HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Tänker du dricka champagne eller prosecco på nyårsafton? Då kan du räkna med huvudvärk dagen efter. En professor menar nämligen att bubblorna ger oss en kraftigare baksmälla.

Att sippa eller kanske totalt vältra sig i champagne är inte ovanligt under årets sista fest, en tradition som slog igenom rejält i Sverige vid millennieskiftet år 2000. Sedan dess har nyårsfirandet blivit ”champagnefierat”. Att dricka champagne på nyårsafton är en tradition som kommer från den franske kungen Ludvig XIV. Mellan jul och nyår flödade champagnen i hans franska slott Versailles och nu har vi svenskar börjat uppskatta bubbeldryckerna lika mycket som franske Ludvig.

Intresset för den bubblande champagnen har ständigt ökat och Sverige är, vid sidan av Japan, det land där champagnekonsumtionen ökat allra mest de senaste åren. Lägg dessutom till prosecco-trenden som slagit till med full kraft under 2019 och vi kan konstatera att vi svenskar blivit ett bubbelälskande folk. Men med bubblorna kommer en liten nackdel: baksmällan. Boris Tabakoff, professor i farmakologi på Colorados universitet, har undersökt bland annat champagne närmare och konstaterar:

– Kolsyran i bubblorna gör att alkoholen absorberas snabbare i blodet än vanligt vin. Resultatet blir att vi kan få bultande huvudvärk och dålig mage. – Om du vill undvika baksmälla så är mitt bästa råd att undvika alkohol helt.

Vill du ändå dricka bubbel på nyårsafton, här är några råd:

Drick inte på fastande mage.
Ladda gärna upp med lite kolhydrater före första glaset.

Välj rätt alkohol
Bubbel kan alltså ge dig huvudvärk dagen efter. Men många är känsliga även för mörka viner (med tanniner) och rökig whisky.

Sätt en gräns
Drick i din egen takt – sippa hellre än att ta klunkar.

Drick vatten
Varje glas behöver inte bestå av alkohol. Ta ett glas vatten då och då. Start och avsluta kvällen med ett glas vatten.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa champagnen på Systembolaget

Bästa champagnen på Systembolaget

Nu gäller att fylla på lagren inför jul och nyår. Och ska det beställas vin, är det lika bra att göra nu, så skumpan inte kommer försent. Vi tipsar om Systembolaget bästa champagne just nu. [product..

Läs mer
Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Det är Italiens svar på champagne, men trots sin höga kvalitet är Franciacorta något okänt för oss i Sverige. Läs den spännande historien om bubblet som fler borde upptäcka. Franciacorta anses av må..

Läs mer
Konsten att dricka en champagne

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgång..

Läs mer
Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Efter mer än 50 år – nu är det slutsprutat med champagne från segerpodiet i Formel 1. I helgen körs årets första Grand Prix-lopp i Bahrein – och vinnaren får fira med Ferraris mousserande vin. Trots..

Läs mer
Mousserande gott – i fyra olika stilar

Mousserande gott – i fyra olika stilar

Låt sommaren bubbla lite extra – och låt oss hjälpa dig hitta annat än champagne som omväxling. Här är snabbguiden till några mousserande viner i olika stilar, prisklasser och från olika urspr..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer