HEM

Aktuellt

Här är världens bästa prosecco 2020

Ett blindtest av prosecco, utfört av världens främsta experter. Då kunde årets bästa flaskor koras. Och den bästa av de bästa är Bisol 1542, Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Tyvärr finns den inte på Systembolagets hyllor, men vingården Bisol från Veneto har andra flaskor som också håller hög klass.

De kallar sig The Global Prosecco Masters och måste ha ett av de roligaste jobben – att provdricka prosecco och sätta betyg. Samlingen består av erfarna människor i vinbranschen och faktum är att prosecco nyligen blev en egen kategori, eftersom drycken gjort succé över hela världen. Varje år koras de bästa odlarna och flaskorna.

Och i år blev Bisol-familjen från Cartizze – den prestigyllda kullen och hemmet för Italiens finaste prosecco – vinnaren med en speciell flaska. Namnet är Bisol 1542, Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG – men flaskan finns inte på Systembolaget. Istället får du nöja dig med några andra flaskor från Bisol (du ser några av dom här i texten) som också anses hålla väldigt hög klass.

Om Valdobbiadene är Italiens hjärta för mousserande viner, så är Cartizze platsen för alla finsmakare av prosecco. Och här har Bisol-familjen varit verksamma ända sedan 1542, därav namnet på flaskorna. Idag drivs verksamheten av Gianluca Bisol och brodern Desiderio är ansvarig för produktion. Druvorna är förstås 100 procent Glera och utvinns på samma vinodling.

Juryn motiverar förstaplatsen så här:
”Om vi måste utse EN perfekt klunk prosecco så blir det Bisol 1542, Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Smaken är fylld av så många olika intryck: från subtila toner av päron och persika till citronskal och apelsin. En klunk känns söt och krämig, men samtidigt klar och renande. Det enda man kan önska sig är något tilltugg, som en äppelpaj eller en blåmögelost.”

Bisol 1542 Crede Brut
Bisol 1542 Crede Brut

750 ml - 11.5% -
199 kr

Jeio Prosecco Superiore Brut
Jeio Prosecco Superiore Brut

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
159 kr

Cartizze Valdobbiadene Superiore Dry
Cartizze Valdobbiadene Superiore Dry

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
329 kr

Bisol Jeio Organic Brut
Bisol Jeio Organic Brut

750 ml - 11.5% -
169 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

En prosecco-klassiker som funnits på Systembolaget i 20 år och som fortfarande är en av de populäraste bland svenskarna. Hur firar man det? Svaret: Man gör en etikett i svenska färgerna! – I en värl..

Läs mer
5 viner att avnjuta i vårsolen

5 viner att avnjuta i vårsolen

Nu går vi äntligen mot varmare tider, dagarna blir längre och vi spenderar allt mer tid utomhus. Med sol och värme kommer suget efter friska, fruktiga viner som passar bra till en picknick eller att..

Läs mer
5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

Värme, sol och klassiska italienska drinkar. Varsågod, här får du inspiration inför helgen med recept på några fantastiska drinkar, som skapats i proseccons hemland. För visst kräver några drinkar i..

Läs mer
Sommarens godaste prosecco-drinkar

Sommarens godaste prosecco-drinkar

Letar du efter friska, bubblande drinkar under sommaren eller festliga, lyxiga alternativ till välkomstdrinkar? Då passar drinkar med prosecco som bas.  Låt dig inspireras här. Den ”italienska champ..

Läs mer
Bästa proseccon

Bästa proseccon

Visst håller trenden i sig, proseccon i var mans bubbelglas. Men nu börjar vi – äntligen – ställa krav på bubblet. Inte lika sött, aningen mer friskhet och bort med piggelin-tonen… så blir det rikti..

Läs mer
Efter succén: Karl Fredrik släpper rosé-prosecco

Efter succén: Karl Fredrik släpper rosé-prosecco

Efter vårens bubbliga succé släpper tv-profilen Karl Fredrik på Eklaholm nu en rosa uppföljare. Vinterrosén Karl Fredrik Prosecco Rosé D.O.C Organic är en ekologisk prosecco producerad i nordöstra I..

Läs mer