HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Stjärnor tänds för svenska lyxkrogar

Vilken stjärnglans över svenska lyxkrogar! Tommy Myllymäkis nya Aira får sin första stjärna i Guide Michelin och Björn Frantzén försvarar sina tre stjärnor. Vinguiden har testat den nya superkrogen Aira i ett nybyggt mattempel på Djurgården – stjärnan är välförtjänt.

Tommy Myllymäki och restaurang Aira plockar sin första stjärna i årets utdelning av Guide Michelin. Det gör även krogarna Äng, Hotell Borgholm och Project. Superkrögaren Björn Frantzén sitter säkert med tre stjärnor för krogen Frantzén.

Utdelningen av stjärnor från Guide Michelin blev en uppvisning för den svenska restaurangbranschen. Trots att pandemin lagt krokben för krogarna under 2020 och delar av 2021 lyckades fyra restauranger erövra sin första Michelinstjärna. Utdelningen sändes live på matkanalen Godare.

Restaurangerna Äng, Hotell Borgholm, Project och Tommy Myllymäkis Aira plockade alla sin första stjärna.

– Teamet är värt det. Jag är inte en inspektör, men jag tycker att den här restaurangen är rätt så bra. Vi är jätteglada, säger Tommy Myllymäki till Godare.

Vinguiden har testätit nya Aira och kan intyga att rätterna håller hög klass och att Michelinstjärnan är högst välförtjänt. En rad fantastiska rätter tar dig ut på en otrolig smakresa under lunchens avsmakningsmeny.

Fantastiska viner ackompanjerar maten perfekt och för den som avstår alkohol finns ett nyskapande alkoholfritt dryckespaket med eleganta smaker. Airas nya lokal är ett fantastiskt mattempel, samtidigt som miljön är så pass diskret att den inte stjäl fokuset från smakerna.

Att Tommy Myllymäki siktar högt är ingen hemlighet, men han har ännu en bit kvar til Björn Frantzén som försvarar sina tre stjärnor i Guide Michelin. Frantzén är den enda restaurangen i Sverige med tre stjärnor.

– För oss kockar och gästerna är tre stjärnor det ultimata priset, men det är 365 dagars hårt arbete och det ska vi tillbaka till imorgon efter detta. Men det känns otroligt, jag är så glad för teamet och deras hårda arbete, sa Björn Frantzén under Godares sändning.

Foto: Petter Bäcklund

FAKTA

Fakta Michelin-guiden:

Restaurangguiden har getts ut i 120 år av den franska däcktillverkaren Michelin. Det anses vara världens mest prestigefyllda krogguide. Så här ska stjärnorna tolkas:

* En mycket bra restaurang i sin kategori.
** Utomordentlig matlagning, värt en omväg.
***Exceptionellt bra kök, värt en egen resa.

Svenska restauranger som får nya Michelinstjärnor 2021:

Aira (Stockholm) *
Project (Göteborg) *
Äng (Tvååker) *
Hotell Borgholm (Borgholm) *

Svenska restauranger med Michelinstjärnor sedan tidigare:

Frantzén (Stockholm) *** (2018)
Vollmars (Malmö) ** (2017)
Daniel Berlin krog (Skåne-Tranås) ** (2018)
Oaxen krog (stockholm) ** (2015)
Gastrologik (stockholm) ** (2015)
Aloë (Älvsjö) ** ( 2020)
Restaurang 28+ (Göteborg) * (1991)
Thörnströms Kök (Göteborg) * (2011)
Bhoga (Göteborg) * (2014)
Koka (Göteborg) * (2015)
SK Mat och människor (Göteborg) * (2015)
Sav (Malmö) * (2018)
Ekstedt (Stockholm) * (2013)
Operakällaren (Stockholm) * (2014)
Sushi Sho (Stockholm) * (2016)
Agrikultur (Stockholm) * (2020)
PM & Vänner (Växjö) * (2016)
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa