HEM

Aktuellt

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Tänker du dricka champagne eller prosecco på nyårsafton? Då kan du räkna med huvudvärk dagen efter. En professor menar nämligen att bubblorna ger oss en kraftigare baksmälla.

Att sippa eller kanske totalt vältra sig i champagne är inte ovanligt under årets sista fest, en tradition som slog igenom rejält i Sverige vid millennieskiftet år 2000. Sedan dess har nyårsfirandet blivit ”champagnefierat”. Att dricka champagne på nyårsafton är en tradition som kommer från den franske kungen Ludvig XIV. Mellan jul och nyår flödade champagnen i hans franska slott Versailles och nu har vi svenskar börjat uppskatta bubbeldryckerna lika mycket som franske Ludvig.

Intresset för den bubblande champagnen har ständigt ökat och Sverige är, vid sidan av Japan, det land där champagnekonsumtionen ökat allra mest de senaste åren. Lägg dessutom till prosecco-trenden som slagit till med full kraft under 2019 och vi kan konstatera att vi svenskar blivit ett bubbelälskande folk. Men med bubblorna kommer en liten nackdel: baksmällan. Boris Tabakoff, professor i farmakologi på Colorados universitet, har undersökt bland annat champagne närmare och konstaterar:

– Kolsyran i bubblorna gör att alkoholen absorberas snabbare i blodet än vanligt vin. Resultatet blir att vi kan få bultande huvudvärk och dålig mage. – Om du vill undvika baksmälla så är mitt bästa råd att undvika alkohol helt.

Vill du ändå dricka bubbel på nyårsafton, här är några råd:

Drick inte på fastande mage.
Ladda gärna upp med lite kolhydrater före första glaset.

Välj rätt alkohol
Bubbel kan alltså ge dig huvudvärk dagen efter. Men många är känsliga även för mörka viner (med tanniner) och rökig whisky.

Sätt en gräns
Drick i din egen takt – sippa hellre än att ta klunkar.

Drick vatten
Varje glas behöver inte bestå av alkohol. Ta ett glas vatten då och då. Start och avsluta kvällen med ett glas vatten.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa proseccon

Bästa proseccon

Visst håller trenden i sig, proseccon i var mans bubbelglas. Men nu börjar vi – äntligen – ställa krav på bubblet. Inte lika sött, aningen mer friskhet och bort med piggelin-tonen… så blir det rikti..

Läs mer
Karl Fredrik om sin nya prosecco: ”Fluffiga bubblor”..

Karl Fredrik om sin nya prosecco: ”Fluffiga bubblor”..

Tv-kända succéfloristen Karl Fredrik på Eklaholm kommer med en egen prosecco. I ett helt år har han jobbat för att hitta de rätta fluffiga bubblorna och den perfekta blommiga smaken. – Det ska bubbl..

Läs mer
Måns Zelmerlöw: ”En dröm som går i uppfyllelse”..

Måns Zelmerlöw: ”En dröm som går i uppfyllelse”..

Artisten Måns Zelmerlöw hoppas få en ny hit – med sin egen cava. Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw är torr, frisk och fruktig. – Det är en dröm som går i uppfyllelse, jag har varit vinintresserad..

Läs mer
Cava, Champagne eller Prosecco?

Cava, Champagne eller Prosecco?

Alla gillar vi bubbel men inte alla vet skillnaden mellan säg cava, champagne eller den så oerhört populära proseccon. Om vi börjar med länderna så blir det lite som att dela upp bubblet mellan de t..

Läs mer
En annorlunda jul med Glöet

En annorlunda jul med Glöet

Julen 2023 närmar sig och snart skall det drickas glögg i tid och otid. Ibland blir man kanske lite trött på glöggen och vill testa något nytt och spännande, något som kanske rent av bubblar men änd..

Läs mer
Pernilla Wahlgrens bubbel: ”Inspirerat av mitt..

Pernilla Wahlgrens bubbel: ”Inspirerat av mitt..

Hon älskar bubbel – och sitt rosa hus i Spanien. Så vad är mer passande för folkkära artisten Pernilla Wahlgren än en rosa cava? – I mitt hus i Spanien är ett glas cava en klassiker. Det är fa..

Läs mer