HEM

Aktuellt

Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecco

De italienska myndigheterna har till slut gett sitt godkännande. Rosé-prosecco får produceras. Det betyder att vi kan njuta av det nya bubblet i början av nästa år.
– Vi är tacksamma över att äntligen kunna skapa ett nytt fantastiskt vin, det betyder mycket för alla duktiga producenter i Italien, säger Stefano Zanette, chef för landets prosecco-konsortium.

Rosévin och prosecco på en och samma gång – det låter nästan för bra för att vara sant. Men nu är det klart – efter många år av hårda förhandlingar och villkor där italienska jordbruksministeriet har varit inblandat. Det handlar om att skydda ett viktigt varumärke och en stor exportprodukt.

Det nya vinet är en kombination av de två vinstilarna prosecco och rosévin och framställs genom att man tillåter mer inblandning av röda druvsorter i Proseccon. Men det krävs alltså strikta regler för att rosé-proseccon ska bli godkänd. Till att börja med är endast Glera- och Pinot Noir-druvor tillåtna och det kommer inte vara tillåtet att blanda in mer än 15 procent av Pinot Noir. Bubblet kan dessutom bara produceras i två stilar, Brut Nature och Extra Dry.

Men det finns fler restriktioner: vinet får bara framställas traditionellt genom den sk Martinotti-metoden, även kallad Charmat-metoden, där vinet får sina bubblor genom jäsning i temperaturreglerade ståltankar. Dessutom ska vinet fermenteras en andra gång i minst 60 dagar.

– Många producenter har haft väldigt tuffa månader under coronapandemin. Det här är en fantastisk chans att få sälja en nytt, underbart vin, säger Stefano Zanette, chef för landets prosecco-konsortium.

Italienska vinbönder i Veneto-regionen (nära staden Treviso i norra Italien) sätter nu igång och i höst sker den första skörden. Det betyder att de första flaskorna rosé-prosecco kommer till butikshyllorna i början av nästa år. Vi svenskar får hoppas på att Systembolagets inköpare är på hugget och gör beställningar. De senaste åren har cirka 500 miljoner flaskor prosecco sålts i världen. Snart får vi se om rosé-prosecco blir en lika stor succé.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Efter succén: Karl Fredrik släpper rosé-prosecco

Efter succén: Karl Fredrik släpper rosé-prosecco

Efter vårens bubbliga succé släpper tv-profilen Karl Fredrik på Eklaholm nu en rosa uppföljare. Vinterrosén Karl Fredrik Prosecco Rosé D.O.C Organic är en ekologisk prosecco producerad i nordöstra I..

Läs mer
3 goda Zinfandelvin värda att prova

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfande..

Läs mer
Sköna maj, välkommen! Bästa dryckerna att möta våren..

Sköna maj, välkommen! Bästa dryckerna att möta våren..

Sköna maj, välkommen! Till valborg och första maj passar det extra bra med friska och fräscha drycker. Många väljer mousserande – men det finns många andra viner som passar lika bra. Säg adjö till v..

Läs mer
Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Tidigare ansett som något närmast obskyrt har det rosa bubblet nu fått sin revansch. Aldrig tidigare har det nämligen producerats och konsumerats så bra rosébubbel som i detta nu. Vinguiden förklara..

Läs mer
Stor guide – vårens bästa roséviner

Stor guide – vårens bästa roséviner

Klassisk rosé från Provence, Måns rosé och roséprosecco. Våren närmar sig med stormsteg och det betyder att rosévinerna börjar ta plats på Systembolagets hyllor. Vi har valt ut hela 15 av årets bäst..

Läs mer
Rosé och romantik

Rosé och romantik

Sommar är lika med semester och ledighet för de flesta av oss, en tid då vi äntligen hänger av oss arbetskläderna, går barfota i gräset eller borrar ner tårna i sanden. Sommarperioden är också den t..

Läs mer