HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Forskare: 8 hälsofördelar med Prosecco

Prosecco är kanske inte så onyttigt som du tror. Även om vinet innehåller en del socker finns det flera hälsofördelar. Både sexlivet och minnet kan förbättras av de ädla italienska dropparna.

Om du väljer den torraste Proseccon som heter Brut har den en sockerhalt på 0-12 gram per liter, det vill säga mindre än läskedrycker. Men det finns flera positiva hälsoeffekter av det underbara italienska vinet.

1. Kan vara bra för ditt hjärta
Kanske har Prosecco en speciell plats i ditt hjärta, men det finns också forskning som visar att mousserande viner innehåller nyttiga polyphenoler. Enligt forskare vid universitetet i Reading kan denna antioxidant öka din blodcirkulation och sänka blodtrycket. Ett glas i veckan kan vara tillräckligt för att uppnå hälsofördelar.

2. Bra för ditt humör
Mousserande viner innehåller zink, magnesium och kalium och enligt boken ”The healing Power of Champagne” så har mousserande viner flera positiva effekter både vårt mående och humör. Ja, du har säkert märkt själv hur humöret stiger med ett glas Prosecco?

3. Kan vara bra för andningen
Mousserande vita viner sägs faktiskt vara nyttiga för lungorna. Forskare vid universitetet i Boston har vid en studie på 1555 deltagare funnit att de som dricker lite vitt vin har bättre lunghälsa.

4. Lyfter ditt sexliv
Forskningstidskriften Journal of Sexual Medicine har publicerat en studie som visar att kvinnor som dricker ett till två glas mousserande vin upplever ökad sexuell lust. Och det är antioxidanterna i vinet som är den verksamma substansen, inte alkoholen. De hjälper till att få artärerna att slappna av så att blodflödet ökar i de södra regionerna i kroppen.

5. Förbättrar ditt minne
Du får knappast minnesluckor av Prosecco då drycken är ett av de mer alkoholsvaga vinerna. Tvärtom är dete så att forskare vid Universitetet i Reading funnit att ett eller två glas mousserande i veckan motverkar minnesförluster när vi åldras. Forskarna är dock noga med att poängtera att det är låg konsumtion som är gynnsam.

6. Skyddar mot cancer
Precis som med rött vin så innehåller Prosecco flavanoider som är en antioxidant som har egenskaper som motverkar tumörsjukdomar. Enligt universitetet i Barcelona kan vita viner till och med vara bättre än röda.

7. Skyddar mot förkylning
Forskare vid fem spanska universitet har publicerad en studie i American Journal of Epidemiology som visar att de som dricker mer än 14 glas vitt vin per vecka har 40 procent lägre risk att bli förkylda än nykterister. Här vill vi rikta ett litet varningens finger: Två glas Prosecco om dagen är en ganska hög konsumtion.

8. Bra för din hy
Alla antioxidanterna i vinet är också bra för din hy. Har du fet hy med akne ska det vara extra bra enligt forskningsstudier. Även här gäller det att konsumera med måtta om du vill uppnå de positiva effekterna.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

Prosecco är drycken på allas läppar även i höst. Fråga bara systrarna Cara, Poppy och Chloe Delevingne som släpper en egen prosecco. Men visste du de här 10 sakerna om prosecco? Efter en tillfällig ..

Läs mer
Julkalendern med  Prosecco-luckor

Julkalendern med Prosecco-luckor

Julkalendern som har gjort dundersuccé är tillbaka. Men den har varken chokladfigurer eller små teckningar bakom luckorna. I stället är det 24 små flaskor med prosecco och champagne som väntar i dec..

Läs mer
Vem vill ha en bubbel-kalender i jul?

Vem vill ha en bubbel-kalender i jul?

Bara drygt en månad till första advent – då gäller det att börja planera för julkalender. Vad sägs om den här bubbelkalendern full med 24 miniatyrflaskor av champagne, prosecco och cava? Bara en dr..

Läs mer
Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Blir det här årets stora säljare i påsk? Ett chokladägg med prosecco och jordgubbsmjölk. Matkedjan Aldi har redan fått stor uppmärksamhet i europeiska tidningar för sin kreativitet. För cirka 65 kro..

Läs mer
Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco. Prosecco har u..

Läs mer
Som en prosecco – men utan alkohol

Som en prosecco – men utan alkohol

Samma druva och samma region i Italien, men noll procent alkohol. Nu har Oddbird Spumante kommit till Systembolaget. – Det här är en premiumprodukt för Prosecco-konsumenten, och otroligt spännande a..

Läs mer