HEM

Aktuellt

Så blandar du en perfekt gin & tonic

Tänka sig – det finns en internationell dag enbart för gin & tonic: den 9 april kommer det blandas och drickas extra mycket i världens hem och i de barer som vågar ha öppet trots coronaepidemin. Prisbelönta bartendern Björn Kjellberg ger tips på hur du parar ihop en perfekt GT hemma:
– En GT kanske låter lätt, men låt dig inte luras, säger han.

Under de senaste åren har intresset för gin ökat explosionsartat i Sverige och trenden tycks vara här för att stanna. Enligt Systembolagets statistik har försäljningen av gin ökat med 35 procent på tre år. I takt med det ökade intresset för gin, har även fascinationen för drinkar vuxit sig populärt i svenskarnas hem.

Allt fler svenskar väljer alltså att skåla med gin i glaset och engagemanget ökar för hantverket av välkomponerade drinkar i svenska hem. Så lagom till den Internationella gin & tonic-dagen – den 9 april –
ger gin-connoisseuren och prisbelönta bartendern Björn Kjellberg tips på hur du parar ihop en perfekt GT hemma.

Gin används som bas i många olika drinkar – men är kanske mest känd som huvudingrediens i den klassiska Gin & Tonicen. En GT kanske låter lätt, men låt dig inte luras. En mängd olika gin-, tonic- och garneringskombinationer gör GT:n långt ifrån en enkel drink att komponera rätt.

Här är Björn Kjellbergs tips på hur man sätter ihop en perfekt GT hemma:


Centralisera drinken kring din gin – en rad olika kryddningar och smaksättningar gör gin till en mångsidig dryck som bjuder in till stor variation av tonics och garneringar. Det man ska utgå ifrån är att konstruera sin GT utifrån ginens smakprofil och stil. Olika stilar av gin kan till exempel vara sötare, friskare, torrare, fruktigare eller blommigare. Ett enkelt och bra tips för att identifiera stilen på just ditt val av gin är att först läsa på om den på flaskans baksida, på Systembolagets smaknoteringar eller på varumärkets egen hemsida.

Ett annat, och kanske ett roligare tips, är att helt enkelt provsmaka ginen och fundera över i vilken riktning profilen drar åt. När man identifierat stil och smak på sin gin bör man i nästa steg matcha den med samma drivande smak eller stil när man väljer tonic och garnering.

Tonicen går i linje med ginens karaktär – Har man exempelvis en citrusdriven gin bör man alltså para ihop denna med en citrusdriven tonic. Idealiskt ska den vara av förstklassig kvalitet eftersom tonicen utgör två- till tre fjärdedelar av din GT. En av de främsta orsakerna till att vissa inte tycker om GT har att göra med dålig kvalitet av tonic eller en opassande kombination med vald gin.

Garnera för att förstärka eller komplettera. När man bygger vidare med garnering kan man antingen lyfta citrusen ytterligare och garnera med en citrusskiva, alternativt komplettera smakpaletten med exempelvis ett par färska hallon.

Björn Kjellbergs favoritrecept på tre gin:

Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
Doft: Kryddig och fräsch.
Smak: Kryddig, komplex smak med inslag av enbär, kanel, koriander, citrusskal, sandelträ och peppar.
Tonic: En kryddigare tonic
Garnering: Rosa grapefrukt och rosépeppar

Beefeater London Dry Gin
Doft: Enbär och söt citrus
Smak: Torr smak med tydliga toner av enbär och citrus
Tonic: En rättfram klassisk tonic
Garnering: Apelsin- och citronskiva

Malfy Gin Con Limone
Doft: Nyanserad doft av aromatisk citrus med mild enbärston
Smak: Delikat, fräsch med inslag av citron med en balanserad eftersmak
Tonic: En citrusdriven tonic
Garnering: Citronspiral (zest)


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Hetaste trenden från USA – nu till Systembolag..

Hetaste trenden från USA – nu till Systembolag..

Låg halt av socker, kolhydrater och alkohol. Hard Seltzer är drycken som gjort stor succé i USA. – Men vi har sett en stor efterfrågan för den här produkten hos våra svenska konsumenter, säger Malen..

Läs mer
Dags för en vodkadrink! Här är 5 favoriter du inte f..

Dags för en vodkadrink! Här är 5 favoriter du inte f..

Dags för en vodkadrink! Vodka är väldigt populärt att använda till drinkar på grund av dess neutrala smak. Det gör att du kan skapa i princip vilka smakkombinationer som helst med vodka som spritbas..

Läs mer
Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Svenskt, ekologiskt och helt hantverksmässigt producerat i en liten röd stuga. Snart lanseras nya First Gin från Sigtuna på Systembolaget. – Vi hittade brännpannan i det övergivna lilla huset och tä..

Läs mer
Sätt fart på sommarfesten med våra lyxiga bålrecept..

Sätt fart på sommarfesten med våra lyxiga bålrecept..

Vad passar bättre på sommaren än en uppfriskande bål? Den är snabb att röra ihop och passar bra som såväl fördrink som törstsläckare på strandfesten. Här är tre suveräna bålrecept, både med och utan..

Läs mer
Vinguiden besöker Stockholms Bränneri

Vinguiden besöker Stockholms Bränneri

En historia vi länge varit nyfikna på är den om Stockholms Bränneri. Ni har säkert sett de oerhört vackra ginflaskorna som sedan några år tillbaka pryder hyllorna på Systembolaget. Vi tog tag i sake..

Läs mer
Hylla kärleken med en god Alla hjärtans dag-drink

Hylla kärleken med en god Alla hjärtans dag-drink

En riktigt god drink – det är en bra början för att komma i rätt stämning på Alla hjärtans dag. Vi ger dig recepten som förvandlar middagen och hela den mysiga dejtkvällen till succé! Frozen Strawbe..

Läs mer