HEM

Aktuellt

3 underbara drinkar med nyttiga inslag

Kan man njuta av en drink och samtidigt känna sig nyttig?Jodå, om du minskar lite på alkoholen och öser på med andra ingredienser. Här är tre perfekta drinkar som både är goda – och faktiskt ganska hälsosamma.

Bloody Mary

Låt oss börja med en klassiker: Bloody Mary. Det är drinken som delar upp mänskligheten i två delar: de som hatar drinken och de som älskar den. Kanske finns det en plats för en tredje kategori: de som vill festa och samtidigt ge kroppen en liten kick. Faktiskt är det bara vodkan som inte är optimal ur hälsosynpunkt – resten är ren hälsa på glas. Tomatjuicen är proppad av anti­oxidanten lykopen som hjälper till att förebygga cancer och generellt verkar sjukdomsförebyggande.

Tabasco har en hög koncen­tration av chiliämnet capsaicin, som ökar kroppens temperatur och därmed förbränningen. Bladselleri är full av fyto­kemikalier som kan minska risken för flera cancerformer, hjärtsjukdom och diabetes. Har fått sitt namn efter katoliken Maria I av England, som fick öknamnet Bloody Mary, då hon lät avrätta cirka 300 protestantiska ledare.

Drinken finns också som alkoholfri variant, det vill säga utan vodka, och kallas då Virgin Mary. Den är garanterat nyttig!

Ingredienser:
3 cl vodka (ju mindre vodka, desto hälsosammare)
6 cl tomatjuice
Några stänk pressad citron
Några stänk worcestershiresås
1 nypa salt
1 doft vitpeppar
Isbitar
Bleksellerikvistar till garnering

Gör så här:
1. Krossa istärningarna och häll worces­tershiresås och tabascosås över isen i en shaker.
2. Tillsätt vodka, tomatjuice och pressad citron. Skaka ihop allt.
3. Sila ner innehållet i ett högt, avkylt glas.
4. En aning cayennepeppar eller pepparrot kan också tillsättas.
5. Dekorera med en bladselleristjälk.

Kombucha mimosa cocktail

Allt fler hälsofantaster har fallit för den fermenterade drycken kombucha, som innehåller nyttiga bakterier och har använts i tusentals år i Asien. Dryckens hälsofrämjande egenskaper anses stora. Kombucha kallas för svamp, men är egentligen en jäst- och bakteriekultur.

Kombuchasvampen är geléliknande och genomskinlig, och påminner om en slemmig manet. Den är fylld av nyttiga ämnen, enzymer, vitaminer, mineraler, hälsosamma bakterier och jäst. Genom att fermentera kombucha med en blandning av avsvalnat te och socker framställer man en vinägeraktig dryck.

Ju mindre mousserande vin du häller i, desto nyttigare blir drinken.

Ingredienser:
4 cl kombucha (egengjord eller färdigköpt)
8 cl mousserande vin

Gör så här:
1. Häll mousserande vin i ett glas.
2. Toppa med kombucha.

Vodkatini med morot, ingefära och äpple

Om du minskar lite på vaniljvodkan så har du en skön och nyttig sommardrink: moroten innehåller antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin, som skyddar kroppens celler och på så sätt motverkar cancer.

Ingefära sägs vara bra för matsmältningen, och örten sägs stimulera tarmarna och därmed produktionen av matsmältningsenzymer.

Ingredienser:
5 cl vaniljvodka (ju mindre alkohol, desto bättre)
3 cl Apple sourz
2 cl sockerlag
12 cl färskpressad morot, äpple och ingefära (blandad juice eller olika)
0,5 äggvita
Isbitar

Gör så här:
1. Mät upp alla ingredienserna i en drinkshaker.
2. Tillsätt isbitar och skaka kraftigt så att äggvitan skummar sig.
3. Sockerlagen gör du genom att koka upp lika delar socker och vatten som du sedan låter svalna.
4. Sila upp drinken i ett martiniglas.
5. Garnera med färsk mynta.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bartendern vann – med nya superdrinken

Bartendern vann – med nya superdrinken

Han gjorde en drink som tävlingsjuryn älskade. Nu får bartendern Mikael Nilsson åka till den internationella finalen av prestigefyllda cocktailtävlingen Bacardí Legacy. – Jag ser fram emot att tävla..

Läs mer
3 goda och enkla drinkar till kräftskivan

3 goda och enkla drinkar till kräftskivan

Öl och nubbe serveras givet på kräftskivan. Men vad sägs om några fantastiskt goda drinkar att både inleda och avsluta festligheterna med – såklart med akvavit som bas. Då håller du dig till snaps-t..

Läs mer
Vinnardrinken med röda myror

Vinnardrinken med röda myror

Nu avslöjar vinnaren i Hernö Gin Cocktail Awards 2019 receptet God’s Country, den uppmärksammade drinken med röda myror. Raphael Redant från Stich Bar i Sydney, Australien, tog hem priset tidigare i..

Läs mer
Succéaperitifen som fyller 100 år i dagarna

Succéaperitifen som fyller 100 år i dagarna

Aperol firar 100-årsjubileum i år. Och den italienska drinken är mer populär än någonsin i Sverige. – Vi växte med 74 procent senaste året, säger Hugo Simberg, produktchef för Aperol. Aperol Spritz ..

Läs mer
Coca-Colas nya smaker för att blanda drinkar

Coca-Colas nya smaker för att blanda drinkar

Älskar du rom & cola – eller whisky & cola? Nu släpper Coca-Cola flera lyx-color att göra extra goda drinkar med. Vad sägs om rökig eller blommig Coca-Cola? Nu kommer Coca-Cola Signa..

Läs mer
Vårens och sommarens hetaste drinktrender

Vårens och sommarens hetaste drinktrender

Med sol och värme kommer ofrånkomligen suget efter att sitta i en solstol och sippa goda drinkar. Men det går ständigt nya trender i drinkvärlden och det är inte alltid lätt att hänga med. I den här..

Läs mer