HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotellakan.

December är en av de mest intensiva månaderna både när det gäller produktnyheter och att handla hem drycker från Systembolaget. I dag, måndagen den 2 december, släpps 60 nya drycker i Systemets ordinarie sortiment i hyllorna.

• Gillar du röda viner finns det gott om nyheter att botanisera bland, hela 25 etiketter är nya ute i Systembolaget, varav två är lådviner. Spanien börjar trenda som vinland igen, och från Toro-distriktet kommer en ny Crianza. Vinet är gjort på Tempranillo-druvor och passar bra till vinterns mustiga grytor.

• Från Australien kommer det nya boxvinet The Missing Piece.Vinet är till hälften gjort på den franska druvan Durif som numera är vanligare down under än i sitt gamla hemland. Andra hälften är Cabernet Sauvignon som lagrats med ekstavar. Vinet sägs passa bra till lamm, fläskkött och vegetariska rätter.

• Vinet Gold Digger från Nya Zeeland kan vara världens sydligaste vin. Druvorna kommer från Cromwell Basin och är odlade på 240 meters höjd. Druvorna är klonade pinot noir-viner från Bourgogne, Schweiz och Kalifornien. Gold Digger passar utmärkt till fisk, fågel eller lätta fläskrätter.

• Även du som älskar vita viner får ditt lystmäte tillfredställt. Hela sju vita etiketter är nya i hyllorna. Det australiensiska vinet Tyrrell’s Wines Hunter Valley Semillon är gjord enbart på druvan Semillon.
– Vinet har relativt låg alkoholhalt och en stil som är typisk för druvsorten: gula äpplen, örter och bivax, säger Systembolagets kategorichef Johan Lund.

• Italien kommer mer och mer som producent av vita viner. Trentino släpper en druvblandning med viss sötma där det svalare klimatet ger kraftfullare aromer och kryddighet. Abruzzos nya vin är gjort av passerina – en helt ny druva i det fasta sortimentet.

• Även fast december är den största månaden för mousserande vin släpps inte mer än två bubblande nyheter. Den ena är en halvsöt champagne från Taittinger som passar bra för dig som vill dricka champagne som sällskapsdryck. Från Australien kommer DB Brut Cuvée som sägs vara ett spännande alternativ för dig som gillar Prosecco.

• På sprithyllan är det också en hel del nytt. Hela sex nya whiskysorter finns det att botanisera bland och en ny rom från Martinique.
– Kundernas intresse för mörk rom är fortsatt stort. Vi möter det genom en så kallad rhum agricole från Martinique med tydlig karaktär av råvaran sockerrör och fatlagring, säger Johan Lund. När det gäller whiskyn så släpps både skotsk och japansk maltwhisky.

• Ale och IPA kommer allt mer när det gäller öl på Systembolaget, men fortfarande står ljus lager för 90 procent av försäljningen. För dig som gillar att prova nya sorter så släpps elva nya öl från åtta olika länder: allt från tysk hefeweizen och belgisk kvadrupel till brittisk bitter och irländsk ale.

• En ny färdigblandad drink har också hittat in i det ordinarie sortimentet. Det handlar om Absolut Mixt som är lätt kolsyrad och naturligt smaksatt med en utsökt blandning av bär, frukter och såklart; Absolut Vodka.

Systembolaget lanserar också ett klimatsmart alternativ till plastpåsen och på kundernas begäran börjar butikerna sälja en tygpåsar. Kassen är gjort i återvunna lakan från hotellsängar.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Systembolaget: Fler kunder köper mer än normalt

Systembolaget: Fler kunder köper mer än normalt

Systembolaget märker nu ett ändrat köpbeteende hos svenskarna under coronakrisen. Antalet kunder i butikerna ökade förra veckan – och vi handlade mer varje gång. – Generellt så är det öl och vin som..

Läs mer
75 läckra nyheter på Systembolaget

75 läckra nyheter på Systembolaget

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är be..

Läs mer
Tre hårda paket att njuta av i jul

Tre hårda paket att njuta av i jul

Visst är hårda paket roligare än mjuka? Och visst är det ännu bättre om man hör ett kluckande ljud innanför presentpapperet? Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om tre perfekta julklappar till vinäls..

Läs mer
Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

De lokala påskölen är räddade – Systembolaget öppnar beställningarna av ”Lokalt & Småskaligt” igen efter en dags stängning. Beskedet var på väg att slå hårt mot många mindre ölbryggerier ..

Läs mer
Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer
10 dyraste flaskorna på Systembolaget

10 dyraste flaskorna på Systembolaget

Här är Systembolagets tio dyraste flaskor. En ny whisky sätter rekord och kostar 895 000 kronor. Aldrig tidigare har en så gammal single malt tappats på flaska. En 80 år gammal Glenlivet gör sensati..

Läs mer