HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hard seltzers – drycken som gör braksuccé

Här är nya trenden som fullkomligt exploderat i Sverige. Hard seltzer tycks vara drycken på allas läppar i sommar. Men vad är det egentligen? Vinguiden reder ut historien bakom den nya uppfriskande törstsläckaren som blivit en global succé.

Från noll till nästan 35 olika sorter i Sverige på ett drygt år. Hard Seltzer är verkligen en het dryckestrend just nu. Den verkar passa perfekt för den som tycker att en alkoläsk är lite för söt och sliskig och inte är sugen på öl eller vin.

Drycken föddes så sent som 2012 i USA där skaparen Nick Shields vill ta fram en ny läskande alkoholdryck utan tillsatser och nästan helt utan socker. Resultatet blev ”Spiked Seltzer” I USA har försäljningen fördubblats flera år i rad och efterfrågan beskrivs som ”hysteri”. Nu ökar hard seltzers snabbt även i Sverige med en mängd nya sorter. Det är svårt att hitta någon exakt jämförelse med vad det smakar, vissa beskriver det som Loka Crush med lite alkohol. De flesta märken har en fruktig smak med inslag av bär eller citrus.

Till skillnad från många andra blanddrycker görs hard seltzers på ett fåtal ingredienser och få tillsatser: Kolsyrat vatten, alkohol, socker eller sötningsmedel och någon smaksättning. De allra flesta sorter är helt ofärgade och säljs på mindre burkar. Alkoholhalten är lägre än i alkoläsk och många ölsorter. Ofta ligger den strax under fem procent. Sockerhalten är ofta omkring 3-5 gram, betydligt mindre än i alkoläsk, öl eller drinkar.

I USA dricks hard seltzers av många som vill undvika onödiga kalorier, men ändå släcka törsten med en alkoholhaltig dryck i festliga sammanhang. Det kan dock vara bra att veta att även alkohol innehåller kalorier, men en burk ger inte mer än 60 kalorier. Många som är hälsomedvetna gillar att de flesta hard seltzers till skillnad från andra alkoholdrycker har en innehållsförteckning och näringsdeklaration på förpackningen.

Många inom dryckesbranschen spår att trenden med hard seltzers bara börjat och att den kommer att växa snabbt de närmaste åren. I USA menar analytiker att både öl- och vinindustrin kommer att behöva förändra sitt produktutbud för att möta konsumenternas förändrade efterfrågan på mer utvecklade produkter. Vissa vinproducenter i USA har börjat producera wine spritzers.
– Med tanke på tillväxten av denna trend och behovet av att förbli relevant, börjar innovation inom vinindustrin öka tempot när det gäller icke-traditionella vinalternativ, säger Brandy Rand, COO vid IWSR Drinks Market Analysis till The Drinks Business.

Fem hard seltzers som släcker törsten i sommar:

Breezer Seltzer Lemon & Lime
Breezer Seltzer Lemon & Lime
Fruktig smak med tydlig karaktär av citron och lime.
250 ml - 4% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
22.90 kr

Södra Sour Apple Hard Seltzer
Södra Sour Apple Hard Seltzer
Fruktig smak med tydlig karaktär av gröna äpplen.
330 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
35.30 kr

Uppsala Brygghus Swedish Stories Hard Seltzer Passion Fruit Pineapple
Uppsala Brygghus Swedish Stories Hard Seltzer Passion Fruit Pineapple
Mycket fruktig smak med tydlig karaktär av ananas och passionsfrukt.
330 ml - 4.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
28.90 kr

FORS Citrusfrukter Hard Seltzer
FORS Citrusfrukter Hard Seltzer
Fruktig smak med inslag av lime.
330 ml - 4.5% -
19.90 kr

LowLow Hard Seltzer Sparkling Fresh
LowLow Hard Seltzer Sparkling Fresh
Fruktig smak med inslag av citrus.
330 ml - 5% - Sockerhalt 1
29.90 kr

FAKTA

Fakta om Hard Seltzers:

Ordet hard kommer från hard drinks som är motsatsen till soft drinks, alkoholfria drinkar.

Seltzer är från början ett naturligt kolsyrat vatten från den tyska staden Seltser.

Skillnaden mellan seltzervatten från vanligt sodavatten är att seltzer är naturligt rikt på mineraler, medan soda har tillsatta salter.

Hard seltzers uppfanns av av amerikanen Nick Shields. 2012 satt han i en bar i Westport, Connecticut när han såg en grupp kvinnor beställa en runda vodka. Nick Shields, som var ölbryggare i femte generationen, såg att de inte tyckte vodkan var så god och tänkte att han kunde skapa något bättre. Hemma i sitt garage började han experimentera med kolsyrade blandningar. Han ville hitta något som var varken öl, in eller cocktail. Resultatet blev Spiked seltzer.

En äkta hard Seltzer bryggs lite på samma sätt som öl, men utan malt och humle. Socker, vatten och jäst skapar en lågalkoholhaltig dryck som smaksätts med frukt och kylsyras.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hetaste trenden från USA – nu till Systembolag..

Hetaste trenden från USA – nu till Systembolag..

Låg halt av socker, kolhydrater och alkohol. Hard Seltzer är drycken som gjort stor succé i USA. – Men vi har sett en stor efterfrågan för den här produkten hos våra svenska konsumenter, säger Malen..

Läs mer
Halloweendrinkar som är läskigt goda

Halloweendrinkar som är läskigt goda

Vad sägs om en djävulskt god drink på halloween? Här har du recepten på dryckerna som passar en söndag i skräckens tecken, en Bloody Devil eller en Devil´s Disguise. Vi svenskar kallar lördagen den ..

Läs mer
Coca-Colas nya smaker för att blanda drinkar

Coca-Colas nya smaker för att blanda drinkar

Älskar du rom & cola – eller whisky & cola? Nu släpper Coca-Cola flera lyx-color att göra extra goda drinkar med. Vad sägs om rökig eller blommig Coca-Cola? Nu kommer Coca-Cola Signa..

Läs mer
Fixa perfekta spritz-drinken med nya sommarcognacen

Fixa perfekta spritz-drinken med nya sommarcognacen

Blanda till en blommig Spritz-drink med Grönstedts nya sommarcognac. Drinken är en av de som trendar mest på Google. Grönstedts Le National 2019 släpps i en upplaga om 1200 numrerade flaskor. Nu bö..

Läs mer
Skåla in Bålens dag

Skåla in Bålens dag

Bålen – den ultimata välkomstdrinken som vi älskar så pass mycket att den till och med fått en egen dag. Bålens dag den 20 september instiftades för att uppmana till umgänge med vänner och familj. S..

Läs mer
4 champagnedrinkar som svalkar i värmen

4 champagnedrinkar som svalkar i värmen

Högtryck och värme är på väg att skölja över Sverige. Då kanske du vill förbereda dig på svalkande drinkar? Här ger vi recepten på såväl klassiker som mindre kända bubbeldrinkar. Alla har en sak gem..

Läs mer