HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Kebabtallrik, kebabrulle eller kebabsallad är några varianter av mångas favoriträtt.  Om du tycker att kebab är värd att fira kan du redan nu se fram emot den 11 september för då är det Kebabens dag. Till maträtten har vi valt ut tre viner från  Georgien där kebaben görs av både fläsk- och lammkött.

Kebab finns i flera olika varianter som till exempel shish kebab och döner kebab. Den sistnämnda blev populär i Europa på 1970-talet när turkiska migranter introducerade rätten i Tyskland. På 80-talet nådde kebaben Sverige och blev snabbt en favorit.

Bakom initiativet Kebabens dag är Amir Kheirmand som är vinnare av Sveriges Mästerkock och grundare av Schysst käk.

Georgien – 8 000 år av vin

Georgien har en lång vinhistoria och är faktiskt ett av tre länder i världen där man hittat de äldsta spåren av vintillverkning. Man har hittat 8 000 år gamla qvevri (lerkrus) som bevis på att man tillverkat vin i Georgien redan på stenåldern.

Vinet har fortsatt att vara en stor del av Georgien och står idag för 70% av ekonomin. Den största tillverkningen sker i regionen Kakheti.

3 georgiska viner att testa på Kebabens dag

Kakhuri, 2021

Kakhuri Orange Dry Wine
2021
Kakhuri Orange Dry Wine
Detta kryddiga och smått sträva orangevin har inslag av bivax, röda äpplen och torkade aprikoser. Passar utmärkt till en kebabtallrik.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Schuchmann, 2020

Schuchmann Mtsvane
2020
Schuchmann Mtsvane
Ett friskt vitt vin gjord på den lokala Mtsvane-druvan med inslag av aprikos, honungsmelon och päron. Ett nyanserat och fruktigt vin som passar bra till en kebabsallad.
750 ml - 13.5% -
119 kr

Saperavi Qvevri, 2019

Saperavi Qvevri Qvevri
2019
Saperavi Qvevri Qvevri
Nyanserat och kryddigt rött vin med inslag av plommon, mörka körsbär och nötter. Serveras till fläsk-, lamm-, eller nötkött.
750 ml - 13% -
158 kr

 

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
Tre viner som lyser upp mörka november

Tre viner som lyser upp mörka november

Mörkt, dystert och grått. November är månaden som är svår att älska. Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måst..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer
3 spännande viner till svamp

3 spännande viner till svamp

Svampsäsongen är här! Äntligen kan vi njuta av fantastiska måltider tillagade med färska kantareller, soppar och champinjoner. Och visst smakar maten alltid lite extra gott när man själv tagit svamp..

Läs mer
Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden, som är en av Sveriges största kommersiella e-handelsplatser för dryck, öppnar en vingård på taket till Hötorgsskraporna i Stockholm. Målet är att producera både röda och vita viner, i min..

Läs mer
Vinflaskans olika former

Vinflaskans olika former

Det har väl knappast undgått någon att vin kommer i olika typer av flaskor, både i fråga om storlek, men även vad gäller färg och form. Men vad innebär de olika sorter som finns och vad kan vi lära ..

Läs mer