HEM

Aktuellt

Nyblivna sommelieren som tävlar i Sveriges Mästerkock

Få som har följt programmet “Sveriges Mästerkock” kan ha undgått den levnadsglada och sociala deltagaren Helena Ekman. Med vällagad husmanskost och ett glatt humör har hon letat sig in i mångas hjärtan. Men alla vet nog inte att hon dessutom är sommelier. Vi fick en intervju med Helena för att prata om mat, vin och hur det är att vara med på TV.

Helena, du har en enorm passion och energi som verkligen tränger genom rutan. Var kommer den ifrån?
– Jag har alltid haft enorm energi och älskar att ha många järn i elden. Min passion för mat och vin kommer sedan av att jag verkligen tankar energi när jag är i köket. Dels behöver jag mat för att kunna orka med mitt eget höga tempo och dels älskar jag att laga mat. Så jag får både mental och fysisk energi när jag komponerar maträtter.

Vi är nu fyra avsnitt in på Sveriges Mästerkock. Hur är det att delta i tävlingen?
– Det är superkul! Jag har följt programmet i många år och tänkt “hur svårt kan det vara?” Nu får jag själv stå där och ta emot juryns kritik. Det är utan tvekan den häftigaste resa jag varit med om. Jag får lära mig massor av nya saker och även träffa Mischa Billing, en person som jag verkligen ser upp till när det kommer till vin! Dessutom får jag massor av nya vänner och det är oväntat roligt att få vara med och göra TV. Jag rekommenderar verkligen alla som gillar att laga mat att söka till programmet.

Du utbildade dig nyligen till sommelier. Hur kommer det sig?
– Det var faktiskt en julklapp till mig själv förra julen. Jag har huvudsakligen gillat vitt vin men kände att jag ville hitta även röda viner som passar mig. Istället för att på måfå testa mig igenom Systembolagets sortiment verkade det vara en mer effektiv approach att faktiskt lära mig om det mer grundligt. Eftersom jag älskar tävlingar satte jag upp som mål att vara klar med utbildningen före golfsäsongen, det vill säga på 3,5 månad. Därför blev det vinprovningar med mina kollegor och mycket plugg på kvällar och helger.

Du är VD för ett fastighetsbolag till vardags. Vad räknar du med att använda din nya vinkunskap till?
– Utöver att hitta goda viner till mig själv älskar jag att laga mat. Att då kunna skapa synergier där smakerna verkligen lyfter varandra ser jag som ett nästa steg i min matlagning. Jag älskar även att lära ut saker så jag har numera ett Instagramkonto där jag tipsar om mat och vin. Jag finns också på YouTube tillsammans med en kollega där vi lagar maten från Sveriges Mästerkock. Jag vill inspirera andra till att göra god, vällagad mat och para det med bra viner utan att göra det för komplicerat.

Nu när du är sommelier måste jag ju fråga – måste det vara rött till kött och vitt till fisk?
– Nej! Det är så förlegat tankesätt att man blir mörkrädd. Vilket vin du ska ha till maten beror inte bara på vilken råvara det är, utan även hur den är tillagad. Tänk dig ett bra Pinot Noir till en grillad hälleflundra med rotsaker, eller ett Chardonnay till en fläskfilé. Det är ju utmärkta kombinationer. Själv brukar jag välja ett fylligt och ekfatslagrat Chardonnay till rött kött, eftersom jag gillar vitt mer än rött. Det enda man ska undvika är att para rå fisk med rött vin då det ger en metallisk smak.

Avslutningsvis, vilka är dina tre favoritviner?

Casal di Serra Classico Superiore Umani Ronchi
2022
Casal di Serra Classico Superiore Umani Ronchi
Först ut är Casal di Serra från Italien och som är ett bra allroundvin. Det har en frisk och fruktig smak med inslag av gula päron och citrus. Funkar utmärkt till såväl skaldjurspasta som vegetariska rätter.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
109 kr

Meursault Narvaux
2019
Meursault Narvaux
Näst på tur är en Meursault Narvaux 2019. Det är en Chardonnay från Louis Jadot som dessvärre inte längre finns hos Systembolaget. Men den har en behaglig, välbalanserad syra och god fatton som inte är så smörig utan snarare elegant. Jag dricker den gärna till torsk med vitvinssås.
750 ml - 14% -
539 kr

Bergström Winery Old Stones Chardonnay
2020
Bergström Winery Old Stones Chardonnay
Det tredje vinet är en Bergström Wineyard Pinot Noir 2017. Det är ett rött vin från Oregon. Intressant är att det är en svensk som startade vingården efter flytten till USA. Deras Pinot Noir tycker jag är mer finlemmad och sofistikerad än franska Pinotviner. Dessutom har vinet trevliga hallontoner, låga tanniner och hög syra vilket passar utmärkt till många olika maträtter. På Systembolaget finns dock bara deras Chardonnay från 2019.
750 ml - 13% -
259 kr

Foto: Gabriel Liljevall/TV4


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Måns Zelmerlöw om sin nya Hola MZ Cava Rosé

Måns Zelmerlöw om sin nya Hola MZ Cava Rosé

Den åttonde februari släpptes det senaste tillskottet i Måns Zelmerlöws vinserie MZ på Systembolaget. Förra året fick vi se en cava och nu kommer hans första rosé-cava. Vi fick en kort intervju med ..

Läs mer
Avsnitt 4: Förvara vinflaskan på rätt sätt hemma

Avsnitt 4: Förvara vinflaskan på rätt sätt hemma

Det finns många faktorer i hemmet som kan påverka vinets kvalité. De största hoten är starkt solljus och värme. Så hur ska du förvara vinflaskorna över längre tid? Vinflaskorna mår som bäst på en p..

Läs mer
Välj rätt vin till våffeldagen

Välj rätt vin till våffeldagen

Snart är det dags för våffeldagen, vilket är ett utmärkt tillfälle att testa lite nya smakkombinationer. Du kanske vanligtvis dricker kaffe till din våffla, men nedan följer lite förslag på både mat..

Läs mer
Vinnaren av Sveriges mästerkock 2021 – Christi..

Vinnaren av Sveriges mästerkock 2021 – Christi..

Nu släpper vinnaren i Sveriges mästerkock 2021 en egen kokbok. Christin Kashou, 24, avgudar spännande asiatiska smaker – men vinet hämtar hon helst från Italien. – Jag vill göra den asiatiska maten ..

Läs mer
Tareq Taylor: ”Uppvaktad av fem vinbolag”

Tareq Taylor: ”Uppvaktad av fem vinbolag”

Tareq Taylor gör succé och vann en dubbelseger i tv-priset Kristallen: Årets tv-personlighet och Årets livsstilsprogram. Resan dit har varit lång och full av hårt arbete och motgångar. Nu är stjärnk..

Läs mer
Stjärnor tänds för svenska lyxkrogar

Stjärnor tänds för svenska lyxkrogar

Vilken stjärnglans över svenska lyxkrogar! Tommy Myllymäkis nya Aira får sin första stjärna i Guide Michelin och Björn Frantzén försvarar sina tre stjärnor. Vinguiden har testat den nya superkrogen ..

Läs mer