HEM

Aktuellt

Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

För ett tag sen skrev vi på Vinguiden om de 10 mest sålda drinkarna, som till stor del var riktiga klassiker.  Vill du uppdatera drinklistan med det trendigaste just nu ska du satsa på lila – perfekt när senaste nyheten är en svartvinbärsgin i just denna trendfärg. Här är recept på fyra somriga drinkar i årets hetaste kulör!

Smaksatt och färgat gin är en trend som bara vuxit den senaste tiden. Beefeater var allra först ut med rosa gin för några år sedan, sedan hakade Stockholms Bränneri på med en rosa lingon- och rabarbergin. Gordon’s ville inte vara sämre och släppte en gin med hallon och rosor – och nu kommer Tanqueray med sin lila gin, med smak av svarta vinbär. Perfekt i tid för att haka på sommarens hetaste trend med lila drinkar!

Blackcurrant Royale är det senaste lila tillskottet i Tanquerays allt rikare utbud av speciella gin. Den nya smaken sägs vara inspirerad av den överdådiga och extravaganta franska naturen, en perfekt blandning mellan svarta vinbär från Frankrike med vanilj och exotiska svarta orkidéer.

Tillsammans med prosecco och citron får du en lila drink som onekligen får det att vattnas i munnen.

– Vi vet att ginälskare är ute efter mer än bara smak, så vi djupdök i Charles Tanquerays historia. Inspirerat av Tanquerays arv och resor blandade vi praktfulla och mystiska smaker för att skapa denna utsökta gin som serveras bäst med tonic eller prosecco. Det är en gin som inte liknar någon annan, säger Janine Blakeway-Ely, Head of Europe Gin Innovation.

För den som vill ha en mer kraftfull drink är ett tips att blanda till en lila GT. Extra stilfull blir den om du garnerar med färska svarta vinbär och citron. För den riktigt avancerade drinkkocken föreslår vi en plummy: syrade plommon och mörk rom i härlig förening. 

Tanqueray Blackcurrant Royale
Tanqueray Blackcurrant Royale
Tanqueray Blackcurrant Royale är en utmärkt och unik gin gjord med franska svarta vinbär och vaniljtoner, där en svart orkidéinspirerad smak sätter sitt prägel på smaken.
700 ml - 41.3% - Sockerhalt 4.0 g per 100 ml
349 kr

Tanqueray Blackcurrant Royale och Tonic

Du behöver:
50 ml Tanqueray Blackcurrant Royale
150 ml Premium tonicvatten
Garnera med färska svarta vinbär / björnbär och citron

Gör så här:
1. Fyll ett coupeglas med is.
2. Häll i Tanqueray Blackcurrant Royale.
3. Tillsätt premiumtonic och rör om.
4. Garnera med en näve mörka bär och en citronklyfta

Källa: Tanqueray

Tanqueray Blackcurrant Royale French 75

Du behöver:
50 ml Tanqueray Blackcurrant Royale
30 ml citronsaft
15 ml sockerlag
50 ml prosecco
Garnera med citronskal

Gör så här:
1. Addera Tanqueray Blackcurrant Royale, citronsaft och sockerlag i en shaker och skaka.
2. Sila ner i ett coupeglas.
3. Toppa med prosecco.
4. Garnera med citronskal.

Källa: Tanqueray

Pink summer

Du behöver:
4 cl gin (gärna lila)
Schweppes Russchian
Färsk lime
Is

Gör så här:
1. Fyll ett highballglas med is. Häll i gin och pressa över färsk lime.
2. Toppa med Schweppes Russchian och garnera med en limeskiva.

Källa: Schweppes

Plummy

Du behöver:
Is, gärna stora bitar
3 cl mörk rom
1,5 cl likör av svartvinbär
Schweppes Premium Mixers tonic & pink pepper
1 syrat plommon med smak av kanel och vanilj

Gör så här:
1. Lägg isen i glaset. Mät upp och häll i mörk rom och likör.
2. Tillsätt Schweppes Premium Mixers Pink Pepper. Rör varsamt om i glaset.
3. Avsluta med ett utsökt syrat plommon (recept nedan).

FAKTA

Så gör du syrade plommon:

Att jobba rent är A & O för att lyckas med syrade plommon. Ta fram en burk med förslutbart lock. Sterilisera burken genom att skölja den med kokande hett vatten. Koka upp ytterligare vatten och låt det svalna av, häll det sedan i burken. Addera 1 msk salt per liter vatten. Droppa i 2 teskedar Molkosan per liter vatten, för att hjälpa syrningsprocessen på traven.

Tvätta plommonen (gärna eko) och skär dem i bitar (välj plommon med så fast fruktkött som möjligt och med låg sötma). Placera plommonen i burken, viktigt är att frukten täcks av vattenlösningen. Om några plommon flyter upp ovanför ytan kan du fylla en mindre plastpåse med vatten och lägga den på toppen av plommonen, under burkens lock, för att hålla dem nere.
Krydda vattenlösningen med en tesked vaniljpulver, två kanelstänger och en halv tesked kanelpulver. Låt dina plommon stå mörkt i rumstemperatur de första två dygnen, öppna burken en gång dagligen dessa första dagar för att lätta på trycket. Efter denna period kan du med fördel ställa in burken i kylskåpet. Så länge som du är noga med renligheten så kan dina syrade plommon hålla länge – använd ditt lukt-och smaksinne. Den syrliga smaken blir mer framträdande med tiden. Receptet är skapat med syrade plommon som fått stå i 2 veckor.

Källa: Schweppes
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen fredag och lön – fira med en äppeldri..

Äntligen fredag och lön – fira med en äppeldri..

Äntligen första löningsfredagen efter semestern. Då passar det perfekt att fira med en god fredagsdrink – gärna med nyplockade äpplen. Här är fyra sensommardrinkar som förgyller helgen. Nu har de fl..

Läs mer
Blanda GT som proffsen – så här gör du

Blanda GT som proffsen – så här gör du

Att njuta av en GT till och från är långt ifrån ovanligt, och många har dessutom letat sig fram till en smakkombination som just de gillar. Det kan vara allt från att ha i gurka och svartpeppar till..

Läs mer
Bartendern vann – med nya superdrinken

Bartendern vann – med nya superdrinken

Han gjorde en drink som tävlingsjuryn älskade. Nu får bartendern Mikael Nilsson åka till den internationella finalen av prestigefyllda cocktailtävlingen Bacardí Legacy. – Jag ser fram emot att tävla..

Läs mer
Här är nya svenska drycken: Gin & tonic-snapsen

Här är nya svenska drycken: Gin & tonic-snapsen

Vad händer om man mixar en gin & tonic med snaps? Man får en helt ny svensk produkt! Nu kommer företaget Swedish Tonic med den spännande blandningen lagom till sommaren. – Vi har skapat vår tol..

Läs mer
Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Nu kommer Hannah Graaf och Daniel Paris med sina egna drinkar hos Vau De Vill. Dessutom har stjärnkocken Erik Videgård komponerat en passande meny till drinkarna. Nu kan du dricka dem var du vill &#..

Läs mer
4 tips som lyfter din grogg

4 tips som lyfter din grogg

En grogg är en oerhört enkel typ av drink som enbart består av två ingredienser. Det betyder att din klassiska rom och cola och gin och tonic är typiska groggar. Men det finns massor av bra sätt att..

Läs mer