HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Här är världens bästa prosecco 2020

Ett blindtest av prosecco, utfört av världens främsta experter. Då kunde årets bästa flaskor koras. Och den bästa av de bästa är Bisol 1542, Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Tyvärr finns den inte på Systembolagets hyllor, men vingården Bisol från Veneto har andra flaskor som också håller hög klass.

De kallar sig The Global Prosecco Masters och måste ha ett av de roligaste jobben – att provdricka prosecco och sätta betyg. Samlingen består av erfarna människor i vinbranschen och faktum är att prosecco nyligen blev en egen kategori, eftersom drycken gjort succé över hela världen. Varje år koras de bästa odlarna och flaskorna.

Och i år blev Bisol-familjen från Cartizze – den prestigyllda kullen och hemmet för Italiens finaste prosecco – vinnaren med en speciell flaska. Namnet är Bisol 1542, Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG – men flaskan finns inte på Systembolaget. Istället får du nöja dig med några andra flaskor från Bisol (du ser några av dom här i texten) som också anses hålla väldigt hög klass.

Om Valdobbiadene är Italiens hjärta för mousserande viner, så är Cartizze platsen för alla finsmakare av prosecco. Och här har Bisol-familjen varit verksamma ända sedan 1542, därav namnet på flaskorna. Idag drivs verksamheten av Gianluca Bisol och brodern Desiderio är ansvarig för produktion. Druvorna är förstås 100 procent Glera och utvinns på samma vinodling.

Juryn motiverar förstaplatsen så här:
”Om vi måste utse EN perfekt klunk prosecco så blir det Bisol 1542, Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Smaken är fylld av så många olika intryck: från subtila toner av päron och persika till citronskal och apelsin. En klunk känns söt och krämig, men samtidigt klar och renande. Det enda man kan önska sig är något tilltugg, som en äppelpaj eller en blåmögelost.”


750 ml - 11.5% -
189 kr


750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
139 kr


750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
299 kr


750 ml - 11.5% -
149 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa