HEM

Aktuellt

Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots corona

Allt fler i Sverige vill tillverka alkoholdrycker. Bara det senaste året har antalet producenter ökat med 114 stycken.
– Det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dryckesbranschen håller i sig. Det har många positiva effekter, säger Anna Kaijser, branschansvarig LRF Lokal Mat&Dryck.

Antalet producenter av alkoholhaltiga drycker i Sverige har ökat med 114 stycken – från 760 till 874 tillverkare sedan ifjol. Av dessa har ett 40-tal registrerats under de fem första månaderna 2020. Det framgår av Dryckesbranschrapporten för 2020, som är gjord på uppdrag svenska dryckesproducenter.

Den svenska dryckesbranschen består förstås av ett antal stora tillverkare som The Absolut Company, Saturnus, Kopparberg, Spendrups och Åbro med lång tradition. Men de mindre entreprenörsdrivna företagen blir allt fler. Få branscher kan faktiskt visa upp lika snabb tillväxt – och idag har t ex Sverige fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.

– Den svenska dryckesbranschens utveckling imponerar. Det är inte bara antalet producenter som har blivit flera. Kvaliteten och bredden på utbudet av öl, vin, cider, vodka, gin, akvavit och whisky har gjort Sverige till en ledande dryckesnation i Europa, säger Fredrik Borelius, ordförande i Föreningen Sveriges Producenter av Alkoholdrycker. Om branschen ges möjlighet att fortsätta utvecklas, är jag övertygad om att vi snart kommer ha flera exportsuccéer.

Anna Kaijser, branschansvarig LRF Lokal Mat&Dryck, är också lyrisk över branschens tillväxt, trots att vårens coronapandemi har varit tuff för många företagare.

– Ja, det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dryckesbranschen håller i sig. Det har många positiva effekter, stärker Sverige som måltidsland, bidrar till att utveckla besöksnäringen och skapar nya jobb. Men branschen saknar inte utmaningar, där coronapandemin är den senaste i raden, säger Anna Kaijser.

1. Fler bryggerier än Belgien

Sedan 2017 har antalet svenska bryggerier ökat med 45 procent. Sverige har nu fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.

2. Boom för svensk klassiker

118 företag finns registrerade för att tillverka akvavit, vodka, whisky och gin – en ökning med 21 procent på drygt ett år.

3. Cider växer snabbast

I dag finns 92 producenter av cider – en ökning med 23 procent från årsskiftet 2018–2019.

4. Stabilt för Sveriges vingårdar

Det finns ett 60-tal svenska tillverkare av vin.. Antalet har legat tämligen stabilt de senaste åren. Vinproducenter finns i tio av Sveriges 21 län och företrädesvis i de mest sydligaste länen.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Vinnarna i Vinordic Wine Challenge 2020 är korade. En jury har utsett årets mest prisvärda viner i Systembolagets sortiment, indelade i en rad kategorier. Vinguiden.com ger dig de bästa vinerna i pr..

Läs mer
Ny studie avslöjar: vinet som passar bäst med din pe..

Ny studie avslöjar: vinet som passar bäst med din pe..

Visst vore det härligt med en personlig vinkompass som visar vilka viner du föredrar? Enligt den här studien är din personlighet nyckeln till att du väljer rätt varje gång. Experimentet I en studie..

Läs mer
Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Mars är här – och vinnyheterna knoppar upp sig som vårblommor. Inte mindre än 65 spännande nya viner finns att botanisera bland. De exotiska vinländerna sticker ut lite extra – från ett ..

Läs mer
Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer
Fånga våren med ett vindlätt vin

Fånga våren med ett vindlätt vin

Söndagen den 20 mars infaller den efterlängtade vårdagjämningen. Äntligen stiger solskivan över horisonten igen, så att dagarna blir längre än nätterna. Det är definitivt värt att fira! Här har vi v..

Läs mer