HEM

Aktuellt

3 underbara drinkar med nyttiga inslag

Kan man njuta av en drink och samtidigt känna sig nyttig? Jodå, om du minskar lite på alkoholen och öser på med andra ingredienser. Här är tre perfekta drinkar som både är goda – och faktiskt ganska hälsosamma.

Bloody Mary

Klassikern Bloody Mary delar mänskligheten i två delar: de som hatar drinken och de som älskar den. Faktiskt är det bara vodkan som inte är optimal ur hälsosynpunkt – resten är ren hälsa på glas. Tomatjuicen är proppad med anti­oxidanten lykopen som hjälper till att förebygga cancer och generellt verkar sjukdomsförebyggande.

Tabasco har en hög koncen­tration av chiliämnet capsaicin, som ökar kroppens temperatur och därmed förbränningen. Bladselleri är full av fyto­kemikalier som kan minska risken för flera cancerformer, hjärtsjukdom och diabetes. Drinken har fått sitt namn efter katoliken Maria I av England som fick öknamnet Bloody Mary då hon lät avrätta cirka 300 protestantiska ledare. Drinken finns också som alkoholfri variant och kallas då Virgin Mary.

Ingredienser:
3 cl vodka (ju mindre vodka, desto hälsosammare)
6 cl tomatjuice
Några stänk pressad citron
Några stänk worcestershiresås
1 nypa salt
1 doft vitpeppar
Isbitar
Bleksellerikvistar till garnering

Gör så här:
1. Krossa istärningarna och häll worces­tershiresås och tabascosås över isen i en shaker.
2. Tillsätt vodka, tomatjuice och pressad citron. Skaka ihop allt.
3. Sila ner innehållet i ett högt, avkylt glas.
4. En aning cayennepeppar eller pepparrot kan också tillsättas.
5. Dekorera med en bladselleristjälk.


Recept: liquor.com

Kombucha mimosa cocktail

Allt fler hälsofantaster har fallit för den fermenterade drycken kombucha, som innehåller nyttiga bakterier och har använts i tusentals år i Asien. Dryckens hälsofrämjande egenskaper anses stora. Kombucha kallas för svamp, men är egentligen en jäst- och bakteriekultur. Kombuchasvampen är geléliknande och genomskinlig, och påminner om en slemmig manet. Den är fylld av nyttiga ämnen, enzymer, vitaminer, mineraler, hälsosamma bakterier och jäst. Genom att fermentera kombucha med en blandning av avsvalnat te och socker framställer man en vinägeraktig dryck. Ju mindre mousserande vin du häller i, desto nyttigare blir drinken.

Ingredienser:
4 cl kombucha (egengjord eller färdigköpt)
8 cl mousserande vin

Gör så här:
1. Häll mousserande vin i ett glas.
2. Toppa med kombucha.


Recept: Leila Lindholm

Vodkatini med morot, ingefära och äpple

Om du minskar lite på vaniljvodkan har du en skön och nyttig sommardrink: moroten innehåller antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin, som skyddar kroppens celler och på så sätt motverkar cancer. Ingefära sägs vara bra för matsmältningen, och örten sägs stimulera tarmarna och därmed produktionen av matsmältningsenzymer.

Ingredienser:
5 cl vaniljvodka (ju mindre alkohol, desto bättre)
3 cl Apple sourz
2 cl sockerlag
12 cl färskpressad morot, äpple och ingefära (blandad juice eller olika)
0,5 äggvita
Isbitar

Gör så här:
1. Mät upp alla ingredienserna i en drinkshaker.
2. Tillsätt isbitar och skaka kraftigt så att äggvitan skummar sig.
3. Sockerlagen gör du genom att koka upp lika delar socker och vatten som du sedan låter svalna.
4. Sila upp drinken i ett martiniglas.
5. Garnera med färsk mynta.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Succéaperitifen som fyller 100 år i dagarna

Succéaperitifen som fyller 100 år i dagarna

Aperol firar 100-årsjubileum i år. Och den italienska drinken är mer populär än någonsin i Sverige. – Vi växte med 74 procent senaste året, säger Hugo Simberg, produktchef för Aperol. Aperol Spritz ..

Läs mer
Sex romdrinkar för höstfesten

Sex romdrinkar för höstfesten

Här är sex grymma romdrinkar du inte får missa, komponerade av sex prominenta bartenders vid lanseringen av den nya rommen Pacto Navio. Pacto Navio, en unik rom som är lagrad i tre månader på fransk..

Läs mer
Fem svalkande kaffedrinkar du bör testa i värmen

Fem svalkande kaffedrinkar du bör testa i värmen

Temperaturen stiger och sommaren är äntligen här. Då kan det vara dags att kyla ner dig med en kall kaffedrink! Här tipsar vi om fem läskande kaffedrinkar med cold brew, som lämpar sig att avnjutas ..

Läs mer
Fixa perfekta spritz-drinken med nya sommarcognacen

Fixa perfekta spritz-drinken med nya sommarcognacen

Blanda till en blommig Spritz-drink med Grönstedts nya sommarcognac. Drinken är en av de som trendar mest på Google. Grönstedts Le National 2019 släpps i en upplaga om 1200 numrerade flaskor. Nu bö..

Läs mer
5 kaffedrinkar som piggar upp

5 kaffedrinkar som piggar upp

Inför kaffets dag vill vi fira med riktigt goda drinkar. Här har vi valt ut fem riktigt bra kaffedrinkar som kan ge både feststämning och mer energi för nattsudd. Vad sägs om en Kaffe Karlsson efter..

Läs mer
Hetaste drinkarna att värma dig med nu i höst

Hetaste drinkarna att värma dig med nu i höst

Äntligen är det höst så att vi får njuta av varma drinkar! Perfekt att värma sig med efter en frisk dag i det fria. Vi på Vinguiden har tagit fram höstens hetaste varma drinkar som gör att du får up..

Läs mer