HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Tänker du dricka champagne eller prosecco på nyårsafton? Då kan du räkna med huvudvärk dagen efter. En professor menar nämligen att bubblorna ger oss en kraftigare baksmälla.

Att sippa eller kanske totalt vältra sig i champagne är inte ovanligt under årets sista fest, en tradition som slog igenom rejält i Sverige vid millennieskiftet år 2000. Sedan dess har nyårsfirandet blivit ”champagnefierat”. Att dricka champagne på nyårsafton är en tradition som kommer från den franske kungen Ludvig XIV. Mellan jul och nyår flödade champagnen i hans franska slott Versailles och nu har vi svenskar börjat uppskatta bubbeldryckerna lika mycket som franske Ludvig.

Intresset för den bubblande champagnen har ständigt ökat och Sverige är, vid sidan av Japan, det land där champagnekonsumtionen ökat allra mest de senaste åren. Lägg dessutom till prosecco-trenden som slagit till med full kraft under 2019 och vi kan konstatera att vi svenskar blivit ett bubbelälskande folk. Men med bubblorna kommer en liten nackdel: baksmällan. Boris Tabakoff, professor i farmakologi på Colorados universitet, har undersökt bland annat champagne närmare och konstaterar:

– Kolsyran i bubblorna gör att alkoholen absorberas snabbare i blodet än vanligt vin. Resultatet blir att vi kan få bultande huvudvärk och dålig mage. – Om du vill undvika baksmälla så är mitt bästa råd att undvika alkohol helt.

Vill du ändå dricka bubbel på nyårsafton, här är några råd:

Drick inte på fastande mage.
Ladda gärna upp med lite kolhydrater före första glaset.

Välj rätt alkohol
Bubbel kan alltså ge dig huvudvärk dagen efter. Men många är känsliga även för mörka viner (med tanniner) och rökig whisky.

Sätt en gräns
Drick i din egen takt – sippa hellre än att ta klunkar.

Drick vatten
Varje glas behöver inte bestå av alkohol. Ta ett glas vatten då och då. Start och avsluta kvällen med ett glas vatten.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Tävla med Sparkling Stockholm – vinn biljetter

Tävla med Sparkling Stockholm – vinn biljetter

Den 11-12 mars är det dags för eventet Sparkling Stockholm som i år äger rum på Waterfront Stockholm. Här samlas de allra kunnigaste inom champagne, cava, crémant och andra mousserande viner under t..

Läs mer
Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Visst vore det trevligt att vara på en sommarö i skärgården och njut av friska, fruktiga och honungssöta drycker. En riktig idyll som man kan se framför sig. Från Sydafrika till Roslagen har vi valt..

Läs mer
Kännarbubbel

Kännarbubbel

Lite så har det blivit, att champagnen Krug lovordas av de som i alla fall anser sig vara vinkännare. Men vi andra kan också älska bubblet. Oavsett pris. Och bli lite av vinsnobbar på köpet. Få varu..

Läs mer
Bästa champagnen på Systembolaget

Bästa champagnen på Systembolaget

Nu gäller att fylla på lagren inför jul och nyår. Och ska det beställas vin, är det lika bra att göra nu, så skumpan inte kommer försent. Vi tipsar om Systembolaget bästa champagne just nu. [product..

Läs mer
Bästa cava under 100 kronor

Bästa cava under 100 kronor

Högsäsongen för bubbelvin är här. Men det finns ju en ansenlig mängd viner att välja mellan. Vi tipsar om bästa cavan under 100 kronor. Här finns fynd att göra. Vill du veta vad cava är? – läs..

Läs mer
Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och? Spumante Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av it..

Läs mer