HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Jättesuccé för matkanalen Godare

Vilken succé för nya matkanalen Godare! Efter bara ett drygt år lockar Godare 500 000 tittare i veckan.
– Vi har fått en flygande start. Man behöver inte vara duktig på att laga mat för att gilla att titta, säger Øivind Lindøe, grundare och VD för Godare.

Sedan drygt ett år tillbaka har Sverige fått sin första renodlade matkanal. Godare riktar sig till matintresserade i alla åldrar. Kanalen sänder både internationella matprogram från hela världen samt nya, egna matprogram. Succén har varit massiv – redan nu tittar en halv miljon svenskar på Godare, enligt MMS. Kanalen kan ses via olika kanalpaket i den vanliga tv:n, via  Godares hemsida eller via Aftonbladet och andra Schibsted-tidningar.

– Det fanns ingen renodlad kanal för mat och dryck i Sverige tidigare. Under en resa i Australien upptäckte jag att de hade fyra olika matkanaler. När jag kom hem konstaterade jag att varken Sverige eller Norge hade någon. Många kallar det för en nischkanal, men alla handlar och lagar mat, så det är mer än ett intresse, säger Øivind Lindøe, grundare och VD för Godare.

Att etablera en ny tv-kanal i Sverige är ingen lätt match. Många har försökt, men få har lyckats. Godare har fått många trogna anhängare på bara ett år och det är ungefär lika många män som kvinnor som tittar.

– Det krävdes mycket arbete för att etablera varumärket, men med mediehusets Schibsteds kraft med annonser och ett jättetätt samarbete med redaktionen på Aftonbladet, så har vi fått en extremt rask etablering.

Kanalen sänder både inköpta format med kända tv-kockar såväl som egenproducerade program. Inom kort startar flera spännande serier med kända profiler som Godare tagit fram själva.

– Under corona och karantänen har vi haft Jamie Oliver med ”Keep Cooking and Carry on”. Han tog vad han hade och var kreativ, man sitter hemma och bakar lite och experimenterar. Många som inte är jätteduktiga på att laga mat gillar ändå att titta på matlagning. Man kan hoppa in och titta lite när som helst. Den kan stå på hela tiden, barnvänligt och feelgood.

För den vinintresserade kommer en riktigt spännande satsning inom kort. Den kände vinprofilen Joe Fattorini har flyttat till Sverige och kommer att synas i ett program som Godare producerar i egen regi.

– Hans program The Wine Show är en jättesuccé sedan tidigare och han skriver i The Guardian. Det kommer att bli ett jättespännande nytt program.

Många av programmen på Godare handlar om vinländer som Sydafrika, Australien, Sydamerika. Alla program innehåller vin och vintips. Även svenskt vin uppmärksammas i kanalen, Godare gör en säsong med Tareq Taylor och sex halvtimmar av Nordic Cookery.
– Missa inte Rick Steins ”Long Weekends” och James Martins ”French Adventures” den närmaste tiden. Fantastisk mat och fantastiska viner, avslutar Øivind Lindøe.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa