HEM

Aktuellt

Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Ohelig allians, tysk fruktstund och vulkanvin. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment 1 mars. Här är några av pärlorna!

Mousserande vin:

Champagne Charles Ellner Grande Réserve
2015
Champagne Charles Ellner Grande Réserve
Ett litet budgetfynd! Mjuk, fin mousse. Här finns mognadstoner och inslag av citron, grape, äpple, en hint av honung, svala mineraltoner, fransk nougat och rostat bröd. Relativt lätt men smakrikt – snyggt komponerat.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
349 kr

Louis Guntrum Riesling Brut
2020
Louis Guntrum Riesling Brut
Tysk mousserande fruktstund som heter duga. Spralligt, piggt och läskande med lockande aromatik. Inslag av äpple, lime, persika och örter. Lätt zestigt avslut som väcker aptiten. Passar perfekt som aperitif.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
156 kr

Loxarel A Pèl rosé
2021
Loxarel A Pèl rosé
”Gubben med flinten på etiketten” slår till igen – nu med rosécava! Knastertorr, stram, zestbittra drag och så den där för cava så typiska lite ”jordiga” tonen. Inslag av röda bär, blodapelsin och nötter. Vuxet rosébubbel som borde sälja hur bra som helst. Till skinka, manchego och vårsol.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Vitt vin:

Dr Bürklin-Wolf Weissburgunder Trocken
2022
Dr Bürklin-Wolf Weissburgunder Trocken
Weissburgunder från erkänd rieslingproducent. Lite återhållet till en början, men efter en stund i glaset händer det grejer och smaken blommar ut rejält. Finstämd och generös frukt med inslag av gula äpplen, päron, persika och citron. Liten hint av peppar och en lätt besk snärt i avslutet. Fräscht? You bet. Prova till sparris med hollandaise!
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
179 kr

Welmoed Chenin Blanc
2023
Welmoed Chenin Blanc
Sydafrikansk box med ljus i sinnet. Lättsamt, saftigt och välkomnande i stilen. Solmogna toner av gul frukt, tropisk frukt, örter och citron. Ett välkommet inslag på altanen i vårsolen till lättare plockmat.
1500 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
149 kr

Viña Muriel Crianza
2019
Viña Muriel Crianza
Vit rioja är ofta något som seglar under radarn. Det här ger en bra hint om vad det kan handla om. Smakrikt och maffigt med snygga apelsintoner, lätt beska från faten, citron, äpple med en snygg finish som håller i sig. Lagra gärna ett år, eller ge ordentligt med luft.
750 ml - 13% -
131 kr

Sött vin:

Château Bastor-Lamontagne Organic
2019
Château Bastor-Lamontagne Organic
Åh, ljuva Sauternes. Dans på slak lina på exakt avstånd mellan syra och sötma. Toner av apelsin, hjortron, saffran, persika och marsipan. Det är en upplevelse och har du inte provat är det dags. De feta och salta ostarnas bästa vän – passar perfekt till mögelost av god kvalitet. Addera gärna marmelad.
375 ml - 13% - Sockerhalt 10.4 g per 100 ml
229 kr

Rosévin:

Crios Rosé of Malbec
2021
Crios Rosé of Malbec
Så här ska ett rosévin uppföra sig – stramt och rödbärigt med bra syra. Här finns också grape, rabarber och frasiga örter. Fin finish. Känns sydfransk i stilen, vilket får ses som ett gott betyg. Av argentinska vingeniet Susana Balbo.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
91 kr

Rött vin:

Grès de Boutenac
2019
Grès de Boutenac
Elegant kraftpaket från Languedoc-Roussillon på mourvèdre och carignan. Håll i dig, här är det tryck i smakerna. En kryddig klangbotten, tät mörk frukt, vilda hallon, lakrits, peppar, svarta oliver och piptobak. Till din bästa köttbit på grillen med rejäla tillbehör.
750 ml - 15% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr

Château Saint-Sernin
2020
Château Saint-Sernin
Från Cahors i sydvästra Frankrike hämtar vi det här välgjorda vinet gjort på malbec. Rejält och intensivt med mörkblå frukt, kryddor, choklad och örter samt ett skönt tanninbett. Perfekt till sommarens grill, satsa gärna på en fin lammkorv. Mycket vin för väldigt rimlig peng.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
59 kr

Pietrarizzo Tornatore
2018
Pietrarizzo Tornatore
Välbalanserat och rött vulkanvin från Etna på lokala druvan nerello mascalese. Friska körsbär på toppen som får stöd av örter, röda bär, lite rök och mjuka mineraler. Relativt slankt och elegant, men med mycket smak. Kanonvin från spännande adress!
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr

Tcherga10 Rubin Merlot Syrah
2019
Tcherga10 Rubin Merlot Syrah
Bulgariskt rött på inhemska druvan rubin, samt merlot och syrah. Lätt insmickrande, lite eldigt, men fin struktur och längd. Inslag av skogsbär, mörk frukt, läder och kryddor. Perfekt till grillkvällarna vi alla längtar efter. Fram tills dess dricker vi det till viltfärsbiffar.
750 ml - 14% -
89 kr

Gilbert Rouge
2022
Gilbert Rouge
Pinot noir och shiraz i, om inte ohelig allians, så i alla fall ovanlig. Men jo, det funkar! Läskande saftigt och läckert. Charmigt är ett annat omdöme. Överraskande lätt med tanke på shirazinslaget. Inslag av mörka och röda bär, kryddor, trä och vanilj.
750 ml - 13.5% -
129 kr


Tommy Gunnarsson

Du kanske även vill läsa dessa

Småpartier 20 oktober

Småpartier 20 oktober

När Systembolaget nu lanserar småpartier fredagen den 20 oktober är det klassikerna och Gamla världen som står i centrum. Men visst smyger sig ett eller annat vin från Nya världen in. Vinguiden tips..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i april

Anders Melldén tipsar: Nyheter i april

Doft av sommar, vitt från Piemonte och spanska godsaker. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under april månad!             Vit..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Den 27 maj firas Ostens dag och om det är något vi svenskar gillar, så är det ost. Precis som med vin finns det en mängd olika ostar med minst lika många smaker. Lyckas man då para rätt vin med rätt..

Läs mer
Ändrade öppettider för Systembolaget

Ändrade öppettider för Systembolaget

Nu får coronaviruset påverkan på Systembolagets öppettider och sortiment. Alla butiker i Stockholm och Gotland öppnar först klockan 12 och många butiker kan stänga en timme senare. Anledningen är pe..

Läs mer