HEM

Aktuellt

Guldregn över svenska Hernö Gin

Vilket guldregn över Hernö Gin! 17 vunna guldmedaljer på två månader – nu senast två guld i prestigefyllda IWSC.
– Den här tävlingen är den mest prestigefulla i branschen. Jag känner stor ödmjukhet inför de båda gulden som är ytterst få förunnat att uppnå, säger Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin.

Den svenska ginen Hernö Gin fortsätter att vinna priser och övertyga internationella tävlingsjuryer om sin excellens. På två månader har Hernö Gin kammat hem 17 guldmedaljer i tre olika tävlingar och etablerat sig i ginvärldens toppskikt. Senast blev det två guld i International Wine & Spirit Competition, IWSC. Tävlingen anses av många vara den största och mest prestigefyllda inom vin och spritdrycker.

Juryn i IWSC prisade både Hernö Gin och Hernö Old Tom Gin för att de ”representerar excellens med utmärkt smakbalans som skiljer sig från mängden.”

– Vår Old Tom fortsätter med det här guldet att placera sig i det absoluta toppskiktet i ginvärlden, säger Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

Hernö Old Tom Gin har tidigare belönats med guld samt en Trophy för bästa gin i Asien i IWSC. Hernö Gin som helhet har genom åren fått en rad andra fina utmärkelser i tävlingen, bland annat världens bästa gin till en gin och tonic.

– En exemplarisk Old Tom med doft av cederträ, hasselnöt och citronzest. Den friska, rena smaken visar ett sällsynt djup och blir rundare av en subtil sötma innan ett avslut med svartpeppar och exotiska kryddor. Så beskriver juryn upplevelsen av Hernö Old Tom Gin, förklarar Jon.

Hernö Old Tom Gin görs på samma grundrecept som Hernö Dry Gin, men innehåller lite extra älgört för ökad sötma. Efter destillering tillsätts en gnutta socker, vilket är utmärkande för just gintypen Old Tom som har anor från 1800-talets England.

– Det finns en anekdot bakom katten på vår flaska: Under en tid då gin var en förbjuden dryck i England markerade illegala pubar med en svart träkatt att gin fanns både till försäljning och förtäring, berättar Jon.

Hernö Gins satsningar stannar inte vid prisvinnande gin. I augusti ska en cocktailbar öppnas vid Slussen i Stockholm och snart öppnas ett stort ginhotell i hemstaden Härnösand.

– Med etableringen i Stockholm vill vi öka tillgängligheten och komma närmare såväl svenska som internationella konsumenter som inte har möjlighet att besöka oss i Dala. Härnösand är och förblir vår ”huvudstad”, men med ökad närvaro i Sveriges huvudstad flyttar vi fram positionerna med siktet inställt på fortsatt tillväxt – såväl på vår hemmamarknad Sverige som internationellt, säger Jon Hillgren.

Hemma i Härnösand får destilleriet snart sällskap av ett upplevelsehotell i åtta våningar där besökarna kan både övernatta, äta och njuta av förstklassig gin.

– Jag har också den stora glädjen att berätta att Hernö Gin kommer att bygga och driva ett destinations- och upplevelsehotell i Härnösand. Kommunstyrelsen i Härnösand har beslutat om tecknandet av ett markanvisningsavtal med Hernö Gin, säger Jon Hillgren.

De senaste månaderna har ett intensivt arbete pågått för att utveckla och förfina designen av hotellet. Tanken är att lyfta Härnösand som besöksmål och skapa en tydlig destination i Höga Kusten.

– Det känns jätteroligt att äntligen få avslöja lite mer av hur vi tänkt oss utformningen och berätta mer om detaljerna kring hur vi kommer att förvalta den totala lokalarean som uppgår till 7 413 kvadratmeter, säger Jon.

Totalt 128 rum kommer att erbjuda upplevelser för konferens- och affärsresenärer, par, barnfamiljer och andra sällskap som söker något minnesvärt.

– Inredning, upplevelse och koncept ska gå att sammanfatta med ett stort wow, det är min vision. Ett antal större rum samt mindre sviter ger en utökad upplevelse och på plan nio erbjuder en stor gin-svit något alldeles extra för den som önskar det, berättar Jon.

Destilleriets hjärta finns någon mil utanför Härnösand, på gården Dala. På denna idylliska plats grundades Härnö Gin för tio år sedan och här finns både grundarens bostad och bränneripannorna. Sedan starten 2011 har destilleriet byggts ut från en kopparpanna bredvid bostadshuset till tre pannor, serveringsbyggnad och ett stort lager.

Hernö Gin
Hernö Gin
Enkel och ren i stilen med tydliga klassiska nyanser av enbär och citrus.
500 ml - 40.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
335 kr

Hernö Old Tom Gin
Hernö Old Tom Gin
Kryddig smak med inslag av enbär, pomerans, koriander, svartpeppar, älggräs och vanilj.
500 ml - 43% - Sockerhalt 1.9 g per 100 ml
355 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Veckans drink: Bombay Sapphire

Veckans drink: Bombay Sapphire

Bombay Sapphire Premier cru murcian lemon – en ny premiumgin skapad som en hyllning till Murcia-regionen i Spanien och de fantastiska citrusfrukter som produceras där, samtidigt som den kastar ljus ..

Läs mer
Gin – vad är det egentligen? Allt du behöver v..

Gin – vad är det egentligen? Allt du behöver v..

Gin är en av världens mest populära och kända spritsorter. Du känner säkert redan till drinkarna Tom Collins, Dry Martini och Gin & Tonic som alla har gin som ingredients. Idag är denna flera h..

Läs mer
”Spriten tar inte död på coronaviruset”

”Spriten tar inte död på coronaviruset”

Vodka, whisky och gin fungerar inte som handsprit. Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starkvaror inte tar död på coronaviruset. – Den har inte tillräckligt hög alkoholhalt ..

Läs mer
Svensk bakom nya gin-trenden

Svensk bakom nya gin-trenden

Han är från Sydafrika, hon från Sverige. Nu har paret Craig Hutchison och Maria Sehlström skapat ett nytt och intressant ginkoncept. Gintrenden tycks vara här för att stanna, och som följd av det ha..

Läs mer
Veckans drink: Gibson’s London Dry Gin

Veckans drink: Gibson’s London Dry Gin

Plötsligt inser du att dina gäster är på väg och du har glömt att fundera på vilken välkomstdrink du ska bjuda på. Då passar det utmärkt med en Gibson’s Hugo Cocktail. Den är enkelt att göra, ..

Läs mer
Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Missa inte Svenska Gin & Tonic-dagen den 20 april. Här listar vi tre svenska ginsorter och drinkrecept att skåla in bemärkelsedagen med. 1. Klassisk Gin & Tonic med Hernö Gin   Från va..

Läs mer