HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi använde våra metoder från vinmakning och adopterade det till svensk frukt, säger Mikael Nypelius.

Karl Sjöström och Mikael Nypelius är två unga vinentusiaster som för tre år sedan bestämde sig för att börja göra egna viner. Medan de övade sig fram kände båda att de ville testa något nytt.
– Ja, vi började göra vin på svenska frukter – med samma metoder som i traditionell vinmakning – och ju mer vi höll på desto mer spännande blev det, säger Mikael Nypelius.

Deras första år – 2016 – siktade de på att producera 300-400 liter fruktvin. Det slutade med 3500 liter.
– Det blev mycket mer än vi trodde, för så fort vi åkte ut till Hällåkra gård (tre mil utanför Malmö) hittade vi fler fruktträd som vi kunde plocka av. Karl och Mikael blev överraskade över hur många fruktodlingar som står övergivna. Vi gick runt och knackade på hos markägare och alla blev glada över att vi tog tillvara på deras fruktodlingar. Förra veckan hittade vi en äppelodling med 2 500 träd som inte blivit plockade på 30 år. Det är helt rubbat hur mycket frukt som finns i Sverige, säger Mikael Nypelius.

Får ni inte ont i ryggen av allt plockande?
– Jo, lite…ha ha. Vi har försökt att effektivisera arbetet och hushålla med krafterna. Men det är klart att vi har böjt oss ner mycket de här åren. Gamla och stora äppelträd får vi skaka och samla frukterna på en stor presenning, vi har lärt oss att arbeta smartare. Och det är bra att vi är två personer, då kan en av oss vara kvar i cideriet och ha koll på fermenteringen.

Cideriet ja…det är numera stora, rymliga lokaler som byggdes av Vin & Sprit för många år sen i Malmös gamla hamn. Där finns gott om plats för Karl och Mikael att göra hela processen efter att de hämtat all övergiven frukt.
– I fjol producerade vi 50 000 liter och det mesta har gått på export. Nu finns vi i 20 länder och USA är vår bästa marknad, berättar Mikael Nypelius.

Och nu har ni kommit in på Systembolagets hyllor, efter bara tre år.
– Ja, fast vi tycker att det har gått långsamt. Vi fick inga provningar i början och eftersom cider är en liten marknad i Sverige är det inte så många som gått i bräschen för oss. Vi har fått skapa vår egen marknad. Men försäljningen har gått bra. På bara två veckor har antalet sålda flaskor överstigit våra förhoppningar.

Fruktstereo Cider Revolution
2017
Fruktstereo Cider Revolution
Fruktig smak med inslag av äpplen och citron.
330 ml - 5.6% - Sockerhalt <3 g/l
53.50 kr

Fruktstereo Definitely Cider
2017
Fruktstereo Definitely Cider
Fruktig, nyanserad smak med tydlig karaktär av gula äpplen, halm, krusbär, kryddor och citrus.
750 ml - 6% - Sockerhalt <3 g/l
163.40 kr

Karl och Mikael kallar sina viner för ”frukt-pet nat”. Pet nat är en förkortning av pétillant naturel, som det kallas i hemlandet Frankrike. Det är viner med bubblor, men utan samma hårda tryck som i en champagne . Metoden att tillverka ett pet nat-vin kallas ancestrale där sista delen av vinets jäsning sker på försluten flaska. Vinet skiljer sig med andra ord från en champagne, eller annat bubbel som tillverkas på den så kallade traditionella metoden, där vinet jäser en andra gång i flaska.
– En naturlig jäsning och inga tillsatser alls. Bara hundra procent svensk frukt, säger Mikael Nypelius.

Kan man känna skillnad på årgångarna?
– Ja, verkligen. Det är en stor smakskillnad på frukterna mellan 2017 och 2018. Men vi håller samtidigt på att lära oss hur man hanterar de olika äppelsorterna. Vi är plockare – inte odlare och då måste vi anpassa oss och tolka frukterna på bästa sätt, säger Mikael Nypelius.

Vilken mat passar till era fruktviner?
– Mat med mycket fett, för att balansera syran. Allt från pizza till rotfrukter fungerar hur bra som helst. Och en fet majonnäs till är toppen, säger Mikael Nypelius.

Maybe?
2018
Maybe?
750 ml - 5.5% -
199 kr

Plumenian rhapsody
2018
Plumenian rhapsody
750 ml - 6.5% -
230 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de ..

Läs mer
Allt populärare att odla vin i Sverige

Allt populärare att odla vin i Sverige

Det varmare klimatet gör det allt populärare att odla vin i Sverige. Men fortfarande är det för kallt – men här är druvan som räddar vinodlingen. Svensk vinodling växer som aldrig förr. I dag ..

Läs mer
Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Den 6 juni är det ännu en gång dags att hissa den svenska flaggan och beundra våra blågula färger. Vad kan då vara mer passande och spännande än att fira med ett svenskt vin! För över tjugo år seda..

Läs mer
Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

De blir allt fler och skapar allt populärare cider. Småskaliga svenska producenter visar att svenska äpplen passar alldeles utmärkt till att tillverka cider. Här har du tre tips på en härlig svensk ..

Läs mer
Nu faller det äpplen över hela Sverige

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bätt..

Läs mer
Drycken som kan skapa vårkänslor

Drycken som kan skapa vårkänslor

En cider med smak av persika, äpple och Riseling. Här är drycken som kan skapa vårkänslor redan i mars. – Det är ett helt nytt cideralternativ som gör sig perfekt som sällskapsdryck och än mer som e..

Läs mer