HEM

Aktuellt

Hard seltzers – drycken som gör braksuccé

Här är nya trenden som fullkomligt exploderat i Sverige. Hard seltzer tycks vara drycken på allas läppar i sommar. Men vad är det egentligen? Vinguiden reder ut historien bakom den nya uppfriskande törstsläckaren som blivit en global succé.

Från noll till nästan 35 olika sorter i Sverige på ett drygt år. Hard Seltzer är verkligen en het dryckestrend just nu. Den verkar passa perfekt för den som tycker att en alkoläsk är lite för söt och sliskig och inte är sugen på öl eller vin.

Drycken föddes så sent som 2012 i USA där skaparen Nick Shields vill ta fram en ny läskande alkoholdryck utan tillsatser och nästan helt utan socker. Resultatet blev ”Spiked Seltzer” I USA har försäljningen fördubblats flera år i rad och efterfrågan beskrivs som ”hysteri”. Nu ökar hard seltzers snabbt även i Sverige med en mängd nya sorter. Det är svårt att hitta någon exakt jämförelse med vad det smakar, vissa beskriver det som Loka Crush med lite alkohol. De flesta märken har en fruktig smak med inslag av bär eller citrus.

Till skillnad från många andra blanddrycker görs hard seltzers på ett fåtal ingredienser och få tillsatser: Kolsyrat vatten, alkohol, socker eller sötningsmedel och någon smaksättning. De allra flesta sorter är helt ofärgade och säljs på mindre burkar. Alkoholhalten är lägre än i alkoläsk och många ölsorter. Ofta ligger den strax under fem procent. Sockerhalten är ofta omkring 3-5 gram, betydligt mindre än i alkoläsk, öl eller drinkar.

I USA dricks hard seltzers av många som vill undvika onödiga kalorier, men ändå släcka törsten med en alkoholhaltig dryck i festliga sammanhang. Det kan dock vara bra att veta att även alkohol innehåller kalorier, men en burk ger inte mer än 60 kalorier. Många som är hälsomedvetna gillar att de flesta hard seltzers till skillnad från andra alkoholdrycker har en innehållsförteckning och näringsdeklaration på förpackningen.

Många inom dryckesbranschen spår att trenden med hard seltzers bara börjat och att den kommer att växa snabbt de närmaste åren. I USA menar analytiker att både öl- och vinindustrin kommer att behöva förändra sitt produktutbud för att möta konsumenternas förändrade efterfrågan på mer utvecklade produkter. Vissa vinproducenter i USA har börjat producera wine spritzers.
– Med tanke på tillväxten av denna trend och behovet av att förbli relevant, börjar innovation inom vinindustrin öka tempot när det gäller icke-traditionella vinalternativ, säger Brandy Rand, COO vid IWSR Drinks Market Analysis till The Drinks Business.

Fem hard seltzers som släcker törsten i sommar:

Breezer Seltzer Lemon & Lime
Breezer Seltzer Lemon & Lime
Fruktig smak med tydlig karaktär av citron och lime.
250 ml - 4% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
22.90 kr

Södra Sour Apple Hard Seltzer
Södra Sour Apple Hard Seltzer
Fruktig smak med tydlig karaktär av gröna äpplen.
330 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
35.30 kr

Uppsala Brygghus Swedish Stories Hard Seltzer Passion Fruit Pineapple
Uppsala Brygghus Swedish Stories Hard Seltzer Passion Fruit Pineapple
Mycket fruktig smak med tydlig karaktär av ananas och passionsfrukt.
330 ml - 4.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
27.90 kr

FORS Citrusfrukter Hard Seltzer
FORS Citrusfrukter Hard Seltzer
Fruktig smak med inslag av lime.
330 ml - 4.5% -
19.90 kr

LowLow Hard Seltzer Sparkling Fresh
LowLow Hard Seltzer Sparkling Fresh
Fruktig smak med inslag av citrus.
330 ml - 4.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
21.90 kr

FAKTA

Fakta om Hard Seltzers:

Ordet hard kommer från hard drinks som är motsatsen till soft drinks, alkoholfria drinkar.

Seltzer är från början ett naturligt kolsyrat vatten från den tyska staden Seltser.

Skillnaden mellan seltzervatten från vanligt sodavatten är att seltzer är naturligt rikt på mineraler, medan soda har tillsatta salter.

Hard seltzers uppfanns av av amerikanen Nick Shields. 2012 satt han i en bar i Westport, Connecticut när han såg en grupp kvinnor beställa en runda vodka. Nick Shields, som var ölbryggare i femte generationen, såg att de inte tyckte vodkan var så god och tänkte att han kunde skapa något bättre. Hemma i sitt garage började han experimentera med kolsyrade blandningar. Han ville hitta något som var varken öl, in eller cocktail. Resultatet blev Spiked seltzer.

En äkta hard Seltzer bryggs lite på samma sätt som öl, men utan malt och humle. Socker, vatten och jäst skapar en lågalkoholhaltig dryck som smaksätts med frukt och kylsyras.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 kaffedrinkar som piggar upp

5 kaffedrinkar som piggar upp

Inför kaffets dag vill vi fira med riktigt goda drinkar. Här har vi valt ut fem riktigt bra kaffedrinkar som kan ge både feststämning och mer energi för nattsudd. Vad sägs om en Kaffe Karlsson efter..

Läs mer
Veckans drink: ELIN blåbär & svarta vinbär

Veckans drink: ELIN blåbär & svarta vinbär

Undrar du hur skogens friskhet och solens sötma smakar? Då ska du prova cidern Elin Blåbär & Svarta Vinbär. Denna svenskproducerade cider passar utmärkt både som sällskapsdryck och till blåbärs..

Läs mer
3 underbara drinkar med nyttiga inslag

3 underbara drinkar med nyttiga inslag

Kan man njuta av en drink och samtidigt känna sig nyttig? Jodå, om du minskar lite på alkoholen och öser på med andra ingredienser. Här är tre perfekta drinkar som både är goda – och faktiskt ..

Läs mer
Hemligheterna bakom punsch – och perfekta drinkar ti..

Hemligheterna bakom punsch – och perfekta drinkar ti..

Punsch till Valborg – det är sen gammalt. Valborg är en mysig tradition där vi tar farväl av det sista kalla vintermörkret i förberedelse inför den sköna sommaren. En klassiker framför brasan är att..

Läs mer
Avslöjat: Här är världens 10 hetaste drinkar 2021

Avslöjat: Här är världens 10 hetaste drinkar 2021

Sugen på en drink i helgen? Här är recepten du inte får missa: Världens 10 populäraste cocktails under 2021. Det är de klassiska njutningarna som består när trenderna kommer och går. Vad kan sitta ..

Läs mer
Goda semmeldrinkar – tre enkla recept

Goda semmeldrinkar – tre enkla recept

Årets semmelsäsong är här och vad passar bättre än att prova en semmeldrink? Vi har valt ut två semmeldrinkar och en semmelshot som du enkelt kan göra själv. Alla tre ger en semmeldag utöver det van..

Läs mer