HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinbranschen i vårt land allt mer. Mellan 2015 och 2019 ökade Systembolagets försäljning av svenskt vin med hela 225 procent. Här följer fem intressanta fakta om våra unika svenska viner.

1. Många vingårdar i Sverige

Sverige har varit ett officiellt vinland sedan 1999. Idag huserar vårt avlånga land över hundra vingårdar av varierande storlekar och ett trettiotal av dessa ägnar sig åt kommersiell vinodling. Majoriteten av odlingarna finns längs med kusterna i södra Sverige, men förekommer även så långt norrut som i Mälardalen.

2. Vinproduktion finns inte bara på vingården

I Sverige finns det så kallade urban wineries, dvs vinproducenter som framställer sina viner i stadsmiljö. Druvorna måste transporteras på ett noggrant och korrekt sätt från vingården till vineriet, annars startar jäsningen alldeles för tidigt.

3. Definitionen av svenskt vin

För att svenskt vin ska få kallas just svenskt måste det vara gjort på druvor som odlats på friland i Sverige. Vin som produceras på importerade druvor från olika EU-länder får klassificeringen ”EU”.

4. Sveriges ”egna” druva

Få soltimmar och ett kallare klimat ger en klar fördel för de gröna druvorna i Sverige. Den allra vanligaste druvsorten heter Solaris – en mångsidig grön druva med hög fruktsyra som kan användas till allt från torra till söta viner, men även mousserande och orangea. Att ha en så kallad ”egen druva” är en fördel när man ska marknadsföra ett nytt vinområde.

5. Vindistrikt på gång i Sverige

Vinlandet Sverige är idag inte uppdelat i olika distrikt och regioner, såsom i till exempel Frankrike eller Tyskland. Svenska viner har endast ursprung ”Sverige” och säljs idag som bordsvin, vilket är den lägsta nivån i klassificeringssystemet för viner. Den svenska vinbranschen arbetar för att införa en klassificering för svenskt kvalitetsvin och regionalt vin.

Tips på svenska viner

Arilds Vingård Solaris Barrique
2021
Arilds Vingård Solaris Barrique
Nötig, smör, inslag av fat, vaniljsötma, aningen eldig i sin karaktär, frisk med inslag av gula äpplen, gyllenbär, mandarin, kola i avslut med mineral ton.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
251 kr

SAV 1785 Pétillant Naturel
SAV 1785 Pétillant Naturel
Fruktig smak med liten sötma, inslag av gröna äpplen, björksav, örter, honung och citrus. 
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 2.1 g per 100 ml
119 kr

Rålund Classic Torrt vin av Blåbär
2018
Rålund Classic Torrt vin av Blåbär
Fruktig smak med liten sötma, inslag av gröna äpplen, björksav, örter, honung och citrus. 
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
197 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Här är det vita eleganta vinet som hyllas av Vinguidens användare. Irony Chardonnay 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin ..

Läs mer
Missen från 2007 – nu kostar den 975 kr

Missen från 2007 – nu kostar den 975 kr

Ett 12 år gammalt misstag – för 975 kr. Prestigeproducenten Keller släpper en spontanjäst Rheinhessen-riesling. Vinfatet blev för sött – men har lagrats på flaska i över 10 år. Vinfirman..

Läs mer
Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Världens mest kända och kanske bästa vitvinsdruva har ingen smak. Ändå odlas den överallt där kvalitetsvin produceras. Och tokhyllas av en enig kritikerkår, i synnerhet vinerna från Bourgogne. Hur ä..

Läs mer
Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus. Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. E..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer
Vit succé i rödvinsland

Vit succé i rödvinsland

Rött, rött, rött i Rioja. Eller? Nej, så enkelt har det aldrig varit. Idag har det vita vinet blivit kanske mer populärt än någonsin. Och som grädde på moset uppenbarar sig en fullpoängare efter att..

Läs mer