HEM

Aktuellt

Därför vill svenskarna dricka hyperlokalt vin och öl

Svenskarnas intresse för lokalproducerat vin och öl fortsätter att öka. Och helst ska det vara hyperlokalt.
– Vi märker ett mycket större intresse för svenskt vin, säger Eva Bergqvist på Skepparps vingård i Skåne.

För 10 år sedan fanns 30 aktiva bryggerier i Sverige – idag finns över 300. Det gör Sverige till ett av världens mest bryggeritäta länder per person, och antalet fortsätter öka. I Systembolagets utbud finns omkring 1.700 öl från 287 bryggerier. Dessutom blir svenska vingårdar fler och större. För fem år sedan fanns 15 svenska vingårdar representerade i Systembolagets utbud, i dag är de 26.

– Kunderna vill stötta sina lokala producenter och är stolta över dem. I dag är utbudet stort och dryckerna i toppklass, säger Christoffer Eriksson, inköpare för Lokalt & Småskaligt på Systembolaget.

Skepparps vingård i Skåne är en av de småskaliga producenterna som hyllas av Systembolaget. Gården drivs av Bengt Åkesson och sambon Eva Bergqvist sedan 2011, och de har genom åren producerat alltmer uppskattade viner och cider.

– Vi märker att folk börjar tänka mer miljömedvetet och att de fått ett större intresse för svenska viner, säger Eva Bergqvist. Skepparps vingård startade med äppelodling, men sen kom vinet eftersom det är en passion för paret Bengt och Eva. Vi har vunnit lite priser och det har förstås uppmuntrat oss att satsa. Nu har vi planterat ytterligare 7.0000 vinstockar som kommer ge skörd nästa år. Men köper även druvor från små vingårdar, som inte klarar av eller orkar att göra viner.

Vad är målet?
– Att få igång svensk vinproduktion och visa att vi gör bra vin i Sverige, fast med en egen stil. Det vore dumdristigt att efterapa champagne som de gör bra nere på kontinenten.

Eva menar att den stora charmen med svenskt vin är att smaken varierar beroende på vilken gård druvorna kommer ifrån.

– Och man måste kunna göra vinet – inte bara odla det. Det krävs trots allt fem-sju års pluggande för att bli vinmakare.

Klicka här för att kolla in utbudet från Skepparps!

FAKTA

Fler svenska hyperlokala producenter:

1. Ästad Vingård
Professionell vingård i Halland med hjälp av vinlegenden Lars Torstenson. Stor anläggning med vineri, restaurang och vinprovning. Öppet varje dag. Boka vingårdsvandring.

2. Arilds Vingård
En av Sveriges mest professionella vingårdar med snart 20 hektar vinodling på Kullahalvön. Sommaröppet med restaurang, provning, vingårdsbesök och gårdshotell. Belönade viner på Systembolaget.

3. Kullabergs Vingård
Storsatsande ambitiös vingård nära Kullaberg med tio hektar vingård, egen vinanläggning och belönade viner. Vin på Systembolaget.
4. Flädie Mat & Vingård
Vacker vingård vid Bjärred med stor besöksanläggning, restaurang, gårdshotell och eventlokaler. Viner på Systembolaget.

5. Vingården i Klagshamn
En av Sveriges första och bästa vingårdar söder om Malmö under ledning av vinkonsulten Murre Sofrakis. Prisbelönade viner på Systembolaget.

6. Österlenvin
Populär vingård för gruppbesök med vingårdsvandring och provsmakning. Flera prisbelönade viner som finns på Systembolaget.

7. Vingården i Åhus
En av Sveriges stora vinanläggningar som gör vin åt många odlare. Tar emot gruppbesök. Vin på Systembolaget.

8. Wannborga Vingård
En av Sveriges äldsta och mer besöksvänliga vingårdar. Även bränneri och restaurang. Vin på Systembolaget.
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Så matchar du mat och dryck till midsommar

Så matchar du mat och dryck till midsommar

Vad passar till vad? Ibland är det svårt att veta. Inför årets midsommarmeny tipsar vi därför inte bara om vin, öl och snaps – utan ger dig även dryckernas match på tallriken. Gott öl till midsomma..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de ..

Läs mer
Häng med Anders Melldén – 87 svenska viner i unik pr..

Häng med Anders Melldén – 87 svenska viner i unik pr..

Måndag den 3 juni 2024 provades 87 svenska viner i en unik, helt blind provning för att hitta det bästa vårt land kan få fram ur en vinranka. Anders Melldén var en av de utvalda provarna. Men hur br..

Läs mer
Besök svenska vingårdar i sommar

Besök svenska vingårdar i sommar

Visste du att det finns flera spännande vingårdar här hemma i Sverige? Du behöver med andra ord inte åka till Frankrike, Spanien eller Portugal för att prova på spännande viner. Bland ett 50-tal sv..

Läs mer
Nu faller det äpplen över hela Sverige

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bätt..

Läs mer