HEM

Aktuellt

Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecco

De italienska myndigheterna har till slut gett sitt godkännande. Rosé-prosecco får produceras. Det betyder att vi kan njuta av det nya bubblet i början av nästa år.
– Vi är tacksamma över att äntligen kunna skapa ett nytt fantastiskt vin, det betyder mycket för alla duktiga producenter i Italien, säger Stefano Zanette, chef för landets prosecco-konsortium.

Rosévin och prosecco på en och samma gång – det låter nästan för bra för att vara sant. Men nu är det klart – efter många år av hårda förhandlingar och villkor där italienska jordbruksministeriet har varit inblandat. Det handlar om att skydda ett viktigt varumärke och en stor exportprodukt.

Det nya vinet är en kombination av de två vinstilarna prosecco och rosévin och framställs genom att man tillåter mer inblandning av röda druvsorter i Proseccon. Men det krävs alltså strikta regler för att rosé-proseccon ska bli godkänd. Till att börja med är endast Glera- och Pinot Noir-druvor tillåtna och det kommer inte vara tillåtet att blanda in mer än 15 procent av Pinot Noir. Bubblet kan dessutom bara produceras i två stilar, Brut Nature och Extra Dry.

Men det finns fler restriktioner: vinet får bara framställas traditionellt genom den sk Martinotti-metoden, även kallad Charmat-metoden, där vinet får sina bubblor genom jäsning i temperaturreglerade ståltankar. Dessutom ska vinet fermenteras en andra gång i minst 60 dagar.

– Många producenter har haft väldigt tuffa månader under coronapandemin. Det här är en fantastisk chans att få sälja en nytt, underbart vin, säger Stefano Zanette, chef för landets prosecco-konsortium.

Italienska vinbönder i Veneto-regionen (nära staden Treviso i norra Italien) sätter nu igång och i höst sker den första skörden. Det betyder att de första flaskorna rosé-prosecco kommer till butikshyllorna i början av nästa år. Vi svenskar får hoppas på att Systembolagets inköpare är på hugget och gör beställningar. De senaste åren har cirka 500 miljoner flaskor prosecco sålts i världen. Snart får vi se om rosé-prosecco blir en lika stor succé.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vårens vintrender – ripasso och smörig chardonnay är..

Vårens vintrender – ripasso och smörig chardonnay är..

Håll koll på vårens vintrender. Våren 2024 har CD-skivan fått en rejäl revival och närmar sig den redan återupptäckta vinylskivan i försäljning. Kanske är det samma nostalgiska återblick vi ser i vi..

Läs mer
Nya rosén – en hyllning till havet och kärleke..

Nya rosén – en hyllning till havet och kärleke..

Här är ett nytt italienskt rosévin som hyllar havet och kärleken. Aqua di Venus ska få oss att njuta extra mycket av sommaren, är det tänkt. – Eftersmaken stannar kvar länge i munnen för att påminna..

Läs mer
Rosévinet som inspirerats av musik

Rosévinet som inspirerats av musik

Kan man jämföra vin med musik? Jo, om man är en gammal manager för rockband som blivit vinmakare. – Inspirerat av hur musik kan förändra vår sinnesstämning, spelar vinet Band of Roses Rosé en färgst..

Läs mer
3 vintips – rosébubbel sommaren 2020

3 vintips – rosébubbel sommaren 2020

Våren har intagit Europa – men inget gör sommaren 2020 till en ”normal” sommar. Antingen sitter vi instängda i karantän på grund av corona-epidemin, eller vi har strama restriktioner om att in..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
Vårens stora guide till årets roséviner

Vårens stora guide till årets roséviner

Om vi säger sol, bad och ljusa nätter, vilket vin tänker du på då? Rosévin såklart! I denna guide får du koll på inte mindre än 15 olika roséviner som förgyller sommaren. [product] 131389 |Det här f..

Läs mer