m..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Läskigt gott till Hallo-vin

Läskigt gott till Hallo-vin

Bus eller vin? Ladda upp för Halloween med läskigt goda drycker. Några riktigt spöklika sorter lyfter helgen till nya höjder. Fler och fler firar Halloween i Sverige. Men viss förvirring tycks råda ..

Läs mer
Orangea viner – vad är det?

Orangea viner – vad är det?

Vill du testa något annorlunda och samtidigt trendigt modernt? Det går att göra samtidigt som du tas med på en resa långt tillbaka i tiden. Tänk dig ett vin som på många sätt är vitt men ändå rött, ..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer