HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför vill svenskarna dricka hyperlokalt vin och öl

Svenskarnas intresse för lokalproducerat vin och öl fortsätter att öka. Och helst ska det vara hyperlokalt.
– Vi märker ett mycket större intresse för svenskt vin, säger Eva Bergqvist på Skepparps vingård i Skåne.

För 10 år sedan fanns 30 aktiva bryggerier i Sverige – idag finns över 300. Det gör Sverige till ett av världens mest bryggeritäta länder per person, och antalet fortsätter öka. I Systembolagets utbud finns omkring 1.700 öl från 287 bryggerier. Dessutom blir svenska vingårdar fler och större. För fem år sedan fanns 15 svenska vingårdar representerade i Systembolagets utbud, i dag är de 26.

– Kunderna vill stötta sina lokala producenter och är stolta över dem. I dag är utbudet stort och dryckerna i toppklass, säger Christoffer Eriksson, inköpare för Lokalt & Småskaligt på Systembolaget.

Skepparps vingård i Skåne är en av de småskaliga producenterna som hyllas av Systembolaget. Gården drivs av Bengt Åkesson och sambon Eva Bergqvist sedan 2011, och de har genom åren producerat alltmer uppskattade viner och cider.

– Vi märker att folk börjar tänka mer miljömedvetet och att de fått ett större intresse för svenska viner, säger Eva Bergqvist. Skepparps vingård startade med äppelodling, men sen kom vinet eftersom det är en passion för paret Bengt och Eva. Vi har vunnit lite priser och det har förstås uppmuntrat oss att satsa. Nu har vi planterat ytterligare 7.0000 vinstockar som kommer ge skörd nästa år. Men köper även druvor från små vingårdar, som inte klarar av eller orkar att göra viner.

Vad är målet?
– Att få igång svensk vinproduktion och visa att vi gör bra vin i Sverige, fast med en egen stil. Det vore dumdristigt att efterapa champagne som de gör bra nere på kontinenten.

Eva menar att den stora charmen med svenskt vin är att smaken varierar beroende på vilken gård druvorna kommer ifrån.

– Och man måste kunna göra vinet – inte bara odla det. Det krävs trots allt fem-sju års pluggande för att bli vinmakare.

Klicka här för att kolla in utbudet från Skepparps!

FAKTA

Fler svenska hyperlokala producenter:

1. Ästad Vingård
Professionell vingård i Halland med hjälp av vinlegenden Lars Torstenson. Stor anläggning med vineri, restaurang och vinprovning. Öppet varje dag. Boka vingårdsvandring.

2. Arilds Vingård
En av Sveriges mest professionella vingårdar med snart 20 hektar vinodling på Kullahalvön. Sommaröppet med restaurang, provning, vingårdsbesök och gårdshotell. Belönade viner på Systembolaget.

3. Kullabergs Vingård
Storsatsande ambitiös vingård nära Kullaberg med tio hektar vingård, egen vinanläggning och belönade viner. Vin på Systembolaget.
4. Flädie Mat & Vingård
Vacker vingård vid Bjärred med stor besöksanläggning, restaurang, gårdshotell och eventlokaler. Viner på Systembolaget.

5. Vingården i Klagshamn
En av Sveriges första och bästa vingårdar söder om Malmö under ledning av vinkonsulten Murre Sofrakis. Prisbelönade viner på Systembolaget.

6. Österlenvin
Populär vingård för gruppbesök med vingårdsvandring och provsmakning. Flera prisbelönade viner som finns på Systembolaget.

7. Vingården i Åhus
En av Sveriges stora vinanläggningar som gör vin åt många odlare. Tar emot gruppbesök. Vin på Systembolaget.

8. Wannborga Vingård
En av Sveriges äldsta och mer besöksvänliga vingårdar. Även bränneri och restaurang. Vin på Systembolaget.
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer
Svenska vinundret slår rekord: ”En otrolig utvecklin..

Svenska vinundret slår rekord: ”En otrolig utvecklin..

Det svenska vinundret slår rekord. Från att ha varit en hobby har ett 50-tal professionella vingårdar på kort tid vuxit fram i Sverige. – Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Nya intressente..

Läs mer
Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Den svenska dryckesbranschen slår rekord efter den heta sommaren. Och aldrig har det funnits så många svenska vinodlare. – Det kommer att släppas rekordmånga nya svenska viner, säger Hans Håkanson, ..

Läs mer
De skapar vin av bortglömda frukter

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi an..

Läs mer
Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de ..

Läs mer
112 nya svenska ölsorter – dags för ölprovning..

112 nya svenska ölsorter – dags för ölprovning..

Lust att upptäcka nya saker på semestern? Då kan en ölprovning med nya spännande svenska ölsorter passa perfekt. I veckan släpptes 112 nya svenska ölsorter på Systembolaget. Skördeöl, Lovefever elle..

Läs mer