HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecco

De italienska myndigheterna har till slut gett sitt godkännande. Rosé-prosecco får produceras. Det betyder att vi kan njuta av det nya bubblet i början av nästa år.
– Vi är tacksamma över att äntligen kunna skapa ett nytt fantastiskt vin, det betyder mycket för alla duktiga producenter i Italien, säger Stefano Zanette, chef för landets prosecco-konsortium.

Rosévin och prosecco på en och samma gång – det låter nästan för bra för att vara sant. Men nu är det klart – efter många år av hårda förhandlingar och villkor där italienska jordbruksministeriet har varit inblandat. Det handlar om att skydda ett viktigt varumärke och en stor exportprodukt.

Det nya vinet är en kombination av de två vinstilarna prosecco och rosévin och framställs genom att man tillåter mer inblandning av röda druvsorter i Proseccon. Men det krävs alltså strikta regler för att rosé-proseccon ska bli godkänd. Till att börja med är endast Glera- och Pinot Noir-druvor tillåtna och det kommer inte vara tillåtet att blanda in mer än 15 procent av Pinot Noir. Bubblet kan dessutom bara produceras i två stilar, Brut Nature och Extra Dry.

Men det finns fler restriktioner: vinet får bara framställas traditionellt genom den sk Martinotti-metoden, även kallad Charmat-metoden, där vinet får sina bubblor genom jäsning i temperaturreglerade ståltankar. Dessutom ska vinet fermenteras en andra gång i minst 60 dagar.

– Många producenter har haft väldigt tuffa månader under coronapandemin. Det här är en fantastisk chans att få sälja en nytt, underbart vin, säger Stefano Zanette, chef för landets prosecco-konsortium.

Italienska vinbönder i Veneto-regionen (nära staden Treviso i norra Italien) sätter nu igång och i höst sker den första skörden. Det betyder att de första flaskorna rosé-prosecco kommer till butikshyllorna i början av nästa år. Vi svenskar får hoppas på att Systembolagets inköpare är på hugget och gör beställningar. De senaste åren har cirka 500 miljoner flaskor prosecco sålts i världen. Snart får vi se om rosé-prosecco blir en lika stor succé.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Vinguidens STORA roséguide

Vinguidens STORA roséguide

Ett svårslaget sätt att fira in semestern är ett glas rosé i den värmande solen. Här får du en snabbguide till rosévinets förlovade värld, plus tips på 8 nya roséviner. Rosé ses av många som det pe..

Läs mer
Blush Pink Riesling – somrig nyhet för roséäls..

Blush Pink Riesling – somrig nyhet för roséäls..

Lundén Blush Pink Riesling är en efterlängtad nyhet för roséälskare. Vinet kommer med elegansen från riesling – i en läckert rosa skrud med en somrig doft av hallon och smultron. Bakom vinet ligger ..

Läs mer
Fem bästa rosévinerna just nu

Fem bästa rosévinerna just nu

I dagarna släpper Systembolaget en rad spännande roséviner. Vinguiden var på plats och provade samtliga nyheter – och rekommenderar bästa köpen just nu. [product]36348|Fruktsöt, inslag av jordgubbar..

Läs mer
Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och? Spumante Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av it..

Läs mer
Rosé i världsklass

Rosé i världsklass

Sommaren har varit präglad av lättsinniga, ljust rosa viner. Men nu är det dags att plocka fram den tunga arsenalen, de komplexa rosa vinerna med enastående finess. Sensommaren och hösten kommer med..

Läs mer