HEM

Aktuellt

Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots corona

Allt fler i Sverige vill tillverka alkoholdrycker. Bara det senaste året har antalet producenter ökat med 114 stycken.
– Det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dryckesbranschen håller i sig. Det har många positiva effekter, säger Anna Kaijser, branschansvarig LRF Lokal Mat&Dryck.

Antalet producenter av alkoholhaltiga drycker i Sverige har ökat med 114 stycken – från 760 till 874 tillverkare sedan ifjol. Av dessa har ett 40-tal registrerats under de fem första månaderna 2020. Det framgår av Dryckesbranschrapporten för 2020, som är gjord på uppdrag svenska dryckesproducenter.

Den svenska dryckesbranschen består förstås av ett antal stora tillverkare som The Absolut Company, Saturnus, Kopparberg, Spendrups och Åbro med lång tradition. Men de mindre entreprenörsdrivna företagen blir allt fler. Få branscher kan faktiskt visa upp lika snabb tillväxt – och idag har t ex Sverige fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.

– Den svenska dryckesbranschens utveckling imponerar. Det är inte bara antalet producenter som har blivit flera. Kvaliteten och bredden på utbudet av öl, vin, cider, vodka, gin, akvavit och whisky har gjort Sverige till en ledande dryckesnation i Europa, säger Fredrik Borelius, ordförande i Föreningen Sveriges Producenter av Alkoholdrycker. Om branschen ges möjlighet att fortsätta utvecklas, är jag övertygad om att vi snart kommer ha flera exportsuccéer.

Anna Kaijser, branschansvarig LRF Lokal Mat&Dryck, är också lyrisk över branschens tillväxt, trots att vårens coronapandemi har varit tuff för många företagare.

– Ja, det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dryckesbranschen håller i sig. Det har många positiva effekter, stärker Sverige som måltidsland, bidrar till att utveckla besöksnäringen och skapar nya jobb. Men branschen saknar inte utmaningar, där coronapandemin är den senaste i raden, säger Anna Kaijser.

1. Fler bryggerier än Belgien

Sedan 2017 har antalet svenska bryggerier ökat med 45 procent. Sverige har nu fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.

2. Boom för svensk klassiker

118 företag finns registrerade för att tillverka akvavit, vodka, whisky och gin – en ökning med 21 procent på drygt ett år.

3. Cider växer snabbast

I dag finns 92 producenter av cider – en ökning med 23 procent från årsskiftet 2018–2019.

4. Stabilt för Sveriges vingårdar

Det finns ett 60-tal svenska tillverkare av vin.. Antalet har legat tämligen stabilt de senaste åren. Vinproducenter finns i tio av Sveriges 21 län och företrädesvis i de mest sydligaste länen.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin ..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer
Guide: Så lagrar du vin bäst

Guide: Så lagrar du vin bäst

Att samla på vin kan vara både en lönsam, god och stimulerande hobby. Viner har ökat 127 procent i värde de senaste 10 åren. Här är tipsen om hur du kommer i gång med vinsamlingen. Har du också trö..

Läs mer
Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Gör någon du tycker om extra glad på Alla hjärtans dag. Här är sex ädla drycker som gör Valentindagen till en oförglömlig kärlekshögtid. För vem vill inte både få och dricka ”Love You Bunches” den 1..

Läs mer
Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin. Ostar h..

Läs mer
Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer