HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Gin – vad är det egentligen? Allt du behöver veta

Gin är en av världens mest populära och kända spritsorter. Du känner säkert redan till drinkarna Tom Collins, Dry Martini och Gin & Tonic som alla har gin som ingredients. Idag är denna flera hundra år gamla dryck trendigare än någonsin!

Gin är en spritsort som traditionellt sett har en tydlig smak av enbär, citrus och koriander, men idag finns spritdrycken i flera spännande smaker. Gemensamt är att enbär måste var den mest framträdande smaken, annars får den inte kallas för gin.

Storbritannien är en av världens största producenter av gin men även här i Sverige finns det flera destillerier. Ett exempel är prisbelönta Hernö Gin som ligger utanför Härnösand.

Historien bakom gin

Enligt legenden var det den holländske apotekaren och professorn Franciscus Sylvius, som på 1600-talet först tog fram gin, eller “Genever” som drycken då hette. Det var i jakten på en medicin mot magåkommor som han destillerade sprit tillsammans med enbär. Den blev snabbt populär som botemedel mot flera sjukdomar och såklart även som sällskapsdryck.

Det var först efter kriget mellan Holland och England som de engelska soldaterna tog med sig ginet tillbaka och den exploderade i popularitet. Exempelvis producerades år 1733 otroliga 50 miljoner liter bara i London, vilket motsvarar cirka 60 liter per person.

Kul fakta är att tonic, som man drack mot Malaria i Indien, även hittade tillbaka till England på den tiden. Där blandades den självklart med gin, för att fram den där speciella smaken. Missa inte vår artikel om hur du blandar en perfekt GT!

Hur gör man gin?

Gin kan göras på flera olika sätt men det mest vanliga är att blanda en krydd- och örtblandning i bassprit. Det lite finare ginet som går under namnet “Distilled Gin” tas fram på ett mer komplicerat sätt. Då destilleras spriten tillsammans med kryddorna i kopparpannor.

Vinguidens 3 mest populära ginflaskor

Good ol’ Sailor är en ekologisk gin som 2012 blev medlem i serien med samma namn. Produkten är inte bara unik för sin nytänkande design utan även för att vara först inom det svenska gin-sortimentet att lanseras i PET-flaska.
700 ml - 37.5% -
199 kr

Bombay Premier Cru är en small batch gin som är framtagen för att hylla Murcia regionens mest utsökta citrusfrukter. Premier Cru som betyder ”first growth” är namnet på detta nya Bombay uttryck för att hylla de utvalda kryddorna och de aromatiska citrusfrukterna runt om i världen som används i Bombay gin.
700 ml - 47% -
419 kr

Tanqueray Blackcurrant Royale är en utmärkt och unik gin gjord med franska svarta vinbär och vaniljtoner, där en svart orkidéinspirerad smak sätter sitt prägel på smaken.
700 ml - 41.3% - Sockerhalt 4.2 g per 100 ml
349 kr

FAKTA

Olika typer av gin

Det finns flera olika typer av gin. Här är några av de mest vanliga:

1. Gin - Gin utan ytterligare benämningar består av destillerad sprit som i efterhand smaksatts med essenser (kryddor och örter).

2. Distilled Gin - Här har smaksättarna, ofta enbär, koriander och citrus, destillerats tillsammans med spriten. Detta ger en mer integrerad smak.

3. London Dry Gin - Denna gin är också destillerad tillsammans med smaksättarna. Skillnaden är att den inte får eftersötas eller justeras. Slutprodukten får innehålla max 0,1 gram socker per liter.

4. Old Tom - Detta är en gin som sötats med socker, honung eller sockerhaltiga kryddor. Traditionellt sett är det denna gin som ska användas i drinken Tom Collins.
5. Plymouth Gin - Denna gin har en oljigare karaktär och smaksätts ofta med torkade skal från söta apelsiner.

6. Sloe Gin - Framställs genom att blanda destillerad gin med slånbär och socker. Resultatet är en smakrik, blåröd likör, ofta med något lägre alkoholhalt än vanlig gin.

7. Genever - Ginens anfader genever är också ursprungsskyddad och får endast tillverkas i Nederländerna, Belgien samt två av Frankrikes nordligaste regioner.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa