HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Ohelig allians, tysk fruktstund och vulkanvin. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment 1 mars. Här är några av pärlorna!

Mousserande vin:

Ett litet budgetfynd! Mjuk, fin mousse. Här finns mognadstoner och inslag av citron, grape, äpple, en hint av honung, svala mineraltoner, fransk nougat och rostat bröd. Relativt lätt men smakrikt – snyggt komponerat.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
279 kr

Tysk mousserande fruktstund som heter duga. Spralligt, piggt och läskande med lockande aromatik. Inslag av äpple, lime, persika och örter. Lätt zestigt avslut som väcker aptiten. Passar perfekt som aperitif.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
139 kr

”Gubben med flinten på etiketten” slår till igen – nu med rosécava! Knastertorr, stram, zestbittra drag och så den där för cava så typiska lite ”jordiga” tonen. Inslag av röda bär, blodapelsin och nötter. Vuxet rosébubbel som borde sälja hur bra som helst. Till skinka, manchego och vårsol.
750 ml - 13% -
119 kr

Vitt vin:

Weissburgunder från erkänd rieslingproducent. Lite återhållet till en början, men efter en stund i glaset händer det grejer och smaken blommar ut rejält. Finstämd och generös frukt med inslag av gula äpplen, päron, persika och citron. Liten hint av peppar och en lätt besk snärt i avslutet. Fräscht? You bet. Prova till sparris med hollandaise!
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
150 kr

Sydafrikansk box med ljus i sinnet. Lättsamt, saftigt och välkomnande i stilen. Solmogna toner av gul frukt, tropisk frukt, örter och citron. Ett välkommet inslag på altanen i vårsolen till lättare plockmat.
1500 ml - 14% -
149 kr

Vit rioja är ofta något som seglar under radarn. Det här ger en bra hint om vad det kan handla om. Smakrikt och maffigt med snygga apelsintoner, lätt beska från faten, citron, äpple med en snygg finish som håller i sig. Lagra gärna ett år, eller ge ordentligt med luft.
750 ml - 13% -
129 kr

Sött vin:

Åh, ljuva Sauternes. Dans på slak lina på exakt avstånd mellan syra och sötma. Toner av apelsin, hjortron, saffran, persika och marsipan. Det är en upplevelse och har du inte provat är det dags. De feta och salta ostarnas bästa vän – passar perfekt till mögelost av god kvalitet. Addera gärna marmelad.
375 ml - 13.5% - Sockerhalt 8.8 g per 100 ml
169 kr

Rosévin:

Så här ska ett rosévin uppföra sig – stramt och rödbärigt med bra syra. Här finns också grape, rabarber och frasiga örter. Fin finish. Känns sydfransk i stilen, vilket får ses som ett gott betyg. Av argentinska vingeniet Susana Balbo.
750 ml - 13.5% -
99 kr

Rött vin:

Elegant kraftpaket från Languedoc-Roussillon på mourvèdre och carignan. Håll i dig, här är det tryck i smakerna. En kryddig klangbotten, tät mörk frukt, vilda hallon, lakrits, peppar, svarta oliver och piptobak. Till din bästa köttbit på grillen med rejäla tillbehör.
750 ml - 15% -
169 kr

Från Cahors i sydvästra Frankrike hämtar vi det här välgjorda vinet gjort på malbec. Rejält och intensivt med mörkblå frukt, kryddor, choklad och örter samt ett skönt tanninbett. Perfekt till sommarens grill, satsa gärna på en fin lammkorv. Mycket vin för väldigt rimlig peng.
750 ml - 14% -
89 kr

Välbalanserat och rött vulkanvin från Etna på lokala druvan nerello mascalese. Friska körsbär på toppen som får stöd av örter, röda bär, lite rök och mjuka mineraler. Relativt slankt och elegant, men med mycket smak. Kanonvin från spännande adress!
750 ml - 13.5% -
199 kr

Bulgariskt rött på inhemska druvan rubin, samt merlot och syrah. Lätt insmickrande, lite eldigt, men fin struktur och längd. Inslag av skogsbär, mörk frukt, läder och kryddor. Perfekt till grillkvällarna vi alla längtar efter. Fram tills dess dricker vi det till viltfärsbiffar.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
109 kr

Pinot noir och shiraz i, om inte ohelig allians, så i alla fall ovanlig. Men jo, det funkar! Läskande saftigt och läckert. Charmigt är ett annat omdöme. Överraskande lätt med tanke på shirazinslaget. Inslag av mörka och röda bär, kryddor, trä och vanilj.
750 ml - 13.5% -
149 kr


Tommy Gunnarsson

Du kanske även vill läsa dessa