HEM

Aktuellt

Därför vill svenskarna dricka hyperlokalt vin och öl

Svenskarnas intresse för lokalproducerat vin och öl fortsätter att öka. Och helst ska det vara hyperlokalt.
– Vi märker ett mycket större intresse för svenskt vin, säger Eva Bergqvist på Skepparps vingård i Skåne.

För 10 år sedan fanns 30 aktiva bryggerier i Sverige – idag finns över 300. Det gör Sverige till ett av världens mest bryggeritäta länder per person, och antalet fortsätter öka. I Systembolagets utbud finns omkring 1.700 öl från 287 bryggerier. Dessutom blir svenska vingårdar fler och större. För fem år sedan fanns 15 svenska vingårdar representerade i Systembolagets utbud, i dag är de 26.

– Kunderna vill stötta sina lokala producenter och är stolta över dem. I dag är utbudet stort och dryckerna i toppklass, säger Christoffer Eriksson, inköpare för Lokalt & Småskaligt på Systembolaget.

Skepparps vingård i Skåne är en av de småskaliga producenterna som hyllas av Systembolaget. Gården drivs av Bengt Åkesson och sambon Eva Bergqvist sedan 2011, och de har genom åren producerat alltmer uppskattade viner och cider.

– Vi märker att folk börjar tänka mer miljömedvetet och att de fått ett större intresse för svenska viner, säger Eva Bergqvist. Skepparps vingård startade med äppelodling, men sen kom vinet eftersom det är en passion för paret Bengt och Eva. Vi har vunnit lite priser och det har förstås uppmuntrat oss att satsa. Nu har vi planterat ytterligare 7.0000 vinstockar som kommer ge skörd nästa år. Men köper även druvor från små vingårdar, som inte klarar av eller orkar att göra viner.

Vad är målet?
– Att få igång svensk vinproduktion och visa att vi gör bra vin i Sverige, fast med en egen stil. Det vore dumdristigt att efterapa champagne som de gör bra nere på kontinenten.

Eva menar att den stora charmen med svenskt vin är att smaken varierar beroende på vilken gård druvorna kommer ifrån.

– Och man måste kunna göra vinet – inte bara odla det. Det krävs trots allt fem-sju års pluggande för att bli vinmakare.

Klicka här för att kolla in utbudet från Skepparps!

FAKTA

Fler svenska hyperlokala producenter:

1. Ästad Vingård
Professionell vingård i Halland med hjälp av vinlegenden Lars Torstenson. Stor anläggning med vineri, restaurang och vinprovning. Öppet varje dag. Boka vingårdsvandring.

2. Arilds Vingård
En av Sveriges mest professionella vingårdar med snart 20 hektar vinodling på Kullahalvön. Sommaröppet med restaurang, provning, vingårdsbesök och gårdshotell. Belönade viner på Systembolaget.

3. Kullabergs Vingård
Storsatsande ambitiös vingård nära Kullaberg med tio hektar vingård, egen vinanläggning och belönade viner. Vin på Systembolaget.
4. Flädie Mat & Vingård
Vacker vingård vid Bjärred med stor besöksanläggning, restaurang, gårdshotell och eventlokaler. Viner på Systembolaget.

5. Vingården i Klagshamn
En av Sveriges första och bästa vingårdar söder om Malmö under ledning av vinkonsulten Murre Sofrakis. Prisbelönade viner på Systembolaget.

6. Österlenvin
Populär vingård för gruppbesök med vingårdsvandring och provsmakning. Flera prisbelönade viner som finns på Systembolaget.

7. Vingården i Åhus
En av Sveriges stora vinanläggningar som gör vin åt många odlare. Tar emot gruppbesök. Vin på Systembolaget.

8. Wannborga Vingård
En av Sveriges äldsta och mer besöksvänliga vingårdar. Även bränneri och restaurang. Vin på Systembolaget.
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

En gastronomisk resa till Åbo och Nådendal

En gastronomisk resa till Åbo och Nådendal

Två år av pandemi, pass-strul och nu oändliga köer på Arlanda har fått många att utforska alternativa vägar för att få njuta av lugn, vackra vyer, gott vin och god mat. Viking Lines nya stolthet Glo..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer
De skapar vin av bortglömda frukter

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi an..

Läs mer
Nu faller det äpplen över hela Sverige

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bätt..

Läs mer
Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Svenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter vara stark. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då drygt 56 miljoner liter italienskt vin inhandlades på Systembola..

Läs mer