HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotellakan.

December är en av de mest intensiva månaderna både när det gäller produktnyheter och att handla hem drycker från Systembolaget. I dag, måndagen den 2 december, släpps 60 nya drycker i Systemets ordinarie sortiment i hyllorna.

• Gillar du röda viner finns det gott om nyheter att botanisera bland, hela 25 etiketter är nya ute i Systembolaget, varav två är lådviner. Spanien börjar trenda som vinland igen, och från Toro-distriktet kommer en ny Crianza. Vinet är gjort på Tempranillo-druvor och passar bra till vinterns mustiga grytor.

• Från Australien kommer det nya boxvinet The Missing Piece.Vinet är till hälften gjort på den franska druvan Durif som numera är vanligare down under än i sitt gamla hemland. Andra hälften är Cabernet Sauvignon som lagrats med ekstavar. Vinet sägs passa bra till lamm, fläskkött och vegetariska rätter.

• Vinet Gold Digger från Nya Zeeland kan vara världens sydligaste vin. Druvorna kommer från Cromwell Basin och är odlade på 240 meters höjd. Druvorna är klonade pinot noir-viner från Bourgogne, Schweiz och Kalifornien. Gold Digger passar utmärkt till fisk, fågel eller lätta fläskrätter.

• Även du som älskar vita viner får ditt lystmäte tillfredställt. Hela sju vita etiketter är nya i hyllorna. Det australiensiska vinet Tyrrell’s Wines Hunter Valley Semillon är gjord enbart på druvan Semillon.
– Vinet har relativt låg alkoholhalt och en stil som är typisk för druvsorten: gula äpplen, örter och bivax, säger Systembolagets kategorichef Johan Lund.

• Italien kommer mer och mer som producent av vita viner. Trentino släpper en druvblandning med viss sötma där det svalare klimatet ger kraftfullare aromer och kryddighet. Abruzzos nya vin är gjort av passerina – en helt ny druva i det fasta sortimentet.

• Även fast december är den största månaden för mousserande vin släpps inte mer än två bubblande nyheter. Den ena är en halvsöt champagne från Taittinger som passar bra för dig som vill dricka champagne som sällskapsdryck. Från Australien kommer DB Brut Cuvée som sägs vara ett spännande alternativ för dig som gillar Prosecco.

• På sprithyllan är det också en hel del nytt. Hela sex nya whiskysorter finns det att botanisera bland och en ny rom från Martinique.
– Kundernas intresse för mörk rom är fortsatt stort. Vi möter det genom en så kallad rhum agricole från Martinique med tydlig karaktär av råvaran sockerrör och fatlagring, säger Johan Lund. När det gäller whiskyn så släpps både skotsk och japansk maltwhisky.

• Ale och IPA kommer allt mer när det gäller öl på Systembolaget, men fortfarande står ljus lager för 90 procent av försäljningen. För dig som gillar att prova nya sorter så släpps elva nya öl från åtta olika länder: allt från tysk hefeweizen och belgisk kvadrupel till brittisk bitter och irländsk ale.

• En ny färdigblandad drink har också hittat in i det ordinarie sortimentet. Det handlar om Absolut Mixt som är lätt kolsyrad och naturligt smaksatt med en utsökt blandning av bär, frukter och såklart; Absolut Vodka.

Systembolaget lanserar också ett klimatsmart alternativ till plastpåsen och på kundernas begäran börjar butikerna sälja en tygpåsar. Kassen är gjort i återvunna lakan från hotellsängar.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs. I början på september 2022 presenterade regeringen sin budget för 2023. I den ingick höjningar av skatt på alkohol och tobak. Med detta innebär att skatten på alkoholvaror höjs ..

Läs mer
Nya vinlanseringar i februari 2022

Nya vinlanseringar i februari 2022

Under februari lanseras inte mindre än 98 nya viner. Av dessa finner vi 65 stycken i det tillfälliga sortimentet, 29 på internet och 4 i sortimentet “lokalt och småskaligt”. Av dessa har vi valt ut ..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
5 fakta du inte visste om baksmälla

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på rikt..

Läs mer